Yahalom Posted February 15, 2013 Report Share Posted February 15, 2013 Nie mogę ustalić co to za jednostka :/ Na głowie Airframe :icon_smile: Quote Link to post Share on other sites
Aiven Posted February 15, 2013 Report Share Posted February 15, 2013 Wg. mnie to SBS. Dodatkowe ujęcia: http://sofrep.com/6061/british-sbs-getting-it-done-in-kabul/ Quote Link to post Share on other sites
xJIHADx Posted February 16, 2013 Report Share Posted February 16, 2013 Yup, Brits were on job Niby SBS. Do tego SELEX tacmic CT5 i LBT 6094C sentinel releasable PC. Quote Link to post Share on other sites
Nephilim Posted February 20, 2013 Report Share Posted February 20, 2013 6094RS jest uzywany. A/B/C som to rozmiary. Quote Link to post Share on other sites
MatriX482 Posted April 14, 2013 Report Share Posted April 14, 2013 Mamy zdjęcie. To SAS z końca 2001-początku 2002, współpraca z Deltą. Pytanie o żołnierzy na 1. planie. Co ma na sobie siedzący operator ( kamizelka ), co ma na sobie stojący żołnierz ( to jest ten chest rigg brytyjski standardowy? )? Pozdro Quote Link to post Share on other sites
zolzemon Posted April 14, 2013 Report Share Posted April 14, 2013 (edited) Wygląda na standardowego chestriga. Produkt arktisa jest bardzo podobny i przez nich bywał używany, miał jednak ładownice na rzep, bez klamer. Siedzący żołnierz ma zdaje się assault vesta. Edited April 14, 2013 by zolzemon Quote Link to post Share on other sites
MatriX482 Posted April 14, 2013 Report Share Posted April 14, 2013 Dzięki wielkie. Ty mówisz o takiej kamizelce ( assault vest )? Quote Link to post Share on other sites
zolzemon Posted April 14, 2013 Report Share Posted April 14, 2013 Dokładnie. Jest ich kilka wariacji, używane były też holenderskie oraz na pewno arktisa. Quote Link to post Share on other sites
Moris Posted April 14, 2013 Report Share Posted April 14, 2013 Arktis ma wiele modeli chest rigów, również z klamrami. Podejrzewam, że stojący pan ma na sobie taki: PS. Z tego co wiem, jest to SBS, nie SAS. Quote Link to post Share on other sites
MatriX482 Posted April 25, 2013 Report Share Posted April 25, 2013 Ok, super fajnie. Dzięki panowie. Quote Link to post Share on other sites
Moris Posted May 10, 2013 Report Share Posted May 10, 2013 Nie ma wątku o SBS, więc zapytam tutaj. Zdjęcie niewielkie, ale parę rzeczy udało mi się wyłapać. Może ktoś mi pomoże z resztą. Z tego co wiem, żołnierze mają na sobie kamizelki SigTac IIRC, spodnie AWD RN FR. L119A1 w wersji klasycznej, bez laserów, latarek, chwytów i lunet czy kolimatorów, ze standardowym chwytem transportowym DIS (na innych ujęciach widać dokładnie). Pan po lewej ma wg mnie kaburę Bianchi M12, ktoś potwierdzi? A buty jakie? Zwykłe assault boots czy bardziej jakieś hikingowe? Na zdjęciach z Tora Bora z tego samego okresu mają jakieś buty górskie (widać je np. na fotce zamieszczonej przez Matrixa). Quote Link to post Share on other sites
Nephilim Posted May 15, 2013 Report Share Posted May 15, 2013 Tak, Kabura Bianchi. Buty jakie chcesz... Quote Link to post Share on other sites
Moris Posted June 30, 2013 Report Share Posted June 30, 2013 Siemano. Czy ktoś z was wie może, czy assault vesty w desercie są/były używane przez SAS/SBS? Jeśli tak, to jakieś zdjęcia na potwierdzenie byłyby mile widziane :) Quote Link to post Share on other sites
LittleBird Posted July 7, 2013 Report Share Posted July 7, 2013 Mamy zdjęcie. To SAS z końca 2001-początku 2002, współpraca z Deltą. Korekta. Na zdjęciu są panowie z Poole, nie z Hereford. Ukazuje wydarzenia z końcówki 2001, dokładnie z grudnia. Fota pochodzi z książki napisanej przez d-cę Zespołu Szturmowego szwadronu C Delty. Siemano. Czy ktoś z was wie może, czy assault vesty w desercie są/były używane przez SAS/SBS? Jeśli tak, to jakieś zdjęcia na potwierdzenie byłyby mile widziane :icon_smile: W miarę aktualne zdjęcie trzech panów z Boat Troop szwadronu A 22nd SAS. Jak dasz rade rozróżnić 'co i jak' to masz na czym bazować. Quote Link to post Share on other sites
Nephilim Posted July 8, 2013 Report Share Posted July 8, 2013 Korekta. Na zdjęciu są panowie z Poole, nie z Hereford. Ukazuje wydarzenia z końcówki 2001, dokładnie z grudnia.Fota pochodzi z książki napisanej przez d-cę Zespołu Szturmowego szwadronu C Delty. SBS. Z-Squadron. W miarę aktualne zdjęcie trzech panów z Boat Troop szwadronu A 22nd SAS. Jak dasz rade rozróżnić 'co i jak' to masz na czym bazować. Bzdura. Gozsc ktory te zdjencie wztawil na gersoc nazywa sie D-Fuze i jest ATO (cos jak EOD), ktory jest przywionzany do SAS. Nikt stich Panow jest SAS. Pozatym, vesty nie som jakies OPS Vest.. tylko vesty ISPL... Quote Link to post Share on other sites
Moris Posted July 8, 2013 Report Share Posted July 8, 2013 W miarę aktualne zdjęcie trzech panów z Boat Troop szwadronu A 22nd SAS. Jak dasz rade rozróżnić 'co i jak' to masz na czym bazować. Jak to się ma do mojego pytania o AVki w DDPM??? :D Potwierdzam to, co pisze Nephilim - na focie jest D-fuze z Gearsoca. Panowie mają na sobie ISPL i RAVa, i nie są bezpośrednio z SAS. Quote Link to post Share on other sites
Kleju Posted August 5, 2013 Report Share Posted August 5, 2013 http://polska-zbrojna.pl/home/articleshow/8994?t=Mordercza-selekcja-do-brytyjskiego-SAS-u Odwołajcie się jakoś do tego :) Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted August 8, 2013 Report Share Posted August 8, 2013 A co tu się odwoływać? Quote Link to post Share on other sites
Maza94 Posted August 9, 2013 Report Share Posted August 9, 2013 Że nie-sas na zdjęciu? Quote Link to post Share on other sites
Moris Posted November 10, 2013 Report Share Posted November 10, 2013 Yo, oto moja stylizacja. SBS, A-stan, Qala-I-Jangi, listopad 2001. Do pełni szczęścia brakuje kilku rzeczy: - inne obuwie, najpewniej standardowe 'assault boots' z goretexem - zielony jersey - oryginalna kamizelka SigTac (może być ciężko, prędzej elektronikę znajdę niż toto) - Racall + fistmic - SIG P226!! (póki co w kaburze siedzi USP :P) Jeśli macie jakieś uwagi - śmiało, walcie :) Quote Link to post Share on other sites
Moris Posted November 19, 2013 Report Share Posted November 19, 2013 Dowiedziałem się czegoś ciekawego. Otóż kamizelki SigTaca często używane przez SBS w 2001 roku jeszcze nie istniały :D Kamizelki używane w Q-I-J to zwykłe tanie wędkarskie westy :) Nawet rozszyfrowaliśmy logo z jednej fotki - Karl Cammerling - firma produkująca narzędzia :D Quote Link to post Share on other sites
Maza94 Posted November 20, 2013 Report Share Posted November 20, 2013 Twoje L119 strasznie mi się podoba ;) Aeg czy GBB? No i czy długo zbierałeś części? Quote Link to post Share on other sites
Moris Posted November 20, 2013 Report Share Posted November 20, 2013 To do mnie? :D Niestety AEG. Bateria w prowadnicy, dlatego przy strzelaniu kolba musi być rozłożona :/ Zebrać części to teraz pikuś. Jak zaczynałem składać replikę, to w sklepach były tylko lufy i chwyt silnikowy. Teraz możesz kupić niemal wszystkie potrzebne części w jednym sklepie... No może poza zawieszeniem i DISem :) Sklep jest prowadzony na facebooku - Warlord Tactical. Co jakiś czas dodają nowy produkt, aktualnie stworzyli gumową stopkę kolby (ja akurat mam stary produkt Guardera). Quote Link to post Share on other sites
Moris Posted November 24, 2013 Report Share Posted November 24, 2013 Znalazłem takie oto foto: Podpisane było jako SBS w Afganistanie. Ktoś może to potwierdzić albo zdementować? Quote Link to post Share on other sites
marcin_d Posted November 24, 2013 Report Share Posted November 24, 2013 (edited) Kolory jakby zdjęcie było z czasów Wojen Burskich :icon_smile: Nie wiem czy sprawdzałeś znaleźć zdjęcie na stronach www. Ja znalazłem: http://da.wikipedia....sen/Afghanistan http://commons.wikim...Afghanistan.jpg EDIT: to na 100% US: http://www.history.army.mil/brochures/Afghanistan/Operation%20Enduring%20Freedom.htm Edited November 24, 2013 by marcin_d Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts