Szaszłyk Posted November 27, 2013 Report Share Posted November 27, 2013 mam pytanie czy mc różni się dużo o mtp pod względem jakości Jakości czego? Quote Link to post Share on other sites
Ghandi2 Posted November 27, 2013 Report Share Posted November 27, 2013 (edited) Ciekawi mnie jak będzie się sprawował Tropic w naszych, polskich warunkach :icon_smile: Może całkiem nieźle, szczególnie w gęstych, liściastych lasach. Jak na razie to Tropic wygląda jakby był projektowany nie na tropiki ale właśnie na strefę umiarkowaną. Ale zobaczymy jak to wygląda w rzeczywistości, bo póki co można mieć wrażenie, że ktoś wsadził zwykły MC do garnka z zieloną farbą do tkanin i... TAA-DAAAM!. Wielka premiera "nowego kamuflażu", w zasadzie dość jednolitego kolorystycznie (podobnie zresztą z wersją czarną). :icon_wink: Arid - tu już niezależnie od zdjęć - po co robić wersję "Arid" kamuflazowi który i tak jest "Arid" z natury a i nieźle się sprawdza na pustyni? Kwestia marketingowa ("inne też tak mają")? Ktoś wie coś na ten temat? Jeśli to wszystko nie jest tylko chwytem marketingowym zmontowanym "na szybko" by podnieść zainteresowanie nieco już spowszedniałym MC, zaś prawdziwe kamuflaże dopiero się szykują, to pozostaje chyba tylko (bez większego napięcia) poczekać na obejrzenie tego w naturze. Edited November 27, 2013 by Ghandi2 Quote Link to post Share on other sites
Miszcz120 Posted November 27, 2013 Report Share Posted November 27, 2013 Miałem zamiar wrzucić do garnka i pofarbować 3-color desert uniform, ale zrezygnowałem :D Co do tego tropic'a, artic'a i black'a to jestem tego zdania, że są zbytnio jednolite jeśli chodzi o kolorystykę. Tropic powinien być podobny kolorystycznie do AOR2 czy marpat'a woodland. Artic to multicam po wybieleniu, a black to wiadomo... Trochę bidną wersję mają tego photoshop'a, że tylko zmienili wręcz kolor na zasadzie nałożenia danego koloru na już istniejący wzór lub tylko jedną barwę obrazu mają. Sam multicam gdyby miał więcej odcieni zieleni i brązu to byłby bardzo dobry do lasów mieszanych moim zdaniem. Mam nadzieję, że nie będzie kosztowały krocie te nowe kolorki... Bo zbytnio się nie postarali z tym. No i sama nazwa już straci na znaczeniu z tym multicamem ! Powinny być delikatne zmiany w tym do leśnych zastosowań i arktcznych, a wersja black zupełnie inna (podobna do metro ale dużo mniej kontrastu). Sam multicam był świetny moim zdaniem, teraz to dobra marka zeszła na psy :P Pozdrawiam Miszcz Quote Link to post Share on other sites
Ghandi2 Posted December 5, 2013 Report Share Posted December 5, 2013 Sam multicam gdyby miał więcej odcieni zieleni i brązu to byłby bardzo dobry do lasów mieszanych moim zdaniem. Coś w tym (słoweńskim) stylu? ;) Quote Link to post Share on other sites
Remington Posted March 12, 2014 Report Share Posted March 12, 2014 Nic odkrywczego, ale wrzucam dla odświeżenia tematu. Tropic 1 Tropic 2 Tropic i Arid No i Tru-Spec już sprzedaje czarnego multicama. http://www.opsgear.com/multicam_black Quote Link to post Share on other sites
ShOoK Posted April 3, 2014 Report Share Posted April 3, 2014 warty jest coś ten mundur? http://allegro.pl/show_item.php?item=4052551987 Quote Link to post Share on other sites
Miszcz120 Posted April 3, 2014 Report Share Posted April 3, 2014 @ShOoK - koniecznie musi być w BDU ? Nie wiem jak chcesz, ale z moich doświadczeń, BDU i za taką cenę, to lepiej się wstrzymać i coś lepszego, czy kontraktowego kupić, niż taką nówkę ze sklepu. Quote Link to post Share on other sites
ShOoK Posted April 4, 2014 Report Share Posted April 4, 2014 @ShOoK - koniecznie musi być w BDU ? Nie wiem jak chcesz, ale z moich doświadczeń, BDU i za taką cenę, to lepiej się wstrzymać i coś lepszego, czy kontraktowego kupić, niż taką nówkę ze sklepu. oczywiście, że nie musi być BDU. Znalazłem jeszcze taką aukcje http://allegro.pl/nowy-polski-mundur-multicam-104-187-82-grom-i4106967407.html po zapytaniu jaka to firma otrzymałem taką odp: "Wszystkie mundury sprzedawane przeze mnie są to mundury kontraktowe, tzn aktualnie noszone w wojsku polskim.Multicamy są to mundury aktualnie używane przez Polskie Wojska Specjalne. Firmy szyjące ten wzór munduru to Miwo Military, Armex, Elremet, Kama.." oraz http://allegro.pl/spodnie-multicam-nyco-ripstop-t-r-u-medium-long-i4093354350.html i http://www.military.pl/tru-spec-spodnie-t-r-u-multicam-p-c-r-s_7477t?p[cat]=112 czy któreś z wymienionych są warte pieniędzy, które trzeba zapłacić? Quote Link to post Share on other sites
Miszcz120 Posted April 6, 2014 Report Share Posted April 6, 2014 Jak ktoś Ci pisze w taki sposób, to nie ma co z takimi robić interesy. Co do BDU, to jest to stary krój, a typu ACU według mnie przynajmniej jest dużo lepszym krojem i nowocześniejszym, co pasuje do MC :) Z tego co wiem i widziałem, to "camogrom", jest za bardzo "żółty" i nie jest taki dobry na Nasze polskie warunki. A to, że Kama szyje MC, to już tego nie wiedziałem. Quote Link to post Share on other sites
Valdek Posted April 6, 2014 Report Share Posted April 6, 2014 Witam. Używał ktoś spodni Combat GR-W Multicam od Currahee? Słyszałem kilka opinii, że wkładki podczas klękania przesuwają się na uda, a nie pozostają na kolanach... Jak to jest w rzeczywistości? Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted April 6, 2014 Report Share Posted April 6, 2014 Używałem, i nadal używam. Możesz podać źródło tych informacji? Jedyne co jest niepożądane przy wkładkach to raczej fakt wyrywania ich przy zaczepieniu o coś, ale jest to wina samych wkładek a nie spodni. Spodnie mają wewnątrz wnęki na wkładki podszycie velcro , docelowe wkładki też mają velcro. Można podszywając velcro pod wkładki ( w moim wypadku chinol TMC ) uniemożliwić ich wyrwanie. Quote Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted April 6, 2014 Report Share Posted April 6, 2014 Ja byłem użytkownikiem tych spodni (nadal je mam) i kwestia to dobór odpowiedniego rozmiaru. Jak się weźmie za krótkie to tak, wtedy wkładki są na udach. Ja przy dobrej długości nie zaobserwowałem takich problemów. Quote Link to post Share on other sites
Remington Posted April 6, 2014 Report Share Posted April 6, 2014 A to, że Kama szyje MC, to już tego nie wiedziałem. Bo nie szyje. Już tyle czasu minęło, pora zacząć odróżniać Multicam od "wzoru typu Multicam" czyli wz. 17669/2 błędnie funkcjonującego często pod nazwą Suez (choć wiadomo, że tak się utarło). Podany wyżej Tru - Spec nie jest najlepszym wyborem, dodatkowo w tej cenie. Pal licho krój ale splot materiałowy 60/40 nie jest polecany - to akurat opinia bodaj Królika (albo Jaegera), do znalezienia w tym temacie. Szukaj NyCo. Quote Link to post Share on other sites
ShOoK Posted April 6, 2014 Report Share Posted April 6, 2014 Bo nie szyje. Już tyle czasu minęło, pora zacząć odróżniać Multicam od "wzoru typu Multicam" czyli wz. 17669/2 błędnie funkcjonującego często pod nazwą Suez (choć wiadomo, że tak się utarło). Podany wyżej Tru - Spec nie jest najlepszym wyborem, dodatkowo w tej cenie. Pal licho krój ale splot materiałowy 60/40 nie jest polecany - to akurat opinia bodaj Królika (albo Jaegera), do znalezienia w tym temacie. Szukaj NyCo. no jedno jest 65/35 ale podałem też linka do 50/50 NYCO http://allegro.pl/combat-shirt-multicam-nyco-t-r-u-medium-regular-i4088797651.html Quote Link to post Share on other sites
Remington Posted April 7, 2014 Report Share Posted April 7, 2014 To bier tego Combat Shirta. Ewentualnie, jeśli chcesz oszczędzić to zastanów się nad produktem Massifa - też masz multicam i to faktycznie spełnia rolę tego typu bluzy. Spodnie TruSpeca na allegro znajdziesz w kroju TRU (280 zł) i BDU (230zł). W obu przypadkach NyCo 50/50. Możesz też zastanowić się nad Defenderami M. Twoja decyzja. Quote Link to post Share on other sites
dwoik Posted April 10, 2014 Report Share Posted April 10, 2014 Witam, Czy jest ktoś, kto mógłby odpowiedzieć mi na pytanie, jaka jest różnica pomiędzy wyrobami: Camogrom - Helikon Multicam - TMC Interesują mnie konkretnie różnice odcienia kamuflażu (zależy mi na bardziej "zielonkawym"), oraz materiału. Przeczytałem sporą część tego tematu, ale nie znalazłem konkretnych odpowiedzi. Pozdro. Quote Link to post Share on other sites
MacaDiver Posted April 10, 2014 Report Share Posted April 10, 2014 Interesują mnie konkretnie różnice odcienia kamuflażu (zależy mi na bardziej "zielonkawym"), oraz materiału. Przeczytałem sporą część tego tematu, ale nie znalazłem konkretnych odpowiedzi. Pozdro. Co do kamuflażu - Camogrom jest po prostu dokładną kopią MultiCamu do Crye i w praktyce oba wzory różnią się bardzo słabo (porownanie: ). Nie jest łatwo odróżnić te dwa wzory :) PS. Możesz też zamówić "niezniszczalne" produkty Crye'a :) Quote Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted April 10, 2014 Report Share Posted April 10, 2014 Uwierz mi, Camogrom z łatwością da się odróżnić od Multicamu oryginalnego. Quote Link to post Share on other sites
MacaDiver Posted April 10, 2014 Report Share Posted April 10, 2014 Uwierz mi, Camogrom z łatwością da się odróżnić od Multicamu oryginalnego. Jeśli się dokładniej przyjrzysz - tak, ale "na pierwszy rzut oka" są łudząco podobne :P Quote Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted April 10, 2014 Report Share Posted April 10, 2014 No raczej nie. Jeśli mocno spierzesz MC to wtedy faktycznie podobny jest do nowego Camogromu. Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted April 10, 2014 Report Share Posted April 10, 2014 @MacaDiver widziałeś na żywo te dwa kamuflaże, czy opierasz się tylko i wyłącznie na wstawionym przez Ciebie nagraniu? Quote Link to post Share on other sites
Marrtinez Posted April 10, 2014 Report Share Posted April 10, 2014 Od lewej Multicam, Camogrom, MTP. Multicam i Camogrom mają praktycznie identyczny wzór (a przynajmniej fragmenty, zaznaczyłem na foto), natomiast zupełnie inną kolorystykę. Multicam łatwo poznać po żywym brązie (i nie tylko brązie), Camogrom od nowości wygląda jak mocno sprany Multicam. MTP rozpoznać najłatwiej. Quote Link to post Share on other sites
MacaDiver Posted April 10, 2014 Report Share Posted April 10, 2014 @MacaDiver widziałeś na żywo te dwa kamuflaże, czy opierasz się tylko i wyłącznie na wstawionym przez Ciebie nagraniu? Tak, widziałem, sam mam produkty Crye'a :) i nie wchodząc w szczegóły dla mnie są podobne z Camogromem (wiem, MC jest ciemniejszy etc.). Jeśli je zawsze bezbłędnie odróżniasz z większej odległości - jestem pod wrażeniem. Nie mam zamiaru się spierać, ale spójrz na kamuflaż pod wzgzlędem praktycznym - maskują prawie identycznie. Quote Link to post Share on other sites
Pol_ Posted April 10, 2014 Report Share Posted April 10, 2014 Camogrom nie jest powtarzalny. Różne partie z różnych okresów różnią się barwami, jasnością i możliwe że nawet szczegółami wzoru. Camogrom szybko odbarwia się po praniu, po pierwsze blaknie, po drugie zmieniają się kolory, czasami wszystko staje się żółte, czasami różowieje. Ogólnie też wydaje się jaśniejszy i wydaje się mieć prostszy mikro- i marko-wzór, ale w tej sprawie i tak jest dobrze w porównaniu do innych chińskich podróbek, które makro-wzoru nie posiadają w ogóle. Multicam posiada wyraźny mikro- i marko-wzór, jest bardziej powtarzalny, wolniej spiera się i podczas spierania nie zmienia kolorów, szczególnie kontrakt OCP. Miałem kilka rzeczy Helikona i byłem zadowolony pół roku, potem kolory staczały się i zadowolone spadało. Przy kupnie ostatniego munduru uznałem, że kupując kontrakt OCP na kilka lat będę zadowolony dłużej i wyjdzie to taniej niż kupowanie co roku nowego Helikona i bycie w pełni zadowolonym przez pół roku. Quote Link to post Share on other sites
Remington Posted April 11, 2014 Report Share Posted April 11, 2014 Camogrom, jak słusznie kiedyś podniósł Catch ( znowu się podeprę autorytetem), bardziej wygląda na kopię "Sueza". Inna sprawa, że czasami widać partie Helikonow gdzie bliżej im do MC. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts