Yahalom Posted May 19, 2008 Report Share Posted May 19, 2008 Leworęczny ;) Quote Link to post Share on other sites
reggie Posted May 19, 2008 Report Share Posted May 19, 2008 Mam pytanie, razem z teamem chcemy kupić radia PMR, ale się zastanawiamy jakie wziąć za rozsądne pieniądze. Może coś doradzicie. gramy w terenie zalesionym z dala od budynków. Chcemy aby radia miały zestawy słuchawkowe, były małe i poręczne oraz nie drogie z 170zł max za dwie sztuki w komplecie. Quote Link to post Share on other sites
moron Posted May 19, 2008 Report Share Posted May 19, 2008 ja radze pozbierac i kupic midlandy ostatnio sie nimi bawilem i jestem bardzo zadowolony zestaw (2szt) ze sluchawko-mikrofonem i ladowarka (w tym wtykiem samochodowym) kosztuje 300-350pln Quote Link to post Share on other sites
Lineusz Posted June 4, 2008 Report Share Posted June 4, 2008 Witam. Poszukuje kogoś kto posiada i użytkuje Radiotelefon GRMS - Midland GXT 700. Byłbym wdzięczny gdyby takowa osoba miała ochotę ze mną nieco porozmawiać na temat tej radiolki na Gg lub PW. Przepraszam za offtop. Sam znalazłem odpowiedź na swe pytanie jak i dopomógł mi Kolega andronikus z 1st S.O.C z którym dokonałem porównania GXT700 z GXT650. Otrzymałem już informacje na temat modelu Midland GXT700. Jest to uboga droga wersja Midland GXT650. Nie posiada on tylu przydatnych funkcji co 650. brak tu skanowania ,blokady klawiszy czy regulacji VoX. Nie ma tez jakże cennej opcji ustawiania podkanałów. Jedyna zaleta to mała prądożerny. Jest wyjatkowo wydajny pracujac nawet na ustawieniu Hi - zasilenia 4 baterie AA LR6 (standartowe/klasyczne "paluszki"). W podsumowaniu jeżeli szukasz radia GRMS odradzam model Midland GXT700. Moda proszę o doklejenie mego posta do powyższego ;) Quote Link to post Share on other sites
Majkel86 Posted September 3, 2008 Report Share Posted September 3, 2008 (edited) Od ponad miesiąca próbuje wybrać jakie radio kupić. Mam kilka typów i chciałbym wybrać coś z pośród nich. Zasięgając porady u znajomych oraz w sklepach otrzymałem różne opinie. Jedne osoby wychwalały dany model, a inne mówiły, że jest nic nie warty. Oto moje typy: http://www.allegro.pl/item424446324_intek_...plet_2_szt.html http://www.allegro.pl/item423451801_motoro...w_calej_ue.html http://www.allegro.pl/item420963758_radio_...ma_w_sobie.html W opcje jeszcze wchodzi Intek Minicom DUO. Jeśli ktoś miał do czynienia z którymś z wyżej wymienionych modeli lub po prostu w przeciwieństwie do mnie zna się dobrze na tym temacie to prosił bym o pomoc. Z góry dzięki. [Następnym razem zadaj sobie trochę trudu i poszukaj odpowiedniego wątku.] Edited September 3, 2008 by Foka Quote Link to post Share on other sites
MATHEUS_PL Posted October 1, 2008 Report Share Posted October 1, 2008 Pozwolę sobie odświeżyć temat, mam taki problemik szukam jakiejś dobrej (nie drogiej) krótkofali PMR do asg, co byście polecali? Ps. Co myślicie o tym? http://allegro.pl/item445968097_motorola_p...luchawkowy.html Quote Link to post Share on other sites
Chmielu7 Posted December 1, 2008 Report Share Posted December 1, 2008 (edited) Cześć wiecie możne jaka wtyczka do zestawu suchawkowego jest w radyjku TopCom TwinWalker 6800 ? Czy będzie pasowała do niego wtyczka Mikro Jack do Motorolli ? Jestem w ogóle nieobeznany w tych wszystkich wtyczkach i przepraszam jeśli pytanie możne się wydać głupie. Edited December 1, 2008 by Chmielu7 Quote Link to post Share on other sites
super Posted December 4, 2008 Report Share Posted December 4, 2008 czy ktoś z Was organoleptycznie sprawdzał czy navcom łączy się z motorolka talkabout T5622 ? bo mam problemy ;-) Quote Link to post Share on other sites
JarekM Posted December 4, 2008 Report Share Posted December 4, 2008 czy ktoś z Was organoleptycznie sprawdzał czy navcom łączy się z motorolka talkabout T5622 ? bo mam problemy ;-) jeśli w navcomm'ie (wersja na pasmo 70m) zaprogramujesz kanały PMR, to przy założeniu że oba radia są sprawne, to nie może byc z tym jakiegokolwiek problemu - ale organoleptycznie nie sprawdzałem (nie mam navcomma) Quote Link to post Share on other sites
Guest british Posted December 4, 2008 Report Share Posted December 4, 2008 Sprawdź ustawienia sqelch, i czy zgadzają się kody CTCSS. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted December 4, 2008 Report Share Posted December 4, 2008 Ludzie, super naprawdę nie wychował się na PKLce i takie rzeczy wie. Pytał konkretnie o kogoś kto miał do czynienia z taką parą. Quote Link to post Share on other sites
wally Posted December 4, 2008 Report Share Posted December 4, 2008 Sprawdź czy w którymś z radii nie są ustawione kody CTCSS, sprawdź czy oba radia są na 100% na tej samej częstotliwości (tzn. PMR na kanale a navcomm na częstocie), sprawdź czy w navcomie nie ma ustawionego "shiftu" czyli na jednej częstocie radio słucha ale na innej nadaje. Quote Link to post Share on other sites
super Posted December 6, 2008 Report Share Posted December 6, 2008 motorolke odbieram na Navcomie ..ale navcoma nie odbieram na motoroli jadę na bowmanie nie ma załączonego kodowania CTCSS o shifcie nic nie wiem ..nie mam go w instrukcji ;-) Quote Link to post Share on other sites
JarekM Posted December 6, 2008 Report Share Posted December 6, 2008 motorolke odbieram na Navcomie ..ale navcoma nie odbieram na motoroli sprawdź jeszcze w takim razie odstęp miedzykanałowy na navcomie. Motorola ma chyba 12,5 a w navcomie można programować odstęp. Może masz np. 25 kHz ustawione Quote Link to post Share on other sites
wally Posted December 6, 2008 Report Share Posted December 6, 2008 Super - sprawdź czy na pewno na któryms z radii nie ma kodów CTCSS, wg mnie na motoroli masz je załączone. Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted December 25, 2008 Report Share Posted December 25, 2008 Pytanie głównie do ewentualnych użytkowników zestawu Navcomm tk-760 i Element bowman headset albo podobnych np. z ebaybanned: - czy są jakieś problemy z kompatybilnością? - jak się ogólnie sprawują te headsety? Quote Link to post Share on other sites
PieTrzaK Posted December 25, 2008 Report Share Posted December 25, 2008 Ostatnio zamawiałem koledze który używa takiego radyjka. Wtyk 2pinowy Kenwood - pasował bez problemu. Sprawują się z tego co wiem całkiem nieźle, zwłaszcza za takie pieniądze. Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted December 25, 2008 Report Share Posted December 25, 2008 Dzięki :) Quote Link to post Share on other sites
Radzio Posted December 25, 2008 Report Share Posted December 25, 2008 Wszystko jest kompatybilne. Jeżeli kupujesz kopię headsetu to pamiętaj o wtyku typu K czyli Kenwood. A jak nie to idź do serwisu CB radyjek z oryginalnego Bowmana słuchawy i PTT zrobili mi ładne podłączenie do navcomma. Za niewielkie pieniądze. Co do headsetu, sprawuje się bardzo dobrze, nawet jak coś się popsuje, urwie kabelek albo jakaś taka pierdoła to masz ich tam 4 sztuki i nawet osoba nie znająca się na tym jest w stanie to naprawić :) Mówię na swoim przykładzie. Quote Link to post Share on other sites
moron Posted December 25, 2008 Report Share Posted December 25, 2008 a moze ktos mi napisac jak dlugo sie laduje takie TK-760 ? Quote Link to post Share on other sites
JarekM Posted December 25, 2008 Report Share Posted December 25, 2008 Sprawują się z tego co wiem całkiem nieźle, zwłaszcza za takie pieniądze. ja też potwierdzam, te 24 USD to jedne z najlepiej wydanych dolarów.... czekam również na zamówioną kopię headsetu Peltor ComTac II, i jeśli będzie to ten sam poziom wykonania .... to chyba zmienię zdanie o chińskich produktach :) Quote Link to post Share on other sites
jackobi Posted December 25, 2008 Report Share Posted December 25, 2008 (edited) Mam to radyjko: http://www.maxcom.pl/cms.php?img=101 Potrzebuje do niego lepszej słuchaweczki i mikrofonu ( również z przyciskiem, który wciskamy żeby gadać ). Nie znam się na tym zupełnie więc wybaczcie mało profesjonalne nazewnictwo :P Mniej więcej coś takiego: http://allegro.pl/item506041980_tanio_sluc...ox_faktura.html Co będzie najlepsze a przede wszystkim będzie pasowało do mojego modelu, bo zdążyłem się już dowiedzieć, że nie wszystkie dadzą radę. Z góry dzięki za pomoc. Edit: Zależy mi żeby było dostępne w Polsce i żeby nie było kosmicznie drogie :) Ma po prostu działać i nie urywać ucha :P Edited December 25, 2008 by jackobi Quote Link to post Share on other sites
shellshock Posted December 26, 2008 Report Share Posted December 26, 2008 (edited) Ten przycisk, o którym mowisz to przycisk PTT (Push To Talk), albo nadawania. Z kolei ta słuchawka z linku podanego przez Ciebie nie ma tego. Używam identycznej w pracy, razem z Motorolą XTR446. Zdjęcie może sprawiac wrażenie delikatności, jednak sama słuchawka jest dosyc solidna i niezbyt wygodna. Nie wiem czy da sie coś znaleźć z przyciskiem PTT na takie wejście. Taką infomracje otrzyłem od navcom'u, kiedy również szukałem czegoś takiego. Edited December 26, 2008 by shellshock Quote Link to post Share on other sites
DyingFetus Posted December 26, 2008 Report Share Posted December 26, 2008 Nie wiem czy da sie coś znaleźć z przyciskiem PTT na takie wejście. Taką infomracje otrzyłem od navcom'u, kiedy również szukałem czegoś takiego. a tutaj mamy coś w sam raz http://www.allegro.pl/item510595744_slucha...ox_navcomm.html nie znam się na tym zbytnio ale z opisu wynika że mamy kilka rodzajów wtyków do wyboru i mamy tam VOX lub PTT Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted December 26, 2008 Report Share Posted December 26, 2008 I raczej do maxcomów pasować nie będzie. Musisz szukać zestawów dedykowanych do maxcomów. Mam maxcomy, szukałem headseta do tego ale to jest rzeźbienie w g. Kupiłem Midlanda i problem z głowy. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts