noah Posted November 24, 2007 Report Share Posted November 24, 2007 (edited) No to doczekaliśmy się "Chińskiego" HK 416 [JG]. Z kolbą "crane" i pełnymi oznaczeniami H&K. Niestety korpus jest z ABSu. Dostępna jest też wersja z kolbą LE i "puszką" (klik!). W dodatku repliki są z III-generacji ( ostatnio w ogóle te "Chińskie generacje" są modne ) cokolwiek by to znaczyło... Teraz tylko do tego taniego eotecha dla lansu i mamy replikę że hej... No to kto kupi i przetestuje? Edited November 24, 2007 by noah Quote Link to post Share on other sites
Wojtass Posted November 24, 2007 Report Share Posted November 24, 2007 (edited) Dzisiaj dzięki uprzejmości Gunfire miałem możliwość testowania tej repliki w boju. Nieco ją opisze, od razu mówię, że nie jest to opis człowieka znającego się na konstrukcji wewnętrznej AEGów, dlatego też nie wypowiem się na temat bebechów. Wygląd zewnętrzny: Może od minusów, a raczej minusa bo jak dla mnie jest tylko jeden. Mianowicie body jest wykonane z ABSu. Gdyby było wykonane z czegoś mocniejszego, np. stal to byłby to chińczyk na najwyższym poziomie. No to teraz plusy:Myślę, że dużym zadośćuczynieniem są ORYGINALNE oznaczenia producenta HK416, Heckler&Koch. Bardzo mnie to zdziwiło, jako że jest to swego rodzaju nowość w "chińczyku". Szyny RIS są wykonane bardzo solidnie, nie ma żadnych nadlewek itp. itd. Są wykonane z porządnego materiału(nie potrafię powiedzieć z jakiego dokładnie), swoje ważą... :) Nie istnieje w ogóle coś takiego jak efekt chwiejnej lufy, wszystko jest bardzo dokładnie zrobione i o kiwającej się lufie nie ma mowy, no chyba, że odkręci się śruba przy RISach, 3 sekundy i dokręcona. Kolba jest regulowana, plusem jest to, że siedzi bardzo mocno w korpusie guna, ponieważ jest ona połączona(przykręcona grubą śrubą) do prowadnicy sprężyny(info od serwisanta gunfire.pl ;) ), sam widziałem to mocowanie. Ciężko będzie złamać tą kolbę przy normalnym, rozsądnym użytkowaniu. :D Dodatkowo w zestawie dołączone są przyrządy celownicze typu "Flip Up" wykonane z metalu. Ułatwia to sprawę, gdy mamy kolimator, który nagle, z dziwnych przyczyn przestanie działać, wtedy podnosimy muszkę, dokładamy szczerbinkę i wio. ;) Chwyt pistoletowy też zasługuje na pochwałę, ponieważ nie jest to standardowy chwyt taki jak jest w eMkach. Tutaj mamy bardzo ergonomiczny i o wiele wygodniejszy chwyt, co zwiększa przyjemność strzelania. Jak strzela? Strzela bardzo dobrze jak na stocka, nie miałem okazji mierzyć na chrono ile to ma fps, ale z tego co mówił znajomy serwisant Gunfire to jakieś 400. Zasięg skuteczny: ok. 55 m, z takiej odległości można bez wiatru ściągnąć człowieka, co jak na taką krótką lufę jest niezłym osiągnięciem Przy strzale słychać bardzo miły, metaliczny dźwięk. No to tyle :) Jeżeli macie jakieś pytania to proszę pytać, jeżeli będę umiał do odpowiem. Pozdrawiam :-F Edited November 24, 2007 by wojtass071 Quote Link to post Share on other sites
zombie_snake Posted November 24, 2007 Report Share Posted November 24, 2007 (edited) To ja mam pytania: 1.Co tam z hicapem? Podaje bezproblemowo? 2. Jak sprawuje się hop-up? 3. Jak z kompatybilnością magów? 4. Co z kultura pracy? 5. Czy po odciągnięciu bolt catcha otwiera się klapka wyrzutnika łusek? Edited November 24, 2007 by zombie_snake Quote Link to post Share on other sites
Wojtass Posted November 25, 2007 Report Share Posted November 25, 2007 Odpowiadam: 1. Hi Cap jak najbardziej podaje bezproblemowo. 2. Hop-Up czasami nie podkręcał, myślę, że wymiana gumki na lepszą rozwieje wątpliwości... :) 3. Tak jak we wszystkich eMkach JG magi innych firm sa kompatybilne z HK. 4. Kultura pracy wg mnie świetna, nie miałem żadnej zacinki itp. Dźwięk przy wystrzale "metaliczny, bardzo przyjemny. 5. Oczywiście... ;) Pozdrawiam :-F Quote Link to post Share on other sites
mastah Posted November 25, 2007 Report Share Posted November 25, 2007 5. Czy po odciągnięciu bolt catcha otwiera się klapka wyrzutnika łusek? 5. Oczywiście... icon_wink.gif Jak chinole to zrobili ? :D Quote Link to post Share on other sites
Hajdi Posted November 25, 2007 Report Share Posted November 25, 2007 Takie rozwiązanie było już w Wellu R6...nie widzę nic nad zwyczajnego w tym. A jak z tłumikiem płomienia,da się go normalnie odkręcić i dokręcić przedłużenie lufy? Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
maxavelli Posted November 26, 2007 Report Share Posted November 26, 2007 Wydaje mi sie czy ktos tu myli pojecia? Wedlug ASGShop.pl (dotyczy HK416 VFC) : "Dodatkowo ciekawostką jest „kosmetycznie” działający „Bolt catch” który pomaga w łatwiejszym dostępie do regulacji hop-up. Po odciągnięciu rączki przeładowania imitacja zamka zostaje w tylnej pozycji. Po naciśnięciu „bolt catch” automatycznie się zatrzaskuje…" Slowem - BC sie nie odciaga, BC sie NACISKA. Jest to ten maly dynks/pierdolnik/jebadelko umieszczony mniej wiecej posrodku lewej strony body, tuz nad czescia trzymajaca amgazynek w gniezdzie (polaczona z jego zwalniaczem). Ergo, nie pameitam zeby WELL R6 mial dzialajacy BoltCatch. Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted November 26, 2007 Report Share Posted November 26, 2007 Miał BC przyczepiony do body. Kawałek abs'u - nic więcej. Quote Link to post Share on other sites
szalony jack pirat Posted November 28, 2007 Report Share Posted November 28, 2007 Czy te M733 i inne repliki to 2 gen? Czy ktoś wie na czym polega dokłądniej nieco różnica międzyu 2 i 3 gen? Czy jakoś wykonania ris' a jest taka jak w Boyi, czy lepsza? Quote Link to post Share on other sites
Pasti Posted November 28, 2007 Report Share Posted November 28, 2007 Czy te M733 i inne repliki to 2 gen? Czy ktoś wie na czym polega dokłądniej nieco różnica międzyu 2 i 3 gen? Czy jakoś wykonania ris' a jest taka jak w Boyi, czy lepsza? Tekst z gunfire: Od dzisiaj w sprzedaży dostępne są kolejne nowości z firmy JG. Są to karabiny HK416. Jest to nowa, III-cia generacja replik z JG. Znacznemu wzmocnieniu i ulepszeniu uległ gearbox repliki (szczegóły wkrótce). Wynika, że tylko HK416 z III generacji... A do innych eMek nie wstawią lepszych flaków(bo wątpię by zmienili body)??? Quote Link to post Share on other sites
W.Zajcev Posted November 28, 2007 Report Share Posted November 28, 2007 (edited) AUG A1 też jest z III gen. Dlaczego trzeba zmieniać body? Edited November 28, 2007 by W.Zajcev Quote Link to post Share on other sites
0L0 Posted November 29, 2007 Report Share Posted November 29, 2007 2 zdjęcia z zewnątrz: W trakcie przestrzeliwania na chrono opadła mi szczena... 440-450fps :F RIS jest bardzo dobrze wykonany, nie to co w M16RIS JG :roll: Pierwszą rzeczą w gearboxie, która rzuciła mi się w oczy to chromowany cylinder (czarną farbę pominę ;) ). Wewnątrz już wszystko standardowe... poza pierwszą zębatką. Znajdyje się wewnątrz niej łożysko 8O Policzcie ilość zapadek przeciwpowrotnych ;) Na sam koniec chyba najlepsze - silnik ma cholernie mocne magnesy (zakładam, że neodymowe). Są conajmniej tak silne co w Turbo3000 ICSa. Quote Link to post Share on other sites
noah Posted November 29, 2007 Author Report Share Posted November 29, 2007 0L0 ile egzemplarzy przestrzeliwałeś już? Tzn. czy ten wynik jest powtarzalny dla wszystkich replik? Ciekawi mnie też skąd bierze się ta "moc"? Quote Link to post Share on other sites
0L0 Posted November 29, 2007 Report Share Posted November 29, 2007 Narazie tylko 2 egzemplarze widoczne na zdjęciach. Jeden miał średnio 445, drugi 450fps. Skąd się to bierze? otóż sprężyna jest twarda... bardzo twarda (jak na chińczyka ;) ). Czego zapomniałem napisać w poprzednim poście: Lufa jest jednolita, bardzo gruba. W puszce na akumulator zmieści się spokojnie 9,6 1400mAh intellecta. 10,8V - na wcisk może by wszedł. Quote Link to post Share on other sites
Rzuf_ Posted November 29, 2007 Report Share Posted November 29, 2007 Czy mi się wydaje, czy łożyska są plastikowe? Quote Link to post Share on other sites
szalony jack pirat Posted November 29, 2007 Report Share Posted November 29, 2007 A komora HU lufa i gumka? Bo jak ja w JG M733 zmieniłem te części na Systeme, to mi podskoczyły fps z 340 do 375. Strach pomysleć co może być w tym 416 :) BTW to trochę za dużo. Aku 1400 to może starczyć na kilkaset kulek, zwłaszcza jeśli zacny ROF jest dzieki temu silnikowi. Quote Link to post Share on other sites
mrBazyl Posted November 29, 2007 Report Share Posted November 29, 2007 Info z strony airsoftnews.pl: Nadruki H&K rzeczywiście są, jednoczęściowa lufa jest, natomiast gb jest bardzo ciekawy. Poza tym, że jest czarny, ma chromowany cylinder, metalową prowadnicę, sprężynę M120, zębatki z 8 zapadkami !!!, silnik hi-torque i coś nigdzie nie spotykanego - łożyskowaną zębatkę silnikową, gdzie nie chodzi o to, że łożyska są kulkowe (wręcz przeciwnie są ślizgowe) ale sama zębatka ma łożyskowanie.Moim zdaniem bardzo interesujące informacje. Stokowo repliki mają po 400 fps. Chciałbym zobaczyć tą zębatkę. Quote Link to post Share on other sites
jaxiu Posted November 29, 2007 Report Share Posted November 29, 2007 (edited) kurcze zaczynam powoli zmieniać pomysł na moją gwiazdkową replikę z CQBrki D-Boya na HK416, btw szkoda, że nie robią 417tki No i pytanie czy da się tu zastosować metal body od standardowej MKi bo coś mi się wydaje, że górna szyna na body jest nieco wyżej w HK416 niż w standardowej MCe. Może to tylko złudzenie optyczne :roll: Edited November 29, 2007 by jaxiu Quote Link to post Share on other sites
HateMe Posted November 29, 2007 Report Share Posted November 29, 2007 górna szyna na body jest nieco wyżej w HK416 niż w standardowej MCe. Tak samo jest w ostrym HK416. Quote Link to post Share on other sites
jaxiu Posted November 29, 2007 Report Share Posted November 29, 2007 No to się metal body nie opęka małym kosztem :/ Szkoda bo replika poza tym plastikowym body całkiem całkiem Quote Link to post Share on other sites
noah Posted November 29, 2007 Author Report Share Posted November 29, 2007 Pytanie czy ten korpus spasi? Przy cenie 144$ i obecnym kursie dolara by się opłacało. Quote Link to post Share on other sites
jaxiu Posted November 29, 2007 Report Share Posted November 29, 2007 Pytanie czy ten korpus spasi? Przy cenie 144$ i obecnym kursie dolara by się opłacało. Wydaje mi się, że to standarodwy korpus do mki, szyna nie wygląda na wyżej zamocowaną, spójż na jej tył - wygląda zdecydowanie jak w standardowej mce Quote Link to post Share on other sites
chopesz Posted November 29, 2007 Report Share Posted November 29, 2007 Po prostu mi szczęka opada moc z tego co pisze @OLO zajebista. Szkoda, że będzie problem z tym metal body. Ale ogólnie szykuje się przebój... Quote Link to post Share on other sites
W.Zajcev Posted November 29, 2007 Report Share Posted November 29, 2007 Gunfire niedawno mi napisał że MB BOYI będzie pasować do HK416. Quote Link to post Share on other sites
zombie_snake Posted November 29, 2007 Report Share Posted November 29, 2007 (edited) A czy te HK416 mają indywidualny numer seryjny? Z ciekawości pytam. Edited November 29, 2007 by zombie_snake Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts