Ijet Posted July 27, 2011 Report Share Posted July 27, 2011 Taki oto artykuł pojawił się na altair: http://www.altair.com.pl/start-6602 Ogólnie chodzi o rozpoczęcie produkcji (składaniu) izraelskiego kbkm Negev w Polsce i możliwym wprowadzeniu tej konstrukcji do uzbrojenia WP. Najbardziej zaciekawił mnie ten fragment: Dzisiaj, po doświadczeniach misyjnych, szczególnie z Iraku, jak również zapoznaniu się z bronią używaną przez sojuszników, decydenci z WP powrócili do idei wprowadzenia karabinka maszynowego do uzbrojenia. Czy oznacza, to ze zapadły już jakieś konkretne decyzje? Trwają przymiarki do ZTT dla kbkm w WP? Jakaś "pilna potrzeba operacyjna"? Czy po prostu coraz głośniej się o tym mówi, ale bez żadnych konkretów na razie? No i jak to się ma do niedawnej decyzji USMC o zastąpieniu M249 na poziomie drużyny przez M27 IAR (w sumie zwykły HK416 z dłuższą i cięższą lufą). Jeśli inni pójdą w ślad Korpusu i zastąpią kbkm zasilany z taśmy lżejszą konstrukcją używającą magazynków pudełkowych, to może WP powinno również podążyć w tym kierunku. Quote Link to post Share on other sites
Kiwi Posted July 27, 2011 Report Share Posted July 27, 2011 Jeszcze nie wprowadzono dobrze Beryli (ja jeszcze nie widziałem i pewnie przez parę lat nie zobaczę), więc nie ma co się martwić o wprowadzenie HK416 i innej broni opartej na tej konstrukcji. Zresztą-nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale Negev jest zasilany magami od M-4-nie są one identyczne jak do HK416? Quote Link to post Share on other sites
Kacperasg Posted July 28, 2011 Report Share Posted July 28, 2011 A ile to już tego było msbs , jantar..., a większosci dalej akms-y. Quote Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted July 28, 2011 Report Share Posted July 28, 2011 Chrystee. Jantar to była tylko praca magisterska/ dyplomowa (jeśli się mylę proszę poprawić) pewnego podoficera na WATcie. MSBS to system, którego badania się dopiero co skończyły. Będzie rozwijany w ramach isw "Tytan". Kilka drobiazgów świadczących o brakach w posiadanej wiedzy na te tematy. Quote Link to post Share on other sites
Ijet Posted July 28, 2011 Author Report Share Posted July 28, 2011 O jeeeeeny, ja tu o karabinku maszynowym z prawdziwego zdarzenia i jego możliwym zaistnieniu WP, a Wy mnie tu o jakiś Berylach, Jantarach, czy eMeSachBeeSach... :bialaflaga: Quote Link to post Share on other sites
Kacperasg Posted July 28, 2011 Report Share Posted July 28, 2011 I tak zostaniemy przy pkm-ie:D Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted July 28, 2011 Report Share Posted July 28, 2011 Zresztą-nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale Negev jest zasilany magami od M-4-nie są one identyczne jak do HK416? Serio? TYLKO magazynkami? A ile to już tego było msbs , jantar..., a większosci dalej akms-y. MSBS jeszcze nie było. Ale rozumiem, że Ty wiesz lepiej i już wydałeś opinię, że na pewno do końca świata i o jeden dzień dłużej będą AKMS. Wiesz co? Proponuję Ci poczytać prasę "fachową" z lipca i zobaczyć, na jakim etapie jest MSBS i co się z nim dalej będzie działo. Chrystee. Jantar to była tylko praca magisterska/ dyplomowa (jeśli się mylę proszę poprawić) pewnego podoficera na WATcie. Chyba raczej oficera. W każdym razie - kiedy ja robiłem pracę dyplomową na tej uczelni, to zarówna ja, jak i moi koledzy byliśmy oficerami. MSBS to system, którego badania się dopiero co skończyły. Skończyły się badania demonstratorów technologii. A to jednak co innego. Będzie rozwijany w ramach isw "Tytan". A skąd masz takie informacje, jeśli można wiedzieć? I tak zostaniemy przy pkm-ie:D O, kolejny zorientowany. A zdajesz sobie może sprawę z tego, że PKM i Negev to dwa zupełnie różne typy broni? Quote Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted July 28, 2011 Report Share Posted July 28, 2011 Fakt, z "Tytanem" mogłem pojechać, gdyż są to jak na razie najzwyklejsze ploty. Co do stopnia na WATcie, non-stop słyszę, że kandydaci do służby zawodowej ( mówiąc po ludzku studenci) to podoficerowie, dlatego też napisałem tak już z przyzwyczajenia. Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted July 28, 2011 Report Share Posted July 28, 2011 Fakt, z "Tytanem" mogłem pojechać, gdyż są to jak na razie najzwyklejsze ploty. Nie ploty, a jeden z dwóch wariantów finansowania dalszych prac. Co do stopnia na WATcie, non-stop słyszę, że kandydaci do służby zawodowej ( mówiąc po ludzku studenci) to podoficerowie, dlatego też napisałem tak już z przyzwyczajenia. Guzik prawda. Student kierunku wojskowego na początku jest szeregowym (znam takich, co z jednym petem do czwartego roku wytrwali), jeśli w trakcie nauki awansuje na kaprala, to staje się podoficerem. Tyle, że przysługuje mu tytuł PODCHORĄŻY, jako studentowi uczelni wojskowej, i tak się o nich mówi. A jeśli chodzi o Jantara - to jego autor, w momencie pisania pracy dyplomowej, był podporucznikiem. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted July 29, 2011 Report Share Posted July 29, 2011 Wiesz co? Proponuję Ci poczytać prasę "fachową" z lipca i zobaczyć, na jakim etapie jest MSBS i co się z nim dalej będzie działo. A dokładniej to w Raporcie jest artykuł REMOVa o MSBS. Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted July 29, 2011 Report Share Posted July 29, 2011 W większości prasy "fachowej" w lipcu pokazały się artykuły na ten temat - Nowa Technika Wojskowa, Raport, Strzał, będzie w Broni i Amunicji i chyba było w Polsce Zbrojnej. Dlatego nie podałem konkretnego tytułu. Quote Link to post Share on other sites
Kacperasg Posted August 7, 2011 Report Share Posted August 7, 2011 Tak tylko to co piszą w gazetach,na pokazach przectawiają to jedno a drugie ,że Monu i tak na to stać nie będzie. Quote Link to post Share on other sites
Kiwi Posted August 7, 2011 Report Share Posted August 7, 2011 Królik-chodziło mi o możliwość zasilania także magami od M4. Wybacz, że nie napisałem dostatecznie jasno. Quote Link to post Share on other sites
Arthur Currie Posted August 7, 2011 Report Share Posted August 7, 2011 (...)że Monu i tak na to stać nie będzie. Bo?? Na tej samej zasadzie można napisać ze MONu nie stać na kbk wz. 96 Beryl czy tez UKM2000. Quote Link to post Share on other sites
GuloGulo Posted August 8, 2011 Report Share Posted August 8, 2011 przectawiają Że co?! Quote Link to post Share on other sites
Grzegorz973 Posted August 8, 2011 Report Share Posted August 8, 2011 No i jak to się ma do niedawnej decyzji USMC o zastąpieniu M249 na poziomie drużyny przez M27 IAR (w sumie zwykły HK416 z dłuższą i cięższą lufą). Jeśli inni pójdą w ślad Korpusu i zastąpią kbkm zasilany z taśmy lżejszą konstrukcją używającą magazynków pudełkowych, to może WP powinno również podążyć w tym kierunku. Byłby to wielki błąd - żadne z dotychczasowych przymiarek jakoś nie znalazły uznania żołnierzy z przyczyn dosyć oczywistych. :wink: Zresztą, według dyskutantów na Military Photos, IAR jest próbą wprowadzenia do Korpusu (bocznymi drzwiami, omijając ograniczenia budżetowe, lobby rodzinnych producentów itd) broni z rodziny HK416 i pozycja rkm-ów zasilanych taśmowo nie jest w USMC zagrożona. Quote Link to post Share on other sites
Ijet Posted August 9, 2011 Author Report Share Posted August 9, 2011 (edited) Ale właśnie wyglądana to, że w USMC IAR, w roli podstawowego karabinka maszynowego, wyprze całkowicie M249 na poziomie drużyny. żródło: http://www.military.com/news/article/corps-to-replace-saw-with-automatic-rifle.html Nie wiem jak sami grunci, ale wyższe szarże są zadowolone z decyzji, co wynika z powyższego artykułu. A wracając do potencjalnej obecności NEGEVa w WP, to podejrzewam, że w obecnej sytuacji SZ RP, nikt w MONie takimi "pierdołami" jak kbkm głowy sobie teraz nie będzie zawracał... Szkoda. Choć rad bym był się mylić. Edited August 9, 2011 by Ijet Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted August 9, 2011 Report Share Posted August 9, 2011 O IAR dyskusja była tu: http://forum.wmasg.pl/index.php?/topic/114946-m4-a-m249-saw/ Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted August 9, 2011 Report Share Posted August 9, 2011 No z tego Negeva strzela się nawet całkiem fajnie. Choć przy tej masie i tej amunicji - dziwne, żeby było inaczej. Ale fakt faktem, że mocno przechodzony egzemplarz dziś wywalił z 1000 strzałów bez zacięć - te najczęściej występowały przy przeładowaniu, bo trzeba się do niego przyzwyczaić... Quote Link to post Share on other sites
boalorka1 Posted September 5, 2011 Report Share Posted September 5, 2011 To wstyd dla przemyslu narodowego. Mam nadzieje, ze to tylko plotki. Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted September 5, 2011 Report Share Posted September 5, 2011 To wstyd dla przemyslu narodowego. Mam nadzieje, ze to tylko plotki. Co jest wstydem? Że już nie chcemy radzieckiej broni? Quote Link to post Share on other sites
Guest Mati13k Posted September 5, 2011 Report Share Posted September 5, 2011 To wstyd dla przemyslu narodowego. Mam nadzieje, ze to tylko plotki. Kłuć beton, spalić Ciemnogród ! Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted September 5, 2011 Report Share Posted September 5, 2011 (edited) Co jest wstydem? Że już nie chcemy radzieckiej broni? Przypuszczam że chodzi raczej o starozakonny rodowód nowej ;). Trzymam kciuki, chęci widać są, oby pieniądze były. Edited September 5, 2011 by Nath Quote Link to post Share on other sites
Czorny11 Posted September 6, 2011 Report Share Posted September 6, 2011 Co jest wstydem? Że już nie chcemy radzieckiej broni? 'My' jako Polacy czy 'my' jako żołnierze pracujący z tym sprzętem? Pytam z ciekawości co miałeś na myśli, nie mam zdania na temat Negeva, nigdy nie miałem go w rękach. Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted September 6, 2011 Report Share Posted September 6, 2011 'My' jako Polacy czy 'my' jako żołnierze pracujący z tym sprzętem? Pytam z ciekawości co miałeś na myśli, nie mam zdania na temat Negeva, nigdy nie miałem go w rękach. Nie przypominam sobie, by kiedykolwiek "Polacy" jako ogół wybierali, z czym będzie żołnierz WP biegał. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts