GALA94 Posted March 28, 2013 Report Share Posted March 28, 2013 Witam, mam pytanie do posiadaczy Baofenga uv-5r lub podobnych urzadzen, testowaliscie dzialanie laryngofonu i PTT od Navcomma pod tym radyjkiem? Quote Link to post Share on other sites
Piotr95 Posted April 2, 2013 Report Share Posted April 2, 2013 Witam, Czy ktoś z Was się zetknął z Baofengiem BF-888s? Jeśli tak to jaka jest Wasza opinia o nim? Czy nadaje się do AS? Quote Link to post Share on other sites
Lesław Posted April 2, 2013 Report Share Posted April 2, 2013 To jest radio "profesjonalne". Tzn, musisz je wcześniej zaprogramować na wybrane przez Ciebie częstotliwości. (Niezbędny będzie kabel i soft) Generalnie się nadaje :) Quote Link to post Share on other sites
wally Posted April 2, 2013 Report Share Posted April 2, 2013 Baofeng powinien współdziałać z akcesoriami do Navcomma, ja mam inne chińskie radyjko (firmy TYT) i wszystkie peryferia z Navcoma pasują. Quote Link to post Share on other sites
bizon96 Posted April 2, 2013 Report Share Posted April 2, 2013 (edited) Witam, Czy ktoś z Was się zetknął z Baofengiem BF-888s? Jeśli tak to jaka jest Wasza opinia o nim? Czy nadaje się do AS? Channel Spacing 25KHz- tak wiec nie wydaje mi się. że go zaprogramujesz na pasmo PMR. Jeżeli jest w ogóle taka możliwość (w co wątpię) to będziesz miał do dyspozycji tylko 4 kanały PMR. Tak więc moim zdaniem odpuść sobie I kup coś lepszego. Edited April 2, 2013 by bizon96 Quote Link to post Share on other sites
GALA94 Posted April 3, 2013 Report Share Posted April 3, 2013 Dzieki za odpowiedz, wlasnie zamowilem na 409shopie radyjko. Btw. Piotra95- jesli chcesz radio wylacznie do ASG to zainwestuj w dobra PMR, bo co ci z radia 2m/70cm gdy tylko bedzie uzywal pasma 446mhz ? Quote Link to post Share on other sites
Piotr95 Posted April 3, 2013 Report Share Posted April 3, 2013 Dzięki za odpowiedzi. A więc z Bf-888s rezygnuję. Jakie polecacie PMR'ki do 150 zł max.? Quote Link to post Share on other sites
GALA94 Posted April 3, 2013 Report Share Posted April 3, 2013 Zazwyczaj pmr'ki sprzedawane są parami, znajdż jakiegoś kolegę do spółki. Midlandy, motorole, cobry i inne znane firmy robią dobre pmr. A ich cena zależy od bajerów w nich zawartych. Moim zdaniem kupno pmr za 200+ zł jest bezsensowne, ponieważ zwykła pmr z zmodyfikowaną anteną(niestety zabieg nielegalny) o dl. 16,5cm da większy zasięg od pmr o xxx zł droższej. Quote Link to post Share on other sites
Piotr95 Posted April 3, 2013 Report Share Posted April 3, 2013 Ok, dzięki. Spróbuję coś wyszukać. Quote Link to post Share on other sites
virusotron Posted April 4, 2013 Report Share Posted April 4, 2013 Moim zdaniem kupno pmr za 200+ zł jest bezsensowne, ponieważ zwykła pmr z zmodyfikowaną anteną(niestety zabieg nielegalny) o dl. 16,5cm da większy zasięg od pmr o xxx zł droższej. Lepiej zrobić combo i kupić pmr z możliwością modyfikacji na większą moc nadawczą i wymienić antenę ;) Quote Link to post Share on other sites
GALA94 Posted April 4, 2013 Report Share Posted April 4, 2013 Zazwyczaj wystarcza już antena :) I można zaoszczędzić trochę na radyjku :) Quote Link to post Share on other sites
rafcio21 Posted April 5, 2013 Report Share Posted April 5, 2013 (edited) Mógłby ktoś kolokwialnie i w miare wyczerpująco napisać mi czym jest offset? Googlowałem to i znalazłem rozmowy o offsecie (przesunięciu?), programowanie krótkofal i dane techniczne, ale nigdzie nikt nie opisał konkretnie co to jest. Lubie wiedzieć co ustawiam ;p Wiem, że co 70 cm ma 7.600 a 2m ma 0.600 i nic poza tym... Edited April 5, 2013 by rafcio21 Quote Link to post Share on other sites
dj_drops Posted April 5, 2013 Report Share Posted April 5, 2013 Nie ustawiasz, chyba że pracujesz przez przemiennik. http://www.hamuniverse.com/repeater.html Quote Link to post Share on other sites
SterylizatorPL Posted April 5, 2013 Report Share Posted April 5, 2013 (edited) Offset to jest nic innego, jak przesunięcie kanału nadawania względem kanału odbioru. Łopatologicznie: jeżeli masz kanał 6 PMR (446,06875MHz) i offset na +12,5kHz to odbierać będziesz na 6 PMR, a w momencie naciśnięcia nadawania, będziesz wysyłał sygnał na kanale 7 PMR (446,08125MHz). J/w jeżeli nie korzystasz z przemiennika, to offset na 0. Edited April 5, 2013 by SterylizatorPL Quote Link to post Share on other sites
martinez98 Posted April 5, 2013 Report Share Posted April 5, 2013 Lepiej zrobić combo i kupić pmr z możliwością modyfikacji na większą moc nadawczą i wymienić antenę :icon_wink: Lepiej do 150zł kupić np. Dynascan MX-68 (klon Puxing 2r). Jest nasłuch 2m, nadawanie i odbior na 70cm czyli tez PMR, bateria wymienna z bateriami nokii i mozliwosc wymiany anteny, a moc 2W w lesie zadowoli na kazdej strzelance. Na milsimy to już może być za mało. Zależy więc od potrzeb. Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted April 6, 2013 Report Share Posted April 6, 2013 Za 170zet można kupić Baofenga 5R, który sprawuje się bardzo dobrze - lepiej jak navcomm tk-760, więc nie ma sensu się bawić w jakieś wynalazki, które potrzebują modyfikacji. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted April 6, 2013 Report Share Posted April 6, 2013 Udało mi się dorwać sordiny dual comm na wtyk military. Praktycznie brak śladów zużycia, mimo że używka. Brak rys, brak wgnieceń. Nawet pianki i outliny uszne wyglądają jakby były dwa razy założone. Słowem IGŁA. ...ale jest tyci problem. Przy mocniejszym stuknięciu w słuchawkę z pojemnikiem baterii słuchawki zdychają. Potem można włączyć jakby nigdy nic. Wg tego co poszukałem to może być kwestia lipnego pojemnika na baterie i tracenie styku blaszka-bateria. Naprawiał to ktoś? :icon_smile: Hej, zobacz zakrętkę od baterii. Zapewne zakrętka jest mosiężna, sprężynka stalowa, wciśnięte jest jedno w drugie i na klej termo... Ja rozwiązałem ten problem u siebie w Sordinach przez wywalenie kleju i zlutowanie sprężyny do zakrętki. (Mnie denerwowało to okropnie jak w ferworze walki niechcący uderzyłem kolba o słuchawkę i słuchawki robiły peeeeep i cisza :P ) Quote Link to post Share on other sites
rafcio21 Posted April 6, 2013 Report Share Posted April 6, 2013 Offset to jest nic innego, jak przesunięcie kanału nadawania względem kanału odbioru. Łopatologicznie: jeżeli masz kanał 6 PMR (446,06875MHz) i offset na +12,5kHz to odbierać będziesz na 6 PMR, a w momencie naciśnięcia nadawania, będziesz wysyłał sygnał na kanale 7 PMR (446,08125MHz). J/w jeżeli nie korzystasz z przemiennika, to offset na 0. No to śmiesznie, bo w tk-760 offset mam na 10.000 i wszystko działa jak trzeba. Może to jakaś wartość domyślna zamiast 0 xP Quote Link to post Share on other sites
Soul reaper Posted April 6, 2013 Report Share Posted April 6, 2013 Bo w tk-760 najpierw trzeba offset włączyć, ustawiając jego kierunek (funkcja SFT w menu). Quote Link to post Share on other sites
seger Posted April 6, 2013 Report Share Posted April 6, 2013 Ja u siebie (Navcomm TK-890) mam offset na 0.600 i zawsze działa. W sumie nawet nie wiedziałem do czego to jest :) Kiedyś kolega mi podał wartości jakie mam wbić w radio i bangla tak już długo. Quote Link to post Share on other sites
rafcio21 Posted April 8, 2013 Report Share Posted April 8, 2013 No właśnie też znalazłem instrukcje, że na 2m powinno być 0.600, a na 70cm 7.600. Cóż, jak wyłączone to wyłączone xP Quote Link to post Share on other sites
Soul reaper Posted April 8, 2013 Report Share Posted April 8, 2013 Możesz sprawdzić - znajdź w menu funkcje SFT (jest chyba przed wartością offsetu). Żeby działało musi być ustawiona na + lub - (bo trzeba wybrać kierunek offsetu). Quote Link to post Share on other sites
qazfakir Posted April 9, 2013 Report Share Posted April 9, 2013 (edited) Jak pisano wcześniej offset służy do pacy z przemiennikiem. http://pl.wikipedia....ennik_amatorski W airsofcie offset jest nieprzydatny. !! Co do Navcomma, to na stronie 18 instrukcji opisano dwa parametry związane z offsetem http://www.navcomm.e...ad/TK760_PL.pdf WYBÓR KIERUNKU OFFSETU SFT powinien być ustawiony na OFF. WYBÓR OFFSETU CZĘSTOTLIWOŚCI OFFSET może być ustawiony dowolnie, jeśli SFT jest ustawione na OFF. Edited April 9, 2013 by qazfakir Quote Link to post Share on other sites
korpus Posted April 12, 2013 Report Share Posted April 12, 2013 Witam. Mam pytanko. Czy krótkofalówka Motorola T4 będzie dobra na początek + do tego dedykowana słuchawka motoroli? Rozumiem, że to jeden z najtańszych modeli, ale u nas sporo osób jej używa i spisuje się bardzo fajnie. Czekam na odpowiedzi bardziej doświadczonych. Tu link: http://allegro.pl/krotkofalowki-motorola-tlkr-t4-zasieg-do-6-km-i3136896816.html z góry dzięki za pomoc. Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted April 12, 2013 Report Share Posted April 12, 2013 Sam sobie odpowiadasz na pytanie drugim zdaniem. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts