Jump to content

Recommended Posts

Posted

To jest prąd ładowania. Mówiąc najprościej - im większy prąd ładowania, tym szybciej naładujesz akumulator. Nie zmienia to faktu, że obsługiwane przez tą ładowarkę pakiety (Ni-MH i Ni-Cd) lepiej znoszą ładowanie mniejszym prądem. Z tego powodu powinieneś ładować akumulatory przy ustawieniu 500mA, chyba że będziesz miał bardzo mało czasu - wtedy 1000mA.

Pamiętaj, żeby rozładować pakiet zanim go naładujesz. W tym celu po podpięciu akumulatora wciśnij i przytrzymaj mały żółty przycisk na środku ładowarki, aż dioda zmieni kolor z czerwonej na żółtą (rozładowywanie). Po rozładowaniu ładowarka sama przejdzie w tryb ładowania (dioda zmieni się z powrotem na czerwoną), a po zakończeniu ładowania przejdzie w stan podtrzymania napięcia (zielona dioda). Wtedy akumulator będzie naładowany.

• Replies 296
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Chyba dobry temat, więc tak.

Mam Boyowskiego kałacha i stockową ładowarkę. Czy jeśli najpierw ze 3 razy załaduje stockową, co obniży maksymalną pojemność aku, a potem takim IMAXEM ustawie żeby ładowało baterie o pojemności 1200, a po ładowaniu stockiem spadło mi o te 3 % pojemność, to sie przeładuje :D?

I drugie pytanie, da sie stockową ładowarką sformatować batke?

• 3 weeks later...
Posted

Mam pytanie, czy przerabiając prostownik 12V na około 9/10V nie zniszczę baterii? Chodzi mi o to czy nie padnie po 1,2 ładowaniach. Ogniwa typu NiMH i tak pójdą do wymiany bo zmieniam kolbę na składaną i wtedy będzie LiPo i dobra ładowarka.

W razie czego mam tez ładowarkę( z regulacją napięcia podczas ładowania ) do takiego czegoś jak depilator do ubrań (na te kulki :D). Jest opcja 9V.

Chciałbym żeby aku wytrzymało do wakacji a zbyt często nie będę się strzelał, tak myślę.

• 4 weeks later...
  • 4 weeks later...
  • 5 months later...
Posted

Z opisu wynika że styknie, czuwa żeby nie przeładować, ten pakiet będziesz ładował pewnie około 3 godzin.

Może ktoś już ją ma i powie coś więcej, opisom ze sklepu jakoś nie wierzę...

• 2 weeks later...
Posted

Mam zasilacz o następujących parametrach:

INPUT:

100-240V

50-60Hz

104-131VA

OUTPUT:

18.5 VDC

2.7A

Jest to zasilacz od laptopa z roku ok 2000 produkcji Compaqa, mam takich aż trzy i zastanawiałem się czy mógłbym ich użyć do iMaxa czy Turnigy ACCUCELLA bez obaw? Wszystkie są sprawne i podają bardzo stabilny prąd dla lapka tylko czy aby nie będą za mocne do owych ładowarek. Z góry dziękuje za wszelką pomoc.

• 2 weeks later...
Posted

Napięcie wyjściowe o 0,5V powyżej maksymalnej granicy jaką toleruje IMAX B6 i Turnigy, ja bym nie ryzykował bo możesz sybko spalić ładowarkę. Poza tym maksymalny prąd IMAX'a to 5 amperów a jak wykorzystasz ten zasilacz, będziesz mógł korzystać maksymalnie z 2,7 Ampera.

• 3 months later...
Posted

Panowie, przy ładowarkach mikroprocesorowych dobrej klasy, jeśli nie ma w zestawie zasilacza, to w papierach, na pudełku, czy w innej specyfikacji są podane dane pasującego zasilacza (wejściowe napięcie i natężenie). Zwykle jest podany zakres napięcia i natężenia, w których zasilacz musi się zmieścić dzięki czemu uniknie się uszkodzenia samej ładowarki. To jest właśnie ta tolerancja o której napisano post wyżej.

Miałem imaxa oryginalnego, miałem i podróbkę, używałem również turnigy accucell, a obecnie użytkuję redox alpha v2. Poza podróbką imaxa (która się posypała), wszystkie powyższe ładowarki działały (i nadal działają) poprawnie i porównywalnie, miały również w sumie jednakowe menu.

Dane dla zasilacza z redoxa: napiecie wejściowe (imput voltage) 11-18V; oraz max. 5A - ja spasowałem zasilacz z monitora lcd 12V--4,16A max, wlutowałem jedynie inną końcówkę (wystarcza do naładowania wszelkich pakietów poniżej 12V).

Pasują również (często bez przeróbek) zasilacze z laptopów, ale uważajcie na woltaż, żeby nie przekroczyć danych ze specyfikacji ładowarki.

Gdzieś na forum opisywałem już (i pewnie nie tylko ja) jak dosyć łatwo i prosto przysposobić zasilacz z peceta ATX, by nam z ładowarką służył - szukajcie. Napomknę tylko, że te najtańsze zasilacze PC: mikrosoniki, power ony i inne takie, nie trzymają stałego napięcia (skacze sobie 11-11,6V) przez co psują płyty główne, a ładowarka przy balansowaniu pakietu 11,1V zapiszczy i wywali błąd o za niskim prądzie na impucie.

• 3 weeks later...
  • 4 weeks later...
  • 3 weeks later...
Posted

Witam!

Mam ładowarkę Redox Alpha V2 i problem z nią. Otóż naładowała i rozładowała baterię Nimh, ale po podłączeniu Lipo Redox 11.1v i włączeniu rozładowania wyskakuje connection break. Gdy próbuję z innymi Bateria dzieje się to samo. Nawet z Nimh, z którym wcześniej nie było problemu

• 4 weeks later...
Posted

Witam serdecznie

Jestem ti świerzakiem i kiedyś byłem maniakiem ASG. Pożyczyłem swój podrasowany M14 znajomemu i po 3 latach oddał wczoraj bez ładowarki. Chciałem synu mojemu pokazać co i jak ale nie ma jak naładować. Proszę pomóżcie na szybko, bateria składa się się z 8 ogniw - długość pakietu 17 cm szerokość 4.4 średnica ogniwa 2.2 . Wyjście na dwa bolce . Podpowiedzcie jakim napięciem to potraktować i prądem coby ruszyło choć troszkę, dzieciom obiecałem

jacek

• 2 weeks later...
Posted

Pewnie ma na myśli, że jest rozłożony na dwie oddzielne cele a nie połączony w jeden pakiet.

Ładowarka chociażby Redox alpha v2, taniej nie ma sensu, drożej też niekoniecznie, bo owy redox sprawuje się wystarczająco dobrze jak na airsoft.

• 2 weeks later...