Jump to content

"Korytarz Pomorski" - cykl "Wrześniowe Pomorze '39", cz. I - Pstrokonie k. Zduńskiej Woli, 19 września 2026 r.

Recommended Posts

Posted

Aktualizacja stanu osobowego: 

II Rzeczpospolita:
Oficer - 1/1
Podoficer - 2/3
Medyk - 0/2
Saper - 1/2

Kaemista - 2/2
Snajper - 0/1
Strzelec - 7

Kolejarz - 2/2
LARP - 2

III Rzesza:
Oficer - 1/1
Podoficer - 2/3
Medyk - 1/2
Saper - 1/2
Kaemista - 1/2

Snajper - 1/1
Strzelec - 8
Pancerniacy - 2/2
LARP - 1

II RP -
17 graczy

III Rzesza - 18 graczy

Biorąc pod uwagę obecny stan zapisów, jako organizacja ogłaszamy wstępne potwierdzenie gry i ruszamy z przygotowaniami. Będzie dużo gadżetów i atrakcji, więc zapraszamy - zapisy ciągle otwarte!

Posted
1 godzinę temu, Domin007 napisał:

Rozumiem, że przekreślone osoby wymiksowały się z gry?

Przekreślone funkcje, to te które już są zajęte i nie powinny nikogo interesować więcej ;)

Aktualizacja stanu osobowego: 

II Rzeczpospolita:
Oficer - 1/1
Podoficer - 2/3
Medyk - 0/2
Saper - 1/2

Kaemista - 2/2
Snajper - 0/1
Strzelec - 7

Kolejarz - 2/2
LARP - 2

III Rzesza:
Oficer - 1/1
Podoficer - 2/3
Medyk - 1/2

Saper - 2/2
Kaemista - 1/2
Snajper - 1/1
Strzelec - 8
Pancerniacy - 2/2
LARP - 1

II RP - 
17 graczy

III Rzesza - 19 graczy

Posted
49 minut temu, PolishPartizan napisał:

Przekreślone funkcje, to te które już są zajęte i nie powinny nikogo interesować więcej ;)

Panie! To trzeba się wyrażać precyzyjnie i napisać "Dostępne funkcje/wakaty" bez tych zajętych. Inaczej publiczność w konfuzję wpada, jak widać na załączonym obrazku. Ja póki co się nie zapisuję, ale jeżeli tylko rozkład jazdy mi pozwoli to przyjadę - informację będę miał na ostatnią chwilę.

Niezależnie od powyższego sprzęt z arsenału (wykaz wysłałem Basilowi) do scenografii jest do dyspozycji organizacji.

Posted
6 godzin temu, Domin007 napisał:

Panie! To trzeba się wyrażać precyzyjnie i napisać "Dostępne funkcje/wakaty" bez tych zajętych. Inaczej publiczność w konfuzję wpada, jak widać na załączonym obrazku. Ja póki co się nie zapisuję, ale jeżeli tylko rozkład jazdy mi pozwoli to przyjadę - informację będę miał na ostatnią chwilę.

Dobrze, trafna uwaga, to dla czytelności.

Dostępne funkcje: 

II Rzeczpospolita:
Podoficer - 1 sztuka
Medyk - 2 sztuki
Saper - 1 sztuka 
Snajper - 1 sztuka
Strzelec - wielosztuki (nieograniczona liczba)

III Rzesza:
Podoficer - 1 sztuka
Medyk - 1 sztuka
Kaemista - 1 sztuka 
Strzelec - wielosztuki (nieograniczona liczba)

Oczywiście zapisy na postaci LARPowe są otwarte i jeśli ktoś ma chęć to również zapraszamy!

6 godzin temu, Domin007 napisał:

Niezależnie od powyższego sprzęt z arsenału (wykaz wysłałem Basilowi) do scenografii jest do dyspozycji organizacji.

W imieniu organizacji dziękuję i będziemy się odzywać!

Posted (edited)

Aktualizacja stanu zapisów na 20:30 dzisiaj (ze względu na zapełnienie niektórych funkcyjnych)
Można dalej się zgłaszać tak samo jak wcześniej - wiadomość tutaj, na Discordzie, lub mail na konrod113+ash@gmail.com

DOSTĘPNE FUNKCJE:

II Rzeczpospolita:
Podoficer - 1 wakat
Medyk - 2 wakaty
Saper - 1 wakat
Snajper - 1 wakat
Strzelec - nielimitowana ilość
Postacie LARP - ograniczona ale nie określona jeszcze ilość wakatów, preferujemy by osoby które mają stylizację i chcą sobie postrzelać szły do ról 'strzelających'.
Natomiast przyjmujemy zgłoszenia na polskich cywili, którzy będą wypełniali różne zadania w ramach kilku linii fabularnych. Pozwoli Wam to spróbować wrześniowego klimatu bez potrzeby przygotowywania pełnej stylizacji (wymagane klimatyczne minimum cywilne).

III Rzesza:
Kaemista - 1 wakat
Strzelec - nielimotowana ilość

STAN ZAPISÓW:
II RP - 18 osób
III Rz - 21 osób

Jeżeli ktoś się zapisywał i nie dostał odpowiedzi, albo chce się upewnić że jest zapisany, to proszę o informację.

Edited by Basil
Posted (edited)

Aktualizacja: -1 strzelec WH => +1 medyk WP

DOSTĘPNE FUNKCJE:

II Rzeczpospolita:
Podoficer - 1 wakat
Saper - 1 wakat
Snajper - 1 wakat

Postacie LARP (tyle mam wstępnie rozpisanych wątków):
Agent Oddziału II Sztabu Generalnego - 1 wakat
Polski chłop z Chojnic - 1 wakat
Polscy cywile z Więcborka - 2 wakaty

III Rzesza:
Kaemista - 1 wakat

STAN ZAPISÓW:
II RP - 20 osób
III Rz - 22 osoby

Edited by Basil
  • 3 weeks later...
Posted

Mamy już wrzesień - chciałbym poinformować, że gra się raczej na pewno odbędzie 🙂
Wkrótce wstawimy mapę organizacyjną i in-game, a oficerowie dostaną zarys działań.

Aktualizacja listy:

DOSTĘPNE FUNKCJE:

II Rzeczpospolita:
Saper - 1 wakat
Snajper - 1 wakat

Postacie LARP - wstępnie ustalone, dodatkowych nie mam czasu rozpisać.

III Rzesza:
Kaemista - 1 wakat

STAN ZAPISÓW:
II RP - 22 osoby
III Rz - 24 osoby

Posted

Chciałbym zwrócić uwagę na jedna rzecz, która może nam zakłócić grę. To jest teren licznie odwiedzany przez rowerzystów i motocyklistów. Trzeba ustalic jasne sygnały przerwania i wznowienia gry. Do tej pory gry na tym terenie obejmowały małe obszary, chyba najwiekszy był na Linii Mareth. I wtedy mieliśmy kilka przerw z powodu głownie motocyklistów, którzy kręcą tam kółka na piasku. 

Dobrze byłoby powiadomić o grze Komendę Policji w Zduńskiej Woli (komendant@zdunska-wola.ld.policja.gov.pl). Można też poprosić o pośrednictwo Szymona, brata Dominjka.

Cortes

Posted

Dzięki Cortes, na pewno będziemy grać na standardowych zasadach wstrzymywania gry, aczkolwiek liczę że nie będzie to potrzebne zbyt często 😉 Bitwa o Bataan wypadła całkiem nieźle pod tym względem.

Co do polepszenia komunikacji w tym temacie - tu prośba do wszystkich oficerów i podoficerów - pomóżcie możliwie organizacji i również reagujcie na ewentualne próby wtargnięcia, a jednocześnie przypomnienie dla wszystkich graczy, by przekazywać dalej informację o zatrzymaniu / wznowieniu rozgrywki.

Będziemy oczywiście przypominać o tym na odprawie.

Mail do Komendy w Zduńskiej Woli poszedł już w sierpniu.

Posted

Kilka informacji organizacyjnych na tydzień przed grą:

Zakładamy dwa osobne parkingi dla obu stron. Odległość między parkingami (wzdłuż dróg) to ok. 800 metrów.
Parking dla strony Polskiej po północnej stronie 'trójkąta' na starorzeczu - dojazd od Strońska.
Parking dla strony Niemieckiej za wałem po południowej stronie terenu gry, tam gdzie był parking na grze "Uścieczko" - dojazd od Pstrokoni.
Jakość dojazdu i parkingu strony Polskiej zostanie sprawdzona dzień przed grą, w piątek kiedy organizacja planuje być na terenie gry - prosimy graczy strony Polskiej o sprawdzenie na WMASG lub na Discordzie czy nie zmieni się sytuacja.
W razie gdyby któryś z parkingów okazał się tragiczny, przewidujemy zapasowy parking w 'leśnym trójkącie' 600 metrów od parkingu strony Niemieckiej - tam gdzie był parking na grze "Linia Mareth".

Poniżej orientacyjna mapka (właściwe mapy dostaną dowódcy na grze):

image.png.3c78b4cdbf792e99b7f7045f0cb810ee.png

Organizacja przybywa na teren w piątek i planuje być aktywna w sobotę od godziny 7-8 rano.
Wpisywanie i obecność możliwe od godziny 9:00 w miejscu odprawy (południowa część terenu gry, przed wałem).
Do zaliczenia obecności należy mieć PRZY SOBIE:

• Wpisowe na grę (co najmniej 20 zł, przyjmujemy datki);
  • Gogle lub okulary ochronne + opcjonalnie maskę;
  • Trupszmatę: kamizelkę odblaskową (preferowalnie pomarańczową) lub DUŻY czerwony kawałek materiału (rozmiaru przynajmniej połowy kamizelki);
  • Wszystkie repliki (broń oraz granaty) i bezpieczną broń białą jaką się chce wprowadzić na grę, ZDOLNE DO DZIAŁANIA I SPRAWDZENIA OD RAZU;
  • Opcjonalnie szpej (mundur i oporządzenie), ale można się ubrać po zaliczeniu obecności (przy czym i tak polecamy ubrać się zawczasu).

Po zaliczeniu obecności należy udać się na chrono i test replik / bezpiecznej broni białej. Kto planuje wziąć ze sobą granaty (NIE PIRO!) - będą one do użycia dopiero po 'oblokowaniu' tego wyposażenia przez oficera (czyli po przyniesieniu tego sprzętu i wyraźnej komendzie że można ich używać); raczej na pewno obie strony otrzymają po skrzynce na trzymanie tego sprzętu.

Odprawa rozpocznie się najwcześniej o godzinie 10:00 (chyba że spisywanie obecności się przedłuży).
Po odprawie wspólnej, strony zostaną odprawione przez organizatora i udadzą się na swoje sztaby / respawny.

Co do kwestii która na ostatnich kilku grach była problematyczna: nie grają "bang-i"! - żeby nie było "a u mnie jest tak" "a u mnie siak", ustalam to jednoznacznie.
Z bliska można strzelać (nie w głowę i szczególnie twarz), ale każdy się godzi na to że może dostać.

Funkcjonuje wzywanie do poddania się na wszelkie sposoby; "poddaj się!" "ręce do góry!" "hände hoch!" itd., można się poddać dobrowolnie.
Mechanika jeńców jest maksymalnie uproszczona - kto się podda, musi zostać odprowadzony przez pojmującego do jego sztabu / respawnu, gdzie ma zostać przesłuchany. Potem pojmany zostaje wypuszczony, i w kamizelce udaje się na swój respawn (najlepiej nie środkiem terenu gry), gdzie odradza się normalnie wedle poniższych zasad (jako przyczynę zgonu wpisuje JENIEC lub POJMANY itp.). Jeżeli jeńców jest kilku na raz, to mają być wypuszczeni i poruszać jako grupa.

Czasy odrodzeń w systemie respów zostają ustalone na 10 minut dla listy Rezerw (respy wolne) oraz natychmiastowo (po ogarnięciu się) dla listy Odwodów (respy szybkie); jest to wstępny test po namyśle (15 minut to za długo, a 'od razu' to w praktyce i tak kilka minut).
Przypominam że osoby na respie dalej obowiązuje system amunicyjny (żetony) oraz nie ma wychodzenia "co x osób"!

Medycy do realizacji systemu leczenia otrzymają od organizatorów DO ZWROTU:

• Pokolorowaną kostkę w słoiku (kolory odpowiadają kategorii rany);
  • Buteleczkę talku (piasku) i buteleczkę morfiny (wody), buteleczki różnią się wyglądem.

Medycy we własnym zakresie muszą zorganizować sobie torbę i bandaże!
Organizacja będzie miała na stanie 2 zapasowe torby medyczne, kilka opasek i trochę bandaży.

Na terenie gry będą oznaczenia w kilku kolorach, już stosowane na poprzednich grach:

• Czerwono-białe - miejsca wymagające szczególnej uwagi oraz granice terenu gry, zabronione jest przechodzenie przez nie in-game! Można je omijać jako trup, w kamizelce, lub w celach organizacyjnych, ale należy zwrócić uwagę czy to nie np. oznaczenie dołu w ziemi albo przeszkody. Ze względów logistycznych, granice terenu nie będą oznaczone ciągle, ale wyznaczone przez punktowe odcinki - proszę nie kombinować że skoro w oznaczeniu jest dziura, to znaczy że tam se można łazić i robić flankowanie na kilometr. Organizator na początku każdej fazy wytłumaczy obu stronom dokładne granice terenu gry.
  • Żółto-czarne - orientacyjne oznaczenie linii kolejowej, tym razem punktowo (na skrzyżowaniach oraz krótkie odcinki wzdłuż długości).
  • Biało-niebieskie - oznaczenie 'strefy respawn', w której przebywać mają gracze czekający na odrodzenie oraz w której należy zostawić nieklimatyczne toboły. Zabronione jest strzelanie do oraz z tego obszaru! Strefy respawn będą w pobliżu, ale nie dokładnie w tym samym miejscu co fabularny sztab.

W trakcie gry kilku graczy realizować będzie indywidualne zadania swoich postaci. Jeżeli znajdziecie coś, co nie wiecie dla kogo jest i do czego służy - zostawcie to w spokoju tam gdzie leży! Jeżeli znajdziecie w krzaku skrzynkę z oznaczeniem "ABC", i wy nie dostaliście na kartce zadania z opisem "znajdź skrzynkę ABC" oraz nikt kto ma to zadanie wam nie powiedział wprost że macie znaleźć i mu przynieć skrzynkę z "ABC", to nie ruszajcie skrzynki "ABC"! Możecie natomiast zapamiętać jej położenie i przekazać tą informacje komukolwiek uznacie to za słuszne.

Wszystko powyższe to razem dużo informacji które zapisuje głównie jako notatka na odprawę.

I najważniejsze - to nie jest gra na punkty i fragi! Gramy wszyscy razem żeby wczuć się w klimat i stworzyć historię wewnątrz pewnego scenariusza.
Przyznawajcie się do trafień nawet jak nie jesteście pewni co i gdzie was trafiło, korona z głowy wam nie spadnie.
Jeżeli strzelacie w kogoś i się wam wydaje że dostaje, a on nic, to nie ma co tracić nerwów - bo może faktycznie wszystkie kule niesie wiatr i trafiają w krzaki obok.
Szukajcie ciekawych interakcji i stwórzcie sobie jakąś historię - chociażby dajcie się pojmać i wrabiajcie wroga w wymawianie skomplikowanego nazwiska.

Do zobaczenia!

Posted

Uwaga do parkingu polskiego. Dojazd tam na pewno jest możliwy. Drogi są twarde, nie piaszczyste. Tylko problematyczne jest położenie - obok znajduje się baza wędkarzy. Podczas Linii Mareth mieliśmy z nimi scysję, bo twierdzili, że teren na który gramy, należy do jakiegoś koła wędkarskiego. Grozili, że przyjadą z policją itp. Gra będzie w dzień, pogoda ma być ładna, więc pewnie wędkarze będą. Proponuję trzymać się od nich z daleka, żeby nie robili nam problemów i nie przerywali gry.

Cortes

Posted

Obszar terenu był zaznaczony 'na oko' - gra kończyć się będzie w okolicy owego trójkąta na północy, więc najwyżej utniemy teren wcześniej oznaczeniem; znalazłem gdzie jest ten domek na mapie. Z wędkarzami zobaczymy, będzie trzeba najwyżej sformować korpus negocjacyjny...

Posted

Ja mam taką uwagę, że każdy powinien mieć przy sobie przynajmniej jeden bandaż aby medyk nie musiał każdemu go fundować. I aby to było sprawdzane przed grą razem z trupszmatą i okularami. Nie masz bandaży to giniesz i już. 

Posted

Czołem, 

w imieniu zespołu organizacyjnego zapraszam chętnych na wspólny biwak z piątku na sobotę na terenie gry. 

Obozowisko będzie elementem gry więc odpadają współczesne namioty "turystyczne"

W razie potrzeby gdyby ktoś nie posiadał odpowiedniego namiotu, istnieje możliwość zakwaterowania w dodatkowym namiocie N6 po uzgodnieniu z oboźnym. 

Prowiant na biwak we własnym zakresie - na miejscu w namiocie sztabowym dostępny będzie kuchenny aneks polowy z piecykiem (sam to wymyśliłem XD)

Kwestie sanitarne - Będzie dostęp do prysznica turystycznego. Woda do mycia raczej we własnym zakresie. 

Jako oboźny zapraszam chętnych do kontaktu ze mną 🙂

Baldini

Posted
26 minut temu, Grzyb_676 napisał:

Jako oboźny zapraszam chętnych do kontaktu ze mną 🙂

Baldini

Polecam tego allegrowicza. Miałem przyjemność z nim biwakować więc wiem co to za klawa przygoda. 😄

PS. Żeby nie było że całkowicie offtopuję to ad vocem Szakala.

Niby tak, ale... Pamiętajmy że sanitariusze wszystkich stron na wyposażeniu apteczek mieli przede wszystkim bandaże. Oczywiście każdy żołnierz otrzymywał że szpejem opatrunek osobisty ale często okazywał się on niewystarczający. I właśnie by móc interweniować w takich przypadkach łapiduchy dostawały dodatkowe opatrunki. Więc - jak najbardziej popieram Szakala - niech każdy się zaopatrzy w opatrunek osobisty, ale uważam, że jego brak nie może oznaczać automatycznego wyłączenia gracza z walki.

Posted

Są jeszcze miejsca po stronie niemieckiej? Bo wysłałem zgłoszenie w niedzielę. Nie mogłem wcześniej wysłać ponieważ miałe tego dnia pracować a okazało że jednak na wolne. Bardzo chciałbym wziąć udział.

Posted

Ostatnie informacje organizacyjne na szybko:

Staramy się jak możemy, ale życie płata figle i niektóre bajery które miały być niestety musiały zostać ucięte przez zwykły brak czasu, już nawet nie patrząc na środki.
Na szczęście większość rzeczy udało się w jakiś sposób ogarnąć więc dalej będzie dużo atrakcji 🙂 

Ze względu na obecną sytuację geopolityczną itd. itp., uprasza się o szczególną ostrożność w zakresie bezpieczeństwa - nie chcemy przestraszyć okolicznych. 
Również głupie zachowania nie będą tolerowane - szczególnie jeżeli ktoś uważa że np. artykuł 256 Kodeksu Karnego to sugestia. Heilują idioci.

Co do parkingów, ustaliliśmy wstępnie (bo dokładnie określimy na miejscu):

Parking dla strony Polskiej: w pobliżu parkingu wędkarzy, dojazd ze Strońska przez 'pętelkę' obok schronu (droga przy kościele jest stroma i lepiej objechać).
https://maps.app.goo.gl/qAqX9WiqQ8KkXsvb6

image.thumb.png.e0bb2d2812f07f02f956504e99db64b9.png

Parking dla strony Niemieckiej: tam gdzie był na grze "Uścieczko" tj. za wałem, dojazd z Pstrokoni.
https://maps.app.goo.gl/56Z76wbqU3a6CTtZ7

image.png.a998826fd0ff91b19bf7bafe5f5625f3.png

Widzimy się w sobotę o 9. Pogoda zapowiada się bardzo OK - 21 stopni to jeszcze w suknie komfort 😉 
Można przyjechać bez zgłaszania się już, ale tylko jako strzelec dowolnej strony.
Trzeba mieć odpowiednie ubranie (mundur), oporządzenie, replikę, gogle, trupszmatę i 20 zł.
Polecamy mieć własne naczynie i sztućce (niezbędnik) na jedzenie i coś na wodę.

Jeżeli coś się jeszcze zmieni to poinformujemy. Do zoba!

Posted
On 9/15/2026 at 7:51 PM, Hydra1945 said:

Są jeszcze miejsca po stronie niemieckiej? Bo wysłałem zgłoszenie w niedzielę. Nie mogłem wcześniej wysłać ponieważ miałe tego dnia pracować a okazało że jednak na wolne. Bardzo chciałbym wziąć udział.

Ogarnąłem że Twój mail mi wpadł do spamu, nie wiem czemu. Byłem ostatnio w strasznej zagonce więc moja zdolność obsługi interesantów była niska.

Posted

Podziękowania dla wszystkich organizatorów gry.  Pomysł dobrze przemyślany z wieloma wątkami oddający chaos pierwszych dni września 1939r

Na wielki  plus zasługuje stylizacja graczy. Warto  jak widać robić gry z Wojny Obronnej Polski 1939 roku     

Mój AAR jest w przygotowaniu i pojawi się niebawem.