sebciu Posted November 14, 2011 Report Share Posted November 14, 2011 (edited) Cały temat, jak i inne o gazowych karabinach snajperskich kręci się wokół osiągnięcia jak najlepszych wyników. Osobiście używałem system z płynną regulacją ciśnienia jak i bez regulacji, na każdym strzelaniu kiedy miałem regulację kończyło się na rozkręceniu tego do maximum i pozostawienia bez zmiany do końca. Ułomny może i jest, ale to zależy od wymagań użytkownika. Ja go przetestowałem wielokrotnie i mam odmienne zdanie. Lepszym i tańszym rozwiązaniem jest zastosowanie przemysłowych reduktorów/regulatorów(jak kto woli z ang.), zdecydowanie tańsze rozwiązanie i większa specyfikacja używanych w systemie elementów. http://air-com.com/reduktory_cisnienia_multifix_rozmiar_0_600_lmin-r0018.html przepływ 600l/m, można śmiało zastosować przed samym zaworem, a bufor zrobić przy butli. Edited November 14, 2011 by sebciu Quote Link to post Share on other sites
Padaka Posted November 14, 2011 Report Share Posted November 14, 2011 Tylko gdzie w tym jest logika ? grzebać w reduktorze butli i mimo to inwestować w reduktor który wskazałeś ? W pierwszym poście na tej stronie pisałeś o "przekombinowywaniu" - zdaje się że właśnie do tego dążysz. W twoim przypadku może płynna regulacja nie jest potrzebna, jednak jest to temat ogólny mający dać czytelnikowi prawo wyboru rozwiązania jak i sposobu użytkowania. Pomijam kwestie bezpieczeństwa związane z grzebaniem w reduktorze, rozkręcaniem na imprezach repliki do 16bar itd. Na ogólnie dostępnym forum trzymał bym się rozwiązań które przynajmniej zachowują pozory spełniających wymogi bezpieczeństwa. Rozwiązanie oparte o regulator Bob Long - na pewno takim jest. Grzebanie w butli HP, spinanie tego z "stacjonarnym" regulatorem .... cóż słyniemy z prowizorek i udawania że wszystko co tanie to dobre.... Żeby nie było że off-top - SWD z napędem HP (opartym na dropie Zambeziego/Fliq, regulatorze Bob Long, oraz mambie) sprawuje się wyśmienicie. Po pierwszych próbach polowych wygląda że produkt spełnia pokładane w nim założenia. Quote Link to post Share on other sites
Zambezi Posted November 14, 2011 Report Share Posted November 14, 2011 (edited) Sebciu, jakie ciśnienie wlotowe można podać do tego reduktora? Bo z tego co pamiętam takich konstrukcji nie można było podłączać do np 60bar.. Edited November 14, 2011 by Zambezi Quote Link to post Share on other sites
Sushi.50 Posted November 15, 2011 Report Share Posted November 15, 2011 Jakie gwinty ma Bob Long? Jak masz skonfigurowany system zasilania? Quote Link to post Share on other sites
Zambezi Posted November 15, 2011 Report Share Posted November 15, 2011 (edited) Przecie już pisałem ;) wyjście 1/2", wejście nie wiadomo, mogę ino w mm podać i skok (chyba 28/cal był). Na wejściu masz zawór on/off/wężyk metalowy/reduktor. Na wyjściu: mambę. Regulacja: za pomocą śruby od dołu reduktora (czułe cholerstwo). W zestawie nie ma manometru, trzeba dokupić i wkręcić (jest miejsce). Edited November 15, 2011 by Zambezi Quote Link to post Share on other sites
sebciu Posted November 17, 2011 Report Share Posted November 17, 2011 (edited) Przecie już pisałem ;) wyjście 1/2", wejście nie wiadomo, mogę ino w mm podać i skok (chyba 28/cal był). Na wejściu masz zawór on/off/wężyk metalowy/reduktor. Na wyjściu: mambę. Regulacja: za pomocą śruby od dołu reduktora (czułe ****). W zestawie nie ma manometru, trzeba dokupić i wkręcić (jest miejsce). wejście jest 1/8" a wyjście 5/8" standardowo jak wszędzie w markerach, butle mają 5/8" Zambezi, reduktor co podałem na wejściu ma z tego co pamiętam do ok 16bar, tj maksymalne ciśnienie robocze, a rozrywające ok20-22bar Edited November 22, 2011 by VIPER-RT10 Quote Link to post Share on other sites
Zambezi Posted November 17, 2011 Report Share Posted November 17, 2011 (edited) Na wejściu? to przed jednym reduktorem trzeba dawać drugi reduktor? (do np co2). To się z celem mija. Do hp także niestety (bo ktoś musi grzebać przy butli jednak). Butle mają oczywiście 1/2". Jeżeli na wejściu do rega jest 5/8" to bardzo dziękuję za informację ^^ (choć te stożkowe gwinty są czasem lekko wkurzające ;) ) Edited November 17, 2011 by Zambezi Quote Link to post Share on other sites
Zambezi Posted November 17, 2011 Report Share Posted November 17, 2011 (edited) Wróć, Sebciu, o jakim regu piszesz? bo Sushi pytał o Bob Long. Może i na butlach faktycznie jest 5/8cala, nie wiem, gdzieś też się z taką informacją spotkałem. Miało też być oczywiście, że na wejściu 1/8" nie 5/8, sorki ;) Edited November 17, 2011 by Zambezi Quote Link to post Share on other sites
sebciu Posted November 18, 2011 Report Share Posted November 18, 2011 (edited) Jeżeli o gwintach mówisz Zambezi, to tak o bob long mówię, wejście to 1/8" a wyjście 5/8" 5/8 nie wiele się różni od 1/2" w praktyce. Na butlach 12oz/20oz na zaworach jest napisane 5/8", ale spokojnie kształtki 1/2" się na nie nakręca. Kiedyś w markerach butla była wkręcana pionowo, w port gdzie się wkręca regulator, ale odstąpiono od tego, teraz mają port przeniesiony pod chwyt, przykręcana jest asa i do niej butla, a asa łączona jest z regulatorem wężykiem. Tippman ma marker, który ma wejście 1/8" w które jest wkręcony wężyk, łączący z asą. Dziwne rozwiązanie, nie można regulatora podłączyć. W butlę co2 można wkręcić reduktor z butli HPa, i na nim osiągnąć 16bar, potem tylko ten reduktor co podałem. Takie rozwiązanie to oszczędność miejsca. reduktor butlowy zajmuje mniej miejsca i mniej waży niż zwykły mosiężny zawór on/off Edited November 22, 2011 by VIPER-RT10 Quote Link to post Share on other sites
Sushi.50 Posted November 18, 2011 Report Share Posted November 18, 2011 Zambezi, Ty jesteś dobry w te klocki, ściągnij rozwiązanie z Bob Longa i zaprojektuj taki reduktor, żeby wszedł do chwytu pistoletowego w M4, Ak i innych w miejsce silnika :). Quote Link to post Share on other sites
Zambezi Posted November 18, 2011 Report Share Posted November 18, 2011 (edited) A mam taki, tylko że lata w tej rączce;P (20x60mm) ;) tylko, że nie miałem jeszcze czasu go dokończyć i przetestować;) A brakuje w prawdzie tylko sprężynki... Czy to z Bob Long, czy z Palmer, wszystko to jedno i to samo tak naprawdę.. :) Edited November 18, 2011 by Zambezi Quote Link to post Share on other sites
VIPER-RT10 Posted November 19, 2011 Report Share Posted November 19, 2011 Sebciu i Padaka już wszystko sobie powiedzieliście i ot teraz spokój, bo jak ja się obruszę to będzie gorzej! Tyle, że dla Was obojga... Quote Link to post Share on other sites
sebciu Posted November 20, 2011 Report Share Posted November 20, 2011 (edited) Dobry pomysł z regulatorem w chwycie, ale czy nie będzie to przeszkadzać, w przepływie? montując regulator w chwycie trzeba do niego podać ciśnienie wyjściowe na butli. Więc trzeba dać mambę, mamba ma słaby przepływ. nawet przy 60bar może być cienko. Ale warto próbować Rozwiązania Bob, a zmiana sprężyny w reduktorze w butli, to dwa różne rozwiązania. Edited November 22, 2011 by VIPER-RT10 Quote Link to post Share on other sites
Zambezi Posted January 4, 2012 Report Share Posted January 4, 2012 mhm mhm ;) Quote Link to post Share on other sites
Padaka Posted January 4, 2012 Report Share Posted January 4, 2012 jakieś takie znajome te "niektóre" egzemplarze :) Quote Link to post Share on other sites
shadowman Posted January 5, 2012 Report Share Posted January 5, 2012 Też mi sie tak zdaje :D Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted May 5, 2012 Report Share Posted May 5, 2012 Wiadomość automatyczna Wątek został przeniesiony z "Repliki airsoftowe i sprawy techniczne -> Karabiny wyborowe" do "Repliki airsoftowe i sprawy techniczne -> Upgrade i tuning -> Części customowe". Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted November 6, 2012 Report Share Posted November 6, 2012 Mam konwersją do swd z tym regiem prototypowym. Działa ładnie, piknie, na 1 kapsule ok. 20-30strzałów w temp 10 C, ustawione 470fps na 0,40g. Moje pytanko: czy ktoś miał coś takiego? http://allegro.pl/butla-hp-aluminiowa-13ci-0-21l-promocja-i2769214662.html Quote Link to post Share on other sites
Zambezi Posted November 6, 2012 Report Share Posted November 6, 2012 Mało bo zapomniałem dodać tulei zmniejszającej objętość komory (o jakieś 30-35% zmniejszamy obj. komory bez praktycznie żadnych strat w fps'ach, oczywiście tu już trzeba brać pod uwagę długość lufy). Po jej wstawieniu ilość strzałów wzrośnie. Miałem, zwykła butla na hp, jak każda inna. W tej chwili Twój reduktor nie będzie na nią pasować, nie ma czym zbić pinu w butli. Oczywiście dorobienie takiego pinu to żaden problem. Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted November 6, 2012 Report Share Posted November 6, 2012 lepsiejsza taka mała butla hp z tym dorobionym elementem czy jakaś butla co2 o podobnych wymiarach? jak duże różnice wydajnościowe i kosztowe, są porównując zasilanie hp i co2? Quote Link to post Share on other sites
shamoth Posted November 6, 2012 Report Share Posted November 6, 2012 HP ogólnie tańsze jest podobno, butle przystosowane są do większych ciśnień i więcej ubijesz pędnika przy jednorazowym nabijaniu. Czasem nawet za free nabijesz czy za czekoladę jak pogadasz z chłopakami ze straży pożarnej jeśli mają agregat do nabijania butli ew pozostaje pogadać z farbiarzami gdzie nabijają, zapewne jakiś sklep ze sprzętem dla płetwonurków... Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted November 6, 2012 Report Share Posted November 6, 2012 Zambez podał mi link do prostego i eleganckiego w swej prostocie rozwiązania: http://allegro.pl/butla-12oz-on-off-i2757197317.html?source=oo przy czym zaznaczył, żebym poczekał na tą tulejkę, bo może wcale nie będę chciał butli ;p Quote Link to post Share on other sites
Zambezi Posted November 6, 2012 Report Share Posted November 6, 2012 Nigdy nie porównywałem butli na hp i na co2 (sensie wydajności), niby mówią, że hp wydajniejsze. Nie wiem na ile to jest prawdą. Quote Link to post Share on other sites
shamoth Posted January 27, 2014 Report Share Posted January 27, 2014 Zambezi, Ten imbus ustalający dodawany do reduktora rozumiem że jest pod HP z pinem i raczej można go wkręcić nawet z adapterem co2, żeby się nie zgubił ;] Poza tym miały przyjść 2 zestawy uszczelek a przyszły 2 duże 3 małe i 1 średnia także jak byś mógł zapodać dokładne jakie wymiary powinny być tych uszczelek żeby coś dobrać na mieście w przyszłości. No i jak klient zamawia dodatkowo 1mb przewodu to na litość boską nie tnijcie na 2 kawałki tylko dajcie w całości 2,5mb ;] Quote Link to post Share on other sites
trajler Posted May 5, 2015 Report Share Posted May 5, 2015 poleci mi ktoś jaki reduktor (najlepiej z manometrem) butle , mambe mam kupić? Generalnie w HP chce iść. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts