Imil Posted December 2, 2009 Report Share Posted December 2, 2009 Kaprysy chińczyka. Mój kolega miał cm.041 i na p&j-ach latał. I zero zacinek. Odnośnie chińczyków mam problem z wyborem miedzy dwiema replikami M4A1 P&J http://www.taiwangun.com/karabiny_szturmow...1_p_j-1407.html Czy własnie omówione w tym temacie CM.041 Adresu nie podaję bo jest na początku tematu. Pomóżcie z wyborem według was jak jest z wytrzymałością, poręcznością i innymi takimi. Ogółem która z nich więcej zniesie i więcej przeżyje. Wiem karabinek do PM-u nie mają porównania ale ktora sie bardziej wizalnie podoba i która jest bardziej uniwersalna? Prosze o pomoc w wyborze. Dziękuję i pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
lenczek Posted December 2, 2009 Report Share Posted December 2, 2009 tak się składa, że mam jedną i drugą replikę, osiągi bardzo zbliżone do siebie, różnica może z 4m..... co do wytrzymałości to wydaje mi się, że przy odrobinie zachodu (jakieś smarowanko, mały przegląd, itd..) i jedna i druga replika posłuży Ci trochę Poręczniejsza jest MP5, bo to PM a nie karabinek, ja mam wersje SD6.... byłem z nią ostatnio w lesie (dość gęsto porośniętym krzakami) nie dość, że nie było wstydu z zasięgiem to jeszcze przy wsuniętej kolbie łatwiej było mi się przez krzaki przedzierać..... Wg mnie bierz tą, która Ci wpadła w oko :D Dodam może, że ostatecznie decyduje się na MP5 i M4A1 RIS P&J sprzedaje ;p Jak masz jakieś jeszcze pytania to pisz PW. pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
malacz123 Posted December 2, 2009 Report Share Posted December 2, 2009 Wie ktoś jaką lufę najlepiej preclufe kupić? jaką najtańszą? Quote Link to post Share on other sites
Imil Posted December 3, 2009 Report Share Posted December 3, 2009 Było napisane prędzej. Systema najtańsza ale różnicy nie zauważysz bo jest ona nie wiele lepsza od CHIŃSkiej (co nie znaczy ze złej) lufy. Prometheus (tzw. promyk)-nie wiem czy dobrze napisałem. Jak masz wersję sd6 to mozesz kupić sobie dłuższą preclufę od THOPMSONA. Mam nadzieję że pomogłem. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Tom92 Posted December 3, 2009 Report Share Posted December 3, 2009 (edited) Witam, mam zamiar wyciszyć moja mp5 i mam pewne pytanie. Czy ten zestaw: http://zbrojownia.linuxpl.com/product_info...products_id=323 sie do tego nadaje? Tzn. czy wytrzyma i bedzie pasowal? (kompletnie sie na tym nie znam) "Tuning" przeprowadzi sklep zbrojownia. Czy może bardziej oplaca sie kupić inny "zestaw cichej glowicy.." Z góry dziekuje za pomoc Tom92 Edited December 3, 2009 by Tom92 Quote Link to post Share on other sites
lenczek Posted December 3, 2009 Report Share Posted December 3, 2009 rozumiem, ze masz na mysli CM.041, która ma GB v.2, tak samo jak ten "zestaw wyciszający", jak na mój gust będzie pasować :D co do producenta....wg mnie guarder byłby lepszym wyborem... btw..skoro chcesz to robić w sklepie to oni Ci dobiorą już odpowiednie części, tylko żebyś zapłacił :P Quote Link to post Share on other sites
Tom92 Posted December 6, 2009 Report Share Posted December 6, 2009 Mam kolejne 2 pytanka :P Czy montując ten "zestaw wyciszający" w zbrojowni (gdzie replika byla zakupiona) utrace gwarancje? I ile fps bedzie miala replika jeśli zmienie springa z 120 na 110 skoro na 120 jest 400 fps? Pozdrawiam. Tom92 Quote Link to post Share on other sites
wiesiu Posted December 6, 2009 Report Share Posted December 6, 2009 Mam kolejne 2 pytanka :P Czy montując ten "zestaw wyciszający" w zbrojowni (gdzie replika byla zakupiona) utrace gwarancje? I ile fps bedzie miala replika jeśli zmienie springa z 120 na 110 skoro na 120 jest 400 fps? Pozdrawiam. Tom92 Witam pytanie dotyczące gwarancji skieruj do Zbrojowni , fpsów nie da się tak dokładnie określić bo zależy to od szczelności GB jak i długości lufy i jej jakości . Quote Link to post Share on other sites
Papuaz Posted December 6, 2009 Report Share Posted December 6, 2009 Wcześniej ktoś napisał, że na M110 dawało mu 360-380 fps. Mam pytanko: jaką baterię można upchnąć w przednim chwycie w wersji "J"? Pozdrawiam! Quote Link to post Share on other sites
gfilipek Posted December 7, 2009 Report Share Posted December 7, 2009 Jeśli J + SD to np. to: http://perfecthobby.pl/detale.html?id=846 Jeśli bez SD to też powinno wejść - testowałem na modelu innego producenta. Quote Link to post Share on other sites
Reset Posted December 13, 2009 Report Share Posted December 13, 2009 mi przy umiejętnym wkładaniu wchodzi ta: http://asgshop.pl/sklep/produkt.php?id=3389 btw. za tą kasę to porządna batka, ROF też jest przyjemny Quote Link to post Share on other sites
scizophrenikz Posted December 15, 2009 Report Share Posted December 15, 2009 (edited) Witam. Naczytałem się iż model CM041 (bez literek) jest udaną konstrukcją. Stoję przed wyborem jakiegoś modelu mp5, myślę jeszcze o JG071 (MP5 Navy, na allegro: http://allegro.pl/item850801576_jg_mp5_nav...uper_cena.html) Który z tych modeli Waszym zdaniem jest lepiej wykonany, celniejszy, po prostu - lepszy? Edited December 15, 2009 by scizophrenikz Quote Link to post Share on other sites
quba40 Posted December 15, 2009 Report Share Posted December 15, 2009 Bezsprzecznie Cyma jest lepsza. Quote Link to post Share on other sites
Quarc Posted December 15, 2009 Report Share Posted December 15, 2009 (edited) Mam takie pytanko (szukałem nie znalazłem): czym się różnią mid-capy CM od mid-capów Boyi?? No i jak podają (czy nie ma problemów)? Pytam bo chce zamówić większą ilość, ale nigdzie nie znalazłem info... No i ogólnikowe pytanie: brać CM/Boyi z metalu, czy pokusić się na boxa od MAGa (magi z ABSu)? Edited December 15, 2009 by Quarc Quote Link to post Share on other sites
gfilipek Posted December 16, 2009 Report Share Posted December 16, 2009 No i ogólnikowe pytanie: brać CM/Boyi z metalu, czy pokusić się na boxa od MAGa (magi z ABSu)? Wszystko ma swoje zady i walety.. ;)Metalowe trwalsze, nie połamiesz. Plastikowe się nie rysują brzydko i nie rdzewieją. Quote Link to post Share on other sites
Quarc Posted December 16, 2009 Report Share Posted December 16, 2009 Ok, a sam jakie wolisz? ;) I co odnośnie mid-capów, ma je ktoś w użytku? Quote Link to post Share on other sites
Reedson Posted December 16, 2009 Report Share Posted December 16, 2009 (edited) Zamierzam kupić cm.041J i mam pytanie, a właściwie trzy. Kto podawał w tym temacie, że u Krakmanów dostał paś nośny, czy faktycznie dodają go do tej repliki? I jak z magami? Bo chciałbym dokupić kilka low/mid przy zakupie. Te z CM będą pasowały? Bo też gdzieś czytałem, że nie wchodzą do końca, nie zatrzaskują się w ogóle. Jaką wytrzymałość ma ta replika, bo czytam, że pochwalacie jakość wykonania, celność i zasięg, ale jak z wytrzymałością i ile kulek wytrzymuje stockowa bateria? Edited December 16, 2009 by Reedson Quote Link to post Share on other sites
gfilipek Posted December 17, 2009 Report Share Posted December 17, 2009 Ja wolę metalowe. Mniejsze ryzyko połamania jak się czołgam z nimi w ładownicach... Takich też używam :) Co do spasowania... Nawet tego samego producenta nie są do końca powtarzalne w produkcji, więc czasem trzeba podpiłować... Pas z repliką to pewnie pomyłka Krakmanów - zapomnieli wyjąć by sprzedać oddzielnie ? :) Wytrzymałość - jakiej odpowiedzi oczekujesz ? Moja poza klimatycznymi starciami farby (zwłaszcza na selektorze) nadal się dobrze trzyma. Jedyne co mnie drażni to lekko latająca kolba (góra-dół), ale nie ma co się dziwić, to nie oryginał. Wytrzymałość bateri bardzo zalezy od temeratur i jej wydajności prądowej... Powinienes wytrzelać ok 8 magazynków przy temp ok 20stopni ;) Magazynki ~300 kulek. Wzór: Pojemność bateri/12A*3600*11/pojemność magazynka 12A - typowy pobór prądu repliki ASG 11 - szybkostrzelność CM041 3600 - liczba sekund w godzinie Wynik jest wartością przybliżoną i zawyżoną ponieważ dotyczy idealnych warunków. Quote Link to post Share on other sites
lenczek Posted December 29, 2009 Report Share Posted December 29, 2009 (edited) witam. Jak już wcześniej pisałem jestem bardzo zadowolonym użytkownikiem CM.041 w wersji SD6... Co do magów to dodam, że mam 7 low-capów CM i 1 mid i pasują tak jak należy, nic nie piłowałem ani nic nie rzeźbiłem w nich :wink: I co odnośnie mid-capów, ma je ktoś w użytku? Ja mam jeden i po nasmarowaniu go, jeszcze ani razu mnie nie zawiódł, a używam go co strzelankę ( od około 2 miechów)... a nasmarowanie go to nic prostrzego... do ładownicy z kulkami psikasz trochę smaru silikonowego na kulki i ładujesz nimi magazynek kilka razy, to powinno zagwarantować całkowite nasmarowanie prowadnicy, u mnie taka metoda spisuje się doskonale zarówno przy low-capach jak i mid-capie :D Mam pytanko...orientuje się ktoś, czy ta stała kolba będzie pasowała bez problemów ? zima idzie i duża batka się przyda :D http://www.taiwangun.com/czesci_i_akcesori...do_mp5-175.html Edited December 29, 2009 by lenczek Quote Link to post Share on other sites
scuro Posted December 29, 2009 Report Share Posted December 29, 2009 Przeczytałem chyba cały internet ale nigdzie nie znalazłem jak wypada CM.041PDW. Czy kolba jest pełna? Jakie osiągi? Jeśli o mp5pdw jest jużtemat to proszę o nakierowanie. Strasznie dziwne, że po roku tej repliki w Polsce nie ma żadnych opinii na forach. Quote Link to post Share on other sites
Papuaz Posted December 31, 2009 Report Share Posted December 31, 2009 Temat o wersji K i PDW http://wmasg.pl/forum/index.php?showtopic=71255 Pozdrawiam! Papuaz Quote Link to post Share on other sites
Papuaz Posted January 3, 2010 Report Share Posted January 3, 2010 Heh.. ma zadziwiającą wiadomość. Dzisiaj na strzelaniu pękła mi rączka przeładowania. Podejrzewam, że była to jakaś wada, albo rączka była już dobita (jestem drugim właścicielem). Quote Link to post Share on other sites
qubosz Posted January 5, 2010 Report Share Posted January 5, 2010 Kupiłem te MP5 i tak jak kolega wcześniej mówił, mi też pękła dźwignia przeładowania... I mam pytanie jak ją wymienić? (zdjąć fragmenty starej). Quote Link to post Share on other sites
Papuaz Posted January 6, 2010 Report Share Posted January 6, 2010 (edited) Ja do swojej doszedłem tak: wybijamy się taki mały pin który przytrzymuje sprężynę odpowiedzialną za pociąganie tego żelastwa wraz z rączką do przodu. Body rozkładamy na 2 połówki i w tedy można wyciągnąć ten metal wraz z rączką (a raczej z jej pozostałościami). W tym metalowym walcu siedzi taki mały pin, należy go wybić i gotowe. Pozbywamy się resztek rączki i kombinujemy, żeby znaleźć zamiennik :) Pozdro! Papuaz Edited January 6, 2010 by Papuaz Quote Link to post Share on other sites
Reset Posted January 9, 2010 Report Share Posted January 9, 2010 Mogę napisać opinie po 6 miesiącach użytkowania... Replika godna swojej ceny. Nic przy nie nie robiłem oprócz wymiany gumki na Systeme, zrobienia teflon-fixa oraz wymiany batki na najtańszą 9,6V. Batka która przychodzi w zestawie to jakiś złom, wydaje mi się, że przyjechała już martwa. ROF jest super, zasięg też. Nie wymieniałem precki na Systeme, ale jakoś nie miałem problemu z trafieniem. Wręcz przeciwnie wiele osób dziwiło się co to maleństwo potrafi. Bałem się, że bedę odstawał od reszty - troszeczkę tak jest jeśli chodzi o strzelanie się z 450 i 500fps. Ale japonczyki po 330, 360 są równe cm.041. Na nie jednych manewrach wymiatałem w lesie moją Mp5 - a satysfakcja jest olbrzymia - ustrzelić takiego AK-47 z 450 fps :) Na ostatnich manewrach nastąpiła awaria - pękło body GB. Może to wada tej repliki - ale raczej defekt - akurat tego body. Na zewnątrz było minus 10,15 stopni. Olałem gwarancję Krakmana i sam naprawiam replikę. A najważniejsze z moich wypocin: ok. 6 miesiący aktywnego używania, piach, ziemia, kurz. ok 25000 cykli i bebechy w gearboxie jak nówki - nic nie połamane, starte, pęknięte. Body repliki całe i fajnie starte. Jak ktoś chcę porządne, w miarę tanie MP5 to polecam CM.041 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts