sanex Posted August 11, 2014 Report Share Posted August 11, 2014 Przebieg 12k kulek, wczoraj z kumplem rozbieraliśmy GB. Na zębatkach ani śladu zużycia, tłok nie spiłowany (1 ząb metalowy), w środku było trochę opiłków żelaza... Nie dużo, albo trochę było. Przy ponownym składaniu został wyeliminowany problem latającej komory hop-up, teraz rusza się znacznie mniej. Natomiast mam pytanie, czy to normalne, że szyna RIS z górnego body nie pokrywa się idealnie z szyną ris na froncie? Ta na froncie jest kilka mm wyżej. Quote Link to post Share on other sites
ennui111 Posted January 2, 2015 Report Share Posted January 2, 2015 Z pewną dozą ostrożności możnaby powiedzieć ,że 25000 kulek wytrzyma a nawet ,że pociągnie więcej. Jednak jest ryzyko ,że padnie ci i po 1000 kulek bo tak się akurat złożyło ,że dostaniesz zły egzemplarz. Jak tak zły egzęplaż,ja z cm.022(wszyscy mówią że to gówno) 10000 kul wywaliłem. Quote Link to post Share on other sites
Tadzwirz Posted January 7, 2015 Report Share Posted January 7, 2015 Małe pytanko, stockowe bebechy wytrzymają LiPo 11,1 ? Quote Link to post Share on other sites
Comandosu Posted March 24, 2015 Report Share Posted March 24, 2015 Szybkie pytanie, włożyłem 2gx do lowera, tylko że już do uppera się nie mieści, wiadomo chodzi o m4 od cymy. Pytanie brzmi, jakie uppery innych firm pasują do lowera cymy? Quote Link to post Share on other sites
seger Posted March 24, 2015 Report Share Posted March 24, 2015 Pasuje A&K ale moze wymagać leciutkiego szlifowania "cycek" pod przedni pin. no i wytloczenia sie średnio zgrywają ale da sie zlożyc replikę. Quote Link to post Share on other sites
daan Posted March 31, 2015 Report Share Posted March 31, 2015 Witam. Czy ktoś z posiadaczy CM002 albo ogólnie emek od Cymy spotkał się z problemem zacinającego się spustu? Przy prowadzeniu ognia w trybie SEMI przy którymś z kolei strzale spust dziwnie się blokuje i nie idzie oddać kolejnego strzału. Po przełączeniu selektora w tryb AUTO i z powrotem w tryb SEMI można strzelać dalej. Z góry dzięki za odpowiedź. Quote Link to post Share on other sites
EndeBeats Posted March 31, 2015 Report Share Posted March 31, 2015 Zainstaluj mosfet, mi pomógł. Quote Link to post Share on other sites
Stary Traper Posted April 12, 2015 Report Share Posted April 12, 2015 (edited) Jako, że trochę już mam swoją emeczkę, to mogę kilka słów o niej powiedzieć. Może pomogę komuś podjąć decyzję - kupić/nie kupić? Więc tak - po wyjęciu z pudełka - wooow, zero luzów, wygląda pięknie, szał pał. Naprawdę fajnie wygląda. Potem okazało się, że farba z el. metalowych schodzi bardzo łatwo ale mi się to nawet podoba, wygląda na używaną. Co jak to, ale ja się nie pieszczę z ,,bronią". Przez to właśnie dość prędko przekonałem się, że nie jest to replika dla mnie, chociaż jest przewygodna i prześliczna. Dalej - pierwsze strzelanie ,,kurde, ale ciągnie!". Nie mam pojęcia ile metrów ale kuleczki leciały naprawdę daleko, było widać, że hopek działa i reaguje bardzo dobrze na regulację pokrętłem. Na strzelance okazało się, że zasięg ma sporo większy od reszty replik kolegów, były to jednak w większości cm.028 (w tym jedna full stock siedmioletnia!) więc w sumie nie ma się co dziwić. Czasem miała swój zły dzień, obrażała się o coś i nie chciała kręcić ale wszystko szybko wracało do normy. Jednak tylko do czasu. Coraz mniej reagowała na regulację a teraz nie chce kręcić wcale, a już chciałem kupować 0.28 bo 0.25 latały w kosmos. Po rozłożeniu repliki i zajrzeniu w lufę, widać, że gumka wybrzusza się dopiero po rozkręceniu hopka na chama (jak się puści pokrętło to samo się cofa i hopek jest na zero mimo, że rozkręcony na maxa). Z tego co gdzieś tam czytałem po necie to niestety ten typ tak ma. Jeszcze słówko o silniku i dźwięku gb - rzeczywiście silniczek jest słaby, rof niższy od nowej cm.028. Ponadto siedzi dość luźno w chwycie i trzeba go dokręcić ale to nie problem. Dźwięk wydawany przez replikę jest dość ostry i głośny ale nie słychać za bardzo jęku silnika tylko raczej trzask. Poza tym - czasem też się zatnie na singlu, trzeba przełączyć na auto i strzela dalej. Ze dwa razy wypluła mi kulkę. Nic takiego. OK, wyjdźmy znów na zewnątrz. Najpierw mi upadła (wypięła się z gównianego zawieszenia) i ułamał się kawałek górnego korpusu tam przy prowadnicy kolby, złapało taki luz, że muszę ją spinać trytytką i maskować izolką. Ale ok, moja wina. Potem złamał się przycisk zwalniacza zamka. Czyżbym za dużo się bawił? Może, ale fakt pozostaje faktem - pękło a nie powinno. Dodatkowo parę dni temu rączka przeładowania została mi w ręku, bo ułamała się jakaś plastikowa część łącząca ją z atrapą suwadła. Znowu - pękło a nie powinno. Wiadomo, jest to chinka więc takie rzeczy dziwić nie powinny... Chociaż patrząc na legendarne cymowe AK można się zawieść lekko, tym bardziej, że płacimy około 700zł zamiast 400. Emka to chyba jednak zbyt skomplikowana konstrukcja, by w wersji full metal mogła kosztować tyle pieniędzy. Podsumowując: w środku dość fajnie oprócz HU, na zewnątrz ładnie ale drobne części się sypią. Jak ktoś będzie dbał i ogarnie sobie jakoś hopka to może mu się nie posypie i powinien być zadowolony. Raczej nie jest to replika dla tych, co tak jak ja się nie pieszczą. Ja się jeszcze trochę pomęczę, zobaczymy jak to będzie. Edited April 12, 2015 by Stary Traper Quote Link to post Share on other sites
Tadzwirz Posted July 15, 2015 Report Share Posted July 15, 2015 Ja swojej cymoemki też nie oszczędzam i co mogę powiedzieć po ok18k przebiegu, stockowa sprężynka strasznie się ,,zbiła,, i wymaga wymiany a na luzujący się HU pomogła kropelka :) Quote Link to post Share on other sites
Stary Traper Posted July 18, 2015 Report Share Posted July 18, 2015 Wymieniłem dystanser na typ H (który był za duży i musiłem go zeszlifować...) i teraz kręci ładnie nawet 0.3 jeżeli ma dobry dzień, bo czasem nie chce... Jak ma dobre chwile to lecą w punkt a czasem to z bliska trafić nie mogę. Chyba muszę się przerzucić jednak na 0.28, albo zmienię gumkę w końcu. Quote Link to post Share on other sites
walen Posted July 23, 2015 Report Share Posted July 23, 2015 Czy ktoś ma doświadczenie z używania wersji plastikowej (CM.016)? Zbieram się do kupna pierwszej repliki AEG i zaczynam szukać odpowiedniej (we w miarę rozsądnej cenie oczywiście). Sent from my Nexus 5 using Tapatalk Quote Link to post Share on other sites
Stary Traper Posted August 10, 2015 Report Share Posted August 10, 2015 (edited) Kolejne info - komora jest do niczego w moim egzemplarzu - rozregulowuje się przy strzelaniu... I drugi raz ułamała mi się ta plastikowa część trzymająca rączkę przeładowania. Masakra Edited August 10, 2015 by Stary Traper Quote Link to post Share on other sites
Tadzwirz Posted August 14, 2015 Report Share Posted August 14, 2015 Miałem podobny problem z komorą, po ustawieniu odrobina kropelki rozwiązała problem :) Quote Link to post Share on other sites
Arni Posted August 15, 2015 Report Share Posted August 15, 2015 Dziwne, co piszecie o tym luzowaniu sie reg. HU bo u mnie chodzi na ciasno, i nie ma szans sie samo poluzować. Może pomogłoby podłozenie czegoś pod pokrętło lub zebatke zeby chodziło ciężej. Quote Link to post Share on other sites
kiepas Posted November 21, 2015 Report Share Posted November 21, 2015 Kupiłem kilka dni temu CM008. Mam problem z dźwignią przeładowania zamka. Po pociagnięciu powinna otworzyć się klapka wylotu łusek. U mnie nic się nie dzieje. Quote Link to post Share on other sites
Kazik94 Posted April 24, 2016 Report Share Posted April 24, 2016 Witam, potrzebuję pomocy! Mam m4 cm.007 full metal, gumka niebieska madbull/przezroczysta guarder do testów, gearbox złożony od nowa poprawnie, idealna szczelność i podkładkowanie, zamontowany Mblock, reszta stock. Problem w tym, że replika strzela jak chce na magazynkach midach boyia 110 kulek i nie tylko na nich. Pierwsze kilka kulek niezależnie od ilości nabitych kulek wypluwa na kilka metrów, po czym wraca do "prawie" normy. Prawie, otóż to, że m4 jest niecelna pomimo dużego zasięgu, duży rozrzut, raz w lewo, raz w prawo, że nie idzie kolimatorka ustawić. Dodatkowo raz podkręca, raz nie podkręca. Testowane na gumkach guarder i madbulla, różne dystansery np typu H albo zwykłe z izolacji. Replika z założonym m-blockiem(komora nie do przesunięcia) lub bez strzela tak samo. Magazynki jak napisałem boyowskie na 110 kulek, podklejone izolką by nie telepały się w gnieździe. Sądzę, że nie jest to wina ilości nabitych kulek bo czy jest 100 kulek, czy 50 to zawsze kilka pierwszych kulek jest wypluwanym na kilka metrów ( z hicapami nie ma takich problemów). Kulki jakie używam to 0.25g madbull/gg/gfc. Gearbox chodzi według mnie wzorowo, żadnych niepotrzebnych jęków, dysza zawsze wraca na swoje miejsce. Błagam o pomoc bo już skończyły mi się pomysły. Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted April 24, 2016 Author Report Share Posted April 24, 2016 Kazik94, proszę o założenie wątku w odpowiednim dziale. Quote Link to post Share on other sites
Rosomak15 Posted December 23, 2017 Report Share Posted December 23, 2017 Luzy ogromne, lufa do niczego, komora beznadziejna, gumka ratuje życie przeciwnikom, magazynki nie dają kulek - nawet cymowskie (podaje tylko hi-cap z zestawu), replika nieosiowa. Szkoda czasu, zachodu i pieniędzy. Po wyjęciu z pudełka stwierdzam, że lepszą powtarzalność mam w emce GBB bez żadnych modyfikacji. Może dostałem ferelny egzemplarz, ale więcej tego zakupu nie powtórzę. Dwóch znajomych nie narzeka, może jestem zbyt wybredny. Szczelność skończyła się po pierwszej akcji. Zasięgu skutecznego nie ma. Dużo pracy i nakładu finansowego. Bebechy są w miarę dobre. Na sp150 guardera maksymalnie osiągnąłem 550 fps, wystrzelone około dwa opakowania kul po 3k i wszystko się trzyma w kupie (raczej auto niż single). Szczerze (NIE POLECAM2)2 zwłaszcza jeśli ktoś chce coś od niej wymagać. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts