KicpA Posted July 18, 2009 Report Share Posted July 18, 2009 A styki najlepiej polutować. Mam nadzieję że piszesz o konektorach a nie o stykach. Quote Link to post Share on other sites
shamoth Posted July 19, 2009 Report Share Posted July 19, 2009 Styków raczej bym nie cynował, ze względu na tendencje do samoczynnego tlenienia sie cyny a już napewno bym tego nie robił w replikach bez FET'a, no chyba że ktoś chce ryzykować samozlutowaniem styków ;] To chyba sobie odpuszcze kombinowanie przy konektorach deans, czasem lepiej fabryki nie poprawiać ;] A właśnie apropo styków, ma ktoś jakiś domowy patent na srebrzenie lub regeneracje? Quote Link to post Share on other sites
viking071 Posted July 19, 2009 Report Share Posted July 19, 2009 Było. Ja za to podam link do instrukcji zrobionej przez kumpla z tamu, po polsku, ze zdjęciami.http://werewolves.pl/ramki/asg/pliki_warsz...fet/mosfet.html Na większości instrukcji pokazywane są układy z jednym tranzystorem. W podanym linku autor używa dwóch. Jaki jest tego sens? Pozdrawiam Viking Quote Link to post Share on other sites
Darg Posted July 19, 2009 Report Share Posted July 19, 2009 (edited) W większości układów drugi tranzystor dodaje tzw. hamulec, który jakoś tak <tutaj zagadnienia elektroniczne> zatrzymuje silnik w odpowiednim momencie dzięki czemu przy strzelaniu na singlu przy replice z dużym rofem tłok nie wyląduje np. w połowie po pierwszym strzale, tylko wróci do pozycji wyjściowej. Tak samo przy serii po przestaniu tłok też wróci do pozycji wyjściowej a nie zatrzyma się np. w połowie. Taki drugi tranzystor zapobiega też temu, że jak jeden się przepali to karabin nam puści serię aż nie rozłączymy baterii. Co do opublikowanych linków, zastanawia mnie jaki ma być ten drugi? Czy taki sam jak pierwszy? Czy może inny? Nie jest tam nigdzie napisane. Edited July 19, 2009 by Darg Quote Link to post Share on other sites
viking071 Posted July 19, 2009 Report Share Posted July 19, 2009 7. Mosfety Tu liczba mnoga ma chyba oznaczać dwa takie same. Nie wydaje mi się też, żeby dwa identyczne połączone równolegle tranzystory mogły spełniać różne funkcje(choć głowy bym nie dał, bo moja wiedza w tej materii jest raczej słaba). IMO zdublowanie mosfet'a ma na celu "wzmocnienie całego układu lub może działać jako zabezpieczenie. Albo jedno i drugie. Jednak jak już pisałem moja wiedza na ten temat jest niewielka i liczę na wypowiedź jakiegoś elektrotechnika czy kogoś innego siedzącego w temacie wystarczająco głęboko by dać konkretną odpowiedź. Za zaspokojenie ciekawości z góry dzięki. Pozdrawiam Viking Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted July 19, 2009 Report Share Posted July 19, 2009 Przy połączeniu równoległym się mniej grzeją i na każdym jest o połowę mniej prądu w trakcie przewodzenia. Jak są połączone równolegle to nie ma opcji na na zabezpieczenie w przypadku przepalenia jednego, po prostu jeden zwiera na stałe obwód. Quote Link to post Share on other sites
viking071 Posted July 19, 2009 Report Share Posted July 19, 2009 Jak są połączone równolegle to nie ma opcji na na zabezpieczenie w przypadku przepalenia jednego, po prostu jeden zwiera na stałe obwód. No tak w zasadzie to logiczne. Dzięki za odpowiedź. PS.: Czy układ na 2 x IRF3710 będzie wystarczająco mocny(nie spłonie/roztopi repliki/wybuchnie czy co tam może się z tym stać). Jeśli to pomoże - bakta 9,6v, 1100mAh, SP130 w stokowych bebechach G&P. Pozdrawiam Viking Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted July 19, 2009 Report Share Posted July 19, 2009 Bardziej polecam IRL3713. Quote Link to post Share on other sites
viking071 Posted July 19, 2009 Report Share Posted July 19, 2009 Tyle, że IRF3710 mam w domu i zaoszczędziło by mi to tych kilka złotych. W wypadku gdyby się nie nadawały będę zamawiał IRFP3703PBF. Niestety czas realizacji 3-4 tygodni, ale jakoś przeżyje. Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted July 20, 2009 Report Share Posted July 20, 2009 Ja dalej polecam IRL3713 ;) Sam używam i zakładam. Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted July 20, 2009 Report Share Posted July 20, 2009 Ja też polecam IRL3713 ;) Używam je już od dłuższego czasu. A jaki tranzystor polecacie na AB? Bo bym se spróbował tego. Pozdrawiam serdecznie, grzechotnik Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted July 20, 2009 Report Share Posted July 20, 2009 Na większości instrukcji pokazywane są układy z jednym tranzystorem. W podanym linku autor używa dwóch. Jaki jest tego sens? Pozdrawiam Viking Tak jak napisał KicpA, prąd jest rozkładany na 2 tranzystory. Układy z 2 tranzystorami działają dłużej i rzadziej się palą. Quote Link to post Share on other sites
heini Posted July 20, 2009 Report Share Posted July 20, 2009 A ja mam z kolei pytanie czy montował sobie ktoś MOSFETa w Capri ASG? Quote Link to post Share on other sites
Marek Kiljan Posted July 28, 2009 Report Share Posted July 28, 2009 A co myślicie o takim tranzystorku:IRL1404ZPBF ? Quote Link to post Share on other sites
kerth Posted July 28, 2009 Report Share Posted July 28, 2009 http://www.irf.com/product-info/datasheets/data/irl3713.pdf http://www.irf.com/product-info/datasheets...irl1404zpbf.pdf Tutaj masz karty katalogowe. Wg mnie, bardzo podobne parametry (w zakresie nas interesujących) Czyli prąd przetransportują oba, czasy załączenia, odłączenia mają podobne (W naszych zakresach), rezystancję wewnętrzną mają podobną. Wg mnie brać tańszy :) Rezystancja wewnętrzna, bardzo podobna Pełne otwarcie w obu na niskich napięciach Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted July 29, 2009 Report Share Posted July 29, 2009 A co myślicie o takim tranzystorku:IRL1404ZPBF ? Dobry, dobry. Możesz spokojnie brać. Choć lepiej IRL3713. Ponawiam pytanie: Jaki tranzystor do układu AB? Pozdrawiam serdecznie, grzechotnik Quote Link to post Share on other sites
kerth Posted July 29, 2009 Report Share Posted July 29, 2009 Dobry, dobry. Możesz spokojnie brać. Choć lepiej IRL3713. Z jakiego powodu? Sam stosuję 3713, ale noty katalogowe nie wskazują na jakąś miażdżącą przewagę 3713. Quote Link to post Share on other sites
ruffin-89 Posted July 29, 2009 Report Share Posted July 29, 2009 kerth ma rację między 3713 a 1404 nie ma żadnej różnicy poza wart. prądu DRENU. A jak mamy się czepiać szczegółowych wart rzędu 1/10 miliOhma to i tak przewaga przypada na 1404. Quote Link to post Share on other sites
shamoth Posted July 29, 2009 Report Share Posted July 29, 2009 Do AB jako drugi tranzystor IRF4905 Jako podstawowy tranzystor do replik z lekkim tuningiem i małym poborem nie siejących kompozytem nonstop IRL1404 / IRL1404z A do replik z ciężkim tuningiem i siejącym nonstop kompozytem IRL3713 Chodzi o maksymalną moc jaką mogą oddać obudowy, przy długiej serii z ciężkim tuningiem i dużym prądem 1404 moze kucnąć szybciej niz 3713... przynajmniej tak mi się wydaje. Quote Link to post Share on other sites
ruffin-89 Posted July 29, 2009 Report Share Posted July 29, 2009 W powyższych datasheetach jest zaznaczony ten parametr, z tym że IRL1404 może rozproszyć (200W) a IRL3713 (330W) ale chciałbym zobaczyć jak ktoś w replice wyciągnie prąd większy niż 40-50A (tylko nie piszcie o prądzie rozruchu silnika) a sam tranzystor rozgrzeje do ponad 260*C. Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted July 30, 2009 Report Share Posted July 30, 2009 Czyli do AB to: IRF4905? Ktoś robił w ogóle MOSFETa z AB? Pozdrawiam serdecznie, grzechotnik Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted July 30, 2009 Report Share Posted July 30, 2009 (edited) Tak. Albo słabszy 5210. Ja już zrobiłem może z 50 takich układów. Między innymi Samoth ma moje układy na IRL1404Z a obecnie stosuję 3713. Edited July 30, 2009 by KicpA Quote Link to post Share on other sites
shamoth Posted July 30, 2009 Report Share Posted July 30, 2009 KicpA ja mam od ciebie na IRL3713 i działają wyśmienicie ;] W końcu można rozłożyć GB bez zabawy ze zwalnianiem revelsala czy strzelaniem na sucho do bólu aż sprężyna zostanie w pozycji zluzowanej. Co do grzania się, to przy szybkim oddawaniu strzałów na semi i sprężynie 170 chyba silnik bardziej się grzeje niż tranzystory a przynajmniej 3713. Może stąd się biorą historie o palonych silnikach przez mosfety, które pozwalają na przepływ większego prądu... Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted July 30, 2009 Report Share Posted July 30, 2009 (edited) KicpA, pytanie do Ciebie. IRF4905 będzie "pasował" do IRF1404PBF na układ AB?? Edited July 30, 2009 by MAJOR762 Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted July 31, 2009 Report Share Posted July 31, 2009 A czemu nie? Niedługo się wybieram do sklepu to se zrobię w HaKusi zamiast podwójnego MOSFETA na IRL3713. Pozdrawiam serdecznie, grzechotnik Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts