Robson Posted June 9, 2008 Report Share Posted June 9, 2008 zia, jakie kolory zostały użyte? Wygląda kapitalnie. Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted June 9, 2008 Report Share Posted June 9, 2008 O ile mi wiadomo to kontraktowy woodland i DPM taki który ma po 10 latek czy nawet 15 nie powinien świecić w nokto.Więc moze sprawdzając miałeś "na noktowizorze" jakies podróby typu miltec? Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted June 9, 2008 Report Share Posted June 9, 2008 Nie. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted June 9, 2008 Report Share Posted June 9, 2008 Patrz, a jak ja patrzyłem nie świeciły... i w aktywnym i w pasywnym. Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted June 9, 2008 Report Share Posted June 9, 2008 Te co noszę na dupie mają wg "specyfikacji" jakieś 10 lat i zdecydowanie ne świecą w IR. Za to miltecowskie które gdzieś jeszcze wiszą w szafie sprawiają faktycznie wrażenie latarni IR. ;) ps Chodzi o woodlanda ripstop. A już wiem ;) Yukon to ruskie sprzęta więc może ruskie wymyślili jakiś patent na "wyciąganie" w IR zachodnich mundurów ;) Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted June 9, 2008 Report Share Posted June 9, 2008 (edited) Widocznie kilkanaście osób z Małopolski, o ile pamiętam, i 2 z opolskiego mają takie badziewne mundury ... Edited June 9, 2008 by Wukasz Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted June 9, 2008 Report Share Posted June 9, 2008 Zaraz badziewne może po prostu "starszawe" ;) Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted June 9, 2008 Report Share Posted June 9, 2008 To samo zasugerowałem w pierwszym swym poście o IRR. Wz. 93 nowe, inne stare. Jak stare nie wnikam, nie zaglądam ludziom w metki. Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted June 9, 2008 Report Share Posted June 9, 2008 I widzisz kolejny argument za krylonem/nfm ;) Możesz poprawić nimi kamo na mundurze i nie będzie świecić ;) Quote Link to post Share on other sites
eMAGie Posted June 10, 2008 Report Share Posted June 10, 2008 (edited) Hmm tak się tylko zastanawiam czy jak coś świeci w IR to od razu źle? Oczywiście nie mówię o świeceniu całego munduru bo jedna wielka jasna plama nigdy nie jest pożądana. Chyba mały OT zrobił się z tych mundurów. Edited June 10, 2008 by eMAGie Quote Link to post Share on other sites
Zachar Posted June 10, 2008 Report Share Posted June 10, 2008 Sorry za OT, ale to świecenie mi spać nie daje ;-) Oporządzenie może "świecić" w NV ? Na przykład Guarderowskie AAV czy kontraktowy sprzęt IIFS ? Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted June 11, 2008 Report Share Posted June 11, 2008 Nie tyle "świeci" co działa jak oświetlona biała kartka papieru. Majac np kamo na mudnurze w IR wygląda on jak jasny jednokolorowy materiał. Mundury z wplecionymi włóknami czy jakąs tam inna technologią "maskowania w IR" wyglądają nadal jak przy świetle dziennym, nie odbijają światla i nie są jednolite, widac na nich plamy kamo. Co do oporządzenia jest z nim tak samo. Albo jest zrobione w "technologii maskowania w podczerwieni" albo nie. ;) Quote Link to post Share on other sites
Majkel86 Posted June 12, 2008 Report Share Posted June 12, 2008 W takim razie popełniłem błąd i aby go poprawić kupie krylon i cały się nim pomaluję żeby nie świecić :lol: :roll: Quote Link to post Share on other sites
lup Posted June 15, 2008 Report Share Posted June 15, 2008 (edited) Panowie tego typu pytania są imho bez sensu.. Dlaczego? Ano dlatego, że każdy może postrzegać kolor w innej tonacji czy odcieniu. To co dla mnie będzie "montaną Coyote Brown" dla innego będzie "Khaki" albo innym "zeschniętym kawałkiem trawnika". Jeżeli Montana nie robi oznaczenia CoyoteBrown to sami musicie sobie "wstrzelić" kolor a nie polegać na opiniach innych. Czyżby to był kolejny argument za Krylonem/NFMem? ;) Thor nie całkiem tak jest. Wiele grup zawodowych właśnie dla tego opracowało tzw. wzorniki barw. Wiele firm produkujących farby oraz firm farbujących materiały podaje w specyfikacjach technicznych jakie nr barw odpowiadają w danym wzorniku barwom ich produktów. Najbardziej popularnym jest Pantone. W poligrafii są np. HKS, Pantone, CMYK i Pantone/CMYK porównawczy. W budownictwie są np. NCS, RAL, RAL Design, NCS, TVT, BS, Pantone. Wystarczy pogrzebac w specyfikacji zamówienia przez rząd "juesa" co wymaga od wykonawcy i wg. jakiego wzornika a następnie sprawdzic w dokumentacji Montany jaka to farba. O ile producent podaje wg. tego samego wzornika lub już głębiej poszukać w tzw. konwerterach wzorników i odnaleść zamienniki. Jazda sie zaczyna przy rozróżnianiu chropowatości powierzchni i specyfikacjach do róznych tekstyliów gdzie jest. m.in ważny czas barwienia i zastosowany utrwalacz barw :D Czyli nic na oko tylko cyferki... Najwięcej zabawy jest jak prawnik inwestora szuka haczyka żeby nie zapłacić wykonawcy elewacji i kwestionuje wykonanie barw zgodnie z projektem :) Słyszałem już o tym, ze ściągano na budowę chromatograf i na rozprawie w sądzie biegli się kłócili czy pomiar był o dobrej porze dnia wykonany :) Tak, tak, kobieta powie śliwkowy, a facet spyta RAL 4001, czy 4006, czy 4008? ;) Edited June 15, 2008 by lup Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted June 27, 2008 Report Share Posted June 27, 2008 Ja jestem wychowany na: Light Sea Grey, Dark Sea Grey, Olive, Dark Olive, Dark Ghost Grey itp. Quote Link to post Share on other sites
lup Posted June 29, 2008 Report Share Posted June 29, 2008 Te też maja swoje cyferki i to nie tylko u "Tamiji", ale i w orginale, w puszkach w hangarach :) Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted June 30, 2008 Report Share Posted June 30, 2008 Sądząc po kamo na drugowojennych myśłiwcach latajacych na dalekim wschodzie dość często im się te "numerki" gubiły albo myliły ;) Quote Link to post Share on other sites
lup Posted July 1, 2008 Report Share Posted July 1, 2008 numerki wprowadzono parę lat po II WŚ... Quote Link to post Share on other sites
kugelblitz Posted August 3, 2008 Report Share Posted August 3, 2008 Ja jestem wychowany na: Light Sea Grey, Dark Sea Grey, Olive, Dark Olive, Dark Ghost Grey itp. A ja na RLM81, RLM83, RLM82, RLM66, RLM02 :) Niemcy mieli numerki wcześniej :) Quote Link to post Share on other sites
ABSOLUT BARSLEEPER Posted March 25, 2014 Report Share Posted March 25, 2014 Siema! I need some Krylon (hate the word, allways Ky...) KHAKI. Where to buy in poland? Taktyczny is out of stock :( Quote Link to post Share on other sites
Ukesu Posted March 28, 2014 Report Share Posted March 28, 2014 (edited) This is probably not the paint are you looking for, but maybe this will help: http://sklep.fort.mil.pl/category/farby Edited March 28, 2014 by Ukesu Quote Link to post Share on other sites
ABSOLUT BARSLEEPER Posted March 30, 2014 Report Share Posted March 30, 2014 You are completly right. I am looking for the KRYLON KHAKI cause this color is simular the same to the OpsCore Urban Tan. Quote Link to post Share on other sites
jaymz87 Posted April 3, 2014 Report Share Posted April 3, 2014 http://www.bombing.pl Sklep dla graficiarzy w Częstochowie. Montany można zakupić na miejscu, jak i przez internet, szeroka gama barw. Sam pomalowałem nimi moją replikę, jak i kolegów z ekipy. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts