Sokoov Posted October 20, 2013 Report Share Posted October 20, 2013 To widzę, że sprawa spalona. No nic, pozostaje zasadzić się na allegro i upolować nowy. Dzięki za rady ;) Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted October 20, 2013 Report Share Posted October 20, 2013 Zawsze możesz kupić zupełnie nowy z gwarancją . Jest w paru polskich sklepach ;) Quote Link to post Share on other sites
JarekM Posted October 20, 2013 Report Share Posted October 20, 2013 albo zamienić omegę na source wxp Quote Link to post Share on other sites
Sokoov Posted November 9, 2013 Report Share Posted November 9, 2013 Panowie, głupi problem, ale muszę... ściągnąłem osłonkę rurki i teraz za cholerę nie mogę jej założyć. Macie jakieś patenty na to? Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted November 9, 2013 Report Share Posted November 9, 2013 Przez osłonkę rurki masz na myśli izolację tuby czy osłonę przed brudem samego 'ustnika' ? W drugim przypadku szukaj na yt camelbak dust cover. Quote Link to post Share on other sites
Sokoov Posted November 9, 2013 Report Share Posted November 9, 2013 Chodzi o to pierwsze, gąbkową osłonę całej rurki. Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted November 9, 2013 Report Share Posted November 9, 2013 Zależy na czym polega problem i jaki masz bukłak. Z systemem QD czy bez. Quote Link to post Share on other sites
kris91tuch Posted January 28, 2014 Report Share Posted January 28, 2014 Podepnę się pod temat i tu moje pytanie. Czy te camelbaki są oryginalne i czy są warte zakupu? http://allegro.pl/camelbak-thermobak-3l-tricolor-z-klapka-nowy-i3889524538.html http://allegro.pl/camelbak-thermobak-3-litry-dpm-desert-nowy-i3908823363.html Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted January 28, 2014 Report Share Posted January 28, 2014 Tak. Quote Link to post Share on other sites
Potfurr Posted February 10, 2014 Report Share Posted February 10, 2014 Witam, niedawno zakupiłem używany camelbak gdy zacząłem oglądać wkład i rurkę stwierdziłem, że sam wkład nie jest w najgorszym stanie można wyczyścić i używać ale widząc osad w rurce nie jestem przekonany do użytkowania jej nawet po wyczyszczeniu. Chciałbym dokupić samą rurkę bez zaworów itp w miarę niskiej cenie. Nie chce za kawałek gumowej rurki płacić 50zł tyko dlatego, że jest na niej nadruk "camelbak". Jeśli kupie rurkę w najbliższym sklepie towarowym będzie się ona czymś różnić? Głównie chodzi mi o to czy najtańsze rurki nadają się do celów spożywczych i nie zachodzą tam jakieś dziwne reakcje itp? Nie będzie po czymś takim bolesnej obstrukcji? Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted February 10, 2014 Report Share Posted February 10, 2014 Ciężko powiedzieć , w produkty camelbak 'wtopione' są jony srebra które nie dopuszczają do zarastania, blokują rozwój mikroorganizmów. Dotyczy to tak samego bukłaka jak i przewodów. To nie jest kawał zwykłej gumowej rury z nadrukiem, i posiada atesty dopuszczające do kontaktu z żywnością etc. Nie jestem pewien czy rura akwarialna spełnia te wymogi. Wydaje mi się że to co będziesz pił przez ustnik będzie walić gumą, czego nie ma przy piciu z kompletnego sprawnego camelbaka zalanego miesiąc temu ( często mi się zdaza zostawić wodę na dłużej :) Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted February 10, 2014 Report Share Posted February 10, 2014 @Axel: Nic nie jest wtopione w zbiorniki, ani rurki camelbaka. @Potfurr: Idź do sklepu turystycznego/rowerowego i znajdź pasującą rurkę. Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted February 10, 2014 Report Share Posted February 10, 2014 @Szaszłyk wg producenta mój camelbak ma film jonów srebra zatwierdzony przez FDA. W jakim stopniu jest to chyt maktetingowy - nie wiem. z pierwszej lepszej strony dystrybutora : permanent silver ion compound within the reservoir film and tubing is a safe method of eliminating up to 99.99% of common bacteria and fungus. Wiem że chiński bukłak zakwita po 2 tygodniach, a woda z oryginalnego camelbak po miesiącu nawet nie wali gumą. Oczywiście może to dotyczyć tylko nowszych bukłaków ( dostałem taki z Linchpinem ) testowaliśmy to na politechnice na ISIW. Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted February 15, 2014 Report Share Posted February 15, 2014 "Film" to powłoka, warstwa. Nic nie jest wtopione, jak napisałeś wcześniej, a jest ona po prostu naniesiona w trakcie produkcji. Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted February 15, 2014 Report Share Posted February 15, 2014 Moj głupi dobór słów :F Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted May 27, 2014 Report Share Posted May 27, 2014 Kupiłem chiński wkład - jak to przygotować do picia? przemyłem przegotowaną wodą dwukrotnie, starczy? po strzelaniu wylać wodę i co dalej? niech się suszy na słońcu? Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted May 27, 2014 Report Share Posted May 27, 2014 Unikać słońca i gorącej wody. Nie wiadomo jak reaguje chiński wkład na wysokie temperatury oraz na promienie słońca. Tworzywa sztuczne słońca nie lubią. Są specjalne tabletki do czyszczenia hydracji na bazie ClO2 Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted May 29, 2014 Report Share Posted May 29, 2014 Ja swojego Source'a czyszczę roztworem kwasku cytrynowego - mocno ciepłym (tzn. na tyle ciepłym, że jestem w stanie wsadzic do tego rękę, acz z lekkim dyskomfortem). Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted May 29, 2014 Report Share Posted May 29, 2014 Koleżanki i Koledzy, co sądzicie o tym :icon_question: Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted May 29, 2014 Report Share Posted May 29, 2014 Powinno być OK, wygląda prawie jak Source robiony dla armii brytyjskiej. Miałem, zrezygnowałem z pokrowca, bo potrzebne mi było miejsce na różne rzeczy. Wkładu nadal używam. Jedyne, co mi się nie podoba, to czarny kolor pokrowca. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted May 30, 2014 Report Share Posted May 30, 2014 Drooooogoooo, 50zł więcej i masz nówkę sztukę ze sklepu, a jak chwileczkę popolujesz po allegro i komisie to za tyle samo kupisz nowego Camela 3l. Quote Link to post Share on other sites
Wintar Posted June 19, 2014 Report Share Posted June 19, 2014 Witam Który z tych pęcherzy najlepiej kupić http://allegro.pl/wklad-buklak-system-hydracyjny-camelbak-2-0l-i4335582183.html http://allegro.pl/camelbak-system-hydracyjny-microban-buklak-2-5-l-i4286604110.html http://allegro.pl/nowy-wklad-do-camelbak-buklak-3-l-kamelbak-i4345450915.html Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
samael16 Posted June 19, 2014 Report Share Posted June 19, 2014 Wszystko to ta sama chińszczyzna Quote Link to post Share on other sites
Wintar Posted June 19, 2014 Report Share Posted June 19, 2014 To jaki pęcherz polecacie kupić, bo jakoś nie widzi mi się kupić camela z demobilu i wyrzucić zaraz pokrowiec. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted June 19, 2014 Report Share Posted June 19, 2014 Oryginalny camelbakowski albo jeszcze lepiej source (bo łatwej umyć). Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts