DariuszT Posted May 31, 2014 Report Share Posted May 31, 2014 (edited) Hejka Przebrnąłem przez temat, ale za wiele mi to nie dało, bo w większości przypadków nie mam pojęcia o czym tu pisaliście (wszystkie PMR LPD waty itp) dlatego mam pytanie czy to radio: KLIK! pozwoli mi jednocześnie słuchać/mówić np do całej mojej strony w grze (czytaj: team żółty i niebieski i słucham/mówię wszystkim w swoim teamie) oraz w moim pododdziale kilkuosobowym? Oraz czy podepnę (aby działało) pod niego np taką słuchawkę z mikrofonem: KLIK! Dzięki za pomoc! :icon_smile: Edited May 31, 2014 by DariuszT Quote Link to post Share on other sites
rafcio21 Posted May 31, 2014 Report Share Posted May 31, 2014 Hejka Przebrnąłem przez temat, ale za wiele mi to nie dało, bo w większości przypadków nie mam pojęcia o czym tu pisaliście (wszystkie PMR LPD waty itp) dlatego mam pytanie czy to radio: KLIK! pozwoli mi jednocześnie słuchać/mówić np do całej mojej strony w grze (czytaj: team żółty i niebieski i słucham/mówię wszystkim w swoim teamie) oraz w moim pododdziale kilkuosobowym? Oraz czy podepnę (aby działało) pod niego np taką słuchawkę z mikrofonem: KLIK! Dzięki za pomoc! :icon_smile: Jeśli chodzi o pytanie o jednoczesne słuchanie/mówienie (prawdopodobnie po prostu się walnąłeś :P):Nie. W jednym momencie możesz albo mówić, albo słuchać. Jeśli chodzi o pytanie o rozmawianie z teamem: tak, jeśli wybierzecie tą samą częstotliwość i podkanał. Co do współpracy z zestawem Bowman chińskim: tak, ale do tego radia będziesz potrzebował wersję z wtykiem ICOM/S3. Quote Link to post Share on other sites
DariuszT Posted May 31, 2014 Report Share Posted May 31, 2014 Jeśli chodzi o pytanie o jednoczesne słuchanie/mówienie (prawdopodobnie po prostu się walnąłeś :icon_razz:): Nie. W jednym momencie możesz albo mówić, albo słuchać. Jeśli chodzi o pytanie o rozmawianie z teamem: tak, jeśli wybierzecie tą samą częstotliwość i podkanał. Co do współpracy z zestawem Bowman chińskim: tak, ale do tego radia będziesz potrzebował wersję z wtykiem ICOM/S3. Wiem, że nie da się jednocześnie - walnąłem się jak próbowałem wyrazić swoje potrzeby :D Co do kanałów, to chodziło mi o to, że np. wszyscy niebiescy mieli ogólną "jedynkę"(kilkadziesiąt osób), na "dwójce" był mój team (kilku osobowy). No i osoby z radyjkiem jakoś zwinnie przełączali się pomiędzy gadaniem do ogółu oraz naszego teamu. Dodatkowo ktoś miał w radio opcję, że jednocześnie tylko słuchał ogólnego niebieskiego oraz słuchał/mówił do teamu - o takie coś mi chodziło. ;) Quote Link to post Share on other sites
rafcio21 Posted May 31, 2014 Report Share Posted May 31, 2014 (edited) Baofeng UV-5R na to pozwala - odsłuch dwóch kanałów jednocześnie z nadawaniem na jeden wybrany (i z możliwością łatwego przełączania nadawania między nimi). Ale to też nie działa idealnie, bo kanał, na którym jest tylko odsłuch działa z minimalnym opóźnieniem. Radio wymaga programowania bądź dłubania i wiedzy. Do niego bowman z wtykiem kenwood jakby co. Edited May 31, 2014 by rafcio21 Quote Link to post Share on other sites
kopciuch90 Posted June 1, 2014 Report Share Posted June 1, 2014 Witam Ja mam znów mały problem, jestem szczęsliwym posiadaczem PMR-ek MaxCom WT350, po roku bezproblemowej współpracy orginalny zestaw słuchawkowy się zerwał. Zastanawiam sie nad zainwestowaniem w coś bardziej wygodnego myślałem o czymś w tym stylu: http://gunfire.pl/pr...y-oliwkowy.html oraz o dodaniu do tego: http://allegro.pl/de...4207604257.html i teraz pytanie czy wszystko razem bedzie działać?? Quote Link to post Share on other sites
DariuszT Posted June 1, 2014 Report Share Posted June 1, 2014 (edited) Dzięki za pomoc! Udało mi się kupić za 219zł nówkę Baofeng UV-5R z słuchawką do ucha z majkiem, więc na początek powinno wystarczyć :> Edited June 1, 2014 by DariuszT Quote Link to post Share on other sites
Wolin Posted June 17, 2014 Report Share Posted June 17, 2014 Używa ktoś z Was mikronosłuchawki MIDLAND MA21-L wraz z radiem MIDLAND serii GXT np. GXT600? Jest pewna różnica w wtyku (liczba wcięć na mniejszym jack) i chciałbym mieć pewność czy to razem poprawie działa. Quote Link to post Share on other sites
Arti2 Posted June 26, 2014 Report Share Posted June 26, 2014 Witam. Mam pytanko. Czy ten zestaw http://olx.pl/oferta/baofeng-uv-5r-2m-70-cm-nowy-CID99-ID5Yd4P.html#6549048abb jest ok. Pytam, ponieważ ciekawa jest cena. BAOFENG stoi ok 250 zł, a tutaj taka promocja. Doradźcie mi Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted June 26, 2014 Report Share Posted June 26, 2014 Gość prawdopodobnie ściąga samodzielne radyjka z Chin. Nie jest przedsiębiorcą więc nie płaci ZUSu, nie płaci pracownikom - stąd niższa cena niż w sklepach. Jest też szansa, że to oszust. Quote Link to post Share on other sites
Sokoov Posted June 26, 2014 Report Share Posted June 26, 2014 To już lepiej kupić samemu z Chin. I na aukcji i sprowadzając sam nie będziesz miał gwarancji, a ściągając na własną rękę zapłacisz ok. 120 zł (chyba, że dowalą cło i podatek). Quote Link to post Share on other sites
seger Posted June 27, 2014 Report Share Posted June 27, 2014 Nie mogą bo jest zbyt niska wartość produktu. http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/100275,paczki_z_zagranicy_do_150_euro_bez_cla.html Quote Link to post Share on other sites
Arti2 Posted June 27, 2014 Report Share Posted June 27, 2014 A czy używanie BAOFENGA UV-5R jest legalne w Polsce. Chodzi mi o to, czy w trybie PMR mogą mi coś zrobić pały. I czy da się to radio namierzyć ? Jeszcze jedno takie hasło i wylecisz z hukiem... Quote Link to post Share on other sites
canis_lupus Posted June 28, 2014 Report Share Posted June 28, 2014 (edited) A czy używanie BAOFENGA UV-5R jest legalne w Polsce. Chodzi mi o to, czy w trybie PMR mogą mi coś zrobić pały. I czy da się to radio namierzyć ? Formalnie używanie baofenga w Polsce jest nielegalne bez pozwolenia radiowego wydawanego przez UKE. Samą policję to niewiele obchodzi, prędzej właśnie UKE. UKE raczej nie reaguje o ile ktoś nie zgłosi zakłóceń. Praca na kanałach PMR jest więc raczej bezpieczna co nie oznacza, że legalna. Tak, takie radio da się namierzyć i to z zadziwiająco dużą dokładnością. Edited June 28, 2014 by canis_lupus Quote Link to post Share on other sites
canis_lupus Posted July 2, 2014 Report Share Posted July 2, 2014 Prawdopodobnie we wrzesniu będzie organizowany egzamin w Krakowie. Jakby ktoś był chętny to info u mnie. Przygotować się można robiąc testy tutaj: http://www.pzk.info.pl/infusions/test_examination/examination.php Papier jest dożywotni, więc chyba warto. Quote Link to post Share on other sites
wojtekzyto Posted July 4, 2014 Report Share Posted July 4, 2014 Naczytałem się tu o Baofengu całkiem sporo i z tego, co widzę to jest to najlepszy wybór. Pytanie tylko czy ktoś, kto się kompletnie nie zna na elektronice poradzi sobie z tym radiem? Chodzi mi o całe programowanie i późniejsze użytkowanie. Wiem, że w jednym z polskich sklepów programują od razu radyjka, co bo częściowo rozwiązało problem, jednak cena dużo wyższa niż sprowadzać z HK. A jeżeli nie Baofeng to, co prostszego byście polecali? Maxcom wt 350 jest sensowny? Prawda jest taka, że nie mam dużych potrzeb. Tyle, co na niedzielne strzelanki po lesie. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted July 4, 2014 Report Share Posted July 4, 2014 WT350 jest całkiem sensowne, boli jedynie umiejscowienie gniazda na PTT :icon_smile: Swego czasu porwałem się na mały test tych radyjek podczas jazdy na dwa samochody ( :teethh:) - póki kierowcy się widzą, jest ok. Wszystko zależy od terenu na jakim masz zamiar 'operować' - duży? Mały? Gęsto obsadzony przeszkodami terenowymi? Quote Link to post Share on other sites
canis_lupus Posted July 4, 2014 Report Share Posted July 4, 2014 Naczytałem się tu o Baofengu całkiem sporo i z tego, co widzę to jest to najlepszy wybór. Pytanie tylko czy ktoś, kto się kompletnie nie zna na elektronice poradzi sobie z tym radiem? Chodzi mi o całe programowanie i późniejsze użytkowanie. Wiem, że w jednym z polskich sklepów programują od razu radyjka, co bo częściowo rozwiązało problem, jednak cena dużo wyższa niż sprowadzać z HK. A jeżeli nie Baofeng to, co prostszego byście polecali? Maxcom wt 350 jest sensowny? Prawda jest taka, że nie mam dużych potrzeb. Tyle, co na niedzielne strzelanki po lesie. Spokojnie sobie poradzisz i sądzę, że w Warszawie znajdziesz kogoś kto Ci to zaprogramuje. Jeśli nie, to po kosztach przesyłek moge Ci radio zaprogramować. Trwa to 15s. Maxcom to prosty PMR. Nie ta liga. Quote Link to post Share on other sites
Mixon Posted July 5, 2014 Report Share Posted July 5, 2014 (edited) Naczytałem się tu o Baofengu całkiem sporo i z tego, co widzę to jest to najlepszy wybór. Pytanie tylko czy ktoś, kto się kompletnie nie zna na elektronice poradzi sobie z tym radiem? Jestem jedną z tych osób, która zna się na rzeczy tylko miesiąc przed i po zakupie, a potem chcąc nie chcąc zwalnia się z obowiązku posiadania wiedzy :P Obsługa i programowanie Baofenga to nie fizyka nuklearna, z odpowiednimi programami (Chirp) i poradnikami z neta nie trzeba mi było żadnej wyszukanej wiedzy. Edited July 5, 2014 by Mixon Quote Link to post Share on other sites
canis_lupus Posted July 5, 2014 Report Share Posted July 5, 2014 Jestem jedną z tych osób, która zna się na rzeczy tylko miesiąc przed i po zakupie, a potem chcąc nie chcąc zwalnia się z obowiązku posiadania wiedzy :icon_razz: Obsługa i programowanie Baofenga to nie fizyka nuklearna, z odpowiednimi programami (Chirp) i poradnikami z neta nie trzeba mi było żadnej wyszukanej wiedzy. Trzeba jeszcze kabel a na jedno programowanie nie warto go kupować. Ja sobie zrobiłem, to tez nie jest trudne i kosztuje ~5zł. Quote Link to post Share on other sites
chemik333 Posted July 5, 2014 Report Share Posted July 5, 2014 A po kiego to programować? Wystarczy, że będziesz miał karteczkę z częstotliwościami pmr, lub po prostu wstukasz tam to na co się umówicie. Do czego służą wszystkie funkcje i jak je ustawić to jest poradnik na WMASGu napisany. Jeszcze prościej z kanałami, to zapamiętać gdzie jest 1 kanał pmr i to, że zawsze dwa razy w górę częstotliwości przy ustawionym skoku 6,25 jest kolejny kanał :) Quote Link to post Share on other sites
Mixon Posted July 5, 2014 Report Share Posted July 5, 2014 Trzeba jeszcze kabel a na jedno programowanie nie warto go kupować. Ja sobie zrobiłem, to tez nie jest trudne i kosztuje ~5zł. Cóż, mi dorzucili gratis, brałem stąd. Quote Link to post Share on other sites
canis_lupus Posted July 6, 2014 Report Share Posted July 6, 2014 A po kiego to programować? Wystarczy, że będziesz miał karteczkę z częstotliwościami pmr, lub po prostu wstukasz tam to na co się umówicie. Do czego służą wszystkie funkcje i jak je ustawić to jest poradnik na WMASGu napisany. Jeszcze prościej z kanałami, to zapamiętać gdzie jest 1 kanał pmr i to, że zawsze dwa razy w górę częstotliwości przy ustawionym skoku 6,25 jest kolejny kanał :icon_smile: Powodzenia życzę w noszeniu karteczki lub pamiętaniu. Ludzie używają nie tylko PMR ale i kanałów midlandowych a nawet LPD. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted July 12, 2014 Report Share Posted July 12, 2014 Karteczkę się drukuje i przykleja taśmą z tyłu na baterii. Jak ktoś chce, to mogę wrzucić tabelkę z częstotliwościami PMR, LPD, FRS i tonami CTCSS dostosowaną wielkością do Bao, wystarczy tylko wydrukować i przykleić. Szczególnie, że wszystkich częstotliwości razem z CTCSS dla PMR nie zaprogramuje, bo zwyczajnie braknie miejsca w pamięci. Quote Link to post Share on other sites
JarekM Posted July 14, 2014 Report Share Posted July 14, 2014 Zgadza się, jednakże wystarczy programować tylko 8 kodów CTCSS dla każdej częstotliwości PMR, bo tyle "podkanałów" posiadają nieprogramowane PMR'ki. Wtedy masz zajęte tylko 8*8 (8 kodów na każdej częstotliwości PMR) + 8 kanałów PMR = 72 komórki pamięci. Pozostałymi częstotliwościami CTCSS nie ma co sobie zwracać głowy. Quote Link to post Share on other sites
Arti2 Posted July 14, 2014 Report Share Posted July 14, 2014 Witam. Mam pytanko. Posiadam radyjko BAOFENG uv-5r z zestawem słuchawkowym od producenta. Zestaw jest strasznie badziewny, aż mnie uszy od tego bolą. Tutaj moje pytanko. Chciałem zakupić coś takiego: http://gunfire.pl/product-pol-1152196264-Selex-TASC-1-BLACK.html http://gunfire.pl/product-pol-1152200485-Zestaw-sluchawkowy-piaskowy.html 1. Czy coś takiego jest kompatybilne z baofeng-iem ? 2. Co muszę jeszcze dokupić do takiego zestawu słuchawkowego, żeby działał ? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts