wiciok Posted April 13, 2014 Report Share Posted April 13, 2014 409 jest z HK i mają japońskie anteny? Nie znam się, ale na logikę to bardziej bym się skłaniał ku temu, że jednak chińskie podróbki... Quote Link to post Share on other sites
virusotron Posted April 14, 2014 Report Share Posted April 14, 2014 Chińskie... ale chińskie nie jest złe.Przynajmniej nie szkoda jej gdy ją modujemy. 60 km jest osiągalny.... na tafli jeziora i antenie kierunkowej. Quote Link to post Share on other sites
Soul reaper Posted April 14, 2014 Report Share Posted April 14, 2014 Nagoya japońska? Może z diamondem pomyliłeś? Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted April 14, 2014 Report Share Posted April 14, 2014 Ups, rzeczywiście - Nagoya to Tajwan, a z Japonii jest Diamond. Aczkolwiek na forach u krótkofalowców ostrzegają przed podróbkami, które są rzekomo tragiczne jakościowo. Quote Link to post Share on other sites
bizon96 Posted April 16, 2014 Report Share Posted April 16, 2014 (edited) Mam dwie nagoye 771 kupione w 409shop I obydwie wyglądają na orginalne I bardzo dobrze pracują, a z tą słuchawką uważaj, bo kenwood'owskie gruszki wymagają wtyku jack "stereo" I podłączone są pod masę I środkowy kontakt, a nie ostatni(lub też pierwszy, zależy jak kto patrzy) Edited April 16, 2014 by bizon96 Quote Link to post Share on other sites
Sokoov Posted April 26, 2014 Report Share Posted April 26, 2014 Ostatnim czasem przymierzam się do kupna radia + zestawu słuchawkowego. Wybór wstępnie padł na Baofeng UV-5R i dalej pytanie - jaki zestaw słuchawkowy + PTT wybrać? W sklepach wszędzie natykam się na produkty Z-Tactical, ale z tego co czytam , to są one wątpliwej jakości/na dzień dobry trzeba je poprawiać. Jest to jedyna opcja, czy jest jakaś inna alternatywa w podobnej cenie? W kwestii słuchawki celowałbym w bowmana. Quote Link to post Share on other sites
Limaxu Posted April 26, 2014 Report Share Posted April 26, 2014 Do UV-5R używam PTT z wtyczką kenwood Dragon + bowman Z-Tactical i jak na chińskie zabawki nie wypada tak zle. Quote Link to post Share on other sites
Mark97 Posted April 29, 2014 Report Share Posted April 29, 2014 Korzysta ktoś z laryngofonów z 409shop? Quote Link to post Share on other sites
sebolek Posted May 1, 2014 Report Share Posted May 1, 2014 podłączę się do pytania kolegi wyżej :) też jestem icekaw Laryngo z 409. Quote Link to post Share on other sites
Mark97 Posted May 1, 2014 Report Share Posted May 1, 2014 Pewien kolega zamówił, jak przyjdzie i przetestuje to zdam relacje. Quote Link to post Share on other sites
JarekM Posted May 1, 2014 Report Share Posted May 1, 2014 Odpowiem zbiorczo w temacie laryngofonów - nie opłaca się/nie ma sensu. Jakość dźwięku jest kiepska, przetworniki są kiepskiej jakości. Generalnie respondenci po drugiej stronie szybko Cię przeklną. Niestety, dobry laryngofon nie będzie kosztował kilknaście USD. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted May 4, 2014 Report Share Posted May 4, 2014 Jeśli by to kogoś interesowało, to naprawiłem sobie zepsutą stockową antenę baofenga. Trzeba zedrzeć tę gumową osłonkę (musiałem ją ponacinać, bo nie chciało wyjść, a darcie na chama=uskodzenie gwintu) i w środku znajdziemy zwyczajną sprężynkę przyczepioną do gniazda, w środku której znajduje się zakryty termoskurczką rezystor czy tam inny kondensator. Jeśli antena nie działa, to na bank owy element się urwał. Trzeba zdjąć sprężynkę (radzę uważać żeby nie pogiąć, bo potem z prostowaniem jest dużo zabawy), przylutować dziada ponownie i poskładać wszystko z powrotem. Nic trudnego, tylko trzeba chwilę podłubać. Antena śmiga jak nowa. Fotki rozebranej anteny na życzenie. Quote Link to post Share on other sites
bizon96 Posted May 5, 2014 Report Share Posted May 5, 2014 Wiciok, to może byś wrzucił focie dla potomnych? A tak swoją drogą to na borderwar miałem przyjemność testowania baofenga BF-888 z anteną Nagoya NA-771. Jest do kupienia na paru Chińskich stronkach jak 409shop czy banggood w cenie około 16 dolarów. Do tej pory od paru lat używam UV-5R. Szczerze mówiąc to 888 nie jest złe jak za tą cenę, a wręcz nie odstawało od UV-5R znacząco. Mogę spokojnie polecić jako budżetowy zakup, szczególnie jak ktoś chce kupić dobre radia dla teamu jest to bardziej opłacalne. Do tego radia trzeba zainwestować w kabel do programowania. Koszt kabla to dodatkowe 5 dolarów, ale bardzo przydatna rzecz. Sterowniki do kabla najczęściej są dołączone, można również bez problem ściągnąć z internetu. Oprogramowanie też darmowe. Bateria spokojnie wytrzymuje całodniową strzelankę, tak więc nie trzeba się martwić. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted May 6, 2014 Report Share Posted May 6, 2014 Nie wrzucałem, bo pisałem tamtego posta z telefonu. Wejdę na kompa to wrzucę. Quote Link to post Share on other sites
Goose22 Posted May 8, 2014 Report Share Posted May 8, 2014 Wie ktoś jaki wtyk ma midland g5xt ? Jak było w tym temacie, to poszedłem na łatwizne i nie poszukałem :icon_lol: Quote Link to post Share on other sites
Wargator Posted May 8, 2014 Report Share Posted May 8, 2014 (edited) Witam, chce dokupic do swojego radia(motorola t5522) zestaw sluchawkowy. Nosze fasta i stalkera i sie zastanawiam co bedzie wygodniejsze i praktyczniejsze. 1. http://www.azstudio....ka.ACH4040.1pin 2. www.airsoftpeak.com/tactical-swimmer-style-headset-with-icom-version-pins-black-p-9741.html Jakies rady, opinie? Nie wiem czy palak od Swimmera nie bedzie uwieral pod maska.. Dzieki i pozdrawiam Edited May 8, 2014 by Wargator Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted May 17, 2014 Report Share Posted May 17, 2014 Nosze fasta + maskę + gogle + kominiarkę, a z tym wszystkim Bowmana evo III. Zero problemów. Quote Link to post Share on other sites
xenon500 Posted May 22, 2014 Report Share Posted May 22, 2014 Witojcie. Kupiłem px-2r, ładnie pięknie, niby wtyczka do PTT yaesu, kupiłem PTT z wtyczką yaesu i ... i lipa. Radyjko nie chce zmieścić tej wtyczki. Jest po prostu za duża. Nie wiem za bardzo co z tym zrobić - czy da się przerobić czy lepiej odesłać do sklepu ? Quote Link to post Share on other sites
JarekM Posted May 22, 2014 Report Share Posted May 22, 2014 kupiłem PTT z wtyczką yaesu i ... i lipa. Radyjko nie chce zmieścić tej wtyczki. Jest po prostu za duża. co dokładnie kupiłeś ? PX-2R ma wtyczke w standardzie Vertex/Yaesu (na grafice z wtykami - http://www.radioshop888.com/radioshop_product.php?id=103617 - ostatni wiersz, wtyk typu Y) Quote Link to post Share on other sites
rafcio21 Posted May 22, 2014 Report Share Posted May 22, 2014 http://www.navcomm.eu/download/wtyki.pdf Tych Yaesu jest sporo. Sprecyzuj. Quote Link to post Share on other sites
JarekM Posted May 22, 2014 Report Share Posted May 22, 2014 http://www.navcomm.e...nload/wtyki.pdf Tych Yaesu jest sporo. Sprecyzuj. Jeśli to pytanie do mnie, to precyzuję, chodzi o Y1 :icon_mrgreen: Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted May 22, 2014 Report Share Posted May 22, 2014 Przerabiałem z tego schematu. Puxing PX-2R + PTT z wtyką Kenwood. Jacka 2,5mm 4 polowego kupiłem w elektronicznym. Lutowania na jakieś 20min. Są też na allegro gotowe kabelki z Jackami 2,5mm 4 polowymi po obu stronach za śmieszne złotówki. Przerobiłem tak trzy PTT. Quote Link to post Share on other sites
xenon500 Posted May 22, 2014 Report Share Posted May 22, 2014 http://i01.i.aliimg.com/wsphoto/v1/1126360055_1/Element-U94-font-b-Headset-b-font-PTT-1-Pin-for-Yaesu-font-b-Radio-b.jpg takie ptt. A gniazdo w puxingu mam 2,5mm Quote Link to post Share on other sites
rafcio21 Posted May 23, 2014 Report Share Posted May 23, 2014 To potrzebny Ci microjack czteropolowy, gniazdo minijack czteropolowe i jakiś kabel czterożyłowy, bądź po prostu 4 luźne kabelki wzmocnione koszulką termokurczliwą/taśmą. Do tego pare małych koszulek termokurczliwych, aby luty przy stykach bezpośrednio wzmocnić i jedna większa, żeby wzmocnić na łączeniu kabel-obudowy. Ewentualnie wystarczy microjack czteropolowy, wtedy po prostu ciachasz końcówkę w ptt. Polecam srebrne, metalowe wtyki, wtedy do tego jeszcze zawsze biorę czarną termokurczliwą na całość, by pozbyć się metalicznego koloru. Upewnij się też miernikiem czy na pewno masz słuchawke na początku i na końcu jacka tak jak na schemacie. Miernikiem ohmów/testerem diod/dwoma końcówkami kabla baterii (chyba przy wciśniętym ptt) dotykasz styków 1 i 4 na jacku i jak słyszysz "pykanie" w słuchawce, to znaczy, że masz zgodnie ze schematem i możesz zacząć działać :P Ja zawsze też zanim zacznę lutować ostateczne styki, wiąże druciki do styków i sprawdzam czy na pewno wszystko jest ok. Miłej zabawy :P Quote Link to post Share on other sites
xenon500 Posted May 23, 2014 Report Share Posted May 23, 2014 Dzięki rafcio za fajny opis i byłoby ok, gdybym ja jeszcze miał na to czas :D. Ale dzięki, jak kiedyś byłaby okazja to masz u mnie browca. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts