REMOV Posted February 1, 2004 Author Report Share Posted February 1, 2004 Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted February 11, 2004 Author Report Share Posted February 11, 2004 Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted June 12, 2004 Author Report Share Posted June 12, 2004 XM8 w Iraku Quote Link to post Share on other sites
ghost666 Posted June 13, 2004 Report Share Posted June 13, 2004 ile jest przewidywanych wersji tej broni? bo zauwazyłem na zdjeciach kilka - z krótką i długą lufa etc. Quote Link to post Share on other sites
Robson Posted June 13, 2004 Report Share Posted June 13, 2004 moze sie powtprze ale ta bron naprawde nie jest ladna choc wersja finalna jest juz troszke lepsza :P ale jesli ma byc skutecznt to czemu nie? :D i pytanie: skad to w iraku??????????????????? Quote Link to post Share on other sites
Zjawa Posted June 13, 2004 Report Share Posted June 13, 2004 jakto skad, jezeli jakies jej modele trafily do iraku to sprawdzic jak to sie sprawuje w walce, w warunkach dosc trudnych przeciez. Podoba mi sie czapka tego kolesia :D SF :) Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted June 13, 2004 Report Share Posted June 13, 2004 ghost, czytales watek? to jest bron modulowa... poszukaj na sieci to znajdziesz skladniki z jakich mozna skladac pojedyncza bron Zjawa, tak szkoda tylko ze ten facet juz nie zyje :( Quote Link to post Share on other sites
kazik_ Posted June 13, 2004 Report Share Posted June 13, 2004 ile jest przewidywanych wersji tej broni? bo zauwazyłem na zdjeciach kilka - z krótką i długą lufa etc. zdjecia z tego tematu powinny odpowiedziec na stawione przez ciebie pytanie Quote Link to post Share on other sites
ko5ma Posted June 17, 2004 Report Share Posted June 17, 2004 Rewelacyjnej jakości zdjęcia XM8 (rozdzielczość 3000x2000): XM8 Compact XM8 Carbine XM8 Sharpshooter i Carbine z XM320 Jet tam też więcej ciekawych zdjęć: https://peosoldier.army.mil/default.asp?section=multi I jeszcze jeden pakiet świeżych zdjęć XM8: http://www.ar15.com/forums/topic.html?b=1&f=5&t=248726 Zwróćcie uwagę na nową kolbę dla wersji Compact, oraz nową optykę z powiększeniem dla wersji SPR/SAW. Warto także poczytać cały wątek - wypowiada się tam autor zdjęć, który miał okazję co nieco XM8 potestować :). Quote Link to post Share on other sites
ko5ma Posted September 25, 2004 Report Share Posted September 25, 2004 Artykuł na temat najnowszych zmian w XM8 zeskanowany z Army Times (30.08.04): Kiedyś widziałem że był dostępny w wersji elektronicznej na www.armytimes.com, ale chyba bez zdjęć - niestety, nie mogę go znaleźć, więc daję same skany. Quote Link to post Share on other sites
Gerard Heime Posted September 25, 2004 Report Share Posted September 25, 2004 Hmmm. Zastanawiałem się, czego mi moze brakować w XM8 i już wymyśliłem co. Otóż XM320 korzysta z mechanicznego celownika drabinkowego takiego jak np. M203. Zastanawiam się, czy Amerykanie nie mogliby zastosować rozwiązania z FN2000. Podobno ten belgijski system jest o wiele praktyczniejszy i spradza się lepiej np. w nocy. A stary celownik mechaniczny moze być zawsze doczepiany jako "back up", gdy padnie elektronika. Remov, nie bij ;) Quote Link to post Share on other sites
Pikace Posted September 25, 2004 Report Share Posted September 25, 2004 Remov, nie bij LOL! Ludzie - opanujcie sie troche... Ilekroc czytam podobne stwierdzenia (a czytam jest niestety coraz czesciej na tym forum, heh) to mam wrazenie, ze jakis duch Wielkiego Brata krazy po tym forum... Sorry za off-topic. Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted September 25, 2004 Report Share Posted September 25, 2004 Gerard, ten celownik z dalmierzem laserowym w F2000 to kosztowny dodatek i rzecz eksperymentalna. Dosyc delikatna i potrzebuje kolejnych baterii. Armia belgijska zamowila skladany celownik drabinkowy taki jak ma AG36 (montowany z boku) - w porownaniu do amerykanskich jest bardzo prosty w celowaniu i jak slyszalem bardzo efektywny(nie strzelalem ale skladalem sie z obu). Wrócę do domu to podrzuce zdjęcie. Quote Link to post Share on other sites
Gerard Heime Posted September 25, 2004 Report Share Posted September 25, 2004 Kosztowna - niewątpliwie :) A to, że eksperymentalna (czyli jak mniemam, jeszcze dość zawodna) i dosyć delikatna - tego nie słyszałem. Najwidoczniej komentarze, które słyszałem (krytykujące mechaniczne przyrządy celownicze i chwalące celownik z dalmierzem laserowym) powstały na skutek silnej reklamy swego pdouktu przez FN :) Będe wdzieczny za zdjęcia, Catch. Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted September 25, 2004 Report Share Posted September 25, 2004 Jak jest tak naprawdę z tym dalmierzem sam nie wiem. Lucien Manfredi z FN Herstal kiedy go o to pytałem powiedział po prostu że armia ma konserwatywne podejscie i niechetnie przeplaca wiec przygotowali wersje z bocznym celownikiem szczebelkowym zapozyczonym z HK. Z tego co słyszałem o tym celowniku jest naprawdę dobry i prosty zarazem, nie wiem czemu na egzemplarzu ktory widzelismy byl on zamontowany po prawej stronie... :roll: A zdjęcia poniżej zgodnie z obietnicą. Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted September 26, 2004 Author Report Share Posted September 26, 2004 nie wiem czemu na egzemplarzu ktory widzelismy byl on zamontowany po prawej stronie...Na MSPO były egzemplarze pokazowe, pozbawione kilku elementów w środku (rozkładalem je, wraz z pomocą tego sympatycznego, starszego gościa z FN), umiejscowienie celownika naprawdę nie miało większego znaczenia. Pewnie chodziło o to, aby był od razu widoczny i się nie popsuł podczas odkładania na stojak, nie przywiązuj do egzemplarzy targowych większej wagi. EDIT: A po sprawdzeniu okazuje się, że jest on zawsze montowany po prawej stronie, więc tym bardziej nie masz się czym martwić :wink: Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted September 26, 2004 Author Report Share Posted September 26, 2004 A jeżeli już wrzuciłeś to zdjęcie to mam jedną informację, która mnie gryzła długo, a wyjaśnił mi właśnie ów człowiek z FN (bo nasi specjaliści z Cenzinu trochę się gubili, gdy ich pytałem). Otóż te dwa otwory widoczne zaraz pod celownikiem, nie mają połączenia z kanałem ekstrakcyjnym, wbrew temu, co się na pierwszy rzut oka wydaje - służą tylko chłodzeniu broni. Kanał ma tylko okno wylotowe z przodu, testowano, czy da się je zatkać, wyszło, że nie bardzo. Mimo wszystko jednak fajnie sobie broń rozłożyć, aby ocenić jak wyglądają niektóre elementy. Quote Link to post Share on other sites
Giwer Posted September 26, 2004 Report Share Posted September 26, 2004 Co do HK8, wizualnie bron mi sie bardzo podoba... jednak ten F2000 wyglada jak rodem z jakiegos filmy S/F, takie poprostu mam wrazenie :) I pytanie do was, z wypowiedzi wynika, ze mieliscie z nim kontakt (F2000), powiedzcie czy jest to bron poreczna? bo wydaje mi sie, ze jest jakas taka okropna :| taka duza krowa, jak OICW. Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted September 26, 2004 Author Report Share Posted September 26, 2004 Co do HK8, wizualnie bron mi sie bardzo podoba... XM8, a nie HK8. I pytanie do was, z wypowiedzi wynika, ze mieliscie z nim kontakt (F2000), powiedzcie czy jest to bron poreczna? bo wydaje mi sie, ze jest jakas taka okropna taka duza krowa, jak OICW.Dla mnie jest poręczny. NIe wiem skąd pomysł, że jest duży. Quote Link to post Share on other sites
Giwer Posted September 26, 2004 Report Share Posted September 26, 2004 hmm ale gafa, niewiem czemu napisalem HK .. :| A co do F2000, ze zdjec ktore widzialem tak mi sie poprostu wydaje. Quote Link to post Share on other sites
ko5ma Posted September 26, 2004 Report Share Posted September 26, 2004 hmm ale gafa, niewiem czemu napisalem HK .. :| A co do F2000, ze zdjec ktore widzialem tak mi sie poprostu wydaje. Małe porównanie wielkości - jak widać F2000 jest raczej niewielki. Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted September 26, 2004 Report Share Posted September 26, 2004 Jezeli chodzi o ergonomie to F2000 to chyba najbardziej poreczny karabinek jaki mialem w reku (miałem parę wariantów AK, StGw44,G3,M4,M16A1,G36 w różnych wersjach, raz w zyciu AUGa). Moze wprawdzie się komuś wydawać że trzyma w ręku jakiegoś kuchennego robota :wink: (F2000 jest lekki i jak to BP dobrze wywazony) ale pozostaje pod wrazeniem ergonomii (podobnie jak w P90). Zeby przekonac sie o efektywnosci rozplanowania przyciskow i dzwigni trzeba by miec lepsza okazje niz potrzasanie nimi na targach. Zwalnianie i wymiana magazynka w kazdym razie jest wygodne. Aha REMOV - załatwiłem z Erenfeichtem te testy szybkosci przeładowania PM w różnych układach (magazynek w chwycie i przed chwytem). Zarówno on jak i GROMowcy mówią że nie masz racji :wink: Jak byś się wybierał do nas to daj znać a skręcimy jakąś okazję żebyś sobie porównał... EDIT: Nie wiem czy pisząc "zawsze" o montazu celownika granatnika w F2000 nie przesadzasz. Wiemy ze to karabinek ktory FN chciał uczynic idealnie "obustronnym" :wink: (przystosowanym do strzelania z lewego jak i z prawego ramienia). Jednakze praworęcznosc jest raczej regula niz wyjatkiem wiec chyba logiczniejsze byloby zalozenie celownika po lewej tak jak w AG36 na G36,SA80 czy C8. Co ciekawe na targach widzieliśmy celownik a'la HK przy F2000 a na twoim zdjeciu mamy jakis inny wynalazek. Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted September 26, 2004 Author Report Share Posted September 26, 2004 Jezeli chodzi o ergonomie to F2000 to chyba najbardziej poreczny karabinek jaki mialem w rekuJa bym tego nie powiedział. Brakuje mi nieco regulowanej długości stopki w karabinkach automatycznych (pokreślam, aby ktoś z karabinami wyborowymi nie wyskoczył) w układzie bezkolbowym. Ale podejrzewam, że już niedługo się czegoś takiego doczekam :wink: Zeby przekonac sie o efektywnosci rozplanowania przyciskow i dzwigni trzeba by miec lepsza okazje niz potrzasanie nimi na targach. Zwalnianie i wymiana magazynka w kazdym razie jest wygodne.No właśnie. A mnie owo zwalanie znowu takie wygodne nie wydawało - przycisk jest umieszczony dziwacznie. Natomiast tutaj się z Tobą zgodzę, że mam za mało praktyki, aby się wypowiadać. Aha REMOV - załatwiłem z Erenfeichtem te testy szybkosci przeładowania PM w różnych układach (magazynek w chwycie i przed chwytem). Zarówno on jak i GROMowcy mówią że nie masz racji :wink: Fajnie, że załatwiłeś. To, co oni mówią w danym przypadku, specjalnie mnie nie interesuje, jestem pewny, że tak przedstawiłeś problem, aby narzucał jednyną poprawną odpowiedź - Twoją :wink: Natomiast oczywiście, jeżeli okaże się, że nie miałem racji - dam znać. Jak byś się wybierał do nas to daj znać a skręcimy jakąś okazję żebyś sobie porównał...Jak załatwicie jeszcze jakieś atrakcje poza żonglerką magazynkami to się z przyjemnością wybiorę. Natomiast dla tego samego trochę mi się nie opłaca wybierać, a co gorsza nie mam teraz czasu. Najwcześniej mógłbym w połowie października (po 15), ale to pewnie porozumiemy się na priv :wink: EDIT: Nie wiem czy pisząc "zawsze" o montazu celownika granatnika w F2000 nie przesadzasz.Twoja skłonność do szukania dziur w całym jest niewiele mniejsza od mojej skłonności do tego samego, masz tylko mniejszą praktykę :wink: Ale nie, nie przesadzam. Odwróć broń i zobacz, gdzie umieszczona jest rękojeść napinania, to Ci dużo podpowie. Wiemy ze to karabinek ktory FN chciał uczynic idealnie "obustronnym" (przystosowanym do strzelania z lewego jak i z prawego ramienia). To nie ma żadnego znaczenia w danej kwestii. Rękojeść napinania jest ulokowana tylko po jednej stronie.Jednakze praworęcznosc jest raczej regula niz wyjatkiem wiec chyba logiczniejsze byloby zalozenie celownika po lewej tak jak w AG36 na G36,SA80 czy C8. A to jest regułą? (celownik po prawej stronie) Jak się ma praworęczność do umiejscowienia celownika do granatnika? Okiem dominującym dla strzelca praworęcznego jest zwykle prawe, a nie lewe. Quote Link to post Share on other sites
Kmieciu4eveR Posted September 26, 2004 Report Share Posted September 26, 2004 rtsp://rm001.infi.net:80/~atpco/realserver/XM8_Overview.rm Jak widać z XM8 nie trudno strzelac jednorącz... wiecieco to oznacza... ŚMIERĆ ZZA ROGU :) Quote Link to post Share on other sites
T.J. Posted April 11, 2005 Report Share Posted April 11, 2005 REMOV - pokajałem się, bo przeczytałem Twój artykuł (naprawdę ciekawy :)) dość pobieżnie i myślałem, że przeoczyłem nie wiem jak ważne stwierdzenia. Napisałeś odnośnie mojego dużo wcześniejszego posta: Bynajmniej Pod koniec bieżącego roku pierwsze (bodajże dwie) brygady USArmy mają zostać przezbrojone na XM8Serio? To Kongres przyznał pieniądze na karabinek, który nie wszedł do uzbrojenia? A możesz podać kiedy? Przytoczyłem jako źródło poza "Strzałem" artykuł z "Raportu" Twojego autorstwa i zostałem zjechany jak widać powyżej. Tymczasem piszesz tam: ...W połowie 2004 roku wojsko poprosiło Kongres o przyznanie 26 mln USD na wyposażenie obsad dwóch brygad KTO Stryker w kbk XM8, tak aby mogły trafić do nich we wrześniu 2005 I dlaczego do cholery jestem zjeżdżany, skoro w poście powyższym napisałem Bynajmniej Pod koniec bieżącego roku pierwsze (bodajże dwie) brygady USArmy mają zostać przezbrojone na XM8 a w Twoim artykule jest napisane prawie to samo??? Po co wojsko prosiłoby o wyposażenie 2 brygad w broń, która ma takie same szanse na przyjęcie jaki konkurenci w nierozstrzygniętym jeszcze konkursie? Rozumiem, że nie jest to rozstrzygnięcie konkursu, ale na pewno spora przesłanka za przyjęciem ostatecznym XM8 Wyjaśnij mi to bliżej, pliz Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts