Foka Posted February 19, 2008 Report Share Posted February 19, 2008 A ja się nie znam, a poza tym to jest FRS, tym bardziej się nie znam :) Quote Link to post Share on other sites
narmo Posted February 19, 2008 Report Share Posted February 19, 2008 Ja wiem co to jest CTCSS i jak działa :wink: . Pytam się jak sprawa wygląda w praktyce w zaawansowanych krótkofalówkach, takich jak ten Yaes przy stosowaniu ich z PMR. Czy np. można sobie poustawiać "podkanały", czy tylko jedną częstotliwość tonu squelcha. I czy nie ma innych z tym problemów. Te radiotelefony są dość uniwersalne i skomplikowane, chcę wiedzieć, czy nie przeszkadza to w normalnej łączności. Co do FRS: http://en.wikipedia.org/wiki/Family_Radio_Service Nielegalne w Europie Quote Link to post Share on other sites
Hargin Posted February 19, 2008 Report Share Posted February 19, 2008 (edited) z tym nasileniem z jakim wykorzystywane sa radyjka w ASG uzywanie FRS jest w sumie bez znaczenia FRS ma przewage nad PMR, ze uzywa go zdecydowanie mniej osob (mniej syfu w etrze na wiekszych imprezkach) i ma 14 kanalow (PMR 8) uzywamy z powodzeniem od 5 lat i nikt nie narzeka poza tym najlepsze rozwiazanie jakie moze byc, to radio z mozliwoscia recznego ustawienia czestotliwosci w pasmie 70cm - koszt niewiele wiekszy od tandetnych midlandow/motorolek/cobr itd. Wowczas mozna zaprogramowac wszystkie popularne czestotliwosci (FRS, PMR, LPD). [Pisz poprawnie, stosuj interpunkcję, zdania zaczynaj wielką literą a kończ kropką] Edited February 19, 2008 by Foka Quote Link to post Share on other sites
Headshot Posted February 20, 2008 Report Share Posted February 20, 2008 (edited) @ Foka, Tuziol: Dopiero później zauważyłem że to skaner. Dziękuje za odpowiedzi. Edit: Wie ktoś może gdzie można dostać SABER'y ?? Wujek google nie pomógł, ciocia allegro zawiodła a stryjek ebay odpada Edited February 20, 2008 by Headshot Quote Link to post Share on other sites
moron Posted February 20, 2008 Report Share Posted February 20, 2008 ja swojego kupilem od Yuriego poszukaj gdzies tu na forum kontaktu jakiegos do niego... Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted February 20, 2008 Report Share Posted February 20, 2008 Właściwie tylko eBay i sporadycznie Allegro. Pytaj Yuriego, kiedyś miał. Quote Link to post Share on other sites
Headshot Posted February 20, 2008 Report Share Posted February 20, 2008 Danke Quote Link to post Share on other sites
Radzio Posted February 20, 2008 Report Share Posted February 20, 2008 Yuri już nie posiada saberek... :( Quote Link to post Share on other sites
kulkago Posted February 28, 2008 Report Share Posted February 28, 2008 Chcę kupić Motorolę saber i mam jedno pytanie do użytkowników: jaki jest praktyczny zasięg w terenie radia 460-470 Mhz oraz czy potrzebny jest specjalny program do programowania częstotliwości czy sam wybieram zakres pokrętłem na radiu? Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted February 28, 2008 Report Share Posted February 28, 2008 jaki jest praktyczny zasięg w terenie radia 460-470 Mhz Raczej taki sam, lub zbliżony jak innych dobrych PMRek (nie tych po 150zł za parę ;) ). Przy tej częstotliwości cudów nie zdziałasz. czy potrzebny jest specjalny program do programowania częstotliwości Tak, program i kabel. czy sam wybieram zakres pokrętłem na radiuPokrętłem wybierasz jeden z kilku (nie pamiętam ilu) kanałów zaprogramowanych na komputerze. Quote Link to post Share on other sites
kulkago Posted February 28, 2008 Report Share Posted February 28, 2008 Gdzie w Polsce dostanę oprogramowanie to radia Saber? Lub jeśli ktoś wie kto je programuję to będę wdzięczny za informację? Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted February 28, 2008 Report Share Posted February 28, 2008 Raczej nigdzie. To są wojskowe radia używane głównie w US. Pewnie trzebaby poszukać na jakichś torentach, kabel na ebayu. Zapytaj Yuriego skąd zdobył, bo miał. Quote Link to post Share on other sites
pablo79 Posted April 27, 2008 Report Share Posted April 27, 2008 (edited) Jakie krotkofalowki PMR kupic dla teamu (do 400 zlotych za sztuke)? Jaki zestaw sluchawkowy jest lepszy; z laryngofonem, czy mikrofonem? Moze miec wiecej niz 0,5W. Edited April 27, 2008 by pablo79 Quote Link to post Share on other sites
ghost666 Posted April 27, 2008 Report Share Posted April 27, 2008 (edited) Moze miec wiecej niz 0,5W. Nie, nie może. W tym paśmie nie można nadawać więcej niż 500mW. Przynajmniej legalnie. A o nielegalne radyjka cieżko, bo sie po prostu takich nie produkuje. Chociaż zawsze można samamu zrobić dopałke... Edited April 27, 2008 by ghost666 Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted April 27, 2008 Report Share Posted April 27, 2008 A o nielegalne radyjka cieżko, bo sie po prostu takich nie produkuje.I jedno, i drugie - bzdura. Quote Link to post Share on other sites
wally Posted April 27, 2008 Report Share Posted April 27, 2008 "Nielegalne" radio na to pasmo równie łatwo można kupić co w pełni legalne. Przykład: - Intek MT-4040 - Intek MT-446XP Sam używam Inteka MT-4040 i śmiało mogę go polecić. Ostatnio byłem zaskoczony in plus, ponieważ w dosyć gęstym lesie jako jedyne było słyszalne 2 km dalej, inne radia nawet nie otwierały squecha. Quote Link to post Share on other sites
Szreder Posted April 27, 2008 Report Share Posted April 27, 2008 (edited) Owszem. Radyjka PMR 2W są dostępne, wcale nie ciężko. Tylko trzeba też spojrzeć na to, że moc 0,5W jest całkowicie wystarczająca, i tutaj moc jest bardziej chwytem marketingowym. Najważniejszym aspektem poprawiającym zasięg radia jest jego antena. Z tego co wiem, to najlepsza była by długości 5/8 fali, zazwyczaj spotykane to 1/8 lub 1/4 fali (PMR). BTW 2W szybko żre baterie, mam ProfiTek'a 77 a.k.a. Intek 4000D, no i czuć jak szybko rozładowuje baterie. Edited April 27, 2008 by Szreder Quote Link to post Share on other sites
wally Posted April 27, 2008 Report Share Posted April 27, 2008 PMR to nie fale krótkie ani CB Radio - nie długość elektryczna jest ważna tylko wysokość umieszczenia anteny nad ziemią. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted April 27, 2008 Report Share Posted April 27, 2008 Sam używam Inteka MT-4040 i śmiało mogę go polecić. Ostatnio byłem zaskoczony in plus, ponieważ w dosyć gęstym lesie jako jedyne było słyszalne 2 km dalej, inne radia nawet nie otwierały squecha.4040 ma duuużego plusa w postaci anteny - jest dużo lepsza od "zwykłych" PMRek. nie długość elektryczna jest ważna tylko wysokość umieszczenia anteny nad ziemiąJedno i drugie. Z tym, że nie "im dłuższa tym lepsza", tylko zestrojona do częstotliwości radia, tak jak napisał Szreder. I ma to kolosalne znaczenie. U nas mamy radia pracujące w PMR i przy zmianie anten widać znaczącą różnicę. Quote Link to post Share on other sites
ghost666 Posted April 27, 2008 Report Share Posted April 27, 2008 I jedno, i drugie - bzdura. Co nie zmienia faktu że używanie takich PMRów jest nielegalne. I już nawet abstrachując od kwesti legalności, to duzo więcej zysku mamy zmieniając antene, niż zwiększając moc. A co do anten, to są różne opcje. Generalnie AFAIK to proste 1/4 fali wypada najlepiej, ale z drugiej strony 17cm druta nie jest ani poręczne, ani wygodne. Dalej 5/8 też sie sprawdza - reszta juz nie jest tak dobra. Są jeszcze inne opcje, niż zwykłę anteny drutowe, ale to wyższa szkołą jazdy i zazwyczaj i tak nie nadaje sie do ręki. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted April 28, 2008 Report Share Posted April 28, 2008 Co nie zmienia faktu że używanie takich PMRów jest nielegalne.W żaden sposób nie komentowałem sprawy legalności. Napisałem, że bzdurą jest fragment, który zacytowałem.Nielegalne jest nadawanie, a nie posiadanie, więc są producenci takie sprzętu. Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted May 7, 2008 Report Share Posted May 7, 2008 Generalnie AFAIK to proste 1/4 fali wypada najlepiej, ale z drugiej strony 17cm druta nie jest ani poręczne, ani wygodne. Dalej 5/8 też sie sprawdza - reszta juz nie jest tak dobra. Twierdzisz że antena o długości fali jest gorsza niż 1/4 czy 5/8 ?? Quote Link to post Share on other sites
moron Posted May 7, 2008 Report Share Posted May 7, 2008 kulkago, jak chcesz sabera to napisz mi na pw saber ma zasieg mniej wiecej taki sam jak midlandy Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted May 18, 2008 Report Share Posted May 18, 2008 Zanabyłem mikrofonogłośnik zwany potocznie gruszką - SPM-10 z wtykiem S2 do krótkofalówki Commax PRM 201TX. Gruszka pracuje bardzo przyjemnie, dźwięk jest czysty i nie ma żadnych szumów. Jedyny minus jest taki, że czasem trzeba troszkę przytrzymać PTT zanim pojawi się dźwięk w drugiej PMRce. Za tę cenę myślę, że warto ;-) Quote Link to post Share on other sites
Majkel86 Posted May 18, 2008 Report Share Posted May 18, 2008 Arafat czy jesteś leworęczny? Bo jeśli tak to ok, lecz jeśli jesteś praworęczny to przełóż to na drugą stronę. :uśmiech: Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts