grzywa Posted April 19, 2007 Report Share Posted April 19, 2007 To wina magazynka a nie kulek. Tez mam maga GP i tna sie wszystkie kulki, blastery extremy i excele. Trzeba go czasem nasmarowac. Nie jestem tego do końca pewien. Muszę się nieco zgodzić z Marysiem. Przetestowałem pestki 0,20 w mid-capie G&P do emki i na 5 naładowań miałem jedną zacinkę. Natomiast ten sam mid-cap ładowałem już wiele razy extremami i nigdy nie miałem tego problemu. Pomijając kwestię mid-capa muszę przyznać, że kulki są naprawdę bardzo dobre. Przy lufie precyzyjnej systemy 6,04 wszystko działa świetnie :) Quote Link to post Share on other sites
Potf0r Posted April 19, 2007 Report Share Posted April 19, 2007 (edited) To wina maga i kulek. Rozwiązanie jest to samo w obu przypadkach: przesmarować maga silikonem (tudzież speedloadera). Problem z zacinkami w magach/speedloaderze występuje na wielu rodzajach kulek (ba! czasem nawet na różnych partiach kulek tej samej firmy)... w G&P występuje zawsze gdy magazynek jest 'świeży', ale miałem podobne zonki na TM'kach (i kulkach i magach). Edited April 19, 2007 by Potf0r Quote Link to post Share on other sites
Michal_g Posted April 19, 2007 Report Share Posted April 19, 2007 Co do zacięć w midcap-ach G&P - na podstawie doświadczeń z dwoma sztukami takowych używanych z TM-owym AK. Na kulkach TM, Guardera i KSC zero zacięć (w sumie przeszło ich około 20 000). PJ za czorta podawać nie chciały. Rozkręcenie i smarowanie nie pomogło. Te same PJ lowcap-y CA i TM do AK podawały bezbłędnie. Po prostu midcap-y są wrażliwe na jakość (szorstkość) kulek i tyle. Quote Link to post Share on other sites
szalony jack pirat Posted April 19, 2007 Report Share Posted April 19, 2007 Ja w weekend przeprowadziłem testy u nas na strzelance - każdy chętny otrzymał próbkę kulek, po czym mógł je wypróbować. Test składał się z następujących elementów: 1) Ładowanie ładownicą "strzykawą" 2) Pomiar na chrono fps 3) 10 strzałów na semi 4) 3-4 Krótkie serie 5) 1-2 dłuższe serie (40-60 kulek) Wyniki pomiaru na chrono porównywane były dodatkowo z innymi, zwykle używanymi kulkami. Konkretnie przetestowaliśmy następujące elementy. Lufy 6.08 CA 6.08 CYMA 6.08 WELL 6.12 TM CA 6.04 Deep Fire 6.04 G&G 6.04 G&P 6.04 KM Head 6.04 MadBull 6.03 Systema 6.04 Magazynki CA AUG Hi-cap CA G36 Low-cap CA M15 Hi-cap CA M15 Low-cap CA MP5 Hi-cap G&G G3-series Hi-cap G&G M-series Hi-cap G&P M-series Mid-cap MAG G36 Mid-cap MAG M-series Mid-cap SRC M-series Hi-cap Star M-series Real-cap TM FAMAS Hi-cap TM G36 Hi-cap TM G36 Low-cap TM P90 Hi-cap TM P90 Low-cap WELL G3-series Hi-cap WELL MP5 Hi-cap Gumki HU CA CYMA G&G G&P Guarder MadBull Systema TM WELL Porównywane kulki Blaster 0.20 Blaster 0.25 G&G 0.20 G&G 0.25 Gold Fire 0.20 Gold Fire 0.25 Pestki 0.20 Pestki 0.25 Pestki 0.28 Wnioski są takie, że nie daje się stwierdzić nijakiej niedostateczności kulek. FPS wychodzą tak samo, magi, które podają inne kulki, podają też Pestki. Jedyna rzecz jaką w ogóle można napisać to to, że Pestki nie są tak cudowne jak kulki TM, które wychodzą nawet z hi-capów do P90 i to tych bardziej kapryśnych egzemplarzy. Ze zwykłych wychodzą tak jak np. G&G. W boju kulki zachowują się jak kulki :) - lecą gdzie trzeba. Cięższe gramatury zostały przetestowane na SPR 560fps. Nie zauważyłem wspomnianego rozpadania się kulek. Natomiast nie wiem, ile trzeba by mieć FPS, żeby używać kulek o wadze o.35 lub nawet o.33 - na 560fps bardzo dobrze latają o.28. Nic z powyższego raczej nie jest niespodzianką, biorąc pod uwagę doświadczenia innych testujących. Kulki oczywiście dostarczył sklep Capri ;) Quote Link to post Share on other sites
misiek009 Posted April 19, 2007 Report Share Posted April 19, 2007 Replika: M15A2Rifle Lufa: stock FPS: nie wiem ile ale mam spr M150 Rezultat: Na około 3000 kulek na jednej strzelance nie było zacinek i rozbicia kulek na celu. Tor lotu porównywalny do Xtreme 0,25g z tym że HU lepiej podkręca i nie trzeba aż tak "przyduszać" kulki (co przyczynia się do minimalnego wzrostu FPS). Hi Cap Classic Army radzi sobie żwietnie (w 40 kulkowych seriach 3 razy zdarzyło się że mag raz nie podał kulki ale nie było podwójnych strzałów - dodam że mój rof jest niski bo mam zębatki Infinity Torque UP). Podsumowując - Kupuję To!!! Od dzisiaj zamawiam tylko pestki. Szalony Jack Pirat - Co to za replika SPR ? Quote Link to post Share on other sites
marys1 Posted April 19, 2007 Report Share Posted April 19, 2007 Panowie. Podlałem mag silikonem, załadowałem pestki żeby trochę w nim postały. Spróbowałem rozładować... ni hu hu. Wychodziły pojedyńczo czasami wypadało po 5-10. Załadowałem extreamy 0.25 - mag wypluł wszystkie od razu. Albo mam trefną partię, albo pestki po prostu są nienajlepsze. Zauważyłem na kulkach jakby czarne kropeczki. Wszystkie tak mają? Quote Link to post Share on other sites
szalony jack pirat Posted April 19, 2007 Report Share Posted April 19, 2007 @Misiek SPR Mk12 MOD0. Składak G&P + Systema + Prometheus. Quote Link to post Share on other sites
gobello Posted April 21, 2007 Report Share Posted April 21, 2007 Łączna ilość wystrzelonych kulek oraz typ giwery, na której testowaliśmy dziś Pestki, plus ilość zacięć: 4 k - AK-47 Cyma stock, hi-cap - zero zacięć; 2 k - SLR105A1 steel&wood CA stock, hi-cap i low-cap`y - zero zacięć; 100 - Beretta KJW stock - zero zacięć; 1k - M15 CA stock, low-cap`y - zero zacięć; 200 - UMP G&G stock, low-cap`y - zero zacięć. Porównywaliśmy również tory lotu Pestek oraz Blasterów i nie zaobserwowaliśmy żadnych różnic. Testowaliśmy 0,20 i 0,23 g. Jak dla mnie kulki są świetne i od dziś strzelam wyłącznie z Pestek :) Muszę również przy okazji pochwalić Capri za ekspresową obsługę - moje zamówienie zostało wysłane w dniu jego złożenia! Dzięki! Quote Link to post Share on other sites
mant3z Posted April 23, 2007 Report Share Posted April 23, 2007 Całe PGABP dziękuje Capriemu za tą wspaniałą tanią amunicję, trzaskaliśmy się ostatnio wyłącznie Pestkami. Zero zacięć na: TM g36c TM mp5 Well mp5 Cyma mp5 no i jeszcze kilka innych lufek których nie pamiętam :P Jedno zacięcie: Nie chciała wylecieć z woreczka, przykleiła się... ale nie rozpadła :wink: Bez kitu, teraz można przytrzymać spust na dłuższą chwilę i podziwiać piękną serie bez poważnych strat w porfelu. DZIĘKI! ps. jak już miałbym coś zmieniać to może większa gładkość powierzni, blasterki wydają się być bardziej spolerowany i jakby ciut celniej lecą, mogę się mylić.... stary jestem, wzrok już nie taki... :P Quote Link to post Share on other sites
capri Posted April 23, 2007 Author Report Share Posted April 23, 2007 :) Co do gładkości to planujemy pod koniec roku wprowadzić do sprzedaży Pestki polerowane, ale należy pamiętać, że tamte nie będą się tak ładnie kręcić pod hop-upem ... Quote Link to post Share on other sites
plastx Posted April 25, 2007 Report Share Posted April 25, 2007 (edited) wystrzeliłem ok 2k pestek 0.25 lufa 366mm 6.04CA ok. 400fps, HU silikonowy GUARDER zero zacięć, bardzo ładny tor lotu, HU dobrze sobie radzi strzela mi się lepiej niż z blasterków Jedyna rzecz jaka rzuciła mi się od razu w oczy to po 2 dziurki w każdej z folii. Dziurek jest 4 więc jest szansa, że może dostawać się tam kurz i inne brudy. Czy to tylko ja mam takie problemy czy może ktoś inny też tak stwierdził? Edited April 25, 2007 by plastx Quote Link to post Share on other sites
Gregor Posted April 25, 2007 Report Share Posted April 25, 2007 Witam Wystrzeliłem całego Hi - cap 0,25 i nie miałem żadnych problemów Zero zacięć leciały na większą odległość niż inne kulki ale mogło mi sie to tylko wydawać. G36K 360fps lufa 6,08 Pozdro Gregor Quote Link to post Share on other sites
mikolajasinski Posted April 25, 2007 Report Share Posted April 25, 2007 Witam. G3 SAS R8 Well - Trzy Hi-Capy - zero zacięć zarówno na pojedyńczym jak i na ciągłym (0,2g) Quote Link to post Share on other sites
upadlyaniol2 Posted April 26, 2007 Report Share Posted April 26, 2007 No wiec tak :) zakupilem pesteczki 0.25 i testowalem je na: - g36c TM z precka - waltherze p99 KWC - beretce tactical master TM - spas 12 TM Kuleczki w porzadeczku,zero zaciec :) powiem szczerze ze w przypadku walthera p99 to kulki jeszcze lepiej smigaly i sie wogole nie zacinaly w porownaniu do blasterkow 0.25. Nie wiem jak reszta ale moj team sie przerzuca na pestki :twisted: Wielkie uklony w strone Capriego za bardzo dobry pomysl,bardzo dobry towar w bardzo dobrej cenie :) Oby wiecej takich pomyslow i ich realizowanie :) Quote Link to post Share on other sites
ManHunt89 Posted April 29, 2007 Report Share Posted April 29, 2007 Witam ogónie pestki nie zrobiły na mnie wrażenia dzisiaj na strzelance wystrzeliłem ponad 1 tys pestek 0,23 mój sprzet to AK 47 Cyma --> 377fps +ftk m100 +prec lufa [CA] +metal komora HU [sRC] +gumka sylikonowa [GUARDER] Miałem potworne kłopoty z ustawieniem hopa i praktycznie na minimalnym hopie leciały w góre i dla porównania wziolem troche kulek gold fire 0,20 i tor lotu kulki był o niebo lepszy i kulki były miały o wiele lepsza powtarzalnosc strzału, a w pestkach jedna kulka mocniej a druga słabiej była podkrecona ehhh.... :???: Po przesmarowaniu mocno hopa juz troche lepiej leciały ale i tak miały mocne odbicia jeszcze od ideału Wg mnie pestki powinny byc bardziej spolerowane bo sa za bardzo chropowate i na minimalnym hopie juz je podkreca mocno p.s. na ustawienie hopa wystrzeliłem 500 kulek takie miałem problemy ale udało sie jakos :P Quote Link to post Share on other sites
Bocian Posted April 29, 2007 Report Share Posted April 29, 2007 a moze to nie wina kulek skoro juz tyle osob powiedzialo ze kuleczki sa swietne ;-) radzil bym sie przyjzec HU. Proszę stosować polskie znaki CHEMIK Quote Link to post Share on other sites
capri Posted April 30, 2007 Author Report Share Posted April 30, 2007 Podnoszenie kulek na wyzerowanym HU oznacza na pewno to, że gumka nie chowa się całkowicie w tej pozycji (zbyt duży dystanser?). Trudno mówić o skupieniu skoro lot kulki nie jest poziomy. Wcześniej już nadmieniałem, że matowa powierzchnia Pestek wpływa na lepsze ich podkręcanie. Skutkuje dokładnie tym, co opisujesz. Quote Link to post Share on other sites
misiek009 Posted April 30, 2007 Report Share Posted April 30, 2007 To raczej dobrze że kulki są szorstkie bo nie trzeba "dusić" kulki hop upem żeby podkręcało... u mnie na gumce czarnej Guardera i 580FPS podkręca idealnie kulki 0,25 na MINIMALNYM hopie (tzn około 10 stopni obrotu albo i mniej) i nie mam żadnych kłopotów z powtarzalnością strzałów. Podsumowując można rzec że chropowatość tych kulek to olbrzymia zaleta (tym bardziej że to chyba jedyne tak chropowate kulki na rynku) ponieważ baaardzo pozytywnie wpływa na prędkość początkową kulki (HU nie hamuje). Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
ManHunt89 Posted April 30, 2007 Report Share Posted April 30, 2007 Gumka sie chowa całkowicie na całkowicie wyłaczonym HU kulka opada normalnie ale jak minimalnie włacze HU dosłownie przesyne o kilka mm to juz kulki sa podkrecane mocno jak beda pestki polerowane to może beda sie lepiej sprawować z podkrecaniem. Quote Link to post Share on other sites
marys1 Posted April 30, 2007 Report Share Posted April 30, 2007 ManHunt89 - komora SRC + guarder + pestki = taki wynik jak opisujesz. na kulkach 0.2 ( nie pestkach ) też miałem kłopot z ustawieniem HU. Quote Link to post Share on other sites
Zeziu Posted April 30, 2007 Report Share Posted April 30, 2007 Mam pestki 0,23 i dobrze sie sprawuja w shotgunie DE. Quote Link to post Share on other sites
krynia16 Posted April 30, 2007 Report Share Posted April 30, 2007 A mogę się spytac jaki to ma związek z kulkami?? To że masz jakiąś lewą komore i brak zdrowego rozsądku, bo kto strzela przy 380 fpsach z 0.20??? Ja mam tyle samo fpsów i tylko 0.25 używam wszystko chodzi ładnie a kulka ma idealny tor lotu. Po drugie nie dziw się że po włożeniu gumki guardera (pewnie z dystanserem) kulka leci w góre bo na stocku już po zamontowaniu tej gumki kulki 0,20 lecą w niebo. Proponuje kupic Psetki 0.25 i myśle że bedziesz zadowolony;) pzdr Quote Link to post Share on other sites
Cincin Posted May 1, 2007 Report Share Posted May 1, 2007 Wystrzeliłem do tej pory ~2k pestek na lufie 6,04 DF. Zero zacinek, ale to już nic nowego w tym temacie. Jedynie do czego mam zastrzeżenia to jak niektórzy już wspominali do ich "matowości". Jeżeli nie przesmaruję maga silikonem to się tną na automacie, już nie wspominając o dwu-rzędowych mid-capach w których po prostu sie blokują. Proponowałbym Capri, aby w niedalekiej przyszłości obniżyli także koszt przesyłki. Rozumiem że materiały na paczkę też kosztują, ale przy przesyłce za 20zł wychodzi drożej niźli miałbym kupować droższe o parę złotych kulki P&J u Krakmana. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
FIFEK Posted May 1, 2007 Report Share Posted May 1, 2007 kulki nic sie nie zacinały nie rozpadały sie. Są lepsze moim zdaniem od kulek firmy BLASTER o masie 0,2 przy gunie 290fps. POLECAM. Quote Link to post Share on other sites
woma Posted May 4, 2007 Report Share Posted May 4, 2007 Kiedyś Capri wspominał o możliwościach produkcyjnych kulek fluorescencyjnych, jak ma się obecnie ta sprawa? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts