Matejklb Posted November 16, 2012 Report Share Posted November 16, 2012 Co to za maseczka wystaje z ładownicy ? :P Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted November 16, 2012 Report Share Posted November 16, 2012 Pewnie MP-5 Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted November 16, 2012 Report Share Posted November 16, 2012 Po naklejce na filtrze - j/w Quote Link to post Share on other sites
Azur Posted November 18, 2012 Report Share Posted November 18, 2012 (edited) Co do kurtek puchowych to pojawiła się nowa seria, lepiej ,moim zdaniem, zaprojektowana i w końcu z syntetycznym puchem - całość produkowana przez polską firmę Yeti. Co do prowadzenia się zimą to polecam galerię zdjęć ze szkolenia Formozy z survivaltech.pl. Pytanie było o JWK, ale sądzę, że patenty ubiorowe związane z zimą są podobne. Edited November 18, 2012 by Azur Quote Link to post Share on other sites
juri222 Posted November 25, 2012 Report Share Posted November 25, 2012 Czy ktoś pomoże? Stawiam piwo osobie która powie mi co ten gość ma na sobie , jeżeli ktoś będzie miał więcej zdjęć jego to niech podlinkuje . Jeśli chodzi o sprzęt - dosłownie o wszystko co widać i można rozpoznać na fotce; http://jwkom.mil.pl/images/Galeria/Afganistan/A-stan024.jpg Chodzi o gościa bez rękawiczek , z ładownicami w wz 93 . Z góry dzięki;) Quote Link to post Share on other sites
Didi Posted November 25, 2012 Report Share Posted November 25, 2012 Na pewno mundur z Miwo Lubliniec. Hełm MSA TC 3002. Gogle Ess NVG, albo Revision Desert Locust. Plecak wygląda na Grota od Jansporta. Quote Link to post Share on other sites
juri222 Posted November 25, 2012 Report Share Posted November 25, 2012 (edited) Czyli ; Plecak Grot to jest to samo co plecak PP-25 ? A ładownice i kamizelka ? Edited November 25, 2012 by juri222 Quote Link to post Share on other sites
MatriX482 Posted November 25, 2012 Report Share Posted November 25, 2012 Montaż drugiego typu pod PVS-21, słuchawki Peltor Comtac, Gogle Revision, ładownice do USP od Miwo/CRH, HK416+ EO552+DBAL2, Quote Link to post Share on other sites
juri222 Posted November 25, 2012 Report Share Posted November 25, 2012 Ładownice są dość nisko jak na kamizelkę i wydaje mi się że są na pasie pewnie PT-2 , widzę tam też jakąś manierkę w pokrowcu , jakiś nadupnik bądź duże Cargo , , nadal się zastanawiam czy kamizelka to KOS czy PC-6 Miwo lub coś podobnego. Jeśli ktoś znajdzie jeszcze jakieś szczegóły byłbym wdzięczny Quote Link to post Share on other sites
tomaszko Posted December 2, 2012 Report Share Posted December 2, 2012 juri222 powiedz mi w jaki sposób stwierdzasz ze to jest PT2 skoro nie widzać ani 1% pasa...? To co ja rozpoznaje to.. kieszen uniwersalna na radio, worek zrzutowy, wydaje mi sie ze zasobnik patrolowy, manierka w pokrowcu uniwersalnym, apteczka osobista z kieszonka na wode utlenioną, ladownice na magi do USP i HK, wydaje mi sie ze jeszcze widze cargo pionowe ale nie jestem pewien.. Quote Link to post Share on other sites
Azur Posted December 4, 2012 Report Share Posted December 4, 2012 nadal się zastanawiam czy kamizelka to KOS czy PC-6 Miwo lub coś podobnego. To zdjęcie jest zbyt stare. Plecak wygląda na Grota od Jansporta. Dokładnie , jest to jeszcze stary model w kamuflażu CCE, często widywany na zdjęciach z taktyki zielonej. Quote Link to post Share on other sites
Kleju Posted December 15, 2012 Report Share Posted December 15, 2012 Zapytam, jak wygląda sprawa zimowego ubioru panów z JWK? Mówię tu o ocieplaczach/polarach, kurtkach, gore-texach itp. Jakie modele są używane, jakich firm itd. Nie wiem, może ja źle patrzę, ale na zdjęciach rzadko widac kurtki jakiekolwiek... Odzież termoaktywna Under Armour i Brubeck była widywana na zdjęciach z A-stanu, polary WP pod GORE-TEX WP Summita, na to zimowe maskałaty BW, kurtki Kurtki puchowe Yeti j.w., Beanie Capy US od Polartec'a, reszta to prywatne, pojedyncze zakupy są ew szpej do testów np. kopia hardshella Arcteryx od Summita, czy softshell True-spec widoczny na okładce Lubliniec.pl. Quote Link to post Share on other sites
Kleju Posted December 17, 2012 Report Share Posted December 17, 2012 12-sty odcinek programu Elita z udziałem JWK, jeden z najlepszych materiałów jakie dotąd widziałem nt. 4101, polecam! http://www.tvp.pl/vod/audycje/wiedza/elita/wideo/odc-12/9431903 Quote Link to post Share on other sites
Renata Michalik Posted December 29, 2012 Report Share Posted December 29, 2012 (edited) Przeczytałam i mam jedną uwagę: nie zawsze rozróżniacie sprzęt kontraktowy od sprzętu nabytego prywatnie. Kombinezony ćwiczebne dwuczęściowe (mundur wojsk specjalnych) są produkowane przez różne firmy wg. identycznego opisu przetargowego. Tylko jeden raz były uszyte z oryginalnej tkaniny NYCO w MULTICAM (wersja z cordurą 500 na tyłku - życzenie zamawiającego) - łatwo je odróżnić po tej cordurze, bo choć NYCO po latach nieco spłowiało to cordura trzyma kolorki. W tej wersji wyszło zamówienie do kontraktu i ok. 40-50 kpl. dla klientów indywidualnych. W następnych przetargach zamawiający wymagał już tkaniny "podobnej do multicam" specyfikacją odpowiadającej produkcji rodzimej fabryki ANDROPOL. Zrezygnowano ze wstawek z cordury i poprawiono oczywiste błędy technologiczne. Tego rodzaju mundury produkowało w ramach zamówień przetargowych kilka firm (m. in. wzmiankowana KAMA chyba najwięcej). Po czym np. odróżnić producenta mundurów z polskiego multicamu (poza wszywką, ale jej na zdjęciach nie widać)? KAMA używa zielonych nici a MIWO MILITARY LUBLINIEC beżowych. Nadal w JWK służą kontraktowe kamizelki PIORUN z ITB MORATEX (ostatnia partia uszyta przez MIWO MILITARY LUBLINIEC, bo instytut zrezygnował z własnej szwalni). Są też kamizelki z NFM, LUBAWY S. A. Potem wchodzi seria kamizelek z cordury MULTICAM uszytych przez nas, ale wg. stworzonych przez żołnierzy JWK opisów. Nie ma ich w ofercie dla klientów indywidualnych (ale będą jak się ogarniemy po przeprowadzce bo jesteśmy z nich bardzo dumni). Dawno, dawno temu na przetargach dla 1 PSK spotykałam ludzi ze SPEC OPS, JANYSPORT, LUBAWY, SELW 2 z marką CURAHEE, ale jak się okazywało, że Jednostka nie życzy sobie produktu ze standardowej oferty w/w firm lecz stworzenia w krótkim czasie wieloelementowych zestawów zgodnych ze stworzonymi przez żołnierzy opisami to po kolei odpadali. Ostatnio pojawił się IVO HEST i mam nadzieję, że zdążyli w terminie dostarczyć kamizelki do reszty wyposażenia szytego u nas. Nigdy, w żadnym przetargu nie spotkałam się z ofertą MIWO MILITARY PRASZKA. Żołnierze - poza tym co dostaną z przydziału - kupują sprzęt za własną kasę czasami nawet grupowo - stąd kamizelki czy (rzadziej) mundury innych firm lub innych fasonów, a - jak wiadomo - gdzie dwóch Polaków tam trzy różne opinie - więc jedni kupują A, drudzy B. Czasami się zastanawiacie kto wyprodukował jakąś kamizelkę ze zdjęcia. Często są to indywidualne zlecenia naszych kolegów, krótkie serie pod dyktando niewielkiej grupy, które nigdy nie znajdą się w szerszej ofercie. Przypuszczam, że część firm robi identycznie. Niedawno wyparłam się jednej z takich kamizelek (też z JWK), którą ktoś przyniósł na wzór aby mu uszyć "identyczną ale trochę zmienioną", bo w głowie mi się nie mieściło, że uszyliśmy coś tak głupiego. Cóż - jak nie mieliśmy nawału zamówień to nie takie głupoty szyliśmy. W styczniu np. będziemy szyć niedużą, pilotowa partię mundurów wg. naszego nowego projektu, ale nie przypuszczam aby projekt się szerzej przyjął bo wykonany z oryginalnych tkanin będzie kosztowny a wykonany z materiałów zastępczych już nie taki wspaniały. Edited December 29, 2012 by Renata Michalik Quote Link to post Share on other sites
miller44 Posted December 29, 2012 Report Share Posted December 29, 2012 Pięknie powiedziane ;-) Quote Link to post Share on other sites
ebenzo Posted December 29, 2012 Report Share Posted December 29, 2012 Witam może spóźnione ale szczere dwie fotki manekinów z wrześniowej wystawy chłopców z Lublińca na DNY NATO Ostarava. Bardzo ucieszyłem się gdy zobaczyłem ich stanowisko (były HK-cze również z granatnikami, Glocki, Pare hełmów ,gogle NVG), i spokojnie można było z nimi pogadać, a oto fotki (może komuś przydadzą się pod stylizacje lub reko) Quote Link to post Share on other sites
MatriX482 Posted December 29, 2012 Report Share Posted December 29, 2012 2-gie zdjęcie to ta nowa "OSA" z integralnymi ładownicami, była na ostatnim MSPO chyba. Quote Link to post Share on other sites
Didi Posted December 29, 2012 Report Share Posted December 29, 2012 Na 1. fotce widać OPS-Core. Ostatnio pojawiły się fotki na FB Wojsk Specjalnych JW Agat właśnie z tymi hełmami. Wychodzi na to, że tylko JWK i chyba JW Nil (bo nie widziałem zdjęć) z tymi hełmami. Ciekawe, czy ten hełm jest tylko "o tak", czy cała jednostka na nie przejdzie. Quote Link to post Share on other sites
Guest Mati13k Posted December 29, 2012 Report Share Posted December 29, 2012 (edited) Duże partie FASTów trafiły do Formozy i GROMu (choć z tego co widziałem ani w jednej, ani w drugiej jednostce nie zastąpiły do końca TC-3002), a te hełmy w Nilu, Agacie czy JWK to zapewne prywatka. EDIT: W Nilu? Co ja gadam. Nigdy nie widziałem FASTa w Nilu! Edited December 29, 2012 by Mati13k Quote Link to post Share on other sites
Kac Posted December 30, 2012 Report Share Posted December 30, 2012 2-gie zdjęcie to ta nowa "OSA" z integralnymi ładownicami, była na ostatnim MSPO chyba. To ten najnowszy plate carrier z Lublińca, który może wejdzie do oferty po przeprowadzce, jeśli dobrze zrozumiałem post p. Renaty. Quote Link to post Share on other sites
MatriX482 Posted December 30, 2012 Report Share Posted December 30, 2012 Ten PC wg. zapewnień miał być w ofercie w Październiku... ;) FASTy trafiły do Formozy i GROMu, częściowo do AGATu ( dla dowódców sekcji pewnie ). Nie sądzę, żeby jednostkowe FASTy pojawiające się ostatnio w JW AGAT był zakupami prywatnymi. A z tymi TC3002 to prawda, nadal w nich Formoziaki biegają i cała reszta jednostek DWS ( to jakiś standard u nas ? ). Quote Link to post Share on other sites
Guest Mati13k Posted December 30, 2012 Report Share Posted December 30, 2012 FASTy trafiły do Formozy i GROMu, częściowo do AGATu ( dla dowódców sekcji pewnie ). Tak, też czytałem ten komentarz na Facebook'u na profilu Wojsk Specjalnych. Bzdura moim zdaniem. Czym dowódcy sekcji są lepsi od zwykłych żołnierzy, że mają mieć hełmy za niespełna 1000 dolców, kiedy reszta nie ma nawet TC-3002, lecz wz. 2005? Nie sądzę, żeby jednostkowe FASTy pojawiające się ostatnio w JW AGAT był zakupami prywatnymi. Czemu nie? Widziałem zdjęcia z ostatniej selekcji do JWF i było mnóstwo sprzętu bardziej militarnego niż turystycznego. Świadczy to o działającej reklamie i coraz większej ilości pasjonatów w Wojskach Specjalnych. Moim zdaniem to bardzo dobrze. A z tymi TC3002 to prawda, nadal w nich Formoziaki biegają i cała reszta jednostek DWS ( to jakiś standard u nas ? ). Tak, standard, najpierw w GROMie były. Quote Link to post Share on other sites
Renata Michalik Posted December 30, 2012 Report Share Posted December 30, 2012 (edited) To ten najnowszy plate carrier z Lublińca, który może wejdzie do oferty po przeprowadzce, jeśli dobrze zrozumiałem post p. Renaty. Mamy trzy rodzaje nowych plate carrierów (z trzech ostatnich przetargów dla JWK - co pół roku inny). Ten ze zdjęcia to chyba TF-50, ale jest jeszcze młodszy i mniejszy. Tamten ma bardzo fajne elementy: wszyte ładownice typu shingle i modelowane podkłady z czego pod boczkami trzy takie "wałki" poprawiające komfort. Właściwie to ten TF-50 mogłabym już wrzucić do oferty (zdjęcia mam obrobione), ale muszę przebrnąć przez opis a tu koniec roku, przeprowadzka, ganianie po sądach i komornikach w ramach ścigania dłużników i inne korowody, ale jak będę miała jutro wenę to się postaram w ramach świętowania Nowego Roku :icon_wink:. Edited December 30, 2012 by Renata Michalik Quote Link to post Share on other sites
aro254 Posted December 30, 2012 Report Share Posted December 30, 2012 No jakby się Pani udało to pewnie część osób bardzo by chciała obejrzeć ją dokładnie. Szczerze powiem sam jestem ciekaw. A co tych FASTów. Raczej często się je widuje jak narazie u Gromowców i Formozy (oczywiście część używa jeszcze TC3002), a w JWK jeszcze nie widziałem więc możliwe, że to prywatny zakup. Quote Link to post Share on other sites
MatriX482 Posted January 7, 2013 Report Share Posted January 7, 2013 Przeca ten FAST jest na manekinie a nie żołnierzu, więc o co chodzi...? Nawet na najnowszych zdjęciach z Afganu nie widać jeszcze FASTów, więc c'mon. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts