Yfronus Posted April 13, 2011 Report Share Posted April 13, 2011 W sensie że lans? Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted April 13, 2011 Report Share Posted April 13, 2011 w sensie, że parametry... Quote Link to post Share on other sites
GZ Posted April 13, 2011 Report Share Posted April 13, 2011 w sensie, że parametry... W sensie że droga i tyle. Od zawsze wiadomo że lunety dla myśliwych różnią się od innych ceną. Ile to razy wielcy panowie myśliwi spoglądali na mojego IORa i gdy usłyszeli cenę nie dowierzali, nowa tylko 3000zł, przecież oni mają za 5-6 tys zł a są gorsze :biggrin: Quote Link to post Share on other sites
Lambert Posted April 15, 2011 Report Share Posted April 15, 2011 Ja widziałem lunete Swarovskiego za 4500 EURO. I oczywiście u kompletnego dyletanta. Ale w tym środowisku ( myśliwych, za przeporszeniem.. ) to zupełnie normalne. Kolo generalnie kierował się ceną, w sensie.. najwyższą. Już sam fakt, że kolo starego Twojego kumpla chełpi się ceną jest wymowny. Ale jakoś nie wierzę w 45 tys. za lunete.. :zastanawia: Pozdrawiam, Lambert Quote Link to post Share on other sites
revolta017 Posted April 22, 2011 Report Share Posted April 22, 2011 troszki nie ten dział ale co myślicie o tej lunetce do szturmówki z m130. Chciałem acoga, ale acog ma takie same parametry 4x32 Quote Link to post Share on other sites
VIPER-RT10 Posted April 26, 2011 Report Share Posted April 26, 2011 Ale o co pytasz? Czy będzie ładnie wyglądało, czy działało, czy etc ...? Wygląd jest rzeczą indywidualną (o gustach się nie dyskutuje) jednemu się będzie podobać innemu nie. Funkcjonalność. Przeciętna, właściwie porównywalna z acogiem. Klimat. Jak dla mnie brak! Luneta na szturmówce (dla mnie) ma zastosowanie tylko w czarnej taktyce jako precyzyjne wsparcie. Lambert podawał przykłady gdzieś... kiedyś... ale w warunkach ASG mało jest okazji skorzystać. (za mało mamy budynków z odpowiednio dużym terenem i jeszcze mniej odpowiedzialnych ludzi) Wolał bym acoga przynajmniej wygląda rasowo. Wytrzymałość i jakość optyki. Jak dla zastosowań ASG w zupełności wystarczające wykonanie i jakość na przyzwoitym poziomie. Też mam jedną lunetę Guardera i jest całkiem przyzwoita. Optyka szału nie robi ale i nie jest źle, jasność szkieł jak za te pieniądze dobra. Tubus wytrzymały. Regulacja paralaksy oraz ostrości pozwoli dopasować ją do własnych preferencji. Sam nie wiem co jeszcze mógłbym napisać. Quote Link to post Share on other sites
Lambert Posted April 26, 2011 Report Share Posted April 26, 2011 (edited) Mam tą lunete. Kiedyś, dawno temu ją kupiłem. Jakoś nie złożyło się żebym ją użył i pewnie już na giwere nie trafi.. Tragedii nie ma, szału też - w zasadzie VIPER wyczerpał temat. Pozdrawiam, Lambert Edited April 26, 2011 by Lambert Quote Link to post Share on other sites
parkie Posted April 26, 2011 Report Share Posted April 26, 2011 Ja mogę polecić lunetkę od Krakmana, kopie M3. Posiadam ją już od jakiegoś czasu i jak za te pieniądze jest OK. Tylko montaż z zestawu był u mnie krzywy i błyskawicznie przesiadłem się na 1 częściowy. Jest ładna ostrość obrazu, działająca paralaksa jak i podświetlenie (komu potrzebne?). Wieżyczki również spełniają swoją rolę, lecz mogły by być bardziej dokładnie. Jak to w chińskich kopiach M3 wypada tak i w tej jest odwrócona regulacja względem oznaczeń na wieżyczkach. Wiadomo, szczyt precyzji to to nie jest, ale dla studenta nie ma nic lepszego :D Quote Link to post Share on other sites
nfbt Posted April 28, 2011 Report Share Posted April 28, 2011 Ja mogę polecić lunetkę od Krakmana, kopie M3. Posiadam ją już od jakiegoś czasu i jak za te pieniądze jest OK. Tylko montaż z zestawu był u mnie krzywy i błyskawicznie przesiadłem się na 1 częściowy. Jest ładna ostrość obrazu, działająca paralaksa jak i podświetlenie (komu potrzebne?). Wieżyczki również spełniają swoją rolę, lecz mogły by być bardziej dokładnie. Jak to w chińskich kopiach M3 wypada tak i w tej jest odwrócona regulacja względem oznaczeń na wieżyczkach. Wiadomo, szczyt precyzji to to nie jest, ale dla studenta nie ma nic lepszego :D Też miałem. Szczerze polecam. Może zależy to od modelu, ale w mojej była normalnie działająca regulacja wieżyczkami, zgodna z oznaczeniami. Pozdrawiam, Krzak Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted May 16, 2011 Report Share Posted May 16, 2011 Witam Ja mam dość nietypowy problem - poszukuję lunety nadającej się do stylizacji/rekonstrukcji snajpera BW. Na moje nieszczęście z G22 używana jest okrutnie droga luneta Carl Zeiss Optronics Hensoldt ZF 3-12x56 SSG (pierwsza z brzegu oferta to 5000,00 USD) dlatego z wiadomych przyczyn, na potrzeby airsoftowe, poszukuję lunety tańszej, ogólnym wyglądem przypominającej lunetę Zeiss-a: Wiadomo, że w Zeiss-ie bardzo charakterystyczny jest montaż - to jakoś przeboleję, chodzi mi jednak o: - zbliżone wymiary, w oryginale to 392/71/98 mm; - ta sama ilość i rozmieszczenie pokręteł regulacji; - zgodność faktury (miejsc ryflowanych i gładkich). Jeżeli macie coś podobnego na oku to proszę o wrzucenie linków. Ronin Quote Link to post Share on other sites
Lambert Posted May 16, 2011 Report Share Posted May 16, 2011 Nie ma nic podobnego. Może ktoś będzie chciał się pozbyć potyki PSG-1 - tam jest kopia nienajgorsza, co prawda innego modelu Zeissa. Pozostaje Ci przeszukiwać fora myśliwskie gdzie sprzedają czasem Zeissa, ale też inne modele. Za montażem rozejrzyj się tutaj: http://www.hkparts.net/shop/pc/home.asp Pozdrawiam, Lambert Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted May 16, 2011 Report Share Posted May 16, 2011 Lambert, z montażem to chodziło chyba o to, że jest zintegrowany... Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted May 16, 2011 Report Share Posted May 16, 2011 Dokładnie tak... Chyba faktycznie poszukam kogoś kto byłby gotów odsprzedać mi lunetę od PSG 1 - dajcie znać jeśli znacie kogoś takiego. Ronin Quote Link to post Share on other sites
Lambert Posted May 16, 2011 Report Share Posted May 16, 2011 Jesteście pewni, że tam jest montaż zintegrowany z lunetą? W PSG nie jest i w innych lunetach Zeissa, które widziałem również nie.. :zastanawia: Pozdrawiam, Lambert Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted May 16, 2011 Report Share Posted May 16, 2011 http://www.floridaairsoft.com/classifieds/?goc=view&cid=3419 http://1.bp.blogspot.com/_KI3IRH6RxSs/S8du_RnePBI/AAAAAAAAAs8/GQllzijNzPI/s1600/tsgsideshot3.jpg Po mojemu zintegrowany... Ale są też inne. Quote Link to post Share on other sites
Lambert Posted May 16, 2011 Report Share Posted May 16, 2011 W tej optyce ( od PSG ) montaż składa się z kilku elementów ale dedykowanych do tej lunety. Wg mnie, w pozostałych lunetach Zeissa, które oglądałem sytuacja jest analogiczna - tubusy mają za to charakterystyczną "szyne" od spodu. Pozdrawiam, Lambert Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted May 16, 2011 Report Share Posted May 16, 2011 A może i szyna, tak czy siak jest to rozwiązanie nietypowe, charakterystyczne a zarazem trudne do "udawania" za pomocą zwykłych pierścieni. Może trzeba uruchomić umiejętności modelarskie? Kleje dzisiejsze potrafią być zadziwiająco skuteczne. Quote Link to post Share on other sites
Baker2222 Posted May 16, 2011 Report Share Posted May 16, 2011 Jeśli się komuś chce sprowadzać to na uncompany.com jest luneta od/do PSG-1 wraz z montażem. Quote Link to post Share on other sites
ZuBeR Posted June 30, 2011 Report Share Posted June 30, 2011 Wstęp: mam optykę Bushnella, jakaś totalna budżetówka, taka z trzema szynami RIS, dwoma kolorami podświetlenia i siatką spotykaną w allegrowych gamo/tasco i co ciekawe, tubusem 30mm. Nie wiem w jaki sposób, ale ukruszył się kawałek szkła z soczewki obiektywu, co powoduje, że mogę obracać tą soczewkę w tubusie dookoła jej osi. Tutaj jawi się moje zapytanie- czy jest to uszkodzenie poważne i jaką wartość przedstawia taka luneta (nowa kosztuje ~37 USD)? Quote Link to post Share on other sites
GERALT Posted July 1, 2011 Report Share Posted July 1, 2011 nie jest poważne uszkodzenie. pewnie nie widzisz skutków tego uszkodzenia patrząc przed tą lunetę. a co do wartości to maksymalnie z 50zł byś wyciągnął myślę Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted July 4, 2011 Report Share Posted July 4, 2011 Dokręć soczewkę (pierścieniem). Pęknięcie soczewki jest SKUTKIEM jej poluzowania, nie PRZYCZYNĄ. Quote Link to post Share on other sites
ZuBeR Posted September 3, 2011 Report Share Posted September 3, 2011 Kolejne zapytanie. Czy taka luneta (link) jest warta wydania 200zł za egzemplarz używany? Quote Link to post Share on other sites
GZ Posted September 3, 2011 Report Share Posted September 3, 2011 Kolejne zapytanie. Czy taka luneta (link) jest warta wydania 200zł za egzemplarz używany? Tak, ale zależy na czym była używana, jak na mocnej sprężynowej wiatrówce, to może zera nie trzymać. Quote Link to post Share on other sites
ZuBeR Posted September 3, 2011 Report Share Posted September 3, 2011 Dziękuję bardzo. Następne pytanie będzie "lamerskie". Jak duża jest różnica między wspominanym Simmonsem a optyką spod znaku Blog? Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted September 4, 2011 Report Share Posted September 4, 2011 Odczuć nie da się zmierzyć za bardzo. Jest różnica w obrazie między sprzętem z niskiej półki jak ten simmons a sprzętem z podłogi (lub nawet piwnicy) jak BLOG. Ale nie zapominajmy, że na potrzeby ASG w 100% wystarcza badziewne tasco 3-9x40 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts