SoP-PeL Posted December 6, 2009 Report Share Posted December 6, 2009 hmm, ja bym zrobił to trochę tak: porobił kilka czynności przy kałachu i przyjrzał się gdzie ląduje palec i w tych miejscach bym wytarł np: przeładowtwanie regulacja muszki odblokowywanie zatrzasku rury gazowej strzelanie z chwytem na magazynku itp. Wg. mnie w miejscach gdzie faktycznie wycier się ak poprostu jest nienaruszona farba :) Quote Link to post Share on other sites
rumak Posted December 6, 2009 Report Share Posted December 6, 2009 (edited) Zgadzam się. Ta 74 jest poprzecierana(aż w nadmiarze) tylko nie tam gdzie powinna :-P Wygląda jakby ktoś nią jechał po betonie ;-) P.S: Co niezmienia faktu że ładnie się prezentuje 8-) Edited December 6, 2009 by rumak Quote Link to post Share on other sites
helgrind Posted December 6, 2009 Report Share Posted December 6, 2009 (edited) Tyle że AIMS z załozenia miał być ostrym niechlujem (dlatego wszędzie miał być poobdzierany), a 74 na typowy Afgan (rocznik 79 :D). Edit: No i głównie z aimsa pójdzie większość farby żeby tylko została w zagłębieniach itp (taki był cel). Edited December 6, 2009 by helgrind Quote Link to post Share on other sites
Piotro Posted December 6, 2009 Report Share Posted December 6, 2009 Ma ktoś może pomysł jak w elegancki sposób pozbawić AK auto? Myślałem zeby zaszpachlować wytłoczenia wytłoczenia od auto, i coś pokombinować z płytką selektora. Wie może ktoś jak poradzili sobie z tym konstruktorzy np. takiego romaka? To były specjalnie tłoczone komory czy przerabiane? Bo całą komora wydaje sie jakby węższa. Quote Link to post Share on other sites
kazik_ Posted December 6, 2009 Report Share Posted December 6, 2009 Yyy, Romak ma o wiele dłuższą komorę zamkową ze względu na inny kaliber. Więc nie widzę problemu by po prostu nie wytłaczali dodatkowego oznaczenia dla "auto". Quote Link to post Share on other sites
SoP-PeL Posted December 6, 2009 Report Share Posted December 6, 2009 piotro w AEGu czy w ostrej - bo z twojej wypowiedzi niejasno to wynika Quote Link to post Share on other sites
Piotro Posted December 6, 2009 Report Share Posted December 6, 2009 No rozchodzi się o to czy w serii AK jak karabiny (ostre) pozbawiano auto, czyli karabiny wyborowe na bazie AK. To robiono to zostawiając wytłoczenia tylko tam gdzie pierwotnie było semi czy semi robiono na miejscu tam gdzie pierwotnie było auto. Quote Link to post Share on other sites
SoP-PeL Posted December 6, 2009 Report Share Posted December 6, 2009 zamieniano semi z auto ( tak mi się kojarzy) - broń musi być intuicyjna. Quote Link to post Share on other sites
Piotro Posted December 6, 2009 Report Share Posted December 6, 2009 To komplikuje całą operację, teraz pytanie ja ograniczyć ruch selektora zeby nie leciał nam do samego dołu tylko zatrzymywał się na środkowej pozycji. Oczywiście żeby miało to ręce i nogi. Quote Link to post Share on other sites
Jaeger Posted December 6, 2009 Report Share Posted December 6, 2009 na dole zawsze jest zagieta blaszka, o ktora selektor opiera sie w pozycji dolnej. Widzialem w ostrych zblokownaych tylko na pojedynczy ogien ze ta blaszka byla dluższa, na tyle zeby dolnym polozeniem było semi. Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted December 6, 2009 Report Share Posted December 6, 2009 W ostrych przerabianych na semi wtórnie blokowano możliwość oddania strzału serią poprzez modyfikację układu spustowego. Blaszka ma dwie pozycje - górna, która zabezpiecza broń i krańcowo dolna, przy której karabin strzela ogniem pojedynczym. Robiąc Romaka (też robię) po prostu odłączasz płytkę selektora - fizycznie wyjmujesz zębatki, albo samą płytkę wcześniej ustawiając tryb na semi. Zostawiasz natomiast ten element, który blokuje spust. Quote Link to post Share on other sites
Jaeger Posted December 7, 2009 Report Share Posted December 7, 2009 A to jest zdjecie tego o czym ja mowilem: Quote Link to post Share on other sites
SoP-PeL Posted December 7, 2009 Report Share Posted December 7, 2009 Ale to bułgar pewno jest:P magazynek i bark opisu trybu ognia Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted December 8, 2009 Report Share Posted December 8, 2009 I tak wszystko zależy od tego, co kolega chce zrobić. Jak Romaka, to poszuka zdjęć Romaka i znajdzie, jak co innego, to znajdzie zdjęcia czegoś innego. Quote Link to post Share on other sites
scuro Posted December 13, 2009 Report Share Posted December 13, 2009 Szukałem, ale nie znalazłem satysfakcjonującej odpowiedzi na moje pytanie. Czy poniższa kolba będzie pasowała do tego AK? http://www.taiwangun.com/shop,show,1241 http://www.taiwangun.com/karabiny_szturmow...i_p_j-1249.html Quote Link to post Share on other sites
SoP-PeL Posted December 13, 2009 Report Share Posted December 13, 2009 mnie się zdaje że nie - ale nie jestem pewien. Podejrzewam ze jest to kopia King Arms'a który to robił pod swoje body czyli body w systemie TM/CM. Quote Link to post Share on other sites
Jaeger Posted December 13, 2009 Report Share Posted December 13, 2009 napewno nie Quote Link to post Share on other sites
helgrind Posted December 14, 2009 Report Share Posted December 14, 2009 Napisz maila do sklepu ;). Quote Link to post Share on other sites
rogalov Posted December 15, 2009 Report Share Posted December 15, 2009 Widać że początek kolby ma lekko przechylony czubek tak jak ma miejsce w body Cymy. W BOYI końcówka body jest prosta. Quote Link to post Share on other sites
helgrind Posted December 20, 2009 Report Share Posted December 20, 2009 Nowy malunek (jednak dla mnie lepszy :P) i opcjonalny tłumiczek KA 40x200. Zostawiam go tak jak jest i czekam aż sam sie powyciera (ale pewnie szybko zmienię to zdanie :D). Quote Link to post Share on other sites
Antek6 Posted December 21, 2009 Report Share Posted December 21, 2009 Zmniejszyły się punkty oczojebności, ale powiedz mi czym ty go czyściłeś, że wygląda jakbyś go malował na nowo sprayem z większej odległości, bo na puc papier mi to nie wygląda? Quote Link to post Share on other sites
helgrind Posted December 21, 2009 Report Share Posted December 21, 2009 Szmata i rozpuszczalnik ;). Quote Link to post Share on other sites
Piotro Posted February 3, 2010 Report Share Posted February 3, 2010 Czy wie ktoś gdzie są dostępne w Polsce adaptery kolb M4 do AKS74? Quote Link to post Share on other sites
Antek6 Posted February 3, 2010 Report Share Posted February 3, 2010 http://www.taiwangun.com/czesci_i_akcesori...k_p_j-1241.html Tylko napisz do krakmanów czy aby na pewno jest do body przystosowanego na składaną kolbę. A jeżeli chodzi o sam adapter to nie natknąłem się nigdzie w polski sklepie. Quote Link to post Share on other sites
SoP-PeL Posted February 3, 2010 Report Share Posted February 3, 2010 To nie jest adapter do AKS74, tylko do AK47 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts