michalll Posted November 25, 2009 Report Share Posted November 25, 2009 Nie znam się na tym - czy ECWCS lvl 5 jest odpowiednikiem PCU lvl 5? Idąc tym tokiem rozumowania to: http://www.gunfire.pl/product-pol-11521928...CU-LEVEL-5.html jest kopią, która zasadniczo membrany mieć nie powinna? Quote Link to post Share on other sites
Jangi Posted November 25, 2009 Report Share Posted November 25, 2009 Z newsów - będzie helikonowy softshell (ten w stylu ECWCS III GEN L5) w Panterze, zarówno leśnej i pustynnej. A to jeszcze go nie ma?: http://ofensywa.easyisp.pl/kurtka-soft-she...camo-p-240.html Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted November 25, 2009 Report Share Posted November 25, 2009 Widocznie już jest zielony ;) Co do ECWCS L5 a PCU L5 - tak, to odpowiednik, ale o zupełnie innym kroju i innych użytych materiałach. Oba są bezmembranowe. Chińskie PCU też nie ma membrany. Quote Link to post Share on other sites
kulogniot Posted November 25, 2009 Report Share Posted November 25, 2009 Miał ktoś może styczność z polarami tegoż producenta? Może powiedzieć coś o ich jakości/wytrzymałości, chodzi mi głownie o takie 2 modele: http://www.allegro.pl/item827586028_super_...l_3_kolory.html http://www.allegro.pl/item831091525_bluza_...m_m_nowosc.html Quote Link to post Share on other sites
Warlock Posted November 25, 2009 Report Share Posted November 25, 2009 Mam ten, czarny, od jakiś 2 miesięcy: http://www.allegro.pl/item831091525_bluza_...m_m_nowosc.html Bardzo dobry. Narazie żadnych wad nie wykryłem. Quote Link to post Share on other sites
Korba Posted December 3, 2009 Report Share Posted December 3, 2009 (edited) Polar Helikon Liberty posiadam od kilku dni. Czyli Patriot, ale bez kaptura. Kolor Oliv, z czarnymi obszyciami. Bardzo mi się ten wzór spodobał, choc wyczytałem w necie fochy, że inne kolory zrobili z obszyciami w kolorze polaru, a powszechnie lubiany oliv (czy tez khaki) spieprzyli czarnym obszyciem. Mi właśnie to pasuje. Polarek milutki i cieplutki. Jakosc wykonania- jak dla mnie bez zarzutu. Mnogośc kieszeni, szpanerskie velcro na kieszeniach na rekawach, wywietrzniki z wstawkami z siatki. Wszystko ok. Posiadam również kontraktowy polski czarny polar ''no name'' z obszyciami wz.93. I on się chowa pod względem jakości. Dziwna, niezbyt funkcjonalna wielka kieszeń z dwoma wejściami na nerkach. Mozna tam i ze 6 piw upchac, ale tył polaru wtedy wyciąga sie do kolan :) Ta kieszeń na plecach bardziej mi się kojarzy z ciuchami kolarskimi. Nie wiem, może Helikon z tym modelem i do rowerzystów uderza. Generalnie ocena: 8/10. Ale ja lubię Helikona. Mam jeszcze od Helikona portki SFU NyCo 50/50 woodland, czapke patrolówkę woodland, czapkę polar, plecak molle 25 litrów. I w planie zakupy jeszcze sporej części ich asortymentu. I na nic nie narzekam. Może na rozmiarówkę, bo jestem raczej sporym brzuchaczem. Z reguły nosze XL, lub nawet czasem XXL. W Helikonie L to dla mnie optymalny rozmiar. Przekonałem się, że L-ke moge brac w ciemno. A jesli chodzi o tez poruszanego w tym temacie Fostexa, to spodnie BDU RipStop Fostexa- nowe były ok. Po pierwszym praniu (według zaleceń) zrobiły sie 10 cm krótsze. Obcięte (z konieczności) poniżej kolan na lato- służą ok. Ja np. uwielbiam do codziennego chodzenia (wiosną, jesienia i w lżejsze dni zimowe) ''skinheadowskie'' kurtki typu CWU45 (zwane też flekiem lub flyers'em) Na ostrzejsza zime mam długiego flyers'a typu ECW (Extreme Cold Weather) N3B, równiez Fostexa. Najlepsze flyers'y robi Alpha Industries. Ale cenami zabija niestety... Zaraz po niej- tylko Fostex. Potem dłuuuugo nic. Fostexa flyers'y sa zaj***ste. Mil-Tec, Surplus, Texar, MFH i inne no name z Allegro, to śmieci na jeden sezon. Nasiakające wodą i prujące się nylonowe szmatki. Przetestowałem lub ''macałem'' u kumpli kilka modeli. Flyers'y Fostexa są na lata. Polecam, choc chyba nieco odbiegłem od tematu... Edited December 3, 2009 by KorbaSWD Quote Link to post Share on other sites
scizophrenikz Posted December 12, 2009 Report Share Posted December 12, 2009 (edited) Czy ktoś się orientuje gdzie można dostać APECS Helikona w pustynnym marpacie? Na Allegro nie ma, na sklepie ofensywy jest tylko woodland marpat. Mam jeszcze pytania co do kilku wyrobów: a) z jakiego materiału zrobiony jest CDJ? Czy to utrzymuje ciepło? Czy raczej jest to tylko wiatrówka? Oddycha? b) polar Liberty 390g - czy jest ciepły? Tak żeby wrzucić go pod softshell ECWCS GEN-III LEV-V - czy taka kombinacja wystarczy by latać zimą/wczesną wiosną? Edited December 12, 2009 by scizophrenikz Quote Link to post Share on other sites
aciepk Posted December 12, 2009 Report Share Posted December 12, 2009 (edited) Na ofensywie, helikonowskiego APECSa w desert MARPAT wrzucili do ECWCSów. a) Istny misz masz (Jak w oryginale), utrzymuje toto ciepło, ale oddycha jak to chińskie ceratki oddychają. b)Porównywalnie do polarteca classic 300, na zimę i wczesną wiosną z odpowiednią bielizną da radę. EDYTA. Pomyliła mi się ofensywa z e-militaria.pl... Tam APECS w MARPATcie desert jest wśród ECWCSów. Edited December 12, 2009 by aciepk Quote Link to post Share on other sites
scizophrenikz Posted December 12, 2009 Report Share Posted December 12, 2009 (edited) mkay thx za info EDIT: i doopa bo ten desert marpat na emilitaria to jest GEN II czyli krój ECWCS a mi zależy na kroju APECS :( EDIT2: a nie sorki, przyjżałem się zdjęciom obu marpatów i jednak desert marpat to też APECS, a nie ECWCS GEN II, jak oni tam błędnie podali :P Edited December 12, 2009 by scizophrenikz Quote Link to post Share on other sites
RoNiN691 Posted December 15, 2009 Report Share Posted December 15, 2009 Witam. Chciałem się zapytać czy ktoś wogóle miał stycznosć z CLASSIC ARMY FLEECE JACKET? Bo nigdzie nie mogę znaleść opinii tego produktu. Quote Link to post Share on other sites
Chmielu7 Posted December 15, 2009 Report Share Posted December 15, 2009 (edited) Classic to chyba pierwszy model Helikonowskiego polaru (robią go jeszcze ? ). Ogólnie polar dawał ( bo już go nie mam) radę. Dosyć ciepły, jednak porównując go np z Patriot'em, to wypadał dosyć blado- wyraźnie cieńszy i bardziej przewiewny, ale Classic gramatura nie grzeszył, stąd ta różnica- nie wiem dokładnie jaka miał. Największym i najbardziej wkurzającym mankamentem w Classicu były patki rzepami- słabej jakości i beznadziejnie przyszyte- we wszystkich polarach jakie znałem były albo naprawiane, albo całkowicie odpruwane. Chyba lepiej zainwestować w nowszy model Helikona, bo cenowo różnią się o jakieś 15-25zł. Edited December 15, 2009 by Chmielu7 Quote Link to post Share on other sites
RoNiN691 Posted December 16, 2009 Report Share Posted December 16, 2009 Dzięki za odpowiedz. Tylko chodziło mi o polar z windstoperem (blokiem) - http://www.e-militaria.pl/p-178/polar-wind...-helikon-nowosc Wcześniej podałem taką nazwę bo takowa widnieje w katalogu na stronie: http://www.helikon-tex.com/index.php?optio...1&Itemid=66 A co możecie mi powiedzieć na temat tego Windstopper'a? Pozdrawiam I z góry dzięki za opowiedzi. Quote Link to post Share on other sites
Dogtag Posted December 19, 2009 Report Share Posted December 19, 2009 Mam pytanie, nie orientuję się ktoś czy rękawice zimowe Helikona nadają się do czegokolwiek? Quote Link to post Share on other sites
Hoplita Posted December 19, 2009 Report Share Posted December 19, 2009 Miałem je bardzo krótko na rękach i moim zdaniem raczej nie nadają się. Nie zapewniają czucia, źle się układają, wykonanie jest takie sobie, a "zdejmowane palce" bardziej przeszkadzają niż pomagają. Quote Link to post Share on other sites
Dogtag Posted December 19, 2009 Report Share Posted December 19, 2009 Ok. Dzięki za szybką odp. Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted December 19, 2009 Report Share Posted December 19, 2009 A co z ich softshell'ami? Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted December 19, 2009 Report Share Posted December 19, 2009 Ten "APCU" jest wypas. Membranowych bym nie ruszał. Quote Link to post Share on other sites
Dogtag Posted December 20, 2009 Report Share Posted December 20, 2009 To oni robią coś z membraną;) Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted December 20, 2009 Report Share Posted December 20, 2009 Tak. Quote Link to post Share on other sites
Dogtag Posted December 20, 2009 Report Share Posted December 20, 2009 To było ironiczne pytanie retoryczne. Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted December 20, 2009 Report Share Posted December 20, 2009 Chyba trochę nie wyszło. Quote Link to post Share on other sites
Jangi Posted December 20, 2009 Report Share Posted December 20, 2009 "Australian Jacket" na przykład (taka zżynka z Hardface'a SORD Australia) ma helikonową membranę, ale generalnie nie spełnia ona swojej roli i nie warto jej kupować. Jak już to, lepiej APCU. Quote Link to post Share on other sites
Looc Posted December 20, 2009 Report Share Posted December 20, 2009 Polary tak, softshelle nie, praktycznie z softshelami to nie mają wiele wspólnego, można powiedzieć że to sama cieniutka "membrana" bez najmniejszego ocieplenia (które małe bo małe ale występuje w softshellach). Ostanio nabyłem ich nowe spodnie w coyote brown (tak naprawde to są bardziej jak nutria brown Formozy), oraz polar Patriot ten 390g który nie ma już tej kiepskiej siatki od środka polaru. Spodnie jak każde sf'y całkiem ok materiał tez ok 50/50 ny/co, polar poza standardowym miepskim wykończeniem też wart swojej ceny. Tutaj jedno i drugie: http://img191.imageshack.us/img191/4601/coyoted.jpg Quote Link to post Share on other sites
Ari Posted December 20, 2009 Report Share Posted December 20, 2009 Hmm ciekawy ten "CB" sf helikona. Ciekaw jestem jak z oporzadzeniem w mc bysie sprawowal :) Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted December 20, 2009 Report Share Posted December 20, 2009 Polary tak, softshelle nie, praktycznie z softshelami to nie mają wiele wspólnego, można powiedzieć że to sama cieniutka "membrana" bez najmniejszego ocieplenia (które małe bo małe ale występuje w softshellach). A "APCU" widziałeś? Poza tym pierwsze słyszę, żeby softshell miał grzać. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts