brader Posted May 20, 2012 Report Share Posted May 20, 2012 Witam. Mam do was małe pytanko. Chciałbym uszczelnić moją SR25(teflon fix itp) i tu pojawia się pytanko. Która komora się do tego lepiej nadaje? TA: http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=22_215_197&products_id=4623&name=King_Arms_-_Komora_HopUp_-_M4/M16#!prettyPhoto czy ta http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=22_215_197&products_id=6119&name=MadBull_-_Komora_HopUp_Ultimate_-_M4,_M16#!prettyPhoto???? Z góry dzięki za WSZELKIE porady co do uszczelnienia :) Quote Link to post Share on other sites
szymucha2353 Posted May 20, 2012 Report Share Posted May 20, 2012 Ja polecam od siebie komory CNC, jak dla mnie najlepsza jest http://airsoftpro.cz/eshop/product_info.php?cPath=85_95&products_id=1859 Ma najlepszą szczelność, stabilne FPSy z małymi odchyłami (u mnie +-1fps) i świetnie trzyma ustawienia. Quote Link to post Share on other sites
szymx1 Posted May 20, 2012 Report Share Posted May 20, 2012 Bierz komorę KA. I nie słuchaj bzdet o super hiper komorach CNC, odchyły fps nie zależą od komory a od szczelności układu. Quote Link to post Share on other sites
lukira Posted May 20, 2012 Report Share Posted May 20, 2012 Jeżeli to ma być snajperka - bierz Madbulla. O niebo łatwiejsza i precyzyjniejsza regulacja. Stabilność i szczelność na poziomie KA ;) Quote Link to post Share on other sites
Thakan Posted February 23, 2014 Report Share Posted February 23, 2014 W swojej SRce mam taki zestaw: Dysze, cylinder z głowicą od deep fire; tłok z głowicą, zębatki SHS; Sprężyne M150 Guardera i gumke guardera Komore i silnik ultimate Precke madbulla Całość daje stabilne 540 fps przy stockowym gearboxie, który prędzej czy później nie wytrzyma na 150; moje pytanie - czy jeśli wymienię w przyszłości gearbox na wzmocniony v2, czy to doda jakieś fps'y/zasięg? Jeśli tak, to "na oko" ile,a jeśli nie to czy coś jeszcze mogę dodać do repliki, żeby zwiększyć zasięg/fpsy (nie wymieniając kupionych wyżej części)? Z góry dziękuję za odpowiedź :) Quote Link to post Share on other sites
Skejter Posted February 23, 2014 Report Share Posted February 23, 2014 (edited) Ja mam w swojej od początku stokowy szkielet na m15O i daje rade i niema na nim niepokojących odzak.Tłok napewno do wymiany ,mam shsa i jest ok ,zębatki stokowe również śmigaja,tylko dysza w stocku kiepska jest. Edited February 23, 2014 by Skejter Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted February 23, 2014 Report Share Posted February 23, 2014 W jaki sposób wymiana szkieletu ma zmienić wartość FPS? Żeby jeszcze zwiększyć ilość FPS to możesz zmienić lufę na co najmniej JBU/Systema, bo 540FPS i Madbull to trochę komiczne :). Quote Link to post Share on other sites
Thakan Posted February 23, 2014 Report Share Posted February 23, 2014 (edited) Skejter - Ja mam wszystko wymienione oprócz body i gearboxa, te elementy co wymieniłem w pierwszym poście napisałem ogólnie, że mam i tłok z głowicą i zębatki od SHSa, żeby nie pisać osobno co jakiej firmy :) SirHawk - Wydawało mi się, że można wbić wzmocniony szkielet, opiłować go (czy coś w tym stylu), żeby był bardziej szczelny i wtedy mogłoby to mieć jakiś wpływ na skuteczność repliki (nie znam się do końca na sprawach serwisowych, dlatego pytam) :icon_biggrin: A czy zmiana lufy da jakiś znaczny efekt, czy to doda +10fps i 5m zasięgu? Edited February 23, 2014 by Thakan Quote Link to post Share on other sites
HeeL Posted February 23, 2014 Report Share Posted February 23, 2014 Dobra lufa doda trochę fpsów i zwiększy zasięg (bez względu na fpsy). Quote Link to post Share on other sites
Thakan Posted February 23, 2014 Report Share Posted February 23, 2014 (edited) Zwiększy zasięg, ale warto w nią inwestować, czy mówimy tu o 2 metrach różnicy? :icon_razz: Edited February 23, 2014 by Thakan Quote Link to post Share on other sites
HeeL Posted February 25, 2014 Report Share Posted February 25, 2014 Zdecydowanie zwiększy, o ile będzie to dobra lufa (np. Prometheus). Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted February 25, 2014 Report Share Posted February 25, 2014 JBU 6.01 w porównaniu do lufy stokowej zwiększył zasięg o 7-10 metrów, do tego nieporównywalnie większa powtarzalność i precyzja strzałów. Quote Link to post Share on other sites
Thakan Posted February 26, 2014 Report Share Posted February 26, 2014 No to skusze się chyba na prometeusza 6.03 ale pytanie czy dostepną 550mm http://www.specshop.pl/product_info.php?products_id=3474 czy poszukać jednak 650mm na zagranicznych serwisach? (zmieści się ta i ta) Quote Link to post Share on other sites
Thakan Posted February 26, 2014 Report Share Posted February 26, 2014 590 czy 650* Quote Link to post Share on other sites
Snipernr1 Posted February 26, 2014 Report Share Posted February 26, 2014 Sprawdzałem Promyka 650 mm na BU i przy tym zestawie kule latają gorzej,bliżej niż na Systemie 534 mm na 560 fps. Ty masz cylinder pojemnościowo ciut większy ale może okazać się również za mały. Osobiście asekuracyjnie zaproponuje 590 mm Quote Link to post Share on other sites
Thakan Posted February 26, 2014 Report Share Posted February 26, 2014 Ok dziękuję bardzo :) to wezmę 590 :D Quote Link to post Share on other sites
Bartusiekk Posted August 8, 2014 Report Share Posted August 8, 2014 Witam, nie wiem czy wybrałem dobry wątek, więc z góry przepraszam za ewentualny błąd. Jestem amatorem asg, od niedawna posiadam replike pj-25, jest ona moją pierwszą repliką w histori mojego asg. Sam wiem, że w tuningu, częściach itp jestem zielony, dlatego chciałem napisać tutaj i poprosić o solidną radę co w mojej replice wymienić/zmienić, kosztem ok. 600 zł na start. Replika jest full stock, nic w niej nie zmieniałem, lecz przyszedł czas aby poprawić osiągi. Ktoś doradzi co do niej kupić, aby poprawić osiągi ? Z góry dzięki. Witaj na forum . Kolega najpier poszuka odp. poczyta a potem pyta. Połaczylem tematy. S1 Quote Link to post Share on other sites
DobryWariatURS Posted July 2, 2019 Report Share Posted July 2, 2019 (edited) Witam, chciałbym trochę "wzmocnić" swoje SR. Mam już git precke oraz hopka, mosfet i sp140. Na 0.2 stabilne 500. Zepsuł mi się silnik więc pytanie czy ten będzie okej?Link Kolejna rzecz, bore up. Czy bore up do m4/m16 będzie pasował do Srki? Myślałem o tym Link 1 bądź Link 2. Zębatki, myślałem o tych Link, ale nie wiem czy będą pasować. Ktoś miał doświadczenia z takim tuningiem/ takimi częściami albo po prostu wie czy to będzie współgrało? Za każdą pomoc dziękuje :D Edit; Mam Mosfet Nano AAB, komory niestety nie pamiętam, gumka czarna systemy, sprężyna guarder sp140, precka guarder 550 Edited July 2, 2019 by DobryWariatURS Quote Link to post Share on other sites
Redmonk93 Posted July 3, 2019 Report Share Posted July 3, 2019 Silnik - mam, używam, ciągnie m150 bez zająknięcia. Taki mały potworek z niego. Ktoś wspominał, że fajne promocje są na niego, coś koło 90 zł - ale nie wiem w jakim sklepie i czy jeszcze obowiązują. Zębatki helikalne, będziesz je sam składał czy jakiś serwis? Nie lepiej po prostu jakieś 13:1? Nie chodzi o rof, ale szybkość reakcji na spust, silnik na luzie napnie sprężynę. Oczywiście lipo obecne? Quote Link to post Share on other sites
DobryWariatURS Posted July 3, 2019 Report Share Posted July 3, 2019 Ta, lipo obecne, replika idzie do serwisu. Zębatki nie wiem jakie ponieważ się nie znam, jeśli masz coś do polecenia to z chęcią wysłucham. Zastanawiam się jeszcze nad tym bore upem bo na forum wyczytałem że ani guardera ani shs'a nie jest dobry. Chciałbym jakość "ulepszyć" gearbox ale skoro boreup jest nic nie wart to trochę nie wiem jak :/ Quote Link to post Share on other sites
wallop Posted July 5, 2019 Report Share Posted July 5, 2019 Ludzie, ale to jest SR25, a w środku GBv2Long.... Dlaczego polecacie zebatki 13:1????? Przy takim silniku, przełożeniu zebatek i springu to silnik się szybko spali. Myślcie trochę przy doborze części. Tak samo zestawy bu itp. To są zestawy do M4, a nie do SR25! Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted July 21, 2019 Report Share Posted July 21, 2019 Silnik sie nie spali. Bedzie normalnie pracował. Napewno wzrosnie pobór pradu oraz energia wydzielana przez silnik w postaci ciepla. Predzej coś zmieli w srodku. Polecam ci zebatki czarne shs do sr25 o przelozeniu 18:1 czyli standard oraz poszukac silnika PJ/Cyma z niebieskim tylkiem. One sa wolami pociagowymi. To sa silniki 28-32tpa. Obecnie testuje sobie set 18:1 , s150+ plus tuleje na prowadnicy sprezyny i silnik 22TPA. Set lata na 560fps obecnie. Reakcja na spust fajna, dodatkowo moge zalaczyc precock w Titanie wiec reakcja jest super. Silnik nie nagrzewa sie. Nie ma sensu pakowac bu do sr25. Zwyklu zespol cylindra spokojnie w sr25 spokojnie daje rade nawet przy 0.48g kulkach. Quote Link to post Share on other sites
wallop Posted July 21, 2019 Report Share Posted July 21, 2019 (edited) 19 minut temu, Rogaś napisał: Polecam ci zebatki czarne shs do sr25 o przelozeniu 18:1 czyli standard Zebatki SHS czarne do SR25 maja inna konstrukcje niż zwykle do gbv2. W zwykłych zebatkach do v2/v3 oba talerze są skręcone dwiema śrubami + zakotwiczone bolcem, który popycha popychacz dyszy. W SR25 boleć montowany jest tylko na górnym talerzu wraz z lozyskiem, który nie przechodzi przez drugi talerz. W zebatkach SR25 całe obciążenie przekazywane jest tylko na dwie drobne śruby. Nawet po wklejeniu śrub zebatki tłokowej, śruby są zrywanie przy względnie normalnych dla tych replik sprężynach czyt. 150-160 (550-600fps). Był już tu kiedyś zakładany temat przez kogoś. Nawet po takiej awarii jest szansa na uratowanie zebatki. Rozwiercenie i nagwintowanie otworów pod śruby M3 oraz zastosowanie śrub o wysokiej wytrzymałości. Przerabialem tak już 3 komplety zebatek i bez problemu radzą sobie nawet z MS210 Prometheus. Aktualnie najmocniejszy set jaki ode mnie wyszedł miał 640fps (SP170) i już rok tak sobie strzela. Dzięki temu, że można rozdzielic talerze zebatki tłokowej, mając drugi komplet zebatek np. 16:1 można podmienić dolny talerz i stworzyć zebatki high speed dedykowane do SR25. Edited July 21, 2019 by wallop Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted July 21, 2019 Report Share Posted July 21, 2019 Robię tak od lat. Nie zabłysnąłeś. Quote Link to post Share on other sites
wallop Posted July 21, 2019 Report Share Posted July 21, 2019 (edited) Myślę, że po prostu warto o tym napisać i uświadomić ludzi chcących kupić te zębatki, że zębatka tlokowa wymaga przerobienia ze względu na bardzo wysokie prawdopodobieństwo jej uszkodzenia. Nigdzie wcześniej w necie nie znalazłem takiej informacji. Nawet myślałem aby wywalić to łożysko i tam również przewiercic dolny talerz, nagwintowac i wkręcić śrubę. Są śruby z gwintem częściowym przez co nie byłoby problemu z pracą popychacza czy nawet zastosowaniem dowolnego opóźniacza. Zębatka wówczas byłaby skręcona trzema wytrzymałymi śrubami M3. Warto też wspomnieć o innych zebatkach SHS gdzie zebatka tlokowa jest jasno-szara i posiada trzy "trójkątne" otwory. Te zębatki to shit, grzbiet zębów często jest wylamywany właśnie na tych trójkątnych wycięciach. Na ten moment poza w/w czarnymi, modyfikowanymi shs'ami i Siegetekami nie ma innych dobrych zebatek do SR25 Edited July 21, 2019 by wallop Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts