REMOV Posted June 26, 2005 Author Report Share Posted June 26, 2005 Na fotce z lezącym US-manem widać rączke na dolną szynę, która robi też za dwójnóg. Fajny pomysł - nie trzeba wybierać między rączką a dwójnogiem. Zerknij na ten patent :wink: Te stopki są dołączane czy są integralnym elementem raczki (np.składanym do jej wnętrza)?Moim zdaniem - tak. ...i jeszcze dwa ze SCAR-em Quote Link to post Share on other sites
gribshift Posted June 26, 2005 Report Share Posted June 26, 2005 Chwytonóg! A to to też to? :) Chyba nie. http://www.allegro.pl/show_item.php?item=55649386 Quote Link to post Share on other sites
Okruch Posted June 26, 2005 Report Share Posted June 26, 2005 Składany, demontowalny dwójnóg do kbk AK można byłoby zamontować na lufie zaraz za łożem (patrząc od strony kolby), jednak ten dwójnóg został zaprojektowany jako podpórka przy strzelaniu z pozycji leżąc, zwłaszcza z broni wyposażonej w ciężki wzmacniacz obrazu np. NSPU. Zatrzask, mocujący dwójnóg na lufie, ma konstrukcję otwartą - nie jest w jakikolwiek sposób blokowany. Sądzę, że podczas prób użycia dwójnogu w roli uchwytu, dochodziłoby wielokrotnie do przypadkowego demontowania go z lufy, co, jak sądzę, powodowałoby utratę kontroli żołnierza nad bronią. Źródło: Z. Gwóźdź, P. Zarzycki, Polskie konstrukcje broni strzeleckiej, SIGMA NOT Warszawa 1993, str. 182. Granatnik z modułowym mechanizmem spustowym? Moim zdaniem, ciekawe i logiczne rozwiązanie. Czy istnieją plany zintegrowania ze SCAR "komputera celowniczego" znanego z F-2000? Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted June 26, 2005 Report Share Posted June 26, 2005 Szczerze powiedziawszy, wątpię Okruch - spodziewałbym się że podobnie jak granatnik będzie posiadał składany celownik sczebelkowy o konstrukcji bliskiej temu znanemu z AG36 (i podobno bardzo efektywnemu). F2000 tylko w kilku egzemplarzach testowych miał ten dalmierz/celownik laserowy dla granatnika, pozostałe miały zwykły, mechaniczny montowany z lewej strony (z prawej jest okno wyrzutnika łusek). O ile pamiętam to ten FN-owski laserowy celownik do granatnika był w sumie urządzeniem dosyć prostym, bez możliwości przesyłu danych, wskazania opierały się na migających diodach - czy jako taki jest w sumie dużo lepszy od mechanicznego celownika? Trudno orzec... Może R. zna jakieś szczegóły z testów tego urządzenia - ja widziałem tylko prezentację. Quote Link to post Share on other sites
Imashel Posted June 27, 2005 Report Share Posted June 27, 2005 Hm...bez granatnika karabin wygląda tak sobie, ale zdjęcia już z nim wyglądają o niebo lepiej. Ale przecież chodzi nie o wygląd, a o osiągi. Choć, może gdy wróg zobaczy karabin i zacznie się śmiać, to żołnierze uzbrojeni w nowe karabiny będą mieli czas by ich wybić :P A, i patent z rączko-dwójnogiem jest niezły :) Quote Link to post Share on other sites
Pesus the Hunter Posted June 27, 2005 Report Share Posted June 27, 2005 Kolba w tym karabinie wygląda dość nie solidnie. Pewnie przy próbie wybicia szyby by się złamała (kolba sprawia wrażenie tandetnego plastiku). M4 nie przewyższy osiągami. Quote Link to post Share on other sites
Cybul Posted June 27, 2005 Report Share Posted June 27, 2005 A na pierwszy rzut oka kolba w M4 wyglada solidnie ? Nie sadze. I skad masz takie niusy ze nie przewyzszy osiagami m'ki ? Quote Link to post Share on other sites
Pitek Posted June 27, 2005 Report Share Posted June 27, 2005 Pesus nie panikuj, to tylko wersje prototypowe wyprodukowane przez koncern zbrojeniowy CYMA. Jak skończą pierwsze testy to zaproszą cię do współpracy przy projektowaniu. Quote Link to post Share on other sites
Pesus the Hunter Posted June 27, 2005 Report Share Posted June 27, 2005 To, że nie przewyższy osiągami m'ki to moja spekulacja. Po co wycofywać coś co jest dobre. A kolba w M4 na mój gust wygląda solidniej. Tam nie czuć takiej "plastikowości". Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted June 27, 2005 Report Share Posted June 27, 2005 Nie podkładaj się przyjacielu... :wink: Jak dużo wiesz o kryteriach wg. których projektuje się i ocenia broń palną o określonym przeznaczeniu? Jak dużo strzelasz z jakiejkolwiek ostrej broni? Twoje komentarze wskazują że nie masz o niczym zieloniutkiego pojęcia. :) Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted June 27, 2005 Author Report Share Posted June 27, 2005 To, że nie przewyższy osiągami m'ki to moja spekulacja.Obawiam się, że jest błędna. SCAR pod każdym względem (a przynajmniej na podstawie ujawnionych charakterystyk, bo jak to będzie w rzeczywistości - czas pokaże) jest lepszy od M4Ax. Po co wycofywać coś co jest dobre.Problem polega na tym, że M4Ax nie jest takie do końca "dobre". Gdyby tak było raczej nie wartoby wprowadzać nowej broni, prawda?A kolba w M4 na mój gust wygląda solidniej. Tam nie czuć takiej "plastikowości".A ja lubię ciemne blondynki :wink: Ja lubie rude. Przepraszam ale nie mogłem się powstrzymać./dzikki Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted June 29, 2005 Report Share Posted June 29, 2005 Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted June 29, 2005 Report Share Posted June 29, 2005 Ja wprawdzie w przeciwieństwie do Remova wolę blondynki, ale muszę powiedzieć że SCAR mi się podoba jako konstrukcja i to coraz bardziej.... 8) Tylko dolna część komory zamkowej w tym obrazku Szaszłykowym (SCAR-L) coś mi armalitem podjeżdza, (SCAR-H) ma inny chwyt, w starym stylu, miło przypominał FAL-a :roll: Quote Link to post Share on other sites
Lotos Posted June 30, 2005 Report Share Posted June 30, 2005 ... mi tez sie podoba...nawet kolor olvka tez :wink: Quote Link to post Share on other sites
Robson Posted June 30, 2005 Report Share Posted June 30, 2005 jesli chodzi o wyglad, to ja stawiam na Xm8 :P jakby go jescze szynami oblozyl.... ahh EDIT: czy chwyt pistoletowy nie pochodzi z M'ki?? :roll: Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted June 30, 2005 Author Report Share Posted June 30, 2005 czy chwyt pistoletowy nie pochodzi z M'ki??Pewnie tak, skoro FN produkuje w USA również M16A2/A4, to mogą je i do EX-16 Mod 0 wykorzystywać. Quote Link to post Share on other sites
Robson Posted June 30, 2005 Report Share Posted June 30, 2005 loool, dzieki REMOV.... a masz taka fote w wiekszej rozdzieczlosci?? poza tym widze ze jakas Mka zostala w arsenale SOF... Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted June 16, 2006 Author Report Share Posted June 16, 2006 Miałem się okazję ostatnio nieco SCAR-em pobawić (niestety tylko "na sucho"). Na zdjęciach poniżej ostateczny wygląd obu modeli (SCAR-L do naboju 5,56 mm x 45 NATO i SCAR-H do 7,62 mm x 51 NATO). Od tego roku rusza produkcja, za niedługo FNH/FNMI podpisują ostatecznie kontrakt z US SOCOM. Ogólne wrażenia bardzo pozytywne, przemyślana konstrukcja, wszystko na swoim miejscu. Co prawda szybka wymiana lufy jest raczej niemożliwa (zabiera to kilka minut i wymaga narzędzi), ale w końcu nie jest to aż tak bardzo potrzebne. b Powyżej 7,62-mm subkb SCAR-H (CQC), poniżej 7,62-mm kb SCAR-H (S) Po złożeniu kolby jak widać, można normalnie prowadzić ogień, mimo, że sama kolba wydaje się być ogromna, to jednak jest szalenie wygodna. Długość rozłożonej maksymalnie dla mnie wystarczająca (mam ponad 1,90 m wzrostu), poduszka podpoliczkowa to również doskonały pomysł. Bicia na komorze zamkowej, jeszcze eksperymentalne (EX17 MOD 0, czyli SCAR-H) No, nie mogłem się powstrzymać, SCAR-H (S) ;) 5,56-mm kbk SCAR-L (S) z podwieszanym, 40-mm granatnikiem. Wbrew pozorom wymiana magazynka nadal jest prosta, łatwa i przyjemna, pomimo, że montaż granatnika zasłania część gniazda magazynka. Sam granatnik też bardzo ciekawy, zarówno pod względem podwieszania, układu rygującego i wygody obsługi. Na europejski rynek broń trafi dopiero za kilka lat, w nieco odmiennej od amerykańskiej wersji (ale nie dużo będzie je różniło). Quote Link to post Share on other sites
Westie Posted June 16, 2006 Report Share Posted June 16, 2006 A ten granatnik to chyba pierwotnie został zaprojektowany pod F2000, tylko do SCARa go "lekko" zmodyfikowali... Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted June 27, 2006 Author Report Share Posted June 27, 2006 A ten granatnik to chyba pierwotnie został zaprojektowany pod F2000' date=' tylko do SCARa go "lekko" zmodyfikowali...[/quote']Czy ja wiem, czy tak lekko? Quote Link to post Share on other sites
Wombat Posted June 27, 2006 Report Share Posted June 27, 2006 Remov' date=' czytałem gdzieś (bodajze militaryphotos) ze Scar-h moze byc podobno zasilany magazynkami od kałasznikowa, czy to prawda, czy chodziło tylko o sama amunicje?[/quote'] Będą produkowane wariacje zasilane magami od emek oraz od kałachów. (źródło: world.guns.ru). Prawdopodobnie będzie można w warunkach polowych zmienić kaliber broni, wymieniając lufę oraz komorę nabojową. Nie będe jednak się upierał przy tej wersji, jednak sądząc po zdjęciach rozebranej broni, wydaje się to możliwe. Fajny patent :) Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted June 27, 2006 Author Report Share Posted June 27, 2006 Będą produkowane wariacje zasilane magami od emek oraz od kałachów.Zależnie od dolnej części komory zamkowej. będzie można w warunkach polowych zmienić kaliber broni' date=' wymieniając lufę oraz komorę nabojową.[/quote'] Dolną część komory zamkowej, zamek oraz lufę. SCAR dosyć sprytnie zaprojektowany jest ;) Quote Link to post Share on other sites
Trael Posted June 27, 2006 Report Share Posted June 27, 2006 Da się przy złożonej kolbie dostć do przycisku zwalniającego magazynki? Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted June 27, 2006 Author Report Share Posted June 27, 2006 Da się przy złożonej kolbie dostć do przycisku zwalniającego magazynki?One są umieszczone po obu stronach komory zamkowej ;) Quote Link to post Share on other sites
Punisher Posted June 27, 2006 Report Share Posted June 27, 2006 Ja mam pytanie. Do czego służą te elementy z tworzywa przykręcone bo obu stronach komory zamkowej tuż przed gniazdem magazynka? Tutaj http://world.guns.ru/assault/as70-e.htm ich jeszcze nie ma, ale wiem, że to starsze zdjęcia. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts