wiciok Posted June 8, 2016 Report Share Posted June 8, 2016 Dlaczego? Quote Link to post Share on other sites
Obi-Wan Posted June 8, 2016 Report Share Posted June 8, 2016 Bo wypada, mocno odstaje, jest podatna na uszkodzenia mechaniczne i zachlapanie Quote Link to post Share on other sites
wally Posted June 8, 2016 Report Share Posted June 8, 2016 Ja mam przejściówkę kątową właśnie z tego mikrofonogłośnika Kenwooda do Impactów. Z racji że jest to przejściówka kątowa to muszę ją tylko prawidłowo ułożyć na szelkach oporządzenia. Gdyby przejściówka byla w formie monobloku (tak jak redukcja z małego jacka na duży jack) to byłoby idealnie. Ale nawet ta moja konfiguracja nie stwarza problemów. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted June 8, 2016 Report Share Posted June 8, 2016 Gdyby przejściówka byla w formie monobloku (tak jak redukcja z małego jacka na duży jack) to byłoby idealnie. Ale nawet ta moja konfiguracja nie stwarza problemów. No ja mam taką i jakoś wszystko mi działa bezproblemowo i nic nie "wylata", itp. Quote Link to post Share on other sites
kugelblitz Posted June 8, 2016 Report Share Posted June 8, 2016 można też wymienić wtyk w słuchawkach na 2.5 mm . Koszt znikomy a lutowanie banalne. Quote Link to post Share on other sites
Mixon Posted July 28, 2016 Report Share Posted July 28, 2016 Pancerna grucha Kenwooda to SMC-34? Czy w tej cenie są polecane jakieś inne gruchy, możliwie z włącznikiem/regulacją głośności i wtykiem do słuchawek? Quote Link to post Share on other sites
Mark97 Posted July 28, 2016 Report Share Posted July 28, 2016 Nie to nie jest ta, wygląda inaczej. Na pierwszy rzut oka wygląda dosyć solidnie, ale dopóki nie dotkniesz to się nie dowiesz. Quote Link to post Share on other sites
Mixon Posted July 28, 2016 Report Share Posted July 28, 2016 W takim razie czeka mnie wycieczka rowerem, do któregoś z Trójmiejskich sklepów z radiami :D Szukam jakiejś gruchy do lżejszego wariantu mojego szpeju (bez kamizelki), żeby nie mieć miliarda kabli wokół szyi, teoretycznie mógłbym kupić sobie jakąś gruchę BAOFENGa, w końcu mam UV-5R, ale jestem skłonny dopłacić do czegoś posiadającego regulację głośności. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted July 28, 2016 Report Share Posted July 28, 2016 Tamta grucha to KMC-17. Jej współczesnym następcą jest KMC-45. Obie oczywiście nie mają żadnej regulacji głośności. Quote Link to post Share on other sites
zielen Posted July 29, 2016 Report Share Posted July 29, 2016 Polecacie jakiś tani mikrofon/zestaw mikrofon + słuchawka? Mikrofon szedłby na przeszczep. Miło by było gdyby dobrze znosił wilgoć. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted September 24, 2016 Report Share Posted September 24, 2016 Przerabiałem dzisiaj kabel od Nacre Quietpro z wtyku Motoroli na Kenwooda. Poniższy schemat działa z Baofengiem UV-82 nawet bez kondensatora. Braid oznacza ekran (oplot), który koniecznie należy podpiąć jak na foto poniżej. Dwa niebieskie kabelki są zbędne. PS. Same słuchawki REWELACJA. Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted September 25, 2016 Report Share Posted September 25, 2016 Trafiło w me ręce TCI TABC III, w wersji fabryczej przed obsadzeniem wtyku lub modułu ptt . Czy to wymaga wzmacniacza w PTT? internet milczy. Quote Link to post Share on other sites
Obi-Wan Posted October 8, 2016 Report Share Posted October 8, 2016 Dziwne rzeczy wyczynia PTT od Baofenga. Po podłączeniu do radia działa prawidłowo. Gdy w gniazdo słuchawek wepnę kabel od aktywnych ochronników, przycisk PTT przestaje działać i mogę co najwyżej naciskać przycisk przy samym radiu. Odsłuch działa, choć mam wrażenie, że w lewej słuchawce więcej słychać Quote Link to post Share on other sites
zielen Posted October 12, 2016 Report Share Posted October 12, 2016 Zepsułeś Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka Quote Link to post Share on other sites
Pietracha Posted October 18, 2016 Report Share Posted October 18, 2016 Czy ma ktoś namiar na względnie tanie źrodło gniazd/złączy Lemo? Chodzi mi konkretnie o gniazdo Lemo 5 Pin. Quote Link to post Share on other sites
Punisher Posted October 18, 2016 Report Share Posted October 18, 2016 Co to znaczy "względnie tanie"? Czy to jest drogie? http://sklep.semicon.com.pl/shop2/?lang_id=2&id_category=264&id_product=1824 Quote Link to post Share on other sites
Pietracha Posted October 18, 2016 Report Share Posted October 18, 2016 Co to znaczy "względnie tanie"? Czy to jest drogie? http://sklep.semicon...id_product=1824 Tę ofertę znalazłem wcześnie i tak, to jest w moim przekonanie drogie. Za gniazdo jestem w stanie dać 15-20 zł, ale nie prawie 60, bo niewiele więcej kosztował mnie cały zestaw słuchawkowy. Jeśli nie ma tańszej alternatywy to pozostanie mi chyba rozebranie wtyczki i założenie czegoś bardziej popularnego i tańszego zarazem. Quote Link to post Share on other sites
Karmazyt Posted October 18, 2016 Report Share Posted October 18, 2016 Czy jest ktoś kto jest w stanie naprawić PRC 148? Chodzi o funkcjonalną kopię, najpewniej od Toy Soldier. Gdyby ktoś, coś - proszę o kontakt. Płacę dolarami. Quote Link to post Share on other sites
Punisher Posted October 19, 2016 Report Share Posted October 19, 2016 Tę ofertę znalazłem wcześnie i tak, to jest w moim przekonanie drogie. Za gniazdo jestem w stanie dać 15-20 zł, ale nie prawie 60, bo niewiele więcej kosztował mnie cały zestaw słuchawkowy. Jeśli nie ma tańszej alternatywy to pozostanie mi chyba rozebranie wtyczki i założenie czegoś bardziej popularnego i tańszego zarazem. Wymień na to: http://allegro.pl/bowman-wtyk-sluchawkowy-rozbieralny-i6552172812.html Quote Link to post Share on other sites
Wasylo Posted November 20, 2016 Report Share Posted November 20, 2016 Cześć , mam pytanie odnośnie współdziałania mikrofonogłośnika baofeng (podłączonego do baofenga) i słuchawek aktywnych Howard leight impact sport. Słuchawki mam podłączone jack-jack przez wejście aux w słuchawkach i do gruszki(mikrofonogłośnik). Problem jest taki ,że w momencie nadawania czy to z gruszki czy bezpośrednio z baofenga następuje jakieś spięcie w słuchawkach i dźwięk podobny do piszczenia styropianu. Mimo, że gruszkę mam najdalej jak jest to możliwe to i tak w mniejszym stopniu to spięcie występuje. Czy jest możliwość zlikwidowania tego hałasu przy nadawaniu czy trzeba przeżyć i mimo wszystko używać? Quote Link to post Share on other sites
kugelblitz Posted November 20, 2016 Report Share Posted November 20, 2016 A skąd pochodzi kabelek ? Próbowałeś z inną gruchą/radiem/kabelkiem ? Quote Link to post Share on other sites
Wasylo Posted November 20, 2016 Report Share Posted November 20, 2016 Próbowałem z innymi kabelkami jeden to jest z firmy hama a drugi oryginalny przyszedł razem ze słuchawkami. Nie mam opcji żeby sprawdzić z inna gruchą/radiem Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted November 20, 2016 Report Share Posted November 20, 2016 Hmm, może spróbuj kolego wpiąć się kabelkiem i przejściówką na jacka 2,5mm w samo radio. O ile dobrze pamiętam, to dało się tak zrobić (nie mam radia przy sobie, więc poprawcie mnie jeśli plotę głupoty) - pozwoli to wyeliminować gruszkę, która może być problemem. Z innej beczki, to gdyby ktoś miał taki głupi pomysł na wykorzystanie do czegoś innego wtyczki z oryginalnej słuchaweczki od UV-82, to zdecydowanie odradzam. Żyły w środku nie mają nawet izolacji, tylko są lakierowane. Zalutowanie i zaizolowanie tego to masakra. Quote Link to post Share on other sites
Wasylo Posted November 20, 2016 Report Share Posted November 20, 2016 No tak tylko dzięki gruszce mogę nadawać, jeżeli podłączę jacka bezpośrednio do radia to nie będę miał mikrofonu. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted November 20, 2016 Report Share Posted November 20, 2016 Wiem, ale chodziło mi tylko o przetestowanie czy gruszka nie powoduje problemu. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts