chemik333 Posted May 22, 2011 Report Share Posted May 22, 2011 (edited) Mam takie pytanie kontrolne jeżeli źle myślę to mnie poprawcie Przejściówka z małej butli turystycznej 0,5-1kg na adapter madbulla XG02, to 3/8" wewnętrzny lewy na 1" zewnętrzny prawy? http://allegro.pl/redukcja-z-malej-butli-na-reduktor-propan-i1617781329.html 21,8mm to nie jest 1", poza tym oba są L Edited May 22, 2011 by chemik333 Quote Link to post Share on other sites
Usama Posted May 22, 2011 Report Share Posted May 22, 2011 A tak teoretycznie dało by się nabić gaziaka sprężonym powietrzem? Quote Link to post Share on other sites
dodge6666 Posted May 23, 2011 Report Share Posted May 23, 2011 Mam zamiar zrobić sobie takowy zestaw: 1) Madbull XG02 2) przejściówka : http://allegro.pl/przetoczka-co2-zawor-wciskajacy-igle-i1592448752.html 3) Butla OZ 20' : http://allegro.pl/butla-co2-20-oz-zawor-on-off-mega-promocja-i1590755575.html 4) oczywiście butla "matka" 6kg :P I tutaj pojawia się pytanie: Jak ustawić dobrze psi aby zaworki były za każdym razem zbijane? Czy potrzebne jest coś jeszcze? Quote Link to post Share on other sites
pidzejfat Posted May 23, 2011 Report Share Posted May 23, 2011 Ciekawe jakim cudem chcesz zbić zawór który w teorii miałby trzymać 800psi? Pomijam już kwestię tego że taki magazynek rozszczelni się po podłączeniu... Poczytaj trochę w dziale snajperki tam jest o robieniu Rig'a na CO2/HP do M700 KJW /Tanaka i w praktyce każdej repliki zasilanej gazem... Bez reduktora ani rusz. I proszę nie kombinuj, bo jeszcze zrobisz sobie kuku, z ciśnieniem nie ma "zabawy". Quote Link to post Share on other sites
dodge6666 Posted May 23, 2011 Report Share Posted May 23, 2011 Ekhm, już próbowałem i wszystko gra, czasami po prostu ciśnienie jest zbyt wysokie - stąd też moje pytanie o liczbę PSI... Magazynki się nie rozszczelniają (głównie próbowałem na pistoletowych). Quote Link to post Share on other sites
Damiano13 Posted May 23, 2011 Report Share Posted May 23, 2011 (edited) Hmm, jaką masz replikę, magazynek magazynkowi nie równy, dziś dostałem ciężkie magi AGMu dla M4 i powiem tylko ja@#@$#%$ ile to waży, mogły by dać radę z HP, lekkie z WA chyba nie, choć może niech ktoś bardziej kompetentny się wypowie, ktoś w temacie o M4 GBB z WA wklejał zdjęcia, rozerwanego maga. Edited May 23, 2011 by Damiano13 Quote Link to post Share on other sites
dodge6666 Posted May 23, 2011 Report Share Posted May 23, 2011 No właśnie nie wiem od czego to zależy, jednym rozrywa magi i wywala zaworki a innym normalnie i ładnie działa. Ja próbowałem na magach od WE i TM, 1911stka i M9tka. Oba trzymają CO2. Jednak za jednym napełnieniem wszystko jest ok i strzelają a np za jednym nic się nie dzieje bo mechanizm nie daje rady zbić zaworka. Myślę że problemem jest za duża liczba PSI... problem jak ją dobrze wyregulować? Używam adaptera MB XC02. Quote Link to post Share on other sites
Damiano13 Posted May 23, 2011 Report Share Posted May 23, 2011 Reduktor z manometrem chyba innego wyjścia nie ma Quote Link to post Share on other sites
pidzejfat Posted May 23, 2011 Report Share Posted May 23, 2011 No właśnie nie wiem od czego to zależy, jednym rozrywa magi i wywala zaworki a innym normalnie i ładnie działa. Ja próbowałem na magach od WE i TM, 1911stka i M9tka. Oba trzymają CO2. Jednak za jednym napełnieniem wszystko jest ok i strzelają a np za jednym nic się nie dzieje bo mechanizm nie daje rady zbić zaworka. Myślę że problemem jest za duża liczba PSI... problem jak ją dobrze wyregulować? Używam adaptera MB XC02. Bez reduktora ani rusz. Czytaj ze zrozumieniem to co piszę. Bez reduktora nie będzie Ci tak czy inaczej zbijało zaworu... To że trzyma Ci magazynek to nie znaczy że za jakiś czas np nie "pierdzielnie" i rozwali Ci rękę i pistolet. Po to jest reduktor, żeby ciśnienie wyjściowe było takie jak GG (lub trochę wyższe). A nie 5-6x większe... Quote Link to post Share on other sites
dodge6666 Posted May 23, 2011 Report Share Posted May 23, 2011 (edited) Ale właśnie w większości zbija zaworek i wszystko dobrze działa. Czasami tylko nie daje rady. Czyli jak dokładnie powinna wyglądać konstrukcja? W ten sposób: Butla matka -> Przejściówka -> Butla OZ 20' -> Reduktor -> Madbull XCO2 -> magazynek ? I jaka liczba PSI jest optymalna? I czy da się nabić małą butlę z żądanym ciśnieniem? Edited May 23, 2011 by dodge6666 Quote Link to post Share on other sites
Damiano13 Posted May 23, 2011 Report Share Posted May 23, 2011 Green Gas = 100psi Quote Link to post Share on other sites
pidzejfat Posted May 23, 2011 Report Share Posted May 23, 2011 Ale właśnie w większości zbija zaworek i wszystko dobrze działa. Czasami tylko nie daje rady. Czyli jak dokładnie powinna wyglądać konstrukcja? W ten sposób: Butla matka -> Przejściówka -> Butla OZ 20' -> Reduktor -> Madbull XCO2 -> magazynek ? I jaka liczba PSI jest optymalna? I czy da się nabić małą butlę z żądanym ciśnieniem? Butla->reduktor->magazynek Na cholerę Ci to coś z MB co nadaje się w praktyce tylko do tych granatów na co2? Precyzyjnie nie ustawisz fpsów... W zależności od repliki od 80psi do 160psi. Wszystko zależy od systemu repliki zamka zaworów itd... Quote Link to post Share on other sites
dodge6666 Posted May 23, 2011 Report Share Posted May 23, 2011 Sądziłem, że taki XCO2 od Madbulla wystarczy, tym bardziej że udało mi się kilka razy nabić skutecznie maga. Czyli jak dobrze rozumiem wystarczy tak: Butla matka 6kg, wężyk do reduktora, dalej wężyk do końcówki np takiej: http://www.specshop.pl/product_info.php?products_id=2693&name=MadBull_Adapter_Propan_XG01 i na końcu zaworek magazynka :) Quote Link to post Share on other sites
pidzejfat Posted May 23, 2011 Report Share Posted May 23, 2011 Nie da rady nabijać Co2 o obniżonym ciśnieniu magazynka, bo starczy Ci na 3-5 strzałów... To samo na HP! To są inne gazy które mają całkowicie inną charakterystykę rozprężania się, stan ciekły występuje przy znacznie wyższym ciśnieniu, więc za "mało" będzie gazu aby wystrzelić cały magazynek... Jedynie na stałe wężyk do magazynka i tyle... Quote Link to post Share on other sites
Fearie Posted March 25, 2012 Report Share Posted March 25, 2012 Mógłby mi ktoś poradzić jakieś butle aby pasowały do madbull xg02? Szukałem w obi i castoramie niestety nie mają nic pasującego. Quote Link to post Share on other sites
asas Posted May 2, 2012 Report Share Posted May 2, 2012 (edited) Po wielu nieudanych próbach stworzenia takiego systemu postanowiłem w końcu odezwać się w tym wątku. Skompletowałem zestaw zawierający: - butlę 11kg (propan techniczny) - przejściówkę z butli na wąż - wąż o średnicy 9mm - szybkozłączkę łączącą wąż z końcówką do nabijania od adapteru Madbull'a XCO3 Problem w tym, że przy próbie nabicia magazynka gazem wchodzi go jedynie odrobinka (i to o bardzo niskim ciśnieniu) - nie starcza tego nawet na jeden strzał. Domyślam się, że kwestia tkwi właśnie w ciśnieniu gazu - ale co dokładnie zawiniło..? Może coś robię nie tak? Edited May 2, 2012 by asas Quote Link to post Share on other sites
P&P Posted May 2, 2012 Report Share Posted May 2, 2012 Jaki masz reduktor? Załóż od palnika gazowego, sprężarki( tylko nie wiem czy wytrzyma) Za jakiś czas zrobie przejściówkę na sprężone powietrze i dam znać :D Quote Link to post Share on other sites
Zambezi Posted May 3, 2012 Report Share Posted May 3, 2012 (edited) Ja się tak zastanawiam, gaz gazem, ale czy masz w tej butli coś takiego jak syfon? Jeżeli nie, kolego obróć butlę do góry nogami i spróbuj nabić. Tak jak w przypadku co2. Butla podłączona pionowo napęłnia się gazem do tego stopnia aż ciśnienia się wyrównają. dalej zachowuje się to już jak ciecz. trzeba go wziąć i normalnie przelać. Butla z syfonem, to butla posiadająca wężyk biegnący aż do jej dna (w środku) dzięki temu wężykowi butla podaje nie gaz a ciecz. kropen16, reduktor? do propanu? Jeżeli będziesz próbować nabijać magi na gg sprężonym powietrzem z zastosowaniem reduktora, to dostaniesz taki sam efekt jak kolega asas. Jeżeli chcesz mieć butlę w plecaku podłączoną na stałe do magazynka, to nie reduktor od palnika tylko conajmniej reduktor spawalniczy do co2 (ewentualnie na allegro są takie w działach akwarystycznych). Edited May 3, 2012 by Zambezi Quote Link to post Share on other sites
asas Posted May 3, 2012 Report Share Posted May 3, 2012 Zambezi - powiem Ci, że nie miałem pojęcia o syfonie - za chwilę sprawdzę butlę :) Zambezi - powiem Ci, że nie miałem pojęcia o syfonie - za chwilę sprawdzę butlę :) Quote Link to post Share on other sites
asas Posted May 3, 2012 Report Share Posted May 3, 2012 No i nie mam już opcji edycji, prosiłby o scalenie postów i usunięcie powtórzenia w poprzednim. Po odwróceniu butli okazało się, że... DZIAŁA! :) Dziękuję bardzo. Quote Link to post Share on other sites
Zambezi Posted May 3, 2012 Report Share Posted May 3, 2012 (edited) ;) Tak dla uściślenia, bo mi też się tam gafa trafiła. Butlę najpierw obracamy, dopiero później zaczynamy nabijać/odkręcamy zawór. To bardziej dla ludzi próbujących sił z Co2, no ale... ;) Edited May 3, 2012 by Zambezi Quote Link to post Share on other sites
asas Posted May 3, 2012 Report Share Posted May 3, 2012 No i teraz kombinowania ciąg dalszy... Skoro mam już działającą instalację, to czemu nie pójść o krok dalej? Zastanawiam się nad tym, w jaki sposób nabić ponownie butlę po GG. Wiem, że to możliwe - parę osób ogłaszało taką działalność. Póki co wpadłem na zrobienie czegoś w stylu dwustronnego zaworu w który wkłada się dyszę butli. Można by kupić dwa zwykłe madbullowskie zawory do magazynków, dorobić metalowy element z gwintami na zawory i gotowe.. Pytanie - gdzie można by dorobić ten metalowy element w który wkręcane by były zawory? Macie może jakieś pomysły? Quote Link to post Share on other sites
Zambezi Posted May 4, 2012 Report Share Posted May 4, 2012 Nie bawił bym się w wielokrotne nabijanie butli, one są słabe, mają badziewne zawory które puszczają gaz i może to być niezbyt bezpieczne. Łatwiej i lepiej kupić sobie małą butlę na co2 z zaworem on/off. Butlę taką nabijasz za pomocą wężyka z końcówką na kształt tego: http://www.kansus.pl/product_info.php?products_id=3177. Potem zakręcasz sobie zawór on/off, zmieniasz końcówkę na tą z dyszą do nabijania i masz gaz. Kupisz sobie małą butlę np o pojemności 12oz i będzie poręczniej niż z taką wielką z green gazu. Quote Link to post Share on other sites
asas Posted May 4, 2012 Report Share Posted May 4, 2012 Zambezi - propanu będę używał głównie do SCAR'a. Z tego co póki co zauważyłem, na strzelankę przerobi on conajmniej pół jak i nie całą butlę gazu - poza tym jest lekka i łatwa do użytku. Jeszcze wczoraj postanowiłem zrobić patent który opisałem, używając do tego masy "metalopodobnej" - dziś rano testy przy użyciu GG i... Gaz się przelewa :) Pozostaje mi jeszcze nabić porządnie taką butlę propanem i pozostawić w bezpiecznym miejscu - jak nic się nie stanie i nie pojawią się nieszczelności to wszystko gotowe. A propanem śmierdzi w całym domu.. ;-) Quote Link to post Share on other sites
Ari Posted May 4, 2012 Report Share Posted May 4, 2012 Daj znac czy Ci się uda. U mnie nadal czekają na ponowne nabicie 7 butli po GG oraz 8 pustych butli po propanie Coleman. Fajnie by było gdyby była taka mozliwośc, bo tachanie ze soba butli turystycznej w ktora wchodzi 600gram gazu, a calosc wazy 2kg, jest malo wygodne Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts