grisza76 Posted May 14, 2009 Report Share Posted May 14, 2009 Witam Zakupiłem paczkę tychże kulek w celu chronowania replik. Po wystrzelaniu ponad 1,8 k. tych kulek stwierdzam 2 podstawowe felery tych kulek: 1.) po zważeniu ściśle odliczonej ilości kulek, wyszło, że 100 szt. kulek GFC precision waży... 22 g. Czyli - kulka "0,20" GFC waży 0,22 Jakie to daje przekłamanie na chrono: - na GFC 410, na prawdziwych 0,20 wychodzi 428 fps - na GFC 465, na prawdziwych 0,20 wychodzi 500 fps i tak dalej.... ponadto te kulki mają wybitną łatwość rozpadania się na drobne, nawet po strzeleniu w zwinięty kłębek folii. Żadne inne kulki tak nie fragmentują. Nie, żebym miał coś przeciwko kulkom 0,22 g. Po prostu lubię miec dokładnie to, za co zapłaciłem, a nie królika z kapelusza Dla porównania - kulki PJ 0,20 mają właściwą wagę. Quote Link to post Share on other sites
Wolfi Posted May 15, 2009 Report Share Posted May 15, 2009 W sumie nigdy ich nie ważyłem - może po prostu nasypali 0,23 zamiast 0,2 i źle 'ometkowali' (różnica 1g może wynikać z błędu pomiaru)?. Quote Link to post Share on other sites
grisza76 Posted May 15, 2009 Author Report Share Posted May 15, 2009 ...albo sypią cięższe żebyś miał wrażenie większej precyzyjności? U mnie lampka alarmowa zaświeciła się, gdy przed pomiarem chrono oddałem kilka strzałów próbnych w lesie i kulki leciały zadziwiająco stabilnie jak na 0,20. W każdym razie "dzięki" tym kulkom o mały włos nie wybebeszyłem ponownie gb w poszukiwaniu rzekomo "zagubionych" 40 fps. Quote Link to post Share on other sites
przemek10 Posted May 15, 2009 Report Share Posted May 15, 2009 (edited) ponadto te kulki mają wybitną łatwość rozpadania się na drobne, nawet po strzeleniu w zwinięty kłębek folii. Żadne inne kulki tak nie fragmentują. To potwierdzam , nawet strzelając na maxymalny dystans gdzie BB trafiała lobem ( w drzwi kuchenne mojego domu ) rozpadała się na część , używałem 0.3 . A co do wagi , jak wrócę do domu zagadam ze znajomym który ma aptekę i bardzo dokładną wagę , napiszę co i jak . Edited May 15, 2009 by przemek10 Quote Link to post Share on other sites
Jangi Posted May 15, 2009 Report Share Posted May 15, 2009 Pestki też się rozpadają, P&J się tną w midcapach i lufach promyka. Weźcie się wszyscy przerzućcie na G&G i problemy znikną ;) Quote Link to post Share on other sites
grisza76 Posted May 15, 2009 Author Report Share Posted May 15, 2009 Jangi, GFC kupiłem na szybko w sklepie stacjonarnym, bo potrzebowałem czegoś o tej wadze do chrono. A kulki G&G kupię bardzo chętnie - masz jakieś do sprzedania? :-F Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted May 15, 2009 Report Share Posted May 15, 2009 GunFun ze Szczecina ma .28 brązowe... i to chyba jedyne aktualnie dostępne ;-). Quote Link to post Share on other sites
grisza76 Posted May 15, 2009 Author Report Share Posted May 15, 2009 Wracając do tematu kulek GFC - właśnie skontaktował się ze mną p. Zalewski z Gunfire - resztkę kulek odsyłam do kontroli razem z oryginalnym opakowaniem. Reakcja błyskawiczna, plus za nie pozostawianie niewyjaśnionej sprawy. Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted May 15, 2009 Report Share Posted May 15, 2009 Lepsza następcza kontrola jakości niż żadna... Ale czemu znowu GF??? :F Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted May 15, 2009 Report Share Posted May 15, 2009 i to chyba jedyne aktualnie dostępne icon_wink3.gif. http://www.military.pl/cyber-gun_161m/kulk...1-kg_8489t.html http://www.military.pl/cyber-gun_161m/kulk...1-kg_8487t.html ;) Ewentualnie, jeśli macie w pobliżu jakieś mniejsze sklepiki mające w ofercie ASG - popytajcie się tam o sprowadzenie. Sam się bardzo zdziwiłem, gdy zobaczyłem jak niektóre sklepy w poszukiwaniu zbytu są w stanie załatwić wymarzone kulki w atrakcyjnych cenach ;). Co się tyczy GFC - Grisza, skąd pewność, że kulki mają wagę 0.22, a ich waga nie waha się, np. od 0.2 do 0.24? Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted May 15, 2009 Report Share Posted May 15, 2009 Co się tyczy GFC - Grisza, skąd pewność, że kulki mają wagę 0.22, a ich waga nie waha się, np. od 0.2 do 0.24? A co za różnica??? Rzekłbym nawet, że podana przez Ciebie możliwość jest nawet gorsza ;). Może Grisza ocenił to względną powtarzalnością wyników na chrono. Quote Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted May 15, 2009 Report Share Posted May 15, 2009 No to dlatego :killer: Ja tutaj mierzę i mierzę na tym chrono, telefonuje HU i zachodzę w łeb o co tutaj kurde chodzi? M130 Bore CA i 350fps :poddanie: Układ szczelny do granic możliwości. Wkładam Kulki 0,28g. Guarder włączam HU i mam 320Fps :strach: No to taka statystyka mi odpowiada na M130. Quote Link to post Share on other sites
grisza76 Posted May 15, 2009 Author Report Share Posted May 15, 2009 Mortis, masz rację - powtarzalność wyników na chrono tych kulek jest dobra, rzekłbym nawet. że to całkiem przyzwoite kulki 0,22 :-F . Zważyłem dokładnie 140 tych kulek (tyle mi zostało) i otrzymaną wagę 31 g. podzieliłem. Dokładność wagi to 1 g. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted May 15, 2009 Report Share Posted May 15, 2009 Grisza, nastepnym razem sprawdzimy u mnie na wadze. Trzeba było mówić, mam dokładność 0,01g ale sie nie odzywałeś jak u mnie byłeś :D Odliczymy 100 po dokładnym skalibrowaniu wagi i bedzie wiadomo. P.S. I tak stawiam na niedokładność wagi a nie kulek jednak. Quote Link to post Share on other sites
grisza76 Posted May 15, 2009 Author Report Share Posted May 15, 2009 Dex, biorę dowolną replikę i gdy strzelam kulkami GFC - każdy wynik z chrono jest zaniżony. To nie była niedokładność wagi. A nie odzywałem się u Ciebie, bo - nie miałem tych kulek, a poza tym nie miałem pojęcia o problemie :P Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted May 15, 2009 Report Share Posted May 15, 2009 A, fakt. Popatrzyłem na daty :D Hmm tak czy siak weź je jak bedziesz się do mnie wybierał. Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted May 16, 2009 Report Share Posted May 16, 2009 A co za różnica??? Rzekłbym nawet, że podana przez Ciebie możliwość jest nawet gorsza icon_wink.gif. Może Grisza ocenił to względną powtarzalnością wyników na chrono. Ano taka różnica, że akurat szukam kulek pomiędzy 0.2, a 0.23 więc skoro wykluczona jest ta możliwość, która (jak słusznie zauważyłeś ;)) jest gorsza, to czas zastanowić się nad zakupem tych kulek ;). Quote Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted May 17, 2009 Report Share Posted May 17, 2009 Dzisiaj miałem małą przygodę z kulkami GF, w precce systemy miałem zacinkę po której poleciała kolejna kulka wystrzeliwując piękne konfetti z lufy ;) A co do ich wagi to jest różnica, zauważalna. Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted May 17, 2009 Report Share Posted May 17, 2009 Ano taka różnica, że akurat szukam kulek pomiędzy 0.2, a 0.23 więc skoro wykluczona jest ta możliwość Hehe jakaś logika w tym jest, ale wydaje mi się, że w tym wypadku już nic nie można wykluczyć ;). Ryzyk fizyk... Quote Link to post Share on other sites
HateMe Posted May 17, 2009 Report Share Posted May 17, 2009 Do tego te kulki z "precision" to wiele wspólnego nie mają - Siedziałem przez ponad 15 minut i nie udało mi się wyregulować kolimatora, bo kazda leciała gdzie indziej, a na G&G zrobiłem to w 2 minuty. Quote Link to post Share on other sites
Wolfi Posted May 17, 2009 Report Share Posted May 17, 2009 dziwne - strzelałem z GFC na lufach promyka 363w M15 i 500 w m14 i nigdy nie miałem zacinki. o ile do zadań wyborowych się nie nadają (mowa o 0,3 g) to do szturmu (0,25) działają świetnie i nie tną się nawet w lufach 6,03. Quote Link to post Share on other sites
przemek10 Posted May 17, 2009 Report Share Posted May 17, 2009 Hmm a ja mam wprost odwrotne odczucia co do 0.3 . Latały świetnie . Quote Link to post Share on other sites
Blad Posted May 17, 2009 Report Share Posted May 17, 2009 W moim przypadku GFC 0.3 HOP UP w ogóle nie reagował... Mogłem strzelać i strzelać i nic latały blisko i na wszystkie strony świata. Quote Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted May 17, 2009 Report Share Posted May 17, 2009 Temat o kulkach GFC o ich jakości itd. jest chyba gdzie indziej co? Quote Link to post Share on other sites
Wolfi Posted May 17, 2009 Report Share Posted May 17, 2009 Hmm a ja mam wprost odwrotne odczucia co do 0.3 . Latały świetnie . Latają nieźle - ale w porównani do biovali 0,3 to jak niebo i ziemia... Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts