Michu_Śrem Posted August 24, 2006 Report Share Posted August 24, 2006 Thor_ Może ty masz wersje LUX czyli samosmarujące M6 :wink: Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted August 24, 2006 Report Share Posted August 24, 2006 Moze ale w zasadzie tro zaczynam się bać ją pierwszy raz nasmarować ;) już tyle razy sobie to obiecywałem ale teraz się boję ;) Bo albo po przesmarowaniu będzie miała 700 fpsów :mrgreen: albo przestanie strzelać kompletnie ;) Quote Link to post Share on other sites
Strzala90 Posted August 24, 2006 Report Share Posted August 24, 2006 militarius5 - może jeśli na boisz się rozbierać hopa to po prostu napisz do military i niech oni naprawią, a końcu jest na gwarancji. A jak sam coś nie tak złożysz, to będzie z gwarancą gorzej. Chociaż to rozkałądanie to nic strasznego, trzba tylko uwagi i dokładności. Quote Link to post Share on other sites
militarius5 Posted August 24, 2006 Report Share Posted August 24, 2006 wysłać im i zapłacić 15 zł za przesyłkę :ściana: już wole naprawić samemu :D Quote Link to post Share on other sites
kubex Posted August 24, 2006 Report Share Posted August 24, 2006 panowie czytam czytam czytam pogubilem sie na ktorejs stronie i teraz niewiem co kupic M6 czy APS2 a i pytanie nobowskieale jak pisalem pogubilem sie w którym jak uszczelni sie komore hop-siupa zwiekasza sie moc o 40 fps'ów Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted August 25, 2006 Report Share Posted August 25, 2006 Nie nooobowskie pytanie tylko gamońskie :( APS2/M6 to dokładnie to samo różnice to chyba powtarzam chyba tylko kwestia lufy w APS ponoć jest o większej średnicy niż w M6. A skoro reszta to to samo to chyba tak samo sie uszczelnia i tyle samo to daje. Quote Link to post Share on other sites
Michu_Śrem Posted August 25, 2006 Report Share Posted August 25, 2006 Oj i tu się nie zgodzę z tobą Thor_ Wersja APD-2 DE od M6 CG różni się nie tylko lufą! Aps-2 ma inny cylinder. De zastosowało cylinder z jakiegoś metalu i pochromowali go W M6 cylinder jest metalowy i polerowany bez chromu Drugą różnicą jest to że Aps'owy da się otworzyć wiertarką a M6'owy nie W m6 są dwa wgniecenia na całym obwodzie cylindra Aps ma tylko jakieś piny Quote Link to post Share on other sites
l4m3r Posted August 25, 2006 Report Share Posted August 25, 2006 Hmm... 2 dni temu dostałem swojego APS'a (kupionego na taiwangun.com) i może mam jakiś inny niż wszyscy ale o ile pamiętam z pomiarów lufy wynikało (suwmiarką elektroniczną, dokładność pomiaru taka sobie +/-0,03mm) że ma ona ~6.08mm średnicy. Cylinder nie wygląda wcale na chromowany tylko poprostu wypolerowany, z tego co pamiętam (mogę się mylić bo nie zwracałem na to uwagi) nie ma pinów tylko wgniecenia. Quote Link to post Share on other sites
Michu_Śrem Posted August 25, 2006 Report Share Posted August 25, 2006 Chodziło mi o te wgniecenia ale nie wiedzialem jak to nazwac Ale nie ma takiego rowka na obwodzie cylindra Z wypowiedzi sirwiza wynikalo ze jest chromowany Quote Link to post Share on other sites
kubex Posted August 25, 2006 Report Share Posted August 25, 2006 jezeli M6 ma lepsza lufe to kupuje go thx Michu_srem i Thor_ Quote Link to post Share on other sites
l4m3r Posted August 25, 2006 Report Share Posted August 25, 2006 @Michu_Śrem: Chrom nie powinien się tak łatwo rysować, raczej wypolerowany w miare mozliwości alu czy jakiś inny stop. Ale jeszcze sprawdze bo też do końca nie jestem pewien. @kubex: Problem w tym że w tym APS'ie który kupiłem lufa nie odbiega średnicą od tej z M6, tyle że z opisów które można tutaj znaleźć wynika że sztuka sztuce nie jest równa więc to jaka Ci się trafi dużo zależy od szczęścia (dot. to tak M6 jak i APS'a). Ja np. zauważyłem w swoim APS'ie że końcówka cylindra ledwo wchodzi w gumkę hop-up'a co może powodować niepotrzebne ubytki powietrza w tym miejscu. Quote Link to post Share on other sites
Michu_Śrem Posted August 25, 2006 Report Share Posted August 25, 2006 Trzymam właśnie w rękach cylinder Aps'a Rzeczywiście nie jest to chrom :F lecz różnice konstrukcyjne są widoczne gołym okiem Quote Link to post Share on other sites
l4m3r Posted August 26, 2006 Report Share Posted August 26, 2006 Michu_Śrem mógłbyś przedstawić te różnice bo oglądając mojego APS'a i zdjęcia M6 specjalnych różnic nie widze... Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted August 27, 2006 Report Share Posted August 27, 2006 Panowie chciałbym się podzielić spostrzeżeniem dotyczącym APS2. W czerwcu tego roku zakupiłem w Krakmanie 2 sztuki APS2, posiadały drobne różnice w wykonaniu ale ogólnie były identyczne zarówno w wyglądzie jak i zasięgu strzału. Zespół tłoka z metalu "mosiądzowatego" chromowany. Nadmienie tylko że jedna z replik nie miała plastikowego białego pierścienia, który robi za uszczelke i stabilizuje tor posuwu zespołu tłoka- widocznie wypadł technikom po przestrzelaniu i nie włożyli go do pudła. :| Były to 2 sztuki sprzed czasu, gdy produkt był chwilowo niedostępny. Na dniach znajomy kupił APS2 z tego samego miejsca, na strzelance wziąłem to do ręki i zdziwiłem się: naciąganie by ło normalne, natomiast aby cylinder powrócił na swoje miejsce by umożliwiś strzał, trzaba było bić nim o drzewo. DOSŁOWNIE! Z miejsca rozkręciłem replike. Co się okazało? Jakiś magik wkręcił w środkowy otwór łoża za długą śrubę, która wkręcona wgniotła obudowe zespołu tłoka - wgniecenie haczyło o zaczepy na tłoku. Replika jutro rano wraca na serwis. Poza tą ewidentną wadą zauważyłem sporo różnic względem mojego niedużo starszego modelu: -tłok nie jest zapinowany, lecz zastosowano wgniecenia wokół końcówek, -materiał obudowy zespołu tłoka jest miękki, nasuwa się myśl o jakimś stopie aluminium, -wszystkie 3 śruby w łożu do mocowania mechanizmu mają takie same główki (w starszym modelu ta o najmniejszym gwincie, mocowana do hu, miała mniejszą główke), -jakość wykonania kolby spadła, latający prent zbrojeniowy dopełnia obrazu sielanki :roll: [/img] Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted August 27, 2006 Report Share Posted August 27, 2006 Jakiś magik wkręcił w środkowy otwór łoża za długą śrubę, która wkręcona wgniotła obudowe zespołu tłoka Jakiś ?? To APS nie jest sprzedawany jak M6 rozłożony ?? B jak tak samo, to tym magikiem mógłbyć tylko własciciel repliki i niestety nie zostanie to uznane w serwisie jako naprawa gwarancyjna. Quote Link to post Share on other sites
bonesnapper Posted August 27, 2006 Report Share Posted August 27, 2006 Hehe. Nie śmiejcie się, ale ja to samo zrobiłem na pierwszej strzelance z M6 i zastanawiałem się, czemu nie da się naciągnąć tłoka :P APS chyba nie jest sprzedawany w jednym kawałku. Jeśli się mylę, powiedzcie. Quote Link to post Share on other sites
Larsen Posted August 27, 2006 Report Share Posted August 27, 2006 No ja w czwartek dostałem APS 2 od krakmana i był w kartonie, w stanie rozłożonym. W pudełku nie było instrukcji, ale szczerze powiedziawszy nie wiem czy powinna się ona tam znajdować :) Zestaw 3 śrub do mocowania mechanizmu w łożu ma 2 typy główek (najmniejsza ma mniejszą główkę). Mechanizm naciągania tłoka działa bez problemu. Quote Link to post Share on other sites
esco Posted August 29, 2006 Report Share Posted August 29, 2006 a bawiliście się już coś z bebechami? :) michu pisał że aps-owskie da się roziwercić... ale czy napewno w każdym aps-ie? bo jak narazie z tego co czytam to loteria... :) Quote Link to post Share on other sites
Medi Posted August 29, 2006 Report Share Posted August 29, 2006 Nie, nie bawili sie z bebechami. Napewno nie w tym temacie :evil: :evil: :evil: Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted August 29, 2006 Report Share Posted August 29, 2006 esco poszukaj w "upgrade & tunning" Quote Link to post Share on other sites
bonesnapper Posted August 30, 2006 Report Share Posted August 30, 2006 Hehehe :D Mam pytanie... Czy ktoś strzelał z naszego M6 kulkami cięższymi niż .28g? Jaki daje nam to zasięg? Czy nie daje wrażenia "męczenia strzału"? Quote Link to post Share on other sites
hellmans Posted August 30, 2006 Report Share Posted August 30, 2006 Stzrelali 0.30 i bylo dobrze a pisali o tym w tym temacie.... Quote Link to post Share on other sites
1337 Posted August 30, 2006 Report Share Posted August 30, 2006 Tyle rzeczy już wiemy o tych dwóch repikach, dlatego prosze kogoś kto miał możliwość porównania tych karabinów (ver. stock) o wystawienie oceny, oraz wrdykt, który z tych karabinów jest lepszy. Quote Link to post Share on other sites
Dinus_ Posted August 30, 2006 Report Share Posted August 30, 2006 Lepszy jest M6 to wiadomo.... Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted August 30, 2006 Report Share Posted August 30, 2006 Nie mając doczynienia "fizycznie" z APS2 DE mimo to na podstawie postów w tych kilku tematach moje subiektywne zdanie jest takie że na dobrego APSa trzeba trafić (kwestia lufy przedewszystkim) a z M6 trzeba trafić na wadliwy egzemplarz. Generalnie i tak w zasadzie wychodzi na jedno co by się nie kupiło i tak trzeba w tym grzebać. Choćby uszczelniając HU, doważając. Więc pierwszym czynnikiem decydującym o zakupie pewnie będa pieniądze. Ja co prawda jakbym miał kupić teraz to i tak kupiłbym M6 CG (pewnie dlatego że mam pod nosem sklep i mogę pomacać) No i na kożyść M6 (mojego) przemawia to że strzela piknie bez ani kawałka smarowania ;) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts