Leśnik76 Posted March 10, 2011 Report Share Posted March 10, 2011 A czego używacie koledzy do prania bielizny termoaktywnej. Ja do swojego Bubecka Thermo użyłem zwykłego płynu do ręcznego prania tkanin delikatnych i nie wyżymałem, ale zastanawiam się czy nie powinienem użyć jakiegoś płynu specjalistycznego, tak jak trzeba robić w przypadku kurtek z membraną. Swoją drogą to swojego Campusa jeszcze nie musiałem prać ale co Wy polecacie do prania a co zabezpieczenia membrany? Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted March 10, 2011 Report Share Posted March 10, 2011 Po raz enty. Szare mydło. Biały Jeleń. Tarty na tarce. Ewentualnie płatki mydlane do pieluch. Quote Link to post Share on other sites
Leśnik76 Posted March 11, 2011 Report Share Posted March 11, 2011 Jak rozumiem mydełko tak do bielizny jak i do kurtki czy polarów? (tak wiem jestem upierdliwy ale lubię dokładnie widzieć..) Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted March 11, 2011 Report Share Posted March 11, 2011 Ja w tym wszystko piorę. Quote Link to post Share on other sites
Bren Posted March 12, 2011 Report Share Posted March 12, 2011 Po raz enty. Szare mydło. Biały Jeleń. Tarty na tarce. Ewentualnie płatki mydlane do pieluch. Rozpuścić w gorącej wodzie i przelać przez płótno, bo inaczej się można zapłukać na śmierć, żeby zmyć osad mydła. W przypadku twardej wody, warto dodać niewielka ilość zwykłego proszku do prania. Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted March 13, 2011 Report Share Posted March 13, 2011 Nie wiem jaka mam wodę ale osadu brak. Trę na drobnej tarce na miał, osadu nie ma, rozpuszcza się wszystko. Ale masz rację, nie wspomniałem by przed wlaniem do pralki rozpuścić w gorącej wodzie. Quote Link to post Share on other sites
Wielki151900 Posted March 24, 2011 Report Share Posted March 24, 2011 Elo. Mam pytanko, mam tutaj dwie góry od mundury. http://www.e-militaria.pl/p-602/bluza-helikon-woodland-wz93-ripstop http://www.specshop.pl/product_info.php?products_id=5654&name=Bluza_TCU_-_Helikon_-_Pantera_WZ93 Chciałem się spytać czy to wina zdjęć że jest taka różnica w kolorach czy wz93 może się tak bardzo różnić od wz93? :blink: Quote Link to post Share on other sites
wojtekk8 Posted March 24, 2011 Report Share Posted March 24, 2011 Raczej światło i ustawienia aparatu itd. Chociaż w kontraktach zdarzają się duże różnice w odcieniach - miałem kiedyś taki mundur, a nawet mam gdzieś jeszcze bluzę od niego - strasznie jaskrawy był. Jeżeli już kupujesz np. na allegro to lepiej komplet od razu, a nie na jednej aukcji spodnie, a na drugiej bluzę. Quote Link to post Share on other sites
Azur Posted August 30, 2011 Author Report Share Posted August 30, 2011 A ja mam takie zapytanie odnośnie butów z membraną,a dokładnie ich konserwacji. Kupiłem sobie Belleville ICB, regularnie czyszczę je i smaruję za pomocą impregnatu Nikwaxa. Zauważyłem, że są już nieco pościerane. Na forum specops czytałem wypowiedź Catcha22, że obecne środki impregnujące konserwują również skórę. Jednak patrząc na wygląd moich butów, które są po zaledwie 2-3 wypadach do lasu, nie do końca mnie to przekonuje. Czy istnieją jakieś środki, które konserwują skórę, jednocześnie jej nie zapychając? Quote Link to post Share on other sites
aciepk Posted August 30, 2011 Report Share Posted August 30, 2011 Oczywiście, że istnieją, choćby leather conditioner nikwaxa. Quote Link to post Share on other sites
Azur Posted August 30, 2011 Author Report Share Posted August 30, 2011 (edited) O, podziękować. Swoją drogą, odnośnie konfiguracji umundurowania to opiszę swoje doświadczenie ze skarpetami z Coolmaxu, które kiedyś polecił mi von Zakapior. Otóż zakupiłem sobie do Bellevilli ICB skarpety TRAVEL z oferty Miwo Military Praszka. Buty na stopach miałem praktycznie cały dzień. Pomimo niezłych upałów w trakcie dnia, cały czas miałem uczucie, że moje stopy są suchutkie. Ponadto po zdjęciu skarpet odnosi się wrażenie, że są one mokre z zewnątrz - klasyczne skarpety bawełniane są po prostu wilgotne, tutaj to wrażenie jest nieco inne, co, w mojej opinii, jest dowodem na działanie "systemu kanalików odprowadzających wilgoć". Generalnie po 4 dniach łażenia wróciłem do domu bez żadnych sensacji typu obtarcia, odparzenia, czy odciski,a stopy mam pod tym kątem dość delikatne. W związku z tym polecam porządne amerykańskie buty i stosowanie oddychających skarpet. Edited August 30, 2011 by Azur Quote Link to post Share on other sites
Kalashnikov Posted September 2, 2011 Report Share Posted September 2, 2011 Kupiłem ostatnio ASOLO FUGITIVE GTX i mam pytania odnośnie konserwacji ewentualnie traktowania. Czy w razie wejścia w błoto/muł może się coś stać z membrana gore? Czy w razie ich kompletnego zanurzenia warto zwrócić później na coś uwagę przy suszeniu/impregnacji? Quote Link to post Share on other sites
Komanch Posted September 4, 2011 Report Share Posted September 4, 2011 Pytanie: Podobno brytole zakładają gore-tex pod smocka - jak wpływa to na oddychalność owego gore? czy bawełna na wierzchu nie ogranicza membrany? I drugie pytanie : Jak sprawuje się membrana gore-tex pac lite w terenie - czy jakaś armia jej używa - słyszałem ,że chyba grom miał kiedyś na wyposażeniu komplety z tej membrany. Quote Link to post Share on other sites
kufel_wro Posted September 4, 2011 Report Share Posted September 4, 2011 (edited) Paclite sprawuje się dobrze ale szeleści :icon_neutral: Mam taką kurtkę i jest git: http://coldweatherclothing.info/MCWCS/LightweightExposureSuit.html Edited September 4, 2011 by kufel_wro Quote Link to post Share on other sites
von_Zakapior Posted September 25, 2011 Report Share Posted September 25, 2011 (edited) Brytole zakładają, ale jeśli: a. jest zimno i wkłada się wszystko na organizm, celem uniknięcia hipotermii, a jednocześnie chce się zachować dostęp do dóbr materialnych znajdujących się w windproofie (tzn kieszenie); b. leje jak w Szkocji i windproof zaczyna puszczać wodę. Wkłada się wtedy gore pod windproofa. Jest jeszcze wariacja tego punktu - zaczyna lać i zdążysz wyjąć goretex z plecaka i założyć na windproofa... W pozostałych przypadkach windproof całkowicie wystarcza, a gore leży w plecaku i czeka na ww sytuacje. Oddychalność trochę gorsza, ale za to jak ciepło! Edited September 25, 2011 by von_Zakapior Quote Link to post Share on other sites
Duncan McLain Posted October 8, 2011 Report Share Posted October 8, 2011 A jest tak dlatego, że w regulaminach brytyjskich i ogólnie przyjętej praktyce w tej armii, goretex nie jest odrębną kurtką, ale jedynie LINEREM czyli pokrowcem, nakładką itp. Zgadzam się całkowicie z Zakapiorem. Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted October 8, 2011 Report Share Posted October 8, 2011 Liner to raczej coś co wkłada się POD ubranie. W zależności od tego, czym faktycznie jest ów liner, może to być podpinka lub wyściółka. Nakładka/pokrowiec to cover. Quote Link to post Share on other sites
Ciećwa Posted October 27, 2011 Report Share Posted October 27, 2011 Witam. Zapoznałem się z informacjami zawartymi w tym topicu, jednak niektóre kwestie wciąż są dla mnie niejasne. Otóż zainteresował mnie taki komplet bielizny termoaktywnej i mam kilka pytań związanych z jego użytkowaniem. Czy stosując go w zimę, wraz z polarem i kurtką gore ECWCS II gen. nie będzie zbyt zimno? Czy sensowne będzie użycie koszulki z tego kompletu w lato bezpośrednio pod BDU? No i przede wszystkim jak jest z jakością, czy jest wart swojej ceny czy lepiej zainwestować w coś z firm cywilnych? Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Hajdi Posted October 28, 2011 Report Share Posted October 28, 2011 To zależy jaka zima i jakie lato :P Jeśli będzie gorąco to lepiej zainwestować w podkoszulek termo niż męczyć się w takim longsleevie. A w zimę tak naprawdę najwięcej zależeć będzie od polarku no i od temperatury(po prostu pewnych stopni poniżej zera nie da się po prostu przeskoczyć ;) ) Co do jakości się nie wypowiem bo nie używałem. Quote Link to post Share on other sites
Guest gecko123 Posted November 23, 2011 Report Share Posted November 23, 2011 (edited) Jako, że robi się coraz zimniej czas pomyśleć o ciuszkach na ASG. Do jak bylo kolo 6-7 stopni to biegalem w polarze, pod tym koszulką termoaktywaną z dlugim rękawem i bylo ok. Ale jak jest zimniej lub zaczyna wiać wiatr robi się chlodno. Co na to polecacie? Tak, żeby można bylo komfortowo się czuć w nizszych temperaturach? Mam oryginialnyą parkę APECS, nawet w dość zimowym kamuflażu (ABU). Fajne Gore, ale nie wiem jak jest z tego oddychalnością, gdyż ze względu na kamuflaż nie używalem go na strzelankach, jedynie przy lżejszych czynnościach, na przyklad na żaglach i się nie zagotowalem. Po prostu wygląda na bardziej nastawione na nieprzepuszczalność wody, niż na oddychalność. Edited November 23, 2011 by gecko123 Quote Link to post Share on other sites
Karmazyt Posted November 23, 2011 Report Share Posted November 23, 2011 Być może, gdzieś w tym temacie to opuściłem, ale... Jak wygląda sprawa, z noszeniem goretexu? Generalnie, posiadam polskie gore, czy powinno być noszone na normalnym mundurze, czy nosi się je na tym dresowym ocieplaczu? W spodniach są dwie kieszenie przelotowe, wiem, ale nie zbyt widzę wygodę noszenia tego na mundurze normalnie. Jak to jest? Quote Link to post Share on other sites
luis Posted November 23, 2011 Report Share Posted November 23, 2011 (edited) Jak wygląda sprawa, z noszeniem goretexu? Aby skorzystać z funkcjonalności tkaniny paro przepuszczalnej powinieneś nosić polarowy ocieplacz (spodnie i bluza,), sęk w tym że tkanina z której jest wykonana ma właściwości wind stopera , a więc takie ubranie jest dobre przy ujemnych temp i silnym wietrze (najczęściej na poligonie), pozostaje kombinacja z lżejszą bielizną termoaktywną, aby nie przegrzać organizmu. W mojej jednostce spodnie i kurtkę zwykle zakłada się na spodnie munduru polowego, jak solidnie leje, albo jest dosyć chłodno - tylko wówczas szlag trafia idea paro przepuszczalności. Występuje także opcja - noszenie kurtki z ocieplaczem (bez konieczności zakładania bluzy mundurowej) i spodniami od munduru polowego (tylko na misjach zagranicznych, lub podczas obsługi sprzętu, można mieć założoną samą bluzę ocieplacza+ spodnie munduru polowego). Edited November 23, 2011 by luis Quote Link to post Share on other sites
Karmazyt Posted November 23, 2011 Report Share Posted November 23, 2011 Luis, nie wiem, czy dobrze rozumiem. Ocieplacz, to te śmieszne oliwkowe dresy, tak? Czyli noszenie tych dresów i na to gore...jest bez sensu, dobrze zrozumiałem? :happy: Jeszcze tak przy okazji na szybko - czy da się dokupić osobno kaptury do kurtek od polskiego gore? Mój gdzieś zaginął w akcji, i poszukuję. Czy tylko rynek wtórny? Quote Link to post Share on other sites
TBM Posted November 24, 2011 Report Share Posted November 24, 2011 Tylko rynek wtórny. Swoją drogą kaptur w tych kurtkach ma tak fatalny krój że nie nadaje się absolutnie do niczego. Chyba tylko jak pada i stoisz na warcie to głowę z hałerem schować do niego jak się nie ruszasz. Quote Link to post Share on other sites
Karmazyt Posted November 24, 2011 Report Share Posted November 24, 2011 TBM, w takim razie nawet nie będę szukał, skoro mówisz, że do bani :) Dzięki za info. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts