Azur Posted April 14, 2009 Report Share Posted April 14, 2009 Witam Dziś na strzelance zaczęły jarać mi się wtyczki. Obie stopione, bezpiecznika nie było, na szczęście bateria uszła z życiem bez żadnego (?) szwanku. Zjarały się obie wtyczki, ciut kabla na końcu. Na kablach wzdłuż gearboxa nie ma żadnych śladów spalenizny, izolacja w porządku - wnioskuję że ucierpiały tylko końcówki kabli. Stąd moje pytanie, czy konieczne jest teraz wymienianie całego okablowania? Quote Link to post Share on other sites
0L0 Posted April 14, 2009 Report Share Posted April 14, 2009 Zlokalizuj zwarcie i wyelimiuj je (zaizoluj). Dobrze jest też zaoblić niektóre ostre elementy gearboxa, które mają służyć przytrzymywaniu okablowania na miejscu (jeżeli mowa o G36). Quote Link to post Share on other sites
Azur Posted April 15, 2009 Author Report Share Posted April 15, 2009 Nie nie, zwarcie poszło w AK. Gearbox na razie wyjęty, miejsce zwarcia będzie odcinane - dolutuję nowe kable w miejsce tych spalonych. Quote Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted April 15, 2009 Report Share Posted April 15, 2009 I będzie się grzać w miejscu lutowania. Quote Link to post Share on other sites
Azur Posted April 15, 2009 Author Report Share Posted April 15, 2009 Ale dlaczego, skoro miejsce zwarcia zostało zlikwidowane i go po prostu nie ma? Quote Link to post Share on other sites
seger Posted April 15, 2009 Report Share Posted April 15, 2009 nie lepiej położyć nowe kable ? Quote Link to post Share on other sites
Azur Posted April 15, 2009 Author Report Share Posted April 15, 2009 Z tego co się orientuję, to wiąże się to z koniecznością rozłożenia gearboxa w celu wydobycia kostki stykowej. A tego bym nie chciał. Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted April 15, 2009 Report Share Posted April 15, 2009 Nie w V3. W V2 owszem ale w kałaszu nie ma problemu, nigdy nie rozbierałem gearboxu do wymiany kabli a wymieniałem kable już chyba w 5 kałaszach. Kwestia uważnego lutowania. Quote Link to post Share on other sites
Azur Posted April 15, 2009 Author Report Share Posted April 15, 2009 Rozumiem, to zmienia postać rzeczy. Mimo wszystko nadal mnie intryguje kwestia przegrzewania się po przylutowaniu kabelków - to wskutek oporów? Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted April 15, 2009 Report Share Posted April 15, 2009 Mi tam się nigdy kable na lutach nie grzały. Kwestia dobrego polutowania. Ale generalnie lepiej jest wymienić całe okablowanie, tradycyjnie polecę również zastosowanie MOSFETa. Quote Link to post Share on other sites
Azur Posted April 15, 2009 Author Report Share Posted April 15, 2009 Z lektury postów Jacka Pirata wywnioskowałem, że nie ma co bajerować. To jest stockowa 2 czy 3 letnia Cyma, ja już sam nie wiem, ale w każdym razie nie jest to pożeracz prądu. Zrobię więc tak jak wymyśliłem. Kable poprowadzę tym razem w miejscu gdzie powinna być szczerbinka, tam nic metalowego nie ma ;] Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted April 16, 2009 Report Share Posted April 16, 2009 Mi tam się nigdy kable na lutach nie grzały. Kwestia dobrego polutowania. Ale generalnie lepiej jest wymienić całe okablowanie, tradycyjnie polecę również zastosowanie MOSFETa. Tak, święte słowa. Polecam nowe okablowanie najlepiej na kablach modelarskich [głośnikowe też OK] z sylikonową oprawką o przekroju 1.5-2.5mm^2. Generalnie im większe tym lepsze, tylko kwestia czy je zmieścisz. MOSFET dużo daje, tylko trochę trzeba zmienić okablowanie, ale nic trudnego. Jednym słowem MOSFET daje niezniszczalne styki, większą reakcję na spust, większy ROF. Tutaj temat o MOSFEcie: http://wmasg.pl/forum/index.php?showtopic=18905 Pozdrawiam serdecznie, grzechotnik PS: Tak major, wiem, że błyszczę więc od razu załóż okulary słoneczne :F Quote Link to post Share on other sites
Azur Posted April 16, 2009 Author Report Share Posted April 16, 2009 Strzelam na 9,6, przy stockowej sprężynie ROF jest BARDZO zadowalający. Kabelki oczywiście, że głośnikowe, kiedyś już się tym interesowałem ;) Quote Link to post Share on other sites
melon Posted April 16, 2009 Report Share Posted April 16, 2009 Jednym słowem MOSFET daje niezniszczalne styki, większą reakcję na spust, większy ROF. Mi tam może dało tylko to pierwsze (nie wiem, od czasu zamontowania nie otwierałem GB), drugiego i trzeciego nie zauważyłem. Quote Link to post Share on other sites
ruffin-89 Posted April 16, 2009 Report Share Posted April 16, 2009 Jak się umie lutować przewody, to się nie grzeje, ba nawet opór nie wzrasta. Quote Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted April 16, 2009 Report Share Posted April 16, 2009 Grzechotnik ja CIEBIE PROSZĘ! W eMce G&P wymieniałem kabelki na posrebrzane niskooporowe G&G cud miód i orzeszki. MOSFET ze specshopu (niestety te z allegro zamówiłem 3 i 3 się spaliły) Sotckowe kable się nie grzały, G&G owszem, mosfet też osiąga niezłe temperatury jak się naciśnie spust. MOSFET nie równa się "wszystkie problemy prysły" Polecam nowe okablowanie najlepiej na kablach modelarskich [głośnikowe też OK] z sylikonową oprawką o przekroju 1.5-2.5mm^2. i iPod w magazynku Połóż nową instalację :) Zobaczysz że będziesz spał spokojnie :) Posmaruj styki smarem miedziowym Chcesz mosfet? to na grubych kablach. Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted April 16, 2009 Report Share Posted April 16, 2009 Dobry układ Mosfet równa się "wszystkie problemy prysły". Trzeba tylko umieć zrobić i dać odpowiednie przewody. Kiedyś dałem 1mm^2 (nie głośnikowe bo nie są do tego tylko do głośników) modelarskie i nic się nie grzało przy M120. Quote Link to post Share on other sites
melon Posted April 16, 2009 Report Share Posted April 16, 2009 Czyli grzanie się u mnie wtyczek i brak polepszenia ROFa i reakcji na spust jest spowodowane zastosowaniem kabli głośnikowych? Quote Link to post Share on other sites
zdzisiu Posted April 16, 2009 Report Share Posted April 16, 2009 MOSFET ze specshopu (niestety te z allegro zamówiłem 3 i 3 się spaliły). Sorry za OT. Mówisz o tych z hamowaniem silnika po 8 dych? Właśnie dzisiaj zjarał mi się drugi taki. :wink: Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted April 17, 2009 Report Share Posted April 17, 2009 Ja robię z hamowaniem już od roku i w replikach zjarały się może dwa z 30. Może te malowane na czarno z allegro kupiłeś ;) U mnie nie wzbudzają zaufania. Quote Link to post Share on other sites
samael16 Posted April 17, 2009 Report Share Posted April 17, 2009 Allegro nie polecam, nie wzbudzają tak samo u mnie zaufania, nie widzę w nich miejsca na montaż radiatora, po prostu są całe zabudowane. A do mosfeta radzę dodać jakiś radiator, ja w swoim dałem radiator z pentium 133MHz, i nie ma szans aby się przegrzał. Albo użyć body jako chłodzenia. Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted April 17, 2009 Report Share Posted April 17, 2009 Ja robię swoje i jakoś ani jeden mi się nie sfajczył. Robię na IRL3713, kable w HK [M140] mam 2mm. W reszcie biorę 1.5mm i też nic się nie grzeje. No być może jest to wina tego, że ja bardzo rzadko strzelam na auto, chociaż w MP5 PDW [Galaxy] mam też MOSFETa IRL3713 + kilka kondenstarów niskoimpendacyjnych i też się nie grzeje. Jak się wszystko dobrze polutuje, dając dużo cyny, a nie tyci tyci to działa dobrze. Co do chłodzenia to też do GB można przyczepić, ale radzę z taśmą termoprzewodzącą albo czymś takim, aby czasem zwary nie było. Ale spójrzcie na to z innej stron, jaka korzyść jak się MOSFET jara. [Tak offtopowo] Realizm. Jak się MOSFET jara to dym jest i się replika przegrzała. :F :D PS: Nie bierzcie tego do siebie :F Pozdrawiam serdecznie, grzechotnik. Quote Link to post Share on other sites
wally Posted April 17, 2009 Report Share Posted April 17, 2009 Grzechotnik, ile jeszcze razy, i w ilu tematach poczytamy o Twoich MOSFETach, o HaKusi i kablach o mega przekroju? Bo już chyba wszyscy na tym forum znają Ciebie i twoje perypetie z upgradem repliki. Quote Link to post Share on other sites
pidzejfat Posted April 17, 2009 Report Share Posted April 17, 2009 Zapomniałeś dodać m140 hk416 long only semi sniper :D Ogólnie fajny kabaret robi się ostatnio na forum. I pamiętajcie, grzechotnik jest wszedzie- nawet na forum dolnośląskim :> Ale z niego dowcipas... Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted April 17, 2009 Report Share Posted April 17, 2009 Źle :F H&K416 Long Semi Only Rifle JG :F :D Sorry za OT ale to oni zaczęli. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts