Pawelo Posted June 29, 2016 Report Share Posted June 29, 2016 Witam, wymieniłem w cylindrze king arms sprinc z m150 na m110, wyczyściłem, przesmarowałem i dobrze dokręciłem. Dlaczego silnik głośniej działa na tym cylindrze z m110 od cylindra systemy m130? Silnik można regulować jak w zwykłym aeg pod konkretne cylindry? Quote Link to post Share on other sites
sławek111 Posted July 31, 2016 Report Share Posted July 31, 2016 Witam, wymieniłem w cylindrze king arms sprinc z m150 na m110, wyczyściłem, przesmarowałem i dobrze dokręciłem. Dlaczego silnik głośniej działa na tym cylindrze z m110 od cylindra systemy m130? Silnik można regulować jak w zwykłym aeg pod konkretne cylindry? Wymiana cylindra nie powinna nic zmienić. Może masz po prostu poluzowaną zębatkę silnikową, koniecznie trzeba ją wkleić na niebieski locktight bo zwykle imbus zabezpieczający się wykręca od drgań i można narobić bigosu. Zębatki subiektywnie mogą chodzić głośniej, gdyż po prostu na lżejszym cylindrze szybciej się kręcą. Quote Link to post Share on other sites
kamera Posted August 6, 2016 Report Share Posted August 6, 2016 Czy ktoś testował to cudo? RWA CNC Precision Adjustable Hop Up Set Mam w jednym zestawie flat orga i jest lepiej, ale nęci mnie możliwość kręcenia Hopem z palca, pod warunkiem, że nie stracę na jakości strzału ;) Quote Link to post Share on other sites
Wojtasasg Posted February 21, 2017 Report Share Posted February 21, 2017 A ja mam pytanie. Moje ptw bardzo dziwnie zachowuje się na auto bowiem zdarza jej się, że mimo naładowanej baterii (lipo 11,1) potrafi czasem cofnąć zębatki... any ideas? Quote Link to post Share on other sites
kosteQ86 Posted February 21, 2017 Report Share Posted February 21, 2017 Sprawdź czy masz czyste dziurki na zębatce tłokowej, później czy sensor czysty. Ewentualnie problem z silnikiem się zaczyna Quote Link to post Share on other sites
Wojtasasg Posted February 21, 2017 Report Share Posted February 21, 2017 Dziękuję za pomoc! To była wina minimalnej ilości smaru która przytkała delikatnie dziurkę... PTW to delikatne maszyny :) Quote Link to post Share on other sites
sqter0 Posted June 26, 2017 Report Share Posted June 26, 2017 Witam Mam taki problem: magazynki nie podają kulek a jak podają to zostają "wyplute" na 5 metrów albo wypadają w kawałkach. Używam magazynków: https://www.powair6.com/en/complete-ptw-magazines/4620-hexmag-box-of-5-ptw-120rds-magazine-bk.html możliwe jest że 0.25 to za ciężkie kulki na te magazynki? Czy problem leży w dyszy(za długą). Ktoś już tak miał? Quote Link to post Share on other sites
the-logan Posted June 26, 2017 Report Share Posted June 26, 2017 WitamMam taki problem: magazynki nie podają kulek a jak podają to zostają "wyplute" na 5 metrów albo wypadają w kawałkach. Używam magazynków: https://www.powair6.com/en/complete-ptw-magazines/4620-hexmag-box-of-5-ptw-120rds-magazine-bk.html możliwe jest że 0.25 to za ciężkie kulki na te magazynki? Czy problem leży w dyszy(za długą). Ktoś już tak miał? Hexy miewają problemy z podawaniem. Jak z innymi magami? Działają? Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka Quote Link to post Share on other sites
sqter0 Posted June 27, 2017 Report Share Posted June 27, 2017 Niestety nie sprawdzałem. Czekam na magazynki z A&K. Quote Link to post Share on other sites
the-logan Posted June 28, 2017 Report Share Posted June 28, 2017 Proponowałbym sprawdzić na oryginalnych, stalowych magazynkach Systemy. Z nich nawet na 0.3 da się strzelać bez żadnych zacinek. Ewentualnie wsadź do Hexów to: https://www.powair6.com/en/ptw-inner-case-assembly/1357-mag-replacement-springs-for-ptw-mag-strong.html?search_query=spring+ptw&results=132. Często stosowane jako zamiennik kiepskich/zużytych sprężyn w magazynkach. Quote Link to post Share on other sites
Halama Posted June 29, 2017 Report Share Posted June 29, 2017 Niestety ale te magazynki się tną. Producent wie o tym i ma już gotową wersję 2. Ją miałem te sprężyny maga i są ok ale potrzebujesz łącznika do sprężyn. Teraz w części magazynków mam mieszankę mag plus docięta oryginalna. Jednak miałem ich za mało. Więc do reszty dodałem po 15 cm z tych przyciętych co mi zostało. Efekt taki sam jak przy mieszance z magiem. Działa super. Quote Link to post Share on other sites
sqter0 Posted June 29, 2017 Report Share Posted June 29, 2017 (edited) Sprawdziłem dzisiaj na magazynkach A&K, FCC i Systema. 0 zacięć. Na Hexach przy pełnym magazynku same zacięcia przy około 30-40 kulkach w magazynku ładnie podaje, Jedyne co to magazynki A&K straszcie ciężko wchodziły do gniazda magazynka. Czyli w tym zestawie sprężyn nie ma łącznika? Sprawę uważam za zamkniętą. Dzięki. Edited June 29, 2017 by sqter0 Quote Link to post Share on other sites
tytanowy88 Posted August 6, 2017 Report Share Posted August 6, 2017 Macie jakieś namiary na lipolki 11,1 30c 1000mAh w sticku do prowadnicy? Jedynie gdzie znalazlem to g&p na redwolfie ale wysylka kosztuje astronomicznie wysoko i lipolki raczej nie wyślą. Ewentualnie czy widzial ktos z was buffer tube srebrnego gdzieś na sell? Quote Link to post Share on other sites
tytanowy88 Posted October 3, 2017 Report Share Posted October 3, 2017 Dobrze wyszytko co pytałem wczesniej w tym martwym temacie znalazłem i zakupiłem. Jesli macie jakieś ciekawe poradniki odnośnie składania ptw czy koserwacji to zarzućcie czymś tutaj. Quote Link to post Share on other sites
thewojtz Posted December 3, 2017 Report Share Posted December 3, 2017 (edited) Witam! Mam dwa pytania, a w sumie może nawet trzy. Mam ptw, kupiłem używane od kolegi z forum, i pierwsze co zauważyłem to fakt, że ptw żre prund jak nie wiem co, czy jest to normalne? Bateria 11,1v 1200mAh po jakiś 200-300 strzałach jest rozładowana z 4,2 do 3,8 volta na cele... Czy może używam za słabej baterii? Sprężyna to M130. Pytanie dwa, czy dupa silnika powinna się grzać? Jest to moje pierwsze ptw, także nie wiem po prostu... I pytanie trzy, jeśli powyższe dwa oznaczają, że mam problem z silnikiem, jest ktoś w PL kto zajmuje się serwisem ptw albo przewijaniem silników do ptw? A i ostatnie pytanie dodatkowe, zębatka tłokowa jest dość luźna na boki, tak ma być? Edited December 3, 2017 by thewojtz Quote Link to post Share on other sites
Halama Posted December 4, 2017 Report Share Posted December 4, 2017 (edited) Witam! Mam dwa pytania, a w sumie może nawet trzy. Mam ptw, kupiłem używane od kolegi z forum, i pierwsze co zauważyłem to fakt, że ptw żre prund jak nie wiem co, czy jest to normalne? Bateria 11,1v 1200mAh po jakiś 200-300 strzałach jest rozładowana z 4,2 do 3,8 volta na cele... Czy może używam za słabej baterii? Sprężyna to M130. Pytanie dwa, czy dupa silnika powinna się grzać? Jest to moje pierwsze ptw, także nie wiem po prostu... I pytanie trzy, jeśli powyższe dwa oznaczają, że mam problem z silnikiem, jest ktoś w PL kto zajmuje się serwisem ptw albo przewijaniem silników do ptw? A i ostatnie pytanie dodatkowe, zębatka tłokowa jest dość luźna na boki, tak ma być? Zębatka tak ma latać trochę na boki. Silnik grzeje się czasem i to mocno, ale to pojęcie względne jak bardzo. Te silniki raczej się grzeją. Duże zużycie prądu tak jak u ciebie to raczej nie powinno być. Winny jest prawdopodobnie silnik. spróbuj przeczyścić sprężonym powietrzem, tam gromadzi się wiele pyłu. Sprawdź szczotki w jakim są stanie i czy poruszają się swobodnie w prowadnicach i jak wyjmiesz szczotki to sprawdź komutator jak wygląda. Możesz też sprawdzić GB czy nie ma uszkodzonych łożysk, rozbiórka jest łatwa znajdziesz na YT. Silnik możesz przewinąć sam, ja tak robię. Jak poszukasz to w jakimś warsztacie od silników ci to zrobią za około 200-300 stówki. Serwisować trzeba się nauczyć samemu, bo mało kto robi. Edited December 4, 2017 by Halama Quote Link to post Share on other sites
thewojtz Posted December 4, 2017 Report Share Posted December 4, 2017 Dzięki, za odpowiedź. Rozebrałem trochę karabin, mam wrażenie że jedna szczotka chodziła dosyć słabo, trochę upaprane było jakimś zielonym glutem, wyczyściłem. Następnie komutator wygląda średnio, szczotek jest jeszcze trochę (nie wiem ile powinno być seryjnie). Wyczyściłem z pyłu powietrzem i papierem ręcznikowym wyszło tego trochę... Jest jakiś patent na odnowienie komutatora? W gb po wyjęciu silnika wszystko chodzi baaardzo elegancko, więc łożyska odpadają, więc tego nie dotykam. Czyli zostaje silnik, pewnie komutator plus szczotki do dopieszczenia, bo raczej uzwojenie jest całe, chyba bardziej dramatycznie skutki by występowały gdyby uzwojenie było padnięte? Quote Link to post Share on other sites
Halama Posted December 5, 2017 Report Share Posted December 5, 2017 Dzięki, za odpowiedź. Rozebrałem trochę karabin, mam wrażenie że jedna szczotka chodziła dosyć słabo, trochę upaprane było jakimś zielonym glutem, wyczyściłem. Następnie komutator wygląda średnio, szczotek jest jeszcze trochę (nie wiem ile powinno być seryjnie). Wyczyściłem z pyłu powietrzem i papierem ręcznikowym wyszło tego trochę... Jest jakiś patent na odnowienie komutatora? W gb po wyjęciu silnika wszystko chodzi baaardzo elegancko, więc łożyska odpadają, więc tego nie dotykam. Czyli zostaje silnik, pewnie komutator plus szczotki do dopieszczenia, bo raczej uzwojenie jest całe, chyba bardziej dramatycznie skutki by występowały gdyby uzwojenie było padnięte? Komutator tylko nowy, ewentualnie szlif delikatnie papierkiem. Najważniejsze aby powierzchnia była równa. Jak całkiem się rozleci to możesz próbować ratować się i założyć komutator od zwykłego aegowego silnika. Ja tak raz zrobiłem i silnik działał, jednak efekt jest średni. Są zestawy MAG-a do naprawy gdzie jest komutator i drut do przewinięcia . Padnięte uzwojenie to albo całkiem nie działa, albo silnik przerywa i nie ma siły naciągnąć. Sprawdź jeszcze czy zębatka silnikowa nie jest za wysoko i czy za mocno nie naciska na następną. Quote Link to post Share on other sites
roos Posted December 5, 2017 Report Share Posted December 5, 2017 Podaj nam rof na tej M130. Silniki PTW lubią dużo prądu i dlatego grzeją się bardziej od zwykłych aegów. GB nie jest w wydaniu SuperMax? Jakiej firmy jest akumulator i jego wydajność prądowa ©? Mój Redox 11/1200 20 C pozwalał na 800 strzałów na M150. Jak był nowy i zębatki miały przełożenie speed. Ogólnie dla większej pojemności baterii (np. 2400) miałem przelicznik 1 mA na jeden strzał. A sam pobór prądu nigdy nie przekroczył 32 A. Quote Link to post Share on other sites
sławek111 Posted December 10, 2017 Report Share Posted December 10, 2017 Zamiast przewijania kup lepiej wirnik, chyba, że masz bardzo dobre doświadczenie techniczne, duży prąd płynie dlatego wirniki szczególnie w chińczykach szybko padają. Szczotki muszą chodzić luźno, inaczej grzeją i wypalają komutator. Długość szczotek porównaj ze zdjęciami z googla. Oczywiście wirniki pasują do silników 490, w KUMI wirnik jest mniejszy i nie pasują ani Etiny ani Maga. Quote Link to post Share on other sites
thewojtz Posted December 10, 2017 Report Share Posted December 10, 2017 (edited) roos - Poskładam i zrobię pomiar, rof zły nie jest w sumie... Ale nie mierzyłem :icon_smile: Są zębatki speed?? To by było spoko w sumie, lepsza reakcja na spust :icon_wink: Edit, gearbox jest MAX, nie supermax. Edited December 10, 2017 by thewojtz Quote Link to post Share on other sites
tytanowy88 Posted December 27, 2017 Report Share Posted December 27, 2017 Sprawdzałeś inne baterie? Może masz zużytą batkę już po prostu. Quote Link to post Share on other sites
Ryży Posted December 30, 2017 Report Share Posted December 30, 2017 (edited) Czy ktoś testował to cudo? RWA CNC Precision Adjustable Hop Up Set Mam w jednym zestawie flat orga i jest lepiej, ale nęci mnie możliwość kręcenia Hopem z palca, pod warunkiem, że nie stracę na jakości strzału :icon_wink: Tak mam juz od pół roku i bardzo ale to bardzo sobie cenie Bo nie miłosiernie wkur... mnie tamten sposób regulacji Mam pytanie z innej beczki czy można używać akumulatora Li-Po 14.8V do PTW MAX na 150 . Na forum zagranicznym wyczytałem ze lepiej używać 11.1V niż 7.2V bo podobno za nisie napięcie może uszkodzić Mosfet . Z tego co wiem to PTW-MadMax używa ale tam jest to samo co w maxie i super maxie z elektroniki ? Edited December 30, 2017 by Ryży Quote Link to post Share on other sites
sławek111 Posted January 3, 2018 Report Share Posted January 3, 2018 (edited) Jest koleś na YT z Francji, który używa 14,8V, napisz do niego to może coś odpowie. Przy 14,8V płynie niższy prąd co na pewno jest lepsze dla mosfetu i ścieżek. Pytanie czy stailizator napięcia dla ECU wytrzyma ponad 16,8V po naładowaniu. Na 11,1V masz 12,6V. Jest pewne, że całość jest przystosowana do baterii 12V... Edited January 3, 2018 by sławek111 Quote Link to post Share on other sites
tytanowy88 Posted January 5, 2018 Report Share Posted January 5, 2018 Testowałem batkę 14,8V w maxie 07 ale nie strzelankowo tylko w domu pare strzalów na róznych cylindrach. Daje rade, ale na mniej niż m130 zębatka jest za bardzo rozpędzona i po strzale napina lekko tłok i cofa się. Generalnie po tym swierdziłem że zostaje przy wydajnej 11. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts