biohazard4 Posted March 5, 2009 Report Share Posted March 5, 2009 Trafiłem dziś na takie coś http://www.allegro.pl/item573440525_kulki_..._0_28g_asg.html Strzelał już ktoś z tego ? Jak wrażenia ? Quote Link to post Share on other sites
Yanooo Posted March 5, 2009 Report Share Posted March 5, 2009 (edited) Dlaczego od razu nie ołowiane? No sory nie mogłem się powstrzymać. Uprzedzając odpowiedzi: mam nadzieję że nikt się z tego nie strzelał. Przynajmniej nie do ludzi. Tyle już było o biovalach itp. Edited March 5, 2009 by Yanooo Quote Link to post Share on other sites
cezii Posted March 5, 2009 Report Share Posted March 5, 2009 Kulki chyba po to są robione z kompozytu żeby były elestyczne i nie wyrządzały tyle szkód nie? :poddanie: :poddanie: Quote Link to post Share on other sites
Damotr Posted March 5, 2009 Report Share Posted March 5, 2009 Widać niektórzy tego nie rozumieją. Quote Link to post Share on other sites
0L0 Posted March 5, 2009 Report Share Posted March 5, 2009 A wam chyba porównanie uszkodzeń wywołanych biovalami w stosunku do kulek plastikowych przeszło pod nosem niezauważone :roll: Quote Link to post Share on other sites
Ukesu Posted March 5, 2009 Report Share Posted March 5, 2009 Taa, biovale były niebezpieczne bo potrafiły przebijać niektóre osłony. Ale na gołą skórę nie wyrządzały tak strasznych obrażeń, były nawet "delikatniejsze" od normalnych kompozytowych. Quote Link to post Share on other sites
grisza76 Posted March 5, 2009 Report Share Posted March 5, 2009 Kulki chyba po to są robione z kompozytu żeby były elestyczne i nie wyrządzały tyle szkód nie? :poddanie: :poddanie: Cezii, za ta wypowiedź powinieneś się sam nominować do kategorii "Najgłupsze / najśmieszniejsze..." A kulki są pięknie przepłacone - na pierwszy rzut oka to zwykłe BB Maxy, tyle że prawie czterokrotnie droższe... jak ktoś chce, mogę sprzedać po 100 kulek, wypróbujecie ich 'straszną" moc Quote Link to post Share on other sites
cezii Posted March 5, 2009 Report Share Posted March 5, 2009 Może trochę źle się wyraziłem... Jak chcesz, to proszę bardzo ;) Dodaj do tematu o którym wspomniałeś, na mnie to wrażenia nie zrobi, a może inni się po śmieją... Quote Link to post Share on other sites
Mikolaj_L Posted March 5, 2009 Report Share Posted March 5, 2009 Dobra,ale czy ktoś z tego strzelał,bo sam jestem ciekaw jak wypadają. Quote Link to post Share on other sites
murek94 Posted March 5, 2009 Report Share Posted March 5, 2009 Przecież napisali że nie. Ode mnie : Ja też tym nie strzelałem, i jakoś nie chciałbym tym dostać Quote Link to post Share on other sites
rucznoi Posted March 5, 2009 Report Share Posted March 5, 2009 Wydaje się, że te kulki to świetna propozycja... dla osób, które chcą strzelać do puszek. Ale swoją drogą to ciekawi mnie jakie osiągi w stosunku do plastiku daje takie coś. Quote Link to post Share on other sites
grisza76 Posted March 5, 2009 Report Share Posted March 5, 2009 Kulki jak kulki - przy uderzeniu w ciało, boli tak samo. Jeśli ktoś używa niewłaściwego zabezpieczenia oczu - tzw. klasa 'niskiej ochrony' (do 40 m/s przy 0,88 g), to rozwalić mu bryle / gogle można i zwykłą kulką przy 400 fps. Kulki BBMax są nieco mitologizowane - ani nie dają cudownej przewagi, ani nie sieją specjalnego zniszczenia - przypomnę, że postrach wzbudziły, gdy wgniotły kilka karoserii i stłukły kilka szyb samochodowych. Tak jak pisze Olo - ich test jest na wmasg-u A Ciebie Cezii, za niefortunne sformułowanie umieszczać nigdzie nie będę ;) Quote Link to post Share on other sites
MaxXxi47 Posted March 5, 2009 Report Share Posted March 5, 2009 (edited) Ja jestem ciekaw jak wyregulować na nich HU i jak w ogóle gumka je łapie. Alternatywa dla Czarnych kulek? (Gdyby jeszcze tylko cena była bardziej ludzka). P.S No i nie ma problemów z bąblami powietrza w kulkach. Widać je na pierwszy rzut oka. Edited March 5, 2009 by MaxXxi47 Quote Link to post Share on other sites
Ukesu Posted March 5, 2009 Report Share Posted March 5, 2009 Masz oczka ? masz rozumek ? to powinieneś zauważyć, że te kulki z hartowanego szkła są matowe a zarazem lekko szorstkie na powierzchni, z widzialnością ich też nie będzie problemu bo nie są przezroczyste. Quote Link to post Share on other sites
al_fik Posted March 6, 2009 Report Share Posted March 6, 2009 Masz oczka ? masz rozumek ? to powinieneś zauważyć, że te kulki z hartowanego szkła są matowe a zarazem lekko szorstkie na powierzchni, z widzialnością ich też nie będzie problemu bo nie są przezroczyste. ani nie są matowe, ani szorstkie, ani nie maja pęcheżyków powietrza i są doskonale widoczne w słoneczny dzień - bo to właściwie soczewki są :lol: . Hop siup podkręca je doskonale, leca równo, prawie do samego końca Quote Link to post Share on other sites
Filq Posted March 6, 2009 Report Share Posted March 6, 2009 Ciekawa opcja. Dlaczego od razu nie ołowiane? Tez mnie to martwi.. niestety olow jest zbyt gesty i za lepki chyba zeby slizgal sie w lufach naszych. Poza tym jest dosc plastyczny co jest chyba atutem tutaj bo energia strzalu rozklada sie dodatkowo na plastyczna deforamcje kulki? Nie wiem jak bardzo jest plastyczny i czy widac jakies efekty przy predkosciach airsoftowych. Offtopem mowiac rdzen pociskow przeciwpancernych tez jest plastyczny:> Jesli wagomiar kulek bylby wiekszy z checia bym je przetestowal.. ciekawe tylko czy sa rzeczywiscie tak dokladne jak zarzeka sie dystrybutor :) Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted March 6, 2009 Report Share Posted March 6, 2009 Alfik ale te na allegro są matowe ;) Quote Link to post Share on other sites
al_fik Posted March 6, 2009 Report Share Posted March 6, 2009 fuck`t ... nie o tych myślałem, muszę kupić cholera :???: Quote Link to post Share on other sites
gurek Posted March 7, 2009 Report Share Posted March 7, 2009 Oprócz wywalania tony kompozytu w kolegów można też postrzelać do celu- i chyba o takie zastosowanie pytał tu kolega, bo nie posądzam nikogo o chęć użycia szkła w rozgryfce :P Quote Link to post Share on other sites
shamoth Posted March 7, 2009 Report Share Posted March 7, 2009 Pomijając kwestię twardości, jak się zachowują te kulki przy spotkaniu z metalowym body replik lub lub betonem, pewnie równie dobrze można by biegać po hałdach szklanej stłuczki... ... pod tym względem zdecydowanie wolał bym kulki łożyskowe ;] Quote Link to post Share on other sites
cziman Posted March 7, 2009 Report Share Posted March 7, 2009 Boże ratuj, pomordują. Szklane kulki, to toć jak ostre naboje, tylko gorsze. Kulki kompozytowe stosuje się nie z dobrego serca i troskę o nasze pupcie tylko dlatego że jest taniej. Quote Link to post Share on other sites
javelin Posted March 7, 2009 Report Share Posted March 7, 2009 (edited) Dokładnie. Śmieszą mnie pytanie typu "a co jak się rozbiją?" itp. Taaa, bo kulki tak często rozbijają się przy uderzeniu w ciało. A uderzenia w metal body? No nie wiem, ja jakoś tak często w replikę nie dostaję. Jeszcze rzadziej dostaję w nią z bliskiej odległości. A jeszcze rzadziej kulka się o nią rozbija. Pomine milczeniem to, ze przeciez nagle wszyscy airsoftowcy nie zaczną stosować tych kulek, tylko jeden na kilkudziesięciu... Jestem skłonny zaryzykować stwierdzenie, że jeśli jedna taka kulka na miesiąc rozbije się komuś o replikę/oporządzenie to będzie "sukces". A to jest raczej dalekie od "biegania po hałdach szklanej tłuczki" :wink: Jak dla mnie to historia taka sama jak metalowe kulki... "przecież to metal, to się nie rozbije o ciało" itp... Taaaa, na pewno przeleci na wylot. Bo kompozytowe kulki to się zawsze o skórę rozbijają i tym sposobem ich energia się rozprasza ;-) :wink: Ale tak to jest, jak ktoś się bawi w komandosa a boi się zadrapać. A nawet nie zadrapać - bo możliwość zranienia jest tu taka sama jak w przypadku zwykłych kulek - to jest po prostu jakiś paranoiczny lęk przed tym co nowe. Edited March 7, 2009 by javelin Quote Link to post Share on other sites
MaxXxi47 Posted March 8, 2009 Report Share Posted March 8, 2009 (edited) Nowe i niesprawdzone. Edited March 8, 2009 by MaxXxi47 Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted March 8, 2009 Report Share Posted March 8, 2009 Zapewniam, że się usracie zanim taka kulka sie rozbije o Was, wasz sprzęt lub inną ścianę. Dopóki nie trafi w stal jakowąś to nie rozbije się o nic. Próbowałem na imadle i nie tak łatwo zniszczyć jej "kulkowatość". Quote Link to post Share on other sites
shamoth Posted March 8, 2009 Report Share Posted March 8, 2009 (edited) Głownie chodziło mi o to, że szklane odłamki nie są fajne. Ale skoro poldeck testował, że tak łatwo nie pękają, to może nikogo odłamki nie pokaleczą przy udeżeniu w kamień czy scianę obok której ktoś by stał... Edited March 8, 2009 by shamoth Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts