lordpakernik Posted May 7, 2013 Report Share Posted May 7, 2013 Nie ma nic do 130 zł? Quote Link to post Share on other sites
JarekM Posted May 7, 2013 Report Share Posted May 7, 2013 Pewnie coś znajdziesz na allegro ( http://allegro.pl/radiokomunikacja-krotkofalowki-i-walkie-talkie-28282?order=p&price_to=130&price_enabled=1 ) A brak odpowiedzi wiążę się, jak mniemam, z tym iż nikt świadomie nie poleci Ci sprzętu za kwotę <=130 PLN/parę z którego mógłbyś być zadowolony. Niestety, takie są IMHO realia. Quote Link to post Share on other sites
Irnyy Posted May 7, 2013 Report Share Posted May 7, 2013 Lepiej dołóż 50 zł i kup 2 Midlandy G5-XT Quote Link to post Share on other sites
lordpakernik Posted May 7, 2013 Report Share Posted May 7, 2013 Kolego zasięg do 2 km w lesie byłby dla mnie ok. Quote Link to post Share on other sites
ZuBeR Posted May 8, 2013 Report Share Posted May 8, 2013 Kolego, 2km w lesie to jest wbrew pozorom sporo. Zwykłe pmrki z allegro tyle nie mają, szczególnie przy gęstej szacie roślinnej i nierównym terenie. Quote Link to post Share on other sites
SterylizatorPL Posted May 8, 2013 Report Share Posted May 8, 2013 2km w lesie nie osiągniesz żadną legalną PMRką. Quote Link to post Share on other sites
wegorz Posted May 8, 2013 Report Share Posted May 8, 2013 2km w lesie to na luzie łyka RF-10, tyle że PMRką to ma niewiele wspólnego. Quote Link to post Share on other sites
lordpakernik Posted May 8, 2013 Report Share Posted May 8, 2013 Nawet nie wiem co to jest to RF-10. Przemyślałem i w lesie wystarczyło by mi 0,5km do 1km bo przecież praktycznie działa się w grupie więc po co mi 2 kilosy. Poleccie coś bo jestem zielony w ASG dopiero raczkuję. Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted May 8, 2013 Report Share Posted May 8, 2013 2kilosy są chociażby do kontaktu z bazą. Bierz też pod uwagę że szorstkość terenu dość mocno tłumi , spada zasięg jak i 'rozpoznawalność' komunikatu. PMRki w lesie na majówce brzmiały jak bełkot z radia Harkonennów,a komunikacja między grupami i bazą odbywała się na mocniejszych radiach. Quote Link to post Share on other sites
wegorz Posted May 8, 2013 Report Share Posted May 8, 2013 to jest RF10 Quote Link to post Share on other sites
szuja3 Posted May 9, 2013 Report Share Posted May 9, 2013 A kto spotkał się z problemem typu: Midland G7 XT + zestaw BEII + PTT Z-Tactical (niby wszystko do Midlanda miało być z Deltashop) nadaje ok ale nie odbiera tzn. w słuchawce cisza? Quote Link to post Share on other sites
szuja3 Posted May 9, 2013 Report Share Posted May 9, 2013 (edited) Nie mogłem edytować więc idzie następny post odnośnie produktów http://deltashop.pl/...ctical-tan.html http://deltashop.pl/...p-motorola.html Edited May 9, 2013 by szuja3 Quote Link to post Share on other sites
lordpakernik Posted May 10, 2013 Report Share Posted May 10, 2013 (edited) Witam Lepsze są MAXCOM WT350 czy Midland G5-XT? Czy są może inne do 200 zł? Proszę o szybką pomoc bo niedługo zjazd:) Miłego weekendu:)Aha dodam, że PMR muszą mieć możliwość podłączenia zestawów słuchawkowych aby nie trzeba było używać rąk po prostu mówię i nasłuchuję coś takiego jakbym rozmawiał przez tel. Edited May 10, 2013 by lordpakernik Quote Link to post Share on other sites
ZuBeR Posted May 10, 2013 Report Share Posted May 10, 2013 VOX'a tępi się jak zarazę. Radia używasz wtedy kiedy potrzebujesz- wciskasz ptt i mówisz. Nasłuch jest ciągły. Quote Link to post Share on other sites
lordpakernik Posted May 10, 2013 Report Share Posted May 10, 2013 A co to komu przeszkadza? Ktoś poleci którąś z tych lub jakąś inną? Quote Link to post Share on other sites
Soul reaper Posted May 10, 2013 Report Share Posted May 10, 2013 Bo vox aktywuje się od strzelania i mówienia czegokolwiek - niepotrzebnie blokujesz kanał. Nikt nie poleci, przeczytaj/przeszukaj ten temat. Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted May 11, 2013 Report Share Posted May 11, 2013 Popieram to co napisał Soul reaper - vox jest tępiony bo przeszkadza w komunikacji. To jest fajna funkcja jak zostawiasz PMRkę z dzieckiem i chcesz usłyszeć jak ryczy. Quote Link to post Share on other sites
danesz Posted May 11, 2013 Report Share Posted May 11, 2013 (edited) Jedź na jakąkolwiek większą strzelankę, odpal voxa i po trzech godzinach przyznaj się że to Ty. Wszystkiego się wtedy dowiesz. I tego jak komu vox przeszkadza i kilku rzeczy o sobie... O swojej mamusi z resztą też :icon_wink: Edited May 11, 2013 by danesz Quote Link to post Share on other sites
SterylizatorPL Posted May 11, 2013 Report Share Posted May 11, 2013 Dla wyobraźni polecam sytuację znaną mi osobiście: Idziesz sobie przez las. Cichutko nasłuchujesz otoczenia. Nagle słyszysz w słuchawce jak ktoś ciężko dyszy. Najpierw włos na karku się jeży, żeby po chwili przejść w uczucie głębokiej żenady. Następnie przychodzi fala niezmiernej irytacji, gdyż dźwięk nie ustaje, a nawet gdy....to za chwilę znowu słyszysz czyjś zmęczony oddech. Quote Link to post Share on other sites
lordpakernik Posted May 11, 2013 Report Share Posted May 11, 2013 Koledzy wszystko się zgadza ale jeśli chce się tylko komunikować z jedną osobą a nie z całym teamem to VOX jest dla mnie ok. Czy może ktoś by mi powiedział która z podanych pmr jest lepsza? Quote Link to post Share on other sites
ZuBeR Posted May 11, 2013 Report Share Posted May 11, 2013 Nie wiem z kim się chcesz komunikować, ale vox'a się nie używa. Prawdopodobnie nie widziałeś jakie problemy to powoduje. Co do radiolek- sądzę, że są porównywalne. Midland może powodować problemy z PTT, ale reguły nie ma. Quote Link to post Share on other sites
lordpakernik Posted May 12, 2013 Report Share Posted May 12, 2013 wiecie ja się pytam, na naukę nigdy nie jest za późno, dlatego pytam aby nie wydać pieniędzy na darmo. Ktoś się jeszcze wypowie. Quote Link to post Share on other sites
Guest gecko123 Posted May 12, 2013 Report Share Posted May 12, 2013 Zna ktoś jakiegoś dual bandera kompatybilny z wtykiem ICOM S2? Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted May 12, 2013 Report Share Posted May 12, 2013 @lordpakernik Ale co tu więcej dodawać? Za używanie VOXa dostaniesz takiej joby na temat swojej rodziny że nauczysz się wyłączać tą funcję po ciemku. PMRki to radiotelefony idioten friedly, a Ciebie powinno interesować ewentualne działanie z zestawem słuchawkowym i PTT. @gecko Znam ale podejrzewam że ICOM IC-E92D D-STAR nie jest odpowiedzią której szukasz :F Rozumiem że wszelkiej maści adaptery z S2-wtyki niższej półki odpadają? Quote Link to post Share on other sites
Guest gecko123 Posted May 12, 2013 Report Share Posted May 12, 2013 (edited) A jest programowalny z klawiatury? Bo teraz używam ICOM F44GT, ale denerwuje mnie brak możliwości programowania z poziomu urządzenia, a jak już zmieniam to od razu brałbym jakiegoś dual bandera. Bo ICOMy uhf/vhf znam, ale szukam jakiejś alternatywy. Albo czy istnieją jakiejś przejciówki z ICOMa na obojętnie jaki inny wtyk, Kenwood, Yaesu, czy coś. Obiło mi się o uszy, że Puxingi mają wtyk S2. Prawda? Edited May 12, 2013 by gecko123 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts