Dżordż Posted October 29, 2012 Report Share Posted October 29, 2012 52 mm Quote Link to post Share on other sites
blazejlo Posted November 5, 2012 Report Share Posted November 5, 2012 Witam Wszystkich Od jakiegoś czasu bardzo często nawiedza moje myśli ręcznik. Nie trafiłem jeszcze nigdy na aukcję/ofertę z takim ręcznikiem. http://david.brubakers.us/Vietnam/pictures/TowelUS.jpg Czy mógłby mi ktoś odpowiedzieć na pytania: 1. Żołnierzą których jednostek takie ręczniki były przydzielane ? 2. Czy obecnie w Polsce można taki ręcznik kupić ? 3. Ewentualne zamienniki. Gdzie szukać i czy warto ? Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
HeeL Posted November 5, 2012 Report Share Posted November 5, 2012 Popraw link. Quote Link to post Share on other sites
speedor Posted November 5, 2012 Report Share Posted November 5, 2012 Od jakiegoś czasu bardzo często nawiedza moje myśli ręcznik. Dziwna perwersja, ale nie mi oceniać... 1. ŻołnierzOM których jednostek takie ręczniki były przydzielane ? Pewnie wybranym po bardzo ciężkiej selekcji szczęśliwcom. A tak poważnie, po wstępnej porcji złośliwości: ręcznik to najbardziej podstawowa część wyposażenia osobistego żołnierza. Come on. Mieli go wszyscy i miał setki zastosowań. W Polsce raczej krucho, oryginały w ogóle niełatwo dorwać. Bardzo podobne są stare ręczniki Bundeswehry. Nawet zielone Mil-Spec-i ujdą od biedy po małym tuningu. Quote Link to post Share on other sites
blazejlo Posted November 6, 2012 Report Share Posted November 6, 2012 Dzięki za odpowiedź, przepraszam za błąd :) Mówiłeś o ręcznikach BW. Chodzi o te ? http://allegro.pl/recznik-wojskowy-olive-oryg-bw-100x50-frotte-used-i2744409778.html Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
speedor Posted November 6, 2012 Report Share Posted November 6, 2012 Dadzą radę. Quote Link to post Share on other sites
Milosz1999 Posted November 14, 2012 Report Share Posted November 14, 2012 Wydałem na swój Nam około tye samo kasy .Kupiłem Wszystko orginalne i nie żałuję ;3 ( Jungle mam z końcówki lat 70 i bagnet ) Wszystko trzyma się kupy i wygląda bardzo dobrze . Jeżeli kupisz repliki to możę zostanie ci na plecak Lightweight Ruscasck ( około 1200 zł ) Systemy oporządzenowe używane w wietnamie to LCE 1956 , MLCE 1967 Oraz w niewielkich ilościach niektóre elementy systemów M 44 /45 (głownie szelki )a Broń to inna broszka ( M16A1 Colt commando XM 177A2 , M60 , M79 Blooper ) ;) Ps systemy oporządzeniowe często były mieszane ze sobą ;) Quote Link to post Share on other sites
Milosz1999 Posted November 26, 2012 Report Share Posted November 26, 2012 (edited) Jak już jesteśmy przy pasach nośnych - ja wolę czternastki od szesnastek i właśnie do mojej młódki szukam pasa. Czy skórzana replika pasa z Garanda jest w miarę OK? Napewno będzie pasować .Pas nośny do M16/M14 z okresy Wietnamu ( Oliwkowy Bawełniany ) powstał z myślą o Garandzie , więc wszystkie mają takie same mocowania :icon_wink: , . Skórzane nie były raczej używane w Wietnamie ( Spotykano je czasami u południowowietnamskich jednostek ARVN i CIDG ) Siemanko wszystkim. Co o tym sądzicie? 1 2 Nieźle :D Edited November 26, 2012 by Milosz1999 Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted December 1, 2012 Report Share Posted December 1, 2012 Nieźle :icon_biggrin: Pomijając już fakt, że obudziłeś się po dziesięciu miesiącach, to co jest "nieźle"? ALICE do postaci z Wietnamu? Quote Link to post Share on other sites
Brootalny Posted December 20, 2012 Report Share Posted December 20, 2012 Oj tam, prezentuje się nieźle, a alicji z tych kadrów ta bardzo nie widać. Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted December 21, 2012 Report Share Posted December 21, 2012 Dla jednych nie widać, dla innych - jak najbardziej... Quote Link to post Share on other sites
Cn Rudy Posted December 21, 2012 Report Share Posted December 21, 2012 Bo jedni są radykalni, a inni mniej ;) Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted December 21, 2012 Report Share Posted December 21, 2012 Bo albo robisz rekonstrukcję albo tworzysz "luźną stylizację". Quote Link to post Share on other sites
Brootalny Posted December 22, 2012 Report Share Posted December 22, 2012 Podforum nie nazywa się "rekonstrukcja". tylko "rekonstrukcja i stylizacja". Quote Link to post Share on other sites
Brootalny Posted January 2, 2013 Report Share Posted January 2, 2013 Witam, przepraszam, że post pod postem, ale mam pytanie, które nie jest związane z poprzednim wątkiem. Od jakiegoś czasu zbieram elementy do stylizacji na żołnierza z okresu w/w konfliktu. Dotychczas jednak były to rzeczy używane w wielu jednostkach (TCU, M16, Ka-bar, hełm M1, LAW, i kilka części oporządzenia M67), a chciałbym ukierunkować swoją stylizację w jakieś konkretne odziały. Myślałem o USMC w latach `67-`69 i tutaj pojawia się moje pytanie: czy chłopaki z korpusu używały szelek (i innych elementów oporządzenia) M56/M67, czy tylko takich: http://www.vietnamge...it.aspx?kit=586 ? Dodam tylko, że nie zależy mi na reko, lecz jedynie stylizacji. Quote Link to post Share on other sites
speedor Posted January 3, 2013 Report Share Posted January 3, 2013 Dotychczas jednak były to rzeczy używane w wielu jednostkach (TCU, M16, Ka-bar, hełm M1, LAW, i kilka części oporządzenia M67) W bardzo wielu. Właściwie prawie we wszystkich. 67-69 to pół pobytu USMC w tym kraju. Gwarantuję ci, że pomiędzy tym, co nosili w 67 i 69 są ogromne rozbieżności. No, może oprócz hełmu i kamizelki. Weź się lepiej za jakąkolwiek dywizję Army, będziesz wyglądał na pewno bliżej czegokolwiek co istniało w rzeczywistości. Quote Link to post Share on other sites
Marrtinez Posted January 14, 2013 Report Share Posted January 14, 2013 Czy ktoś jest w stanie przedstawić kit-list Animal Mother'a z FMJ? Zaznaczam, że nie wszystko musi być oryginalne (ale jak najbardziej może), chodzi o stylizację, nie reko :wink: P.S. Nie, nie napaliłem się na to po obejrzeniu FMJ :smile: Chodzi mi to po głowie już od dawna, a że chwilowo są na to środki... :wink: Quote Link to post Share on other sites
speedor Posted January 14, 2013 Report Share Posted January 14, 2013 Już to, że to ma być Animal Mother z FMJ jest niekiepską stylizacją :) Quote Link to post Share on other sites
Marrtinez Posted January 14, 2013 Report Share Posted January 14, 2013 No raczej :smile: Konkretnie chodzi mi o loadout z tego fragmentu (od 1:20): http://www.youtube.com/watch?v=iH5R4tgGdDk Z rzeczy które wiem / próbowałem zgadnąć: M60 :icon_mrgreen: + taśmy amunicyjne Hełm M1 + pokrowiec + guma z dętki? Kamizelka - M55 czy M69? Jakie oporządzenie na kamizelce? Kabar na ramieniu Manierka (jaka dokładnie?) Pas M56? Buttpack Spodnie TCU? Buty Jungle? Jeżeli ktoś będzie w stanie zweryfikować, coś podpowiedzieć, będę wdzięczny :wink: Quote Link to post Share on other sites
speedor Posted January 14, 2013 Report Share Posted January 14, 2013 Ale serio? To, co on ma na sobie ma niewiele wspólnego z USMC a tym bardziej z tym, co nosili w Hue. Buty w tym filmie to tylko i wyłącznie buty USMC z lat 80-tych i brytyjskie wojskowe, kamizelki to armijne M69. Oporządzenie M56. Ten cały fim (nie ujmując nic klimatowi i fabule) wygląda jak airsoftowa stylizacja. Quote Link to post Share on other sites
Marrtinez Posted January 14, 2013 Report Share Posted January 14, 2013 Tak jak pisałem, chodzi mi tylko i wyłącznie o stylizację. Jeżeli będzie ona oparta na wyposażeniu z epoki to tym lepiej. Nie musi to być jota w jotę to, co Baldwin ma na sobie. Chodzi o klimat, a nie tworzenie dokładnej kopii :wink: Quote Link to post Share on other sites
Dżordż Posted January 14, 2013 Report Share Posted January 14, 2013 Mam taką kamizelkę na sprzedaż. Od Spedora zresztą Quote Link to post Share on other sites
simi225 Posted January 27, 2013 Report Share Posted January 27, 2013 (edited) Przyjaciele mam pytanie czy coś takiego mogło znaleźć w Wietnamie- http://sklep.fort.se...bat-m-1945.html Edited January 27, 2013 by kubutek błąd linku Quote Link to post Share on other sites
ADRniemadrzwi Posted January 27, 2013 Report Share Posted January 27, 2013 http://www.vietnamgear.com/kit.aspx?kit=633 Piszą, że w wietnamie było. Quote Link to post Share on other sites
Dżordż Posted January 27, 2013 Report Share Posted January 27, 2013 (edited) chociaż wygląda na wcześniejszy to rok 69. Pytanie tylko czy to ARVN czy USMC Edited January 27, 2013 by Dżordż Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts