Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Radiokomunikacja - pytania i odpowiedzi

Recommended Posts

• Replies 2.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Ja wiem co to jest CTCSS i jak działa :wink: . Pytam się jak sprawa wygląda w praktyce w zaawansowanych krótkofalówkach, takich jak ten Yaes przy stosowaniu ich z PMR. Czy np. można sobie poustawiać "podkanały", czy tylko jedną częstotliwość tonu squelcha. I czy nie ma innych z tym problemów. Te radiotelefony są dość uniwersalne i skomplikowane, chcę wiedzieć, czy nie przeszkadza to w normalnej łączności.

Co do FRS:

http://en.wikipedia.org/wiki/Family_Radio_Service

Nielegalne w Europie

Posted (edited)

z tym nasileniem z jakim wykorzystywane sa radyjka w ASG uzywanie FRS jest w sumie bez znaczenia

FRS ma przewage nad PMR, ze uzywa go zdecydowanie mniej osob (mniej syfu w etrze na wiekszych imprezkach) i ma 14 kanalow (PMR 8)

uzywamy z powodzeniem od 5 lat i nikt nie narzeka

poza tym najlepsze rozwiazanie jakie moze byc, to radio z mozliwoscia recznego ustawienia czestotliwosci w pasmie 70cm - koszt niewiele wiekszy od tandetnych midlandow/motorolek/cobr itd. Wowczas mozna zaprogramowac wszystkie popularne czestotliwosci (FRS, PMR, LPD).

[Pisz poprawnie, stosuj interpunkcję, zdania zaczynaj wielką literą a kończ kropką]

Edited by Foka
Posted (edited)

@ Foka, Tuziol:

Dopiero później zauważyłem że to skaner.

Dziękuje za odpowiedzi.

Edit: Wie ktoś może gdzie można dostać SABER'y ??

Wujek google nie pomógł, ciocia allegro zawiodła a stryjek ebay odpada

Edited by Headshot
Posted

Chcę kupić Motorolę saber i mam jedno pytanie do użytkowników: jaki jest praktyczny zasięg w terenie radia 460-470 Mhz oraz czy potrzebny jest specjalny program do programowania częstotliwości czy sam wybieram zakres pokrętłem na radiu?

Posted
jaki jest praktyczny zasięg w terenie radia 460-470 Mhz
Raczej taki sam, lub zbliżony jak innych dobrych PMRek (nie tych po 150zł za parę ;) ). Przy tej częstotliwości cudów nie zdziałasz.

czy potrzebny jest specjalny program do programowania częstotliwości
Tak, program i kabel.

czy sam wybieram zakres pokrętłem na radiu
Pokrętłem wybierasz jeden z kilku (nie pamiętam ilu) kanałów zaprogramowanych na komputerze.
Posted

Raczej nigdzie. To są wojskowe radia używane głównie w US. Pewnie trzebaby poszukać na jakichś torentach, kabel na ebayu. Zapytaj Yuriego skąd zdobył, bo miał.

• 1 month later...
Posted (edited)

Jakie krotkofalowki PMR kupic dla teamu (do 400 zlotych za sztuke)?

Jaki zestaw sluchawkowy jest lepszy; z laryngofonem, czy mikrofonem?

Moze miec wiecej niz 0,5W.

Edited by pablo79
Posted (edited)

Moze miec wiecej niz 0,5W.

Nie, nie może. W tym paśmie nie można nadawać więcej niż 500mW. Przynajmniej legalnie. A o nielegalne radyjka cieżko, bo sie po prostu takich nie produkuje. Chociaż zawsze można samamu zrobić dopałke...

Edited by ghost666
Posted

"Nielegalne" radio na to pasmo równie łatwo można kupić co w pełni legalne.

Przykład:

- Intek MT-4040

- Intek MT-446XP

Sam używam Inteka MT-4040 i śmiało mogę go polecić. Ostatnio byłem zaskoczony in plus, ponieważ w dosyć gęstym lesie jako jedyne było słyszalne 2 km dalej, inne radia nawet nie otwierały squecha.

Posted (edited)

Owszem. Radyjka PMR 2W są dostępne, wcale nie ciężko.

Tylko trzeba też spojrzeć na to, że moc 0,5W jest całkowicie wystarczająca, i tutaj moc jest bardziej chwytem marketingowym. Najważniejszym aspektem poprawiającym zasięg radia jest jego antena. Z tego co wiem, to najlepsza była by długości 5/8 fali, zazwyczaj spotykane to 1/8 lub 1/4 fali (PMR).

BTW 2W szybko żre baterie, mam ProfiTek'a 77 a.k.a. Intek 4000D, no i czuć jak szybko rozładowuje baterie.

Edited by Szreder
Posted
Sam używam Inteka MT-4040 i śmiało mogę go polecić. Ostatnio byłem zaskoczony in plus, ponieważ w dosyć gęstym lesie jako jedyne było słyszalne 2 km dalej, inne radia nawet nie otwierały squecha.
4040 ma duuużego plusa w postaci anteny - jest dużo lepsza od "zwykłych" PMRek.

nie długość elektryczna jest ważna tylko wysokość umieszczenia anteny nad ziemią
Jedno i drugie. Z tym, że nie "im dłuższa tym lepsza", tylko zestrojona do częstotliwości radia, tak jak napisał Szreder. I ma to kolosalne znaczenie. U nas mamy radia pracujące w PMR i przy zmianie anten widać znaczącą różnicę.
Posted

I jedno, i drugie - bzdura.

Co nie zmienia faktu że używanie takich PMRów jest nielegalne.

I już nawet abstrachując od kwesti legalności, to duzo więcej zysku mamy zmieniając antene, niż zwiększając moc.

A co do anten, to są różne opcje. Generalnie AFAIK to proste 1/4 fali wypada najlepiej, ale z drugiej strony 17cm druta nie jest ani poręczne, ani wygodne. Dalej 5/8 też sie sprawdza - reszta juz nie jest tak dobra. Są jeszcze inne opcje, niż zwykłę anteny drutowe, ale to wyższa szkołą jazdy i zazwyczaj i tak nie nadaje sie do ręki.

Posted
Co nie zmienia faktu że używanie takich PMRów jest nielegalne.
W żaden sposób nie komentowałem sprawy legalności. Napisałem, że bzdurą jest fragment, który zacytowałem.

Nielegalne jest nadawanie, a nie posiadanie, więc są producenci takie sprzętu.

• 2 weeks later...
Posted
Generalnie AFAIK to proste 1/4 fali wypada najlepiej, ale z drugiej strony 17cm druta nie jest ani poręczne, ani wygodne. Dalej 5/8 też sie sprawdza - reszta juz nie jest tak dobra.

Twierdzisz że antena o długości fali jest gorsza niż 1/4 czy 5/8 ??

• 2 weeks later...
Posted

Zanabyłem mikrofonogłośnik zwany potocznie gruszką - SPM-10 z wtykiem S2 do krótkofalówki Commax PRM 201TX.

spmkt6.th.jpgspm2an6.th.jpg

Gruszka pracuje bardzo przyjemnie, dźwięk jest czysty i nie ma żadnych szumów. Jedyny minus jest taki, że czasem trzeba troszkę przytrzymać PTT zanim pojawi się dźwięk w drugiej PMRce. Za tę cenę myślę, że warto ;-)