happy Posted May 11, 2008 Report Share Posted May 11, 2008 (edited) ............................................ A magi na co2 to mistrzostwo głupoty.... nie potrafie zrozumieć jak mag po 12 godzinach traci zdolność bojową.... Cuda już z nim robiłem... i dalej kiszka... Sam się nad tym zastanawiałem, jakiś czas temu i rozobrałem zawór w takim magazynku co2 do Hi Capy. Może wiesz jak go prawidłowo złożyć. M. zdaniem sprężyna kurka w greengazowej Hi Capie jest za słaba. zatem, jak należy prawidłowo złożyć taki zawór, tzn. jaki winien być układ jego części składowych, tj.- idąc od wnętrza magazynku (od dołu) na zewnątrz (do góry): A) uszczelka (chyba silikonowa) z ok. 1,5 mm. otworem, wokół którego od jednej strony jest wyraźne wklęśnięcie. Czy to wklęśniecie ma być u dołu, czy u góry ? B) metalowy pierścień o szer. 5-7 mm. z kilkoma małymi otworkami bliżej jednej krawędzi. Czy te otwory mają być skierowane do wnętrza magazynka, czy na zewnątrz ? C) stożkowa sprężynka – czy powinna iść węższą końcówką do góry, czy do dołu? Dziękuję i pozdrawiam, Edited May 11, 2008 by happy Quote Link to post Share on other sites
erem Posted May 11, 2008 Report Share Posted May 11, 2008 Sprężyna nie jest za słaba napewno.... podkładałem, zmieniałem... efekt ten sam.... co więcej.... po tych 12h na zawór działałem prezyzyjnym narzędziem-śrubokrętem- i zawór puszcza gaz... a raczej go ulatnia... bo chmur nie ma takiej jak trzeba.... ale trzeba do tego dużej siły... żaden gaziak taką nie dysponuje... Wina leży po stronie uszczelki w magu... uszczelka ta wykonana jest z jakiegoś dziwnego materiału.... który jak by "chłonoł"co2... poprostu po wyciagnieciu jej z maga "strzela" gazem na stole... A sam zawór powinien wyglądać następująco: od dołu maga do góry(zew.) uszczelka pierścień do uszczelki tulejka z dziurkami spręzyna szerszą strona do uszczelki walec-kołek, chu.. wie jak to nazwać zew. pierścień uszczelniający I taka mała podpowiedź... pireścień jest swoistą regulacją zaworu.. za mocno dokręcisz- nie działa- za lekko puszcza.... kwestia wprawy... Pozdrawiam! Quote Link to post Share on other sites
Mixon Posted October 27, 2009 Report Share Posted October 27, 2009 (edited) Wybaczcie odkopanie tematu, ale mam parę pytań. Części zamienne, jak jest z dostępnością? Czy pasują te z Hi Capy Marui albo innych Coltów? Czy u Was dysza też tak ciężko chodzi na sucho? Trzeba ją odrobinę dopychać palcem żeby wracała i się zastanawiam czy ma tak być i mam ją przesmarować czy coś się pochrzaniło. No i - jakieś propozycje co robić jeśli zamek rzadko zostaje z tyłu po ostatnim strzale? Powiększyć trochę to wgłębienie w zamku albo cuś? Edited October 27, 2009 by Mixon Quote Link to post Share on other sites
pablo79 Posted December 19, 2009 Report Share Posted December 19, 2009 Właśnie, jak jest z tą kompatybilnością części i magazynków pomiędzy Hi-Capą TM i WE? Co jest takie samo a co jest niewymienne? Sorry za odgrzanie, ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Quote Link to post Share on other sites
pidzejfat Posted December 19, 2009 Report Share Posted December 19, 2009 Magazynki pasują, ogólnie kopia Hicapy TM, w teorii powinno wszystko pasować, w praktyce rożnie bywa... Ogólnie powinno działać. Quote Link to post Share on other sites
Psycho_Mantis Posted December 23, 2009 Report Share Posted December 23, 2009 (edited) No i - jakieś propozycje co robić jeśli zamek rzadko zostaje z tyłu po ostatnim strzale? Powiększyć trochę to wgłębienie w zamku albo cuś? Popsikaj olejem silikonowym ten 'dzyndzel' który blokuje zamek, by swobodnie chodził. Albo wsadź mocniejszą sprężynę do magazynka. Edited December 23, 2009 by Psycho_Mantis Quote Link to post Share on other sites
arend Posted December 23, 2009 Report Share Posted December 23, 2009 zmień gaz na mocniejszy normalna sprawa przy połaczeniu ciężkiego zamka ze słabym gazem ...... wsadź mocniejszą sprężynę do magazynka. ciekawostka Psycho_Mantis zdradż mi proszę gdzie można kupić mocniejsze sprężyny do magazynków Quote Link to post Share on other sites
PPSH Posted December 24, 2009 Report Share Posted December 24, 2009 Panowie, a czy magazynek od zwykłego WE 1911 jest wstanie wytrzymać nabicie go CO2 ? Czy trzeba dokupić nowy na kapsuły ? Quote Link to post Share on other sites
pidzejfat Posted December 24, 2009 Report Share Posted December 24, 2009 Panowie, a czy magazynek od zwykłego WE 1911 jest wstanie wytrzymać nabicie go CO2 ? Czy trzeba dokupić nowy na kapsuły ? Co2 nabijesz ale gaz będzie rozszczelnial magazynek. Zostaje tylko opcja na kapsuły... Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted December 24, 2009 Report Share Posted December 24, 2009 Kapsuła jest szersza niż magazynek... Ciekawe jak to wcisniesz. W HC niema problemu, magazynek jest szeroki ale do 1911 nie wejdzie mag na co2. Chyba że to jest 1911 przystosowana do co2. Więc opcja na kapsuły... Quote Link to post Share on other sites
PPSH Posted December 25, 2009 Report Share Posted December 25, 2009 Czyli zostaje opcja na propan. Dzięki za szybkie info. Dziś dostałem tego colta i nie wiem czy w magazynkach zostawiać trochę gazu czy wystrzelać całość. Wie ktoś może ? Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted December 25, 2009 Report Share Posted December 25, 2009 wiekszość radzi przechowywać magi z gazem. Nie zaobserwowałem żeby miało to jakiekolwiek znaczenie. Po prostu jak planujesz nie strzelac np miesiąc to psiknij smarem na górny i dolny zawór. Quote Link to post Share on other sites
PPSH Posted December 25, 2009 Report Share Posted December 25, 2009 Bardzo dziwne, wczoraj dostałem moją 1911 WE i o dziwo jest z gwintem na lufie :| A miało nie być :-F Może to jakiś trochę inny model, w każdym razie tłumiczek już zamawiam xD Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted December 29, 2010 Report Share Posted December 29, 2010 (edited) Witam. Mam hc 5.1 WE, rozkładam ją do malowania. Niestety nie będę miał pojęcia jak ją złożyć, ale to później. Póki co: - Jak rozłożyć do końca te elementy http://img338.imageshack.us/gal.php?g=img0308j.jpg , tj. wyjąć komorę hop up czy co to tam jest z zamka, wyjąć spust, wyjąć zwalniacz maga. - Skąd wziąć taką farbę? Nigdzie nie mogę jej znaleźć... Ktoś malował na taką ciemną stal/grafit? Najlepsza byłaby dla mnie w szpreju, nie mam aerografu. Edited December 29, 2010 by Lesio Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted December 29, 2010 Report Share Posted December 29, 2010 Już nie mogę edytować... Czy u Was ten element: Jest też skrzywiony na bok? Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted December 30, 2010 Report Share Posted December 30, 2010 Te elementy znaczy które? Na zdjęciach z zamka juz wyciągnięto komorę HU więc... Pozostał Ci tam zespół BB. Odkręć szczerbinę i śrubę w zamku, z tyłu. Wyciągnij zespół BB. Ściągnij z niego cylinder, odkręć gł tłoczka BB i nie zgub sprężynek (dwóch lub jednej, różnie, zaleznie od rocznika). Chwyt ze spustem? Wsadź płaski śrubokręt w otwór po drugij stronie niż wciskasz guzik od magazynka. Przekręć o 90 stopni w prawo czy tam lewo. Wyciągnij cały guzik zwalniania magazynka. Teraz spust wyjedzie Ci do tyłu. Koneeec :D Na ostatnim zdjęciu nie widzę skrzywienia żadnego... Żerdź sprężyny kurkowej jest zgięta ale nie na boki tylko przód-tył (tak ma być). Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted January 1, 2011 Report Share Posted January 1, 2011 modelka krzywo dłoń trzymała, a ja aparat. Część widoczna na zdjęciu jest mocno skrzywiona na bok, choć tego niestety nie uchwyciłem. Czy wygięcie tej żerdzi to coś bardzo be? Quote Link to post Share on other sites
slepy Posted June 14, 2011 Report Share Posted June 14, 2011 Troszkę odkopie temat, ale myślę że informacja okaże się cenna dla użytkowników Hi-Capy od WE. Chciałem się z Wami podzielić tanim sposobem na zwiększenie FPS, siły BB przy jednoczesnym nie zwiększaniu konsumpcji gazu. Jak to możliwe? Proszę bardzo: NINE BALL Gas Route Packing for Marui Hi-Capa W porównaniu do stockowych gum WE, ta od 9Ball'a jest wyższa i dużo lepiej uszczelnia się z cylindrem. Efekt? W porównaniu do stocka niesamowita poprawa siły BB i gratisowe 20FPS :) Gumki można dostać na WGC za 8$/sztuka lub za 13$ w dwupakach. Bardzo tani i efektywny tuning, IMO dużo lepsze i tańsze wyjście niż zawory hi-flow. Quote Link to post Share on other sites
asmodean Posted June 27, 2011 Report Share Posted June 27, 2011 może głupie pytanie, a;le jestem w tej kwestii zielony - jak taką uszczelkę włożyć do magazynka? Quote Link to post Share on other sites
-Otto- Posted June 27, 2011 Report Share Posted June 27, 2011 http://co2airguns.net/Collection/Tokyo%20Marui_Edge/Hi-Capa%20Parts%20Diagram.jpg Wybijasz H51-75. Wyjmujesz H51-73 wraz z H51-74. Wypychasz H51-74 z H51-73. Wkładasz zamiennik H51-74. Składasz. Gotowe :D Quote Link to post Share on other sites
asmodean Posted June 28, 2011 Report Share Posted June 28, 2011 (edited) dzięki :) niestety nie dostałem instrukcji do mojej klamki, stąd brak pomysłu :) EDIT: i jeszcze jedno pytanko - co mozna zrobić by poprawić osiągi Hi Capy? Na razie mam zmienione zawory dolne w magach - zawory górne to jakaś masakra cenowa - jest sens je zmieniać? Obecnie na jednym naładowaniu gazem idzie jakieś 100 kulek więc dużo. Czy poza tymi uszczelkami jest sens coś zmieniać? Hop up, lufę? Edited June 28, 2011 by asmodean Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted June 28, 2011 Report Share Posted June 28, 2011 Jeśli zawory górne to dla Ciebie masakra cenowa to przykro mi- nie poprawisz osiągów hi-capy. Quote Link to post Share on other sites
slepy Posted June 28, 2011 Report Share Posted June 28, 2011 i jeszcze jedno pytanko - co mozna zrobić by poprawić osiągi Hi Capy? Na razie mam zmienione zawory dolne w magach - zawory górne to jakaś masakra cenowa - jest sens je zmieniać? Obecnie na jednym naładowaniu gazem idzie jakieś 100 kulek więc dużo. Czy poza tymi uszczelkami jest sens coś zmieniać? Hop up, lufę? Mam Hi-Cape 5.1 WE, jakiś czas temu nabyłem lufę Lay-Laxa, nówka sztuka, bodaj z WGC sprowadzona. Do tego Gumka HU King Armsa, czerwona. Efekty? Gorsze niż na stocku. W sumie nie wiem na cholerę była mi zmiana lufy i gumki, bo stockowe dawały świetne osiągi - kuleczki ładnie kręciło, celność była jak na tak krótką lufę świetna. Sprawdzałem jeszcze konfigurację lufa LayLax + gumka stock WE - również gorzej niż na stocku :) Nie wiem jak strzela Twoja klamka, ale w moim przypadku zmiana była tylko na gorsze. Jeśli zawory górne to dla Ciebie masakra cenowa to przykro mi- nie poprawisz osiągów hi-capy. Szukając po necie znalazłem porównania ile dawały zawory hi-flow. W przypadku FPS czasem dosłownie nic, czasem ~20. Jak z kopniakiem? Nie pamiętam już. Ale jak dla mnie nie jest to warte 70pln dla jednego magazynka. Przynajmniej nie w przypadku HC 5.1 WE. Co obecnie mam włożone w klamkę, można zobaczyć w moim profilu i taką konfiguracje uważam za optymalną (może jeszcze wrócę do głowicy tłoczka Shooters Design). Ostatnio chronowana na .25g i propanie pokazywała 315-320FPS przy ~20*C, więc jak na klamkę całkiem całkiem. BB też kopie bardzo przyjemnie, dużo mocniej niż stock. Jeszcze odnośnie tych gumek 9Balla, radzę je często smarować olejkiem silikonowym. Ja u siebie trochę to olałem i zauważyłem, że jedna gumka zaczęła się już wycierać, a wystrzeliłem jakieś 200, może 300 kulek... Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted June 28, 2011 Report Share Posted June 28, 2011 Bo guma KA to szit taki, że głowa mała. Do WE bym osobiście nic nie pakował. Quote Link to post Share on other sites
slepy Posted June 28, 2011 Report Share Posted June 28, 2011 Dexter, tak przy okazji zapytam - jaką gumę polecasz? KM-Head? 9Ball? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts