sebolek Posted October 19, 2013 Report Share Posted October 19, 2013 Nath wiesz... "bo ludzie som gupie" na nasze wychodzi za kabelek 25zł... Quote Link to post Share on other sites
canis_lupus Posted November 7, 2013 Report Share Posted November 7, 2013 Ceny tych sznurków na pazzegro zawsze przyprawiają mnie o paroksyzmy śmiechu-koszt w hk albo prc to 6,5USD z wysyłką do kraju :icon_biggrin:. Mozna tez samemu zrobic za jakies 5zł. Zrobiłem, działa. W Krakowie mogę komus zaprogramować za friko. Quote Link to post Share on other sites
wegorz Posted November 28, 2013 Report Share Posted November 28, 2013 Czy ktoś jeszcze zwrócił uwagę na susze na rynku radiostacji wojskowych? Nigdzie nie widzę RF10. Przy okazji poszukuję propozycji radia na oddział w sile plutonu - zastanawiam się nad RT351, ale nie miałem jeszcze z nim styczności. Byłoby świetnie gdyby współpracowało bez przeróbek z RF10. Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted December 2, 2013 Report Share Posted December 2, 2013 Węgorz, 351 zapowiada się - na oko - fajnie, ale ma te same wymagania co 349 odnośnie kodu CTCSS. Więc z tego co wiem, RF-ką sobie z nią nie pogadasz :( Znasz zresztą sprawę ze szczegółami. BTW, masz jakiś namiar na sensowne żródełko 351'ek? Quote Link to post Share on other sites
wegorz Posted December 2, 2013 Report Share Posted December 2, 2013 Nie mam, szukam, a potrzebuję radiostacji przynajmniej jednej. A, że 351 wymaga ingerencji bądź ingerencji będzie wymagać rf10 to wiem. Myślisz, że jakbym miał to bym zadawał pytania na forum ASG? Po prstu wyczerpałem inne drogi :) Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted December 2, 2013 Report Share Posted December 2, 2013 Cóż, na brytyjskim eBay'u są. Nawet niektórzy gotowi są to do Polski wysłać. Na pytanie, czy jest to sensowne źródło, każdy już musi sobie sam odpowiedzieć... Quote Link to post Share on other sites
Kicha08 Posted December 9, 2013 Report Share Posted December 9, 2013 (edited) Cześć, powiedzcie mi czy jak kupie to radio: http://allegro.pl/ba...3776921312.html to mam mozliwość używania go od razu po odpakowaniu? Chciałbym korzystać głównie z pasm PMR (reszta teamu ma intek 4040), czy trzeba go programować? Chciałbym kupić porządne radio, a to chyba ma najlepszą cenę/ jakość. Edited December 9, 2013 by Kicha08 Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted December 9, 2013 Report Share Posted December 9, 2013 (edited) Musisz zaprogramować. Ale spoko, w załączonej instrukcji będzie co i jak, a częstotliwości kanałów PMR znjadziesz choćby w Wikipedii. Pięć minut dziabania w klawisze i będzie OK. Edited December 9, 2013 by Errhile Quote Link to post Share on other sites
rafcio21 Posted December 9, 2013 Report Share Posted December 9, 2013 Cześć, powiedzcie mi czy jak kupie to radio: http://allegro.pl/ba...3776921312.html to mam mozliwość używania go od razu po odpakowaniu? Chciałbym korzystać głównie z pasm PMR (reszta teamu ma intek 4040), czy trzeba go programować? Chciałbym kupić porządne radio, a to chyba ma najlepszą cenę/ jakość. Jest opcja ręcznego ustawiania częstotliwości i kodów CTCSS, ale to jest cholernie niepraktyczne. Można programować radio klawiaturą z radia, ale to też nie jest zbyt praktyczne, żeby zaprogramować więcej niż 10 kanałów trzeba sporo się napsztykać. Najprostszą opcją jest kupić kabel, od chińczyków (tanio) lub na alledrogo. Tu masz opis jak programować z poziomu radia: http://red.222.pl/download/uv5r.pdf Quote Link to post Share on other sites
kugelblitz Posted December 9, 2013 Report Share Posted December 9, 2013 żeby zaprogramować więcej niż 10 kanałów trzeba sporo się napsztykać. Przesadzasz. Jeżeli reszta teamu używa PMR to zaprogramowanie 8 częstotliwości PMR-owych zajmie kilka minut i nie jest potrzebna to tego żadna wiedza tajemna. Trzeba tylko pamietać żeby skok ustawić na 6.25 kHz. BTW - cena tych radyjek jest niska ale z jakością bywa różnie. Moim zdaniem Wouxuny wypadają tu znacznie lepiej, fakt że są też droższe. Quote Link to post Share on other sites
rafcio21 Posted December 9, 2013 Report Share Posted December 9, 2013 (edited) Przesadzasz. Jeżeli reszta teamu używa PMR to zaprogramowanie 8 częstotliwości PMR-owych zajmie kilka minut i nie jest potrzebna to tego żadna wiedza tajemna. Trzeba tylko pamietać żeby skok ustawić na 6.25 kHz. Tak, ale jak zaprogramujesz zwykłe PMR, to nie masz możliwości ustawiania podkanałów. Jak zapiszesz, tak będziesz miał na danym kanale, albo z albo bez. Podkanały to podstawa, częstotliwości PMR są zbyt mocno oblegane. Edited December 9, 2013 by rafcio21 Quote Link to post Share on other sites
kugelblitz Posted December 9, 2013 Report Share Posted December 9, 2013 Nie bardzo rozumiem :( Chodzi ci o to że bez kabla i komputera nie można w tym Baofengu zaprogramować kodów CTCSS czyli podkanałów ? Quote Link to post Share on other sites
rafcio21 Posted December 9, 2013 Report Share Posted December 9, 2013 (edited) Da się. Ale to jest to psztykanie o którym mówiłem. 8 konfiguracji nie wystarczy. Ja w moim mam 80, każda z innym ctcssem. To chyba już jest trochę psztykania? :icon_wink: Edited December 9, 2013 by rafcio21 Quote Link to post Share on other sites
virusotron Posted December 9, 2013 Report Share Posted December 9, 2013 Zaprogramować nie - ustawić tak Quote Link to post Share on other sites
rafcio21 Posted December 9, 2013 Report Share Posted December 9, 2013 Nie wprowadzaj ludzi w błąd. Da się zaprogramować kody CTCSS bez kabla. Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted December 9, 2013 Report Share Posted December 9, 2013 Myślę że Virusotron przyjął taką nomenklaturę: zaprogramować=przy pomocy kabla, ustawić=z palca na klawiaturze odbiornika. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted December 9, 2013 Report Share Posted December 9, 2013 Kabel można zrobić za jakieś dwie dychy, wystarczy konwerter TTL z allegro i po 1 wtyczce stereo jack 2.5mm i 3.5mm. http://www.uv3r.com/uv5r.html Dodatkowo można go również użyć do innych zastosowań, np. podłączenia ładowarki typu imax do komputera - w przeciwieństwie do kabla dedykowanego, kosztującego w PL ponad 2x więcej. Quote Link to post Share on other sites
virusotron Posted December 9, 2013 Report Share Posted December 9, 2013 (edited) Żeby zapamiętał ze np. kanał 11 to PMR1 CTSS 1 a 12 to PMR1 CTSS2? Jeżeli tak to przepraszam wolałem używać kabla do tego. Edytka: Nath - Właśnie tak to przyjołem. Wiciok: Ja zakupiłem zestaw do róznych radyjek z wymiennymi końcówkami i przygotowałem własny do imaxa. Piękna sprawa. Edited December 9, 2013 by virusotron Quote Link to post Share on other sites
Kicha08 Posted December 10, 2013 Report Share Posted December 10, 2013 Doczytałem ze tamte radio jest potężne i dobre na milsimy. Ja jednak szukam czegoś do gry na krótszych dystansach. Warto inwestować np. w Intek 4040? Quote Link to post Share on other sites
kugelblitz Posted December 10, 2013 Report Share Posted December 10, 2013 Moim zdaniem nie warto. Intek 4040 był bardzo popularny kilka lat temu, ale teraz kiedy pojawiły się tanie, niewiele droższe dualbandery jego epoka się skończyła. To nie jest złe radyjko, solidne i niezawodne ale posiada o wiele mniejsze możliwości, nie tylko jeżeli chodzi o moc. Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted December 10, 2013 Report Share Posted December 10, 2013 Mam mieszane mieszanie odnośnie Inteka 4040. Niby mocne radyjko, poręczne i takie tam, ale podpiąć się pod cokolwiek innego niż ten sam model - graniczy z cudem. Quote Link to post Share on other sites
kugelblitz Posted December 11, 2013 Report Share Posted December 11, 2013 Owszem, problemy z "kompatybilnością" zdarzały się przy użyciu CTCSS ale to przypadłość wszystkich popularnych PMR-ek. Używałem 4040 dość długo i poza i na PMR i LPD tym było OK Quote Link to post Share on other sites
rafcio21 Posted December 12, 2013 Report Share Posted December 12, 2013 Owszem, problemy z "kompatybilnością" zdarzały się przy użyciu CTCSS ale to przypadłość wszystkich popularnych PMR-ek. Używałem 4040 dość długo i poza i na PMR i LPD tym było OK http://www.repeater-builder.com/tech-info/ctcss/ctcss-chart.html - kwestia standardu. Czasem są delikatne przesunięcia góra/dół w numerkach. Quote Link to post Share on other sites
Pielus Posted December 17, 2013 Report Share Posted December 17, 2013 (edited) Witam. Czy któryś z was zna się może na przerabianiu przycisku PTT u94 icom? Mam własnie radyjko intek 4040, tylko wyczytałem ze ptt trzeba przerobić. I tak tez postanowiłem zrobić bo jedyne co moge to tylko odbierać sygnał, a z nadawaniem lipa. Znalazłem taki schemacik : http://4guns.pl/foru...ic.php?f=13&t=9 tylko ze mam inne kolory kabli i nie cholere nie wiem jak sie za to zabrać. Czy ktoś wie jak to ogarnąć? dodaje zdjęcie mojego okablowania Edited December 17, 2013 by Pielus Quote Link to post Share on other sites
virusotron Posted December 18, 2013 Report Share Posted December 18, 2013 Miernik w ręke i sprawdzaj kable, który gdzie wychodzi. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts