Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

[PORADNIK] Stylizacja amerykańska (umundurowanie i wyposażenie żołnierza US z czasów WWII)

Recommended Posts

• 1 month later...
  • Replies 138
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

• 1 year later...

Cześć

Przymierzam się aby zakupić bluzę m41 - w temacie us army jestem słabo zorientowany dlatego chciałem się poradzić. w klepie nestof są dostępne dwa produkty - firmy qmi i sturm. Surma wygląda na taką bardziej zieloną a qmi jest taka piaskowa - którą polecacie?  

Ewentualnie gdzie polecacie kupić tak ą bluzę? 

sturm.jpg

qmi.jpg

Sturm i QMI robią szpej na podobnym poziomie. Co do kolorystyki to różnica może być tylko na zdjęciu. Takie piaskowe kurtki M41 występowały w oryginale, ale robione były z zupełnie innego materiału i stąd wynikała różnica koloru. Ale replik tych kurtek nikt nie robi. Generalnie te kurtki są raczej bardziej zielonkawe niż piaskowe. 

• 1 year later...

Witam

Mam pytanie dotyczące ubioru letniego na gorące dni.
Co jest używane najczęściej: Kurtki(M41/M43) z samą podkoszulką, podkoszulka i koszula M37, podkoszulka i koszula HBT a może coś innego?

Inne pytanie to Czy lepiej zakupić reprodukcje HBT n.p. Sturm, czy też jakiś zamiennik z demobilu n.p. taką Holenderską koszula?

681b87b27a0acf8d7b6b050a3e07b358.jpg

7b14e7a7b0aab3a2181021d73d9c038b.jpg

Historycznie na lato dla piechoty najbardziej uniwersalny zestaw (Afryka, Włochy, Francja) to wełniany mundur m37 i kurtka m41. W gorące dni zdejmowano  kurtkę i noszono tylko koszulę. Mundury HBT w jednostkach liniowych na dużą skalę pojawiają się dopiero w Normandii (typ 2 z dużymi kieszeniami na piersi i kieszeniami cargo na spodniach w kolorze OD7), ale tylko w niektórych jednostkach (przykładowo 2 i 90 Dywizja Piechoty, 2 i 5 Batalion Rangersów). Większość jednostek nosi latem we Francji nadal wełniane mundury m37.  
Replika HBT Sturma jest ok. Nieźle na zdjęciach wygląda też replika z Hikishop. 
Koszulę  holenderską ze zdjęcia bym odpuścił (za małe kieszenie, do usunięcia naramienniki i guziki przy mankietach). 

Edited by gonzo0

Ale warto dodać że za występ w takiej koszuli nikt Kolegi z gry nie wyrzuci. O ile staramy się podnosić poziom swoich stylizacji o tyle to wciąż ASH a nie rekonstrukcja.

Inna sprawa że jak się wciągniesz to (zwykle) będziesz chciał się przesiąść na lepszy sprzęt, by nie odstawać od Kolegów. W takim wypadku od razu lepiej dołożyć trochę grosza i zainwestować w repliki o których pisał Gonzo.

Oczywiście wybór należy do Ciebie.

Jako były rekon i właściciel szpeju US, mogę powiedział, że chodzenie w koszuli M37 i kurtce M41 wcale nie jest takie nieprzyjemne. Polecałbym zakup takiego zestawu lub dla zmniejszenia kosztów tylko kurtkę M41 lub samą koszulę. Jedyny problem z koszulą M37 jest taki, że gryzie. Ja nie miałem takiego problemu, bo moja przed zakupem była zmiękczoną w pralce ale inne mogą gryźć. Można to poniekąd rozwiązać ubierając pod zwykły t-shirt. 

Na chwilę obecną nie planuje zakupu kurtki M41 bo posiadam już cały mundur M43 bo jest bardziej praktyczny w użyciu, a koszula M37 jest w porównaniu do HBT o wiele droższa. Więc na chwilę obecną raczej kupie HBT repro + zielony tank top. Ale wezmę pod uwagę rady dotyczące koszuli M37.Dołączam zdjęcie jak mój szpej wyglądał na jednej z ostatnich strzelanek (jeszcze nie ASH niestety).

_1059663.JPG

Edited by Krismor