decigner12 Posted November 4, 2011 Report Share Posted November 4, 2011 Na cymę to m160 i nie ma bata to musi działać. Zwierzu pisał, że tłok też wytrzymuje, ale jednak on mi nigdy nie dawał spokoju i jego tylko bym wymienił. Nie będę się rozpisał nad kwestią układu, bo wszyscy chcą zazwyczaj łożyskowanie jednak moje doświadczenie mówi, że to nie ma sensu. A na pewno nie dawałbym łożyskowania do tłoka. Dlaczego? Bo ciężki tłok negatywnie wpływa na prędkość wylotową, oraz żywotność szkieletu. Napisałem to, bo dawno nie zaglądałem na forum, a może jednak będzie to pomocna wskazówka. @Ryba, nie chcę się kłócić, ale montowałem już repliki na M170 z plastikową głowicą i do dzisiaj mają się dobrze. Jak dla mnie to najlepsze głowice do AOE i w dodatku tworzywo w jakimś mikroskopijnym stopniu amortyzuje siłę uderzenia tłoka. Zresztą moja M4 od JG miewa się bardzo dobrze i jakoś mi nie pękła, a to tylko V2... Coś ostatnio nie mogę zepsuć replik i przestało mi się to podobać, bo nie mam czego naprawiać :/ Quote Link to post Share on other sites
KubonMan Posted November 6, 2011 Author Report Share Posted November 6, 2011 (edited) Jak Ci sie nudzi to zamontuj alu głowice cylindra + alu Tłok z metalową głowicą to będzie co naprawiać :biggrin: Dobra koniec OT Po 1 k kulek na m160 wnętrze GB jest bez zmian i nie ma śladów zużycia , ale spring SHS się zbił .... Teraz będzie SP150 po kilku tys dam zdjęcia :D Edited November 6, 2011 by kamil_17 Quote Link to post Share on other sites
senkuPH Posted November 8, 2011 Report Share Posted November 8, 2011 Witam, podepnę się pod temat. - Cyma 050, - Bore Up Guarder - Spring ( 130 -150 ) ? Moje pytanie brzmi : Jaki tłok mam do tego dobrać? Czy wymieniać łożyska? Co jeszcze wymienić ? Jaka bateria do tego ? BARDZO dziękuję za pomoc. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Ryba1993 Posted November 8, 2011 Report Share Posted November 8, 2011 Tłok weź jakiś z metalową listwą zębatą np JBU,BFT,Big dregon,Deep fire,SHS.Łożyska w stocku są ślizgowe więc moim zdaniem nie ma sensu ich wymieniać,ja za to bym wymienił okablowanie i wstawił jakiś mosfet,a bateria to tylko lipo 11,1v. Quote Link to post Share on other sites
senkuPH Posted November 8, 2011 Report Share Posted November 8, 2011 (edited) Dziękuję za odpowiedź :) Jakie okablowanie / mosfet / baterię polecasz? Edit: Czy wstawiając m140 będę musiał zrezygnować z Auto ? Edited November 8, 2011 by senkuPH Quote Link to post Share on other sites
Ryba1993 Posted November 8, 2011 Report Share Posted November 8, 2011 Kable to normalne modelarskie,mosfet to gate albo jak chcesz mocny i tani mosfet to napisz do mnie na PW to dam Ci namiary który profesjonalnie robi tekie mosfety. Bateria cóż lipo polecam firmę turnigy,co do m140 i auto to bez problemu. Quote Link to post Share on other sites
gewer12 Posted November 8, 2011 Report Share Posted November 8, 2011 Witam, też się podepne pod temat. Czy do cm042s mogę włożyć m130? (cm.042s to stara seria cym dlatego się pytam) Z góry dziękuje Pozdrawiam gewer Quote Link to post Share on other sites
decigner12 Posted November 9, 2011 Report Share Posted November 9, 2011 Gearbox ten sam. co Cm.048 i pochodnych nowych cymach. Quote Link to post Share on other sites
senkuPH Posted January 27, 2012 Report Share Posted January 27, 2012 Najmocniej przepraszam, że tutaj, ale nie chcę zakładać nowego tematu. Jak pisałem w poprzednim poście, rozważam tuning cm050 ze względu na to, co tu czytam. Wiele dobrego czytałem też o M4 KWA, które też ma dobre osiągi. Pytanie brzmi: co lepiej tuningować? Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
szymx1 Posted January 27, 2012 Report Share Posted January 27, 2012 KWA, zmiana tłoka, głowicy tłoka, springa i można uzyskać 500fps. Quote Link to post Share on other sites
Jacek GROT Posted January 27, 2012 Report Share Posted January 27, 2012 (edited) Cyma- zmiana springa na M140 + uszczelnienie. Do tego jakiś lipol- też uzyskamy 500 FPS ; ) Pojawia się tylko pytanie, na co Ci tyle FPS. Zamiast giwerę tuningować w moc, tunninguj w kulturę pracy/ zasięg i celność. Na pewno wyjdziesz na tym taniej i ekonomiczniej. Edited January 27, 2012 by Jacek GROT Quote Link to post Share on other sites
zbyt Posted May 6, 2014 Report Share Posted May 6, 2014 hmm, sprawa nader dziwna ;) Stockowa CM048 na springu G&G M130 http://gunfire.pl/product-pol-1152200872-Sprezyna-glowna-M130.html robi robotę na 490fps, wyszło to po zmianie kabli, za jedną robotą więc nie wiem jak było przed. Sprawdzane na 2 różnych chrono, wyniki takie same. Rozumiem że spakowana była inna sprężyna ale nie więcej nic M140, bo na 7,4V lipo spring nie robi wrażenia. Błędnie opisana sprężyna czy cyma jest aż tak dobra ? :icon_razz2: Macie jakieś pomysły ? Quote Link to post Share on other sites
Winiacz Posted May 6, 2014 Report Share Posted May 6, 2014 G&G nie robi wybitnych sprężyn. Cyma wybitna nie jest. Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted May 6, 2014 Report Share Posted May 6, 2014 Może i Cyma nie jest wybitna ale podatna na tuning z dobrymi efektami. Zamiast sprężyny G&G można śmiało brać Guardera, Modify. Quote Link to post Share on other sites
LeszekPL Posted September 21, 2014 Report Share Posted September 21, 2014 Założyłem do cm 0.48 sprężynę M150 Tornado, gumkę niebieską madbulla z dystanserem H, tłok uszczelniony, bateria li-pol 11,1V i fps wzrosły z 430 stokowych na 490. Niestety zasięg właściwie się nie zmienił. Co proponujecie jeszcze wymienić nie inwestując fortuny żeby go poprawić? Quote Link to post Share on other sites
Zachar Posted September 21, 2014 Report Share Posted September 21, 2014 Dysza z uszczelką i teflon fix. To są groszowe sprawy, a zachowanie szczelności to podstawa. Sprężyna, którą kupiłeś, nie jest tak mocna jak stare Guardery itd http://wmasg.pl/pl/armoury/show/579618. Podobno producent wziął sobie na cel stworzenie sprężyn, których oznaczenie odpowiada rzeczywistym osiągom. W Twoim przypadku M150 ma mieć około 490 fps, bo 150 m/s to jest coś w okolicach 490. Quote Link to post Share on other sites
LeszekPL Posted September 21, 2014 Report Share Posted September 21, 2014 Czyli sama sprężyna jest OK bo jest z niej te 490 fps, teraz głównie chodzi mi o zasięg bo od stokowego sam zasięg nie wiele się poprawił. Max to może 4-5 m. Quote Link to post Share on other sites
Bociano Posted September 21, 2014 Report Share Posted September 21, 2014 Czyli sama sprężyna jest OK bo jest z niej te 490 fps, teraz głównie chodzi mi o zasięg bo od stokowego sam zasięg nie wiele się poprawił. Max to może 4-5 m. Różnica w zasięgu miedzy 430 a 490fps, zakładając, że giwery są równie dobrze złożone w obu przypadkach, będzie zawsze marginalna. Cudów nie ma się co spodziewać - 5 metrów to tak naprawdę dużo w tym wypadku. Inna sprawa jakich kulek używasz? 0,28 przy 490fps to absolutne minimum, skłaniałbym się raczej ku 0,3g. Robienie tuningu na 490fps i używanie np. 0,25 to totalny bezsens Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted September 21, 2014 Report Share Posted September 21, 2014 Nie taki totalny bezsens. Jeśli liczysz na maksymalizację zasięgu to tak, kulki 0,30g jak najbardziej. Lecz jeśli przy takiej mocy strzelasz na dystanse krótsze to kulki 0,25g dosięgną celu szybciej :teeth: Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted September 21, 2014 Report Share Posted September 21, 2014 Gwoli ścisłości, niedługo będzie aktualizacja testu sprężyn Tornado, bo nie wiem co prawda co, ale chyba coś dziwnego mi się działo w replice (chociaż niby wszystko wyglądało ok) i fpsy na 3 najmocniejszych sprężynach były trochę za małe. Na ichniej 150 przy powtórzonym teście wyszło mi 162,5m/s, czyli jakieś 530fps. Czyli powinieneś jeszcze coś z tej sprężyny wyciągnąć, choć oczywiście pierdyliona fpsów z tego nie będzie. Natomiast co do zasięgu, to ja nie widziałem żadnej różnicy porównując repliki 500fps i 436fps. Quote Link to post Share on other sites
Bociano Posted September 22, 2014 Report Share Posted September 22, 2014 Nie taki totalny bezsens. Jeśli liczysz na maksymalizację zasięgu to tak, kulki 0,30g jak najbardziej. Lecz jeśli przy takiej mocy strzelasz na dystanse krótsze to kulki 0,25g dosięgną celu szybciej :teeth: Niby tak, ale idąc tym tokiem, jeszcze lepiej byłoby stosować 0,15 - 0,20g. Poza tym, ma to rację bytu na naprawdę krótkich dystansach, a tuningi jednak w zdecydowanej wiekszości przypadków robi się z myślą o dystansach dużych :icon_razz2: Główna moja myśl jest mniej więcej taka: maksymalny przyrost zasięgu przy zwiększaniu prędkości wylotowej musi iść w parze z doborem właściwej do tej prędkości masy kulek. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts