Moses Posted December 16, 2007 Report Share Posted December 16, 2007 nie jestem krawcem aby sobie szyc. Jak juz to interesuja mnie mundur a nie material, a takowego nie kupi sie Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted December 16, 2007 Report Share Posted December 16, 2007 Co nie zmienia faktu, że można. I to w naszym komisie też wisi. Quote Link to post Share on other sites
Convicte Posted December 21, 2007 Report Share Posted December 21, 2007 Witam Widzę że pośrednio zostałem wywołany do odpowiedzi więc zamieszczę krótkie info i kryptoreklamę :P Tak materiał Suez,Frontiera 2 i Kamel są u mnie dostępne. Różnią się składem,gramaturą i splotem (2 ripstopy, jeden Twill).Ceny są dosyć różne od 35-60zł w zależności od materiałów i ilości.Wszystkie dodatkowe info zapraszam do mnie aby nie zaśmiecać tego tematu. Co do materiału samego w sobie bardzo przyjemnie się szyje i nosi.Ja używam Suez-u ponieważ pierwszy wpadł mi w ręce,postaram się podzielić odczuciami po dłuższym terenowym użytkowaniu ponieważ narazie z braku czasu nie opuścił jeszcze 4 ścian mieszkania więc kwestii kamuflażu w terenie oraz wytrzymałości poruszyć nie mogę.Jest to stanowczo materiał letnio-wiosenny...lekki i przewiewny nie nadaje się jednak na zimę ani duże zlewy bo moim zdaniem będzie miał tendencje do nasiąkania...jak to materiały w 65% z naturalne bawełny. To tyle w sprawie powyższego Pozdrawiam Convicte Quote Link to post Share on other sites
ZOMER666 Posted January 7, 2008 Report Share Posted January 7, 2008 Co do tego czy będzie on w nasze polskiej armii nowym "standardem", to skontaktowałem sie w tym celu z moim znajomym bosmanem i to mi napisał. "Kamuflaż pozostanie bez zmian! Mają wejść tylko nowe kroje mundurów! A na tym zdjęciu to są specjalnie szyte mundury dla oddziałów specjalnych i oni mają różne kamuflaże!" Zdjęcie do którego sie odnosi, to zdjęcie Gromowców w nowych mundurach. Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted January 7, 2008 Report Share Posted January 7, 2008 Normalnie Eureka! Nie ma to jak nabić sbie posta nic nie wnoszącego do tematu. Chyba wszyscy już wiedzą, że to Gromici dostali te sorty. Newsem może być fakt, że zaopatruje się w nie także ABW i chyba BOR, C22 sprostuj jakby co. Quote Link to post Share on other sites
kthulhu Posted January 7, 2008 Report Share Posted January 7, 2008 O ABW nie wiem, slyszalem wlasnie tylko ze BOR ma rowniez sie w te mundury zaopatrzyc (choc slyszalem ze w zupelnie innym kroju, projektowanym przez nich) Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted January 7, 2008 Report Share Posted January 7, 2008 ABW to pierwsze słyszę (mają swój wzór przecież na ćwiczebne rzeczy), Suez nosi GROM, trochę tego wziął BOR (ale są realne plany żeby zrobić własny krój w dwu wariantach kolorystycznych - Suezie i oliwce), jest też jeszcze jedna firma w Polsce która ma odzież w te łatki, ale o ile wiem najpierw mieli orginalny materiał z Crye, nie wiem czy mają coś z Suezu. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted April 7, 2008 Report Share Posted April 7, 2008 W programie PROSTO Z POLSKI (leci teraz) pokazują program o operatorze GROMu któremu urwało dłoń od użycia FB. W trakcie programu pokazano operatora policji (CBŚ zapewne) w mundurze w kamuflażu Multi(C/K)am (ciężko stwierdzić który to) J/w Quote Link to post Share on other sites
Szreder Posted April 7, 2008 Report Share Posted April 7, 2008 Kama, rzep ciemniejszy i na napie nie doszyty "do końca". Quote Link to post Share on other sites
Butu Posted April 7, 2008 Report Share Posted April 7, 2008 Tutaj program o którym mówi Arafat. Quote Link to post Share on other sites
ORKAN_Hubert Posted April 12, 2008 Report Share Posted April 12, 2008 W programie PROSTO Z POLSKI (leci teraz) pokazują program o operatorze GROMu (...)pokazano operatora policji (CBŚ zapewne) Najprawdopodobniej jest to operator ZOA. Jednostka ta dostała mundury z Kamy, poza tym ZOA często występuje w TVN i TVN24 przy różnych okazjach. Quote Link to post Share on other sites
ghost666 Posted April 29, 2008 Report Share Posted April 29, 2008 Minister Szczygło i Gromiki w Afganie: Hm... Czy jest szansa na kupienie takiego munduru gdzieś poprzez sklep dla mundurowych, albo w cywilu? Byłbym zainteresowany... Quote Link to post Share on other sites
Convicte Posted April 29, 2008 Report Share Posted April 29, 2008 Hm... Czy jest szansa na kupienie takiego munduru gdzieś poprzez sklep dla mundurowych, albo w cywilu? Byłbym zainteresowany... Z tego co sam się orientowałem gotowych mundurów raczej nigdzie nie dostaniesz z uwagi na to że były to na razie próbne serie a nie seryjna produkcja przykładowo. O sam materiał nie trudno, poszukaj po allegro. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
ghost666 Posted April 29, 2008 Report Share Posted April 29, 2008 Z tego co sam się orientowałem gotowych mundurów raczej nigdzie nie dostaniesz z uwagi na to że były to na razie próbne serie a nie seryjna produkcja przykładowo. O sam materiał nie trudno, poszukaj po allegro. Pozdrawiam Szkoda, bo po cichu liczyłem że trafi ona do sklepów dla mundurowych. Zresztą chyba jej komisyjnie nie spalili? :> Pozatym - czytałem że w takich mundurach ma biegać straż graniczna, może w ichnich sklepach/zaopatrzeniu da się takie mundury zdobyc..? O ile już weszły do służby. Quote Link to post Share on other sites
Johann Posted April 29, 2008 Report Share Posted April 29, 2008 Kup materiał u jednego z forumowiczówm z tego tematu i uszyj sobie. Ja tak zrobiłem i tutaj masz zdjęcie http://img223.imageshack.us/my.php?image=0181309069in5.jpg Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted April 29, 2008 Report Share Posted April 29, 2008 SG ma Tru-spec'owy Multicam Quote Link to post Share on other sites
Convicte Posted April 29, 2008 Report Share Posted April 29, 2008 (edited) SG ma Tru-spec'owy Multicam Pozwolę się nie zgodzić. Na sieci można znaleźć kilka artykułów prasowych opisujących nowy materiał Frontiera i Suez czyli polski MC z których to uszyte są mundury straży granicznej oraz jednostki Grom.Dodatkowo jest to uwiecznione na kilku fotkach. Przykładowa fotka która pojawiła się już wcześniej w tym lub wątku na temat multicamu do artykułu prasowego o którym wspomniałem niestety nie pamiętam z jakiej gazety. Dodatkowo było by to co najmniej dziwne aby Polska straż graniczna kupowała mundury od firmy która nie szyje nawet z materiału Crye Presicion a jedynie z Licencjonowanej podróbki.Mająs inną podróbkę polskiej produkcji pod samym nosem :mrgreen: P.S. Dzięki za reklamę johny89 :lol: Edited April 29, 2008 by Convicte Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted April 29, 2008 Report Share Posted April 29, 2008 Na fotkach są mundury firmy Tru-Spec z oryginalnego MC. Kupione w kraju. Kamizelki Ivo-Hest jeżeli oko nie myli, ale to teraz wszyscy robią podobne, więc tak ciężko stwierdzić. K. Quote Link to post Share on other sites
Convicte Posted April 29, 2008 Report Share Posted April 29, 2008 ("Kangur") Na fotkach są mundury firmy Tru-Spec z oryginalnego MC. Kupione w kraju. Jest tylko jedna kwestia jak to się stało że mundury Tru Spec-a są wykonane z oryginalnego MC skoro Tru Spec ma jedynie licencje na wykonywanie kopii materiału a nie dostęp do Crye Precision MC.Wydaje mi się że to jakiś skrót myślowy ze strony Kangura, ale może sam się wypowie w wolnej chwili. Tak czy siak wracając do pytania kolegi munduru z MultiKamy raczej nie uświadczysz nigdzie niezależnie od tego czy byłby on w Straży czy też nie. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Johann Posted April 29, 2008 Report Share Posted April 29, 2008 Widziałem, że się tak nie kwapiłeś do tego więc Cię wyświadczyłem :) Munduru w multikamie nie kupisz nigdzie. Możliwe, że ktoś na własną rękę kupi materiał i zacznie szyć kilka, ale to jest mało prawdopodobne. Quote Link to post Share on other sites
python Posted May 2, 2008 Report Share Posted May 2, 2008 Jest tylko jedna kwestia jak to się stało że mundury Tru Spec-a są wykonane z oryginalnego MC skoro Tru Spec ma jedynie licencje na wykonywanie kopii materiału a nie dostęp do Crye Precision MC.Wydaje mi się że to jakiś skrót myślowy ze strony Kangura, ale może sam się wypowie w wolnej chwili. Firma TS ma LICENCJE na produkcje materialu w kamuflazu MC, a WIEC jej produkty sa oryginalne. Crye nie jest firma tekstylna i swoje materialy takze produkuje u kogos innego. Takze Kangur ma racje :) Quote Link to post Share on other sites
Guest Kret Posted May 2, 2008 Report Share Posted May 2, 2008 To tez uproszczenie. Musielibysmy miec kopie licencji, zeby dokladnie wiedziec, czy to tylko kamuflaz, czy tez material. Quote Link to post Share on other sites
Borax Posted May 2, 2008 Report Share Posted May 2, 2008 (edited) Czy macie pewność, że mundury na tym zdjęciu są uszyte z Sueza? Ja stawiałbym jednak na TS. Na wszystkich zdjęciach na, których są ,mundury z Sueza widać, że ich producent używa ciemnego rzepa, a tutaj widać jasny. Jak na moim TS. Klapki kieszeni na rękawie też się różnią. Dodatkowo za tym, że jest to TS przemawia to, że SG takie właśnie mundury kupiła. Edited May 2, 2008 by Borax Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted May 2, 2008 Report Share Posted May 2, 2008 Czy macie pewność, że mundury na tym zdjęciu są uszyte z Sueza? Ja stawiałbym jednak na TS. Na wszystkich zdjęciach na, których są ,mundury z Sueza widać, że ich producent używa ciemnego rzepa, a tutaj widać jasny. Jak na moim TS. Klapki kieszeni na rękawie też się różnią. Dodatkowo za tym, że jest to TS przemawia to, że SG takie właśnie mundury kupiła. Pisałem już na ten temat... :wink: Quote Link to post Share on other sites
ORKAN_Hubert Posted May 2, 2008 Report Share Posted May 2, 2008 Munduru w multikamie nie kupisz nigdzie. Możliwe, że ktoś na własną rękę kupi materiał i zacznie szyć kilka, ale to jest mało prawdopodobne. Nawet nie wiesz jak bardzo się mylisz :) Ludzie szyją z tej tkaniny na zamówienie, wystarczy dobrze poszukać ;) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts