NFZ Miro Posted September 3, 2004 Report Share Posted September 3, 2004 Witam Niedługo bede musiał wymienić gumke hop up i nie jestem pewnien ,którą kupić - standardowa z maruii - czy sylikonową. Chciałbym wiedzieć ,która jest lepsza, a może nie ma żadnej różnicy? Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted September 3, 2004 Report Share Posted September 3, 2004 silikon 8) Quote Link to post Share on other sites
Kmieciu4eveR Posted September 3, 2004 Report Share Posted September 3, 2004 Na silikonowej mocniej podkręca kulki niż standardowa, przy jednakowym ustawieniu dociskania. Możnaby z tego wywnioskować, że silikon w mniejszym stopniu spowalnia kulkę. Co się tyczy strzelania w zimie: różnicy nie zauważyłem, bo na zwykłej problemów nie miałem. Quote Link to post Share on other sites
Dzidek Posted September 4, 2004 Report Share Posted September 4, 2004 Na początku z silkonową gumką mogą być problemy mogą dziwnie kulki latać ale po wystrzeleniu 2000 kulek już jest bardzo dobrze. Quote Link to post Share on other sites
Weq Posted September 4, 2004 Report Share Posted September 4, 2004 Na silikonowej mocniej podkręca kulki niż standardowa, przy jednakowym ustawieniu dociskania. Możnaby z tego wywnioskować, że silikon w mniejszym stopniu spowalnia kulkę. Moze sobie rozrysuj na wektorach i energiach bo cos mi sie zdaje ze piep... sie mylisz. Weq Quote Link to post Share on other sites
Stolar Posted September 5, 2004 Report Share Posted September 5, 2004 Myślę że Kmieciowi chodzi o to że silikon ma inne właściwości niż guma. Silikon ma większy współczynnik tarcia więc przy tym samym ustawieniu nacisku na gumkę hop-up bardziej podkręca kulki. Skoro podkręca je bardziej to znaczy że równocześnie bardziej je spowalnia od gumki gumowej. Z pozoru wydaje się więc że to silikon bardziej spowalnia. Spójrzmy jednak na to od tej strony: aby podkręcać kulkę w tym samym stopniu na gumce silikonowej i gumowej przy tej drugiej trzeba mieć bardziej podkręcony hop-up(gumka bardziej naciska na kulkę). W tym momencie to już przypuszczenie: zwiększenie nacisku na kulkę przy gumowej gumce hop-up bardziej ją spowalnia niż zwiększone tarcie silikonu przy mniej wkręconym hop-upie. Z resztą niech Kmieciu powie o co mu chodziło :wink: . Pozdrawiam! Quote Link to post Share on other sites
NFZ Miro Posted September 6, 2004 Author Report Share Posted September 6, 2004 Wielkie dzięki , teraz wiem którą kupić - sylikonową :D Quote Link to post Share on other sites
Procent Posted September 6, 2004 Report Share Posted September 6, 2004 Podobno w zimie ma lepsze właściwości. Chociaż zimy w polsce są na tyle łagodne że chyba różnica jest niezauważalna. Quote Link to post Share on other sites
PAT_PotulnY Posted September 8, 2004 Report Share Posted September 8, 2004 Ja miałem tak: zmieniłem lufe na precyzyjna myślałem że będzie fajnie a tu nagle franca jedna pluje na 30m max. Wkurzyłem się próbowałem różnych sztuczek, czyszczenia i różnych kulek i zawsze to samo albo się zatnie albo ledwo 30m pociągnie. Dopiero po zmianie na silikonową odrazu smiga tak jak powinno i jestem :lol: :lol: :lol: verry happy. Quote Link to post Share on other sites
Sievicz Posted June 9, 2007 Report Share Posted June 9, 2007 Mam takie małe pytanie. Czy gumka silikonowa może spowodować podkręcanie kulki w jednym kierunku?? Mam R6 Wella, kulki leciały prosto, nawet ładnie. Oddałem do lekkiego tuningu (wymiana cylindra, dyszy, gumki, głowicy i tłoka) i kulki latają mi tak samo tylko że po jakimś locie mocno skręca w prawo. Chciałem wymienić gumke na starą tylko nie wiem jak dobrac się do Komory :D. Czy po wystrzeleniu jakiejś liczby kulek może być już normalnie?? Quote Link to post Share on other sites
Tomkower Posted June 9, 2007 Report Share Posted June 9, 2007 Może byc tak że gumka musi się dotrzeć. Przy próbie wymiany gumki możesz zniszczyć tą, którą masz już założoną. Silikony są dośc podatne na uszkodzenia. Bardziej niż te ze zwykłej gumy. Problem w skręcaniu kulek może tez powodowac poprostu brudna lufa. Quote Link to post Share on other sites
Sievicz Posted June 9, 2007 Report Share Posted June 9, 2007 Lufa aż lśni:D spróbuje wystrzelić z 2000 kulek może coś pomoże. Dzięki za pomoc Quote Link to post Share on other sites
Dudi Posted June 9, 2007 Report Share Posted June 9, 2007 Lufa aż lśni:D spróbuje wystrzelić z 2000 kulek może coś pomoże. Dzięki za pomoc Byćmoże masz po prostu krzywo założoną gumkę bądź przekręconą lekko lufę w komorze hop-up i dlatego pod koniec skręcają Ci kulki - przynajmniej ja tam miałem i po rozłożeniu oraz ponownym dokłądnym złożeniu wszystkiego problemu już nie ma. Quote Link to post Share on other sites
NFZ Miro Posted June 9, 2007 Author Report Share Posted June 9, 2007 (edited) Dudi ma racje,prawdopodobnie lufa albo gumka obróciła sie,co powoduje skręcanie kulek która gumka sylikonowa jest najlepsza do stockowego aega? Edited June 9, 2007 by NFZ Miro Quote Link to post Share on other sites
outsider Posted June 9, 2007 Report Share Posted June 9, 2007 (edited) Gumka silikonowa Systemy jest najbardziej standardowa, dobra jest i do stockowych aegów jak i do tuningowanych (do 400fps). http://www.asgshop.pl/produkt.php?id=55 Edited June 9, 2007 by bartek_86 Quote Link to post Share on other sites
Sievicz Posted June 9, 2007 Report Share Posted June 9, 2007 To może mi ktoś powiedzieć jak mam dostać się do gumki?? Nie wiem jak rozkręcić Komorę :( Quote Link to post Share on other sites
misiek009 Posted June 9, 2007 Report Share Posted June 9, 2007 Ta gumka Systemy służy do montażu w replikach powyżej 450 FPS... Najlepszy będzie przeźroczysty Guarder. Quote Link to post Share on other sites
NFZ Miro Posted June 9, 2007 Author Report Share Posted June 9, 2007 (edited) a jak jest z Hu mad bull'a?,co do Hu systemy,uzywałem takiej w famasie i było wszystko ok. Edited June 9, 2007 by NFZ Miro Quote Link to post Share on other sites
zdzisiu Posted June 11, 2007 Report Share Posted June 11, 2007 Przezroczysty madbull może jest dobry w stockowych giwerach, w moim MP5 (350-370fps) zepsuł się po niecałym tysiącu kulek. Za to czarna gumka jest za twarda nawet dla 590fps. Ale dystansery są fajne.. :-F Quote Link to post Share on other sites
Sievicz Posted June 11, 2007 Report Share Posted June 11, 2007 Dzięki za pomoc, już udało mi się dostać. Gumka była źle założona. Mam gumke przeźroczystą Guardera Quote Link to post Share on other sites
kermit Posted June 11, 2007 Report Share Posted June 11, 2007 Misiek009 mylisz się. Używam czarnej silikonowej gumki systemy na replice 410 fpsów, oraz używałem ją także wcześniej gdy miałem sprężynę m100 - działała (działa nadal po prawie rocznej eksploatacji) prawidłowo. Może ci chodziło o gumki prometeusa fioletowe? Co do gumki Madbulla to nie polecam przeźroczysta jest zbyt delikatna na upgrade (rozrywa się) a czarna to chyba dopiero zaczyna działać przy 500fpsowych upgradeach.... Quote Link to post Share on other sites
outsider Posted June 11, 2007 Report Share Posted June 11, 2007 A jak to jest z gumkami Prometheusa czerwonymi? Czy ktoś z Was posiada taką bądź używał kiedyś? Quote Link to post Share on other sites
misiek009 Posted June 11, 2007 Report Share Posted June 11, 2007 Po pierwsze - tego prometheusa trzeba "dostosować do AEGA" (przynajmniej do CA) bo jest troszkę za długi i za gruby... po drugie - Nadaje się do NAPRAWDĘ mocnych replik (ok 500f/s - 550f/s i powyżej) Quote Link to post Share on other sites
Szreder Posted June 11, 2007 Report Share Posted June 11, 2007 Nie chce tworzyć następnego tematu więc tutaj spytam. Gumka HU sylikonowa Guardera (czarna) czy Systemy (czarna)? Prosił bym o odpowiedź kogoś kto miał porównanie. Ogólnie z tego co widzę na forum to systema ma lepszą opinię, ale jak wychodzi zestawienie akurat tych dwóch gumek? Quote Link to post Share on other sites
misiek009 Posted June 12, 2007 Report Share Posted June 12, 2007 Bierz Systemę o ile masz dobry dystanser (bo do systemy nie dołączają dystansera). Podobno lepsza, ale nie ma za wielkiej różnicy... Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts