Mendi Posted December 19, 2015 Report Share Posted December 19, 2015 A Dex od lat montuję i wkłada do snajp każdą możliwą lufę, lata lecą coraz to nowsze teorie i innowacyjne lufy się pojawiają a jak pdi 6,01 jest najlepsza to dalej jest. Precyzyjna, wytrzymała, debiloodprona rurka - czego chcieć więcej od PDI?> Quote Link to post Share on other sites
mikadorus Posted December 19, 2015 Report Share Posted December 19, 2015 Precyzyjna, wytrzymała, debiloodprona rurka - czego chcieć więcej od PDI?> Przy obecnych kulkach to 6.08mm nie jest wcale takie głupie ;). Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted December 20, 2015 Report Share Posted December 20, 2015 Przy obecnych kulkach to 6.08mm nie jest wcale takie głupie :icon_wink:. No niby niegłupie - czyżby trzeba się przeprosić z miraclem? Pytanie tylko: jak długo białe kulki 0,43/0,45 będą rosły do momentu, gdy przestaną wchodzić do 6,08? I co wtedy? Przesiądziemy się na kaliber 8mm? Problemem nie są lufy, tylko kulki, a w zasadzie ich brak. Quote Link to post Share on other sites
Indywidualista Posted December 20, 2015 Report Share Posted December 20, 2015 Też czytałem o tych większych średnicach. Uzasadnienie takie, że w np 6,01 kulka odbija się od ścianek lufy i po wyjściu może nabrać nie przewidywanej trajektorii. W tych wiekszych, kkulka zawsze otoczona wypychającym ją powietrzem. Też z boków. Z drugiej strony, wieksze przy tym straty powietrza co powinno przekładać się na zasięg negatywnie. Więc, kij go wie... Quote Link to post Share on other sites
mikadorus Posted December 20, 2015 Report Share Posted December 20, 2015 Też czytałem o tych większych średnicach. Uzasadnienie takie, że w np 6,01 kulka odbija się od ścianek lufy i po wyjściu może nabrać nie przewidywanej trajektorii. W tych wiekszych, kkulka zawsze otoczona wypychającym ją powietrzem. Też z boków. Z drugiej strony, wieksze przy tym straty powietrza co powinno przekładać się na zasięg negatywnie. Więc, kij go wie... Z tego co widzę to trzeba po prostu zamontować odpowiednio krótszą lufę - bo nie ma opcji powiększenia cylindra w większości karabinów wyborowych. Ew. Mańki. Quote Link to post Share on other sites
Bartuce Posted December 20, 2015 Report Share Posted December 20, 2015 Wszyscy użytkownicy PDI, których znam wypowiadają się o tej lufie tylko i wyłącznie w superlatywach. I to nie na zasadzie "no ładnie leci" tylko wchodzi to już w zachwyt :) Sam jeszcze nie używałem i coraz bardziej się zbliżam do decyzji kupna PDI 6,01 650mm. Tak jak Mendi zauważył - w chwili obecnej nie lufa jest problemem tylko kulki marnej jakości. Będą fundusze to będzie PDI i czas pokaże co dalej :) Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted December 21, 2015 Report Share Posted December 21, 2015 Wszyscy użytkownicy PDI, których znam wypowiadają się o tej lufie tylko i wyłącznie w superlatywach. I to nie na zasadzie "no ładnie leci" tylko wchodzi to już w zachwyt :icon_smile: Sam jeszcze nie używałem i coraz bardziej się zbliżam do decyzji kupna PDI 6,01 650mm. Tak jak Mendi zauważył - w chwili obecnej nie lufa jest problemem tylko kulki marnej jakości. Będą fundusze to będzie PDI i czas pokaże co dalej :icon_smile: Jeśli pod swd, to bierz 595mm. PDI nie jest cudowna, nie zapewni idealnej precyzji strzału, bo strzelamy kompozytem a nie ołowiem. Ale faktycznie, daje zwykle lepsze skupienie niż inne lufy precyzyjne. Quote Link to post Share on other sites
koniuXXX Posted December 21, 2015 Report Share Posted December 21, 2015 jeżeli ktoś ma parcie na drewniane niekoszerne elementy swd to proszę się ze mną skontaktować na pw ;) Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted December 26, 2015 Report Share Posted December 26, 2015 dorwałem komorę AirsoftPro z drugiej ręki, niestety bez dystansera. Czy ktoś mógłby zrobić mi zdjęcie swojego bądź dobrze go opisać, bym wiedział, co ulepić? Quote Link to post Share on other sites
Fenr1r Posted December 26, 2015 Report Share Posted December 26, 2015 Temat był już poruszany, dystanser to twardy wałek o średnicy 3mm (Mendi, popraw mnie jak się mylę), długość 5-7mm w zależności jakiej gumki hopa używamy, trzeba sobie dopasować. Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted December 26, 2015 Report Share Posted December 26, 2015 Temat był już poruszany, dystanser to twardy wałek o średnicy 3mm (Mendi, popraw mnie jak się mylę), długość 5-7mm w zależności jakiej gumki hopa używamy, trzeba sobie dopasować. Wszystko się zgadza. Kilka postów wcześniej była nawet fotka, gdy powiększałem dystanser http://forum.wmasg.pl/topic/71098-oficjalny-swd-dragunow-ak/page__st__1920#entry2058184 Quote Link to post Share on other sites
Bartuce Posted December 27, 2015 Report Share Posted December 27, 2015 No i stało się :) w dniu dzisiejszym wylądowała u mnie lufka PDI!!! Rezultat; no 60-70 metrów leci nie omal w punkt. Promień koła jaki mi wyszedł po kilku strzałach to około 10cm przy praktycznie bezwietrznych warunkach. Na większą odległość jeszcze nie robiłem testów bo niestety nie mam gdzie. Na poprzedniej lufie kulki latały jak chciały. Przy wyżej wspomnianych odległościach miałem 33% szans na trafienie. Skupienie znikome :( teraz to jest inna bajka. Kompozyt leci po linii prostej jak po sznurku. Chwila kalibracji HopSiupa wraz z lunetą i wyniki lepsze niż się spodziewałem. Na chwile obecną mam SWD jak trzeba :) Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted December 27, 2015 Report Share Posted December 27, 2015 Te 10cm skupienie to na 70m? Czym strzelasz, kulkami z łożysk? Quote Link to post Share on other sites
Bartuce Posted December 27, 2015 Report Share Posted December 27, 2015 Jutro zmierzę dokładnie odległości i zrobię fotkę. Quote Link to post Share on other sites
Indywidualista Posted December 28, 2015 Report Share Posted December 28, 2015 (edited) WOW! Skupienie godne podziwu! Ja w Nd strzelałem na 75 m do balonu rozmiaru głowy to ... 5 z 10 trafiałem a reszta - obok +/-20-100 cm w zależności od podmuchów wiaterka i jakości tych że guarderów 0,36. 580-600 fps. Panowie - takie zapytanie: tor lotu oraz zasięg u mnie, staje się normalnym dopiero po 4m-6m strzale. Dalej już OK. Czy przy naszych częstotliwościach strzałów można mówić o nagrzewaniu się gumki HU? Czy winić tradycyjną w GD wilgoć? Ktoś tak ma? No bo po przerwie w 20-30 min znów kilka strzałów idą bliżej... Dzięki. Edited December 28, 2015 by Indywidualista Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted December 28, 2015 Report Share Posted December 28, 2015 twarda guma Quote Link to post Share on other sites
Bartiełow Posted December 28, 2015 Report Share Posted December 28, 2015 Macał ktoś tę niebieską gumkę dodawaną do komory airsoft pro? Quote Link to post Share on other sites
Pycio Posted December 28, 2015 Report Share Posted December 28, 2015 mam i macałem ją :D Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted December 28, 2015 Report Share Posted December 28, 2015 Indywidualista: Spróbuj na słabszej sprężynie. Guardery 0.36 u mnie latają bardziej przewidywalnie na stockowej sprężynie, tej co daje jakieś 550 FPS. Przy sp170 pod koniec zasięgu maksymalnego bardziej świrują. Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted December 28, 2015 Report Share Posted December 28, 2015 Macał ktoś tę niebieską gumkę dodawaną do komory airsoft pro? Tak samo miękka jak i wcześniejsza czarna. Bardzo szybko się rozrywa. Quote Link to post Share on other sites
Bartiełow Posted January 4, 2016 Report Share Posted January 4, 2016 Witam ponownie, sprężyna na pierścieniu ma siedzieć luźno czy ciasno?(w sensie czy ma się swobodnie obracać) Bo szlifuję ten pierścień (springa guardera też) i szlifuje a to dalej ciasno siedzi. Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted January 5, 2016 Report Share Posted January 5, 2016 Spokojnie może siedzieć na spory wcisk. Ja tak mam i nie narzekam. Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted January 5, 2016 Report Share Posted January 5, 2016 Springi guardera i tornado sa bardzo ciasne, często też końcówka zwoju jest rozszerzona po szlifowaniu. W teorii sprężyna powinna z luzem wejść na pierścień, by zwoje mogły się swobodnie przemieszczać, ale w praktyce jest tak jak mareq pisze - na wcisk też działa ok. Warto natomiast ładnie wygładzić drugi koniec pierścienia i samą podstawę prowadnicy, by pierścień mógł się obracać. Łożyskowanie w tamtym miejscu ułatwiało naciąganie. Quote Link to post Share on other sites
Robbb Posted January 8, 2016 Report Share Posted January 8, 2016 Witam wszystkich SWDowców na komisie dałem ofertę Dzysza SWD AK , już je kiedyś tu sprzedawałem zrobiłem następną serię jakby ktoś był zainteresowany pozdr. Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted January 8, 2016 Report Share Posted January 8, 2016 Panowie, ile warte są drewna do SWD, nowe, kopie, ale w 100% ze zgodnymi wymiarami? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts