javelin Posted February 25, 2008 Report Share Posted February 25, 2008 Gdzie Ty masz pokaźne rzepy z przodu? Jeżeli prawidłowo wyregulowałeś i zapiąłeś kamizelkę, to wszystkie rzepy powinny być zasłonięte... Quote Link to post Share on other sites
Ohtar Posted February 25, 2008 Report Share Posted February 25, 2008 Może chodzi o wewnętrzne? Quote Link to post Share on other sites
ebola_85 Posted February 25, 2008 Report Share Posted February 25, 2008 Ok to moj błąd, mam kieszeń na mapę która z przodu ma rzepy... Nie przyjrzałem się i myślałem że to jest kamizelka... Quote Link to post Share on other sites
javelin Posted February 25, 2008 Report Share Posted February 25, 2008 Możesz tam wpierdzielić co chcesz. Jak jeszcze używałem "admin panel" to miałem tam: - flagę USA - nazwisko - naszywkę z grupą krwi i adnotacją o braku alergii na leki (0 POS, NKA), - znaczek identyfikacyjny IR miejsca spokojnie starczy, nawet jeszcze zostaje :) Quote Link to post Share on other sites
Paul Posted February 27, 2008 Report Share Posted February 27, 2008 (edited) To mało coś:P Ja jak już mam go nosić to mam tam: -jakąś małą latareńke -zapalniczkę -scyzoryk -dokumenty -może nawet jakiś mały kompas,światła chem., kawałek paracorda i wiele innych "potrzebnych' dupereli -no i oczywiście jakieś naszywki i znaczniki Ogółem czasem taką ładownice warto mieć, a czasem Ci przeszkadza to ją wywalasz:P Edited February 27, 2008 by Paul Quote Link to post Share on other sites
javelin Posted February 27, 2008 Report Share Posted February 27, 2008 Nooo, ja mówiłem tylko o tym, co nosiłem na rzepie :) A w środku to miałem: W kieszonce 2 szybkoładowarki lub magazynek do pistoletu (potem kupiłem ładownice pistoletowe, to przeniosłem i wylądował tam baton taktyczny :) ), w mniejszej płaskiej kieszeni zwinięty wycior (własnej "produkcji", jest giętki i można go zwinąć w kółeczko) i czerwoną szmatkę, w większej płaskiej kieszeni mapę/założenia scenariusza, jakieś materiały potrzebne do scenariuszy itp. No ale teraz już nie używam, więc to wszystko powędrowało w inne miejsca. Quote Link to post Share on other sites
Majkel86 Posted March 7, 2008 Report Share Posted March 7, 2008 Ale przekonałem się, że takie kamizelki to nie na takiego chłopa jak ja :-F Quote Link to post Share on other sites
Ohtar Posted March 7, 2008 Report Share Posted March 7, 2008 (edited) A tam. Przepaki z US SF jakoś śmigali / śmigają w CIRASach. Inna sprawa, że na mnie - chudzielca, G&P z płytami wchodzi po maksymalnym poluzowaniu boków XD Chyba, że coś innego Ci nie pasowało. Edited March 7, 2008 by Ohtar Quote Link to post Share on other sites
Majkel86 Posted March 7, 2008 Report Share Posted March 7, 2008 Chodziło o to, że: - za ciasna nawet bez wewnętrznego cummerbunda - mimo, że to nie sukienka to jednak wydawało mi się za krótkie - gotowałem się w tym - wymuszała ona na mnie żebym miał prosty kręgosłup, a to po dłuższym czasie bolało :-F Co do SF - owszem ale numeracja EAGLE nie kończy się na "azjatyckim" L :-F Kamizelka super ale do lasu itp to tak średnio się nadaje :-F Quote Link to post Share on other sites
tofik___ Posted March 7, 2008 Report Share Posted March 7, 2008 Ja tam nie narzekam :) Chudzina ze mnie i Cirasa mam zapiętego na 2 oczka od "najciaśniejszego" (mowa o zewnętrzym cummerbundzie). W lesie też śmigam w Cirasie i chodź nie do tego typu działań kamizelka jest zaprojektowana to ja nie marudze zbytnio :) Nie ma może użyteczności jak PT2 ;-) ale daje radę. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted March 7, 2008 Report Share Posted March 7, 2008 Kamizelka super ale do lasu itp to tak średnio się nadaje Hmmmm... A nie mówiłem... ;) Quote Link to post Share on other sites
javelin Posted March 7, 2008 Report Share Posted March 7, 2008 Generalnie ja też gruby nie jestem, noszę komplet miękkich i sztywnych wkładów a mimo to zapinam cirasa gdzieś w połowie regulacji. A ze nie jest do lasu, to wiadomo, choć na 5-godzinnych jebankach u siebie latam w tym :) Quote Link to post Share on other sites
Majkel86 Posted March 8, 2008 Report Share Posted March 8, 2008 Hmmmm... A nie mówiłem... ;) I miałeś rację to mówiąc :mrgreen: Ja to się chyba starzeje bo wolę coś lżejszego, wygodniejszego plus jakiś plecaczek. :-F Javelin ale czy ja narzekam na samą kamizelkę? Nie. Po prostu stwierdzam, że to nie dla mnie. ;-) Quote Link to post Share on other sites
Sonsi Posted March 10, 2008 Report Share Posted March 10, 2008 Moim zdaniem to wcale nieprawda, że ciras nie nadaje się do lasu. Oczywiście są wygodniejsze rozwiązania ale za to ze względu na ilość palsów można naprawdę wiele na niego wrzucić. Problemem jest oczywiście położenie się gdziekolwiek, jednak i z tym można sobie poradzić. Wystarczy ładownice na magi umieścić nieco wyżej lub pakować pojednym a nie po dwa do ładownic na klacie. Quote Link to post Share on other sites
Ohtar Posted March 10, 2008 Report Share Posted March 10, 2008 Można również się nie kłaść ;) Quote Link to post Share on other sites
Igorek_SDS Posted March 11, 2008 Report Share Posted March 11, 2008 Najlepiej do lasu na cirasa w ogóle ładownic nie zakładać. Wtedy nawet położyć się da. Quote Link to post Share on other sites
Radzio Posted March 12, 2008 Report Share Posted March 12, 2008 Można się kłaść i czołgać w Cirasie :) Wystarczy zdemontować ładownice z przedniego "kwadratu" ;) A nawet z bandolierą i ładownicą pistoletową na niej MIWO custom pistolety CQB 5 magów :P daje radę. Moim zdaniem jedyny problem z Cirasem w lesie(taktyce zielonej) to spanie w śpiworze :P I w wypadku jej zdjęcia czas jaki potrzebny jest na założenie w czasie kontaktu z przeciwnikiem, tu wygrywają pasy, ale ja jakoś się nie przekonałem i biegam w Cirasku po lesie, niczym młody wilk :P Małe odniesienie do przeszłości, zastąpienie linki w kamizelce, linką hamulcową w pancerzu (rowerową), sprawdza się, przy mocno ściśniętej kamizelce, można wyciągnąć linkę. Taka mała rada dla tych którzy nie mogą ruszyć linką standardową. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted March 12, 2008 Report Share Posted March 12, 2008 ale ja jakoś się nie przekonałem i biegam w Cirasku po lesie, niczym młody wilk Dociąż ją tak, żeby ważyła jak z BALCS i SAPI, zobaczymy jak długo pobiegasz ;) Quote Link to post Share on other sites
Ohtar Posted March 13, 2008 Report Share Posted March 13, 2008 Dociąż ją tak, żeby ważyła jak z BALCS i SAPI, zobaczymy jak długo pobiegasz ;) Moja po nalaniu wody do camela waży jakieś 13 kg. Tyle powinna ważyć? Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted March 13, 2008 Report Share Posted March 13, 2008 Nie wiem ile "powinna". Pusta kamizelka (bez kieszeni) z balistyką to chyba ok 7 kg (pewnie Catch mnie zaraz poprawi). Dalej to zależy co w niej nosisz (amunicja, radio, granaty, woda). Quote Link to post Share on other sites
Ohtar Posted March 13, 2008 Report Share Posted March 13, 2008 (edited) Ja ważyłem kamizelkę z zestawem ładownic (już nie pamiętam jakim) + dwie płytki odpowiednio dociążone (coś ponad 2 kilo sztuka) + woda w camelu (2.5kg). Niestety nie wiem ile ważą wkłady miękkie, a u siebie mam wycięte z karimaty (na grubość 1.6 cm). Bez magazynków, itp (puste kieszenie i ładownice). Edited March 13, 2008 by Ohtar Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted March 13, 2008 Report Share Posted March 13, 2008 Wkleję listę jaką kiedyś wypisałem na forum kamizelki.prv.pl Samodzielna płyta III klasy NIJ (ceramika), rozmiar L - ~2,5kg Samodzielna płyta IV klasy NIJ (ceramika), rozmiar L - ~3,2kg Samodzielna płyta III klasy NIJ (polietylen), rozmiar L - ~1,2kg Samodzielna płyta VI klasy NIJ (ceramika, boczna Side-SAPI - ~1kg Podstawowy pakiet balistyczny do kamizelki zintegrowanej, klasa IIIA NIJ, rozmiar L - ~3kg Magazynek 30 nabojowy, 5,56x45, załadowany - 0,5kg Magazynek 30 nabojowy, 7,62x39, załadowany, stalowy - 0,8kg IFAK - 0,5kg Camelbak - ~3kg Quote Link to post Share on other sites
noah Posted March 21, 2008 Report Share Posted March 21, 2008 Szukałem ale znaleźć nie mogę :( Z tego co się orientuje, Rangersi używają cirasów tylko w ich Ranger Green. Na stronie Eagle'a zaś, znaleść można cirasa w UCP. I tu moje pytanie: Czy ktoś w końcu używa cirasów w UCP? Zdjęcia mile widziane. Quote Link to post Share on other sites
Wolf.Tns Posted March 21, 2008 Report Share Posted March 21, 2008 Jeśli już ktoś to pewnie jakieś agencje. Bo FR to kamizelki teraz chyba tylko w CB, Rangersi w R.G., Sealsi w Khaki...no to pewnie jakieś może osoby prywatne, albo jakieś agencje...ja w każdym razie jeszcze w użyciu nie widziałem. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted March 21, 2008 Report Share Posted March 21, 2008 Sealsi w KhakiSEALsi w UCP chodzą, nie wiem czy mają takie CIRASy, ale mundurów i ogólnie oporządzenia używają. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts