Paul Posted May 11, 2009 Report Share Posted May 11, 2009 (edited) Ale widziałem gdzieś na zdjęciu takową u chłopaków z USSF bądź SEALs :) Podejrzewam, że za wyborem tego stoi połączenie zalet miękkiej 100rd z pojemnością 200rd bo na właśnie dwusetkę to wygląda :) TADAM! Edited May 11, 2009 by Paul Link to post Share on other sites
michalll Posted May 11, 2009 Report Share Posted May 11, 2009 Drumy są chyba popularniejsze mimo wszystko ;) W każdym razie konkluzja jest taka że w teren miękkie ładownice :) Link to post Share on other sites
Rumun Posted May 11, 2009 Report Share Posted May 11, 2009 Na czym nosić ładownice to ja mam ;) No domyślam się, ale nie chodziło mi o to żeby polecić kamizelkę tylko właśnie o samą konfigurację oporządzenia i zapas noszonej amunicji. Ponoć jest to typowa konfiguracja dla SAW gunnera. Kamizelka i na tym 2x200rd + 2x100rd. I masz zapas 600 sztuk pestek. Link to post Share on other sites
michalll Posted May 11, 2009 Report Share Posted May 11, 2009 Z tym że właśnie jest spora różnica dla gunnera tak jak w powyższym cytacie "mech ops" i pieszego. Nasze warunki jakie są takie są i nie chcę na ślepo zrzynać tego co się najczęściej widzi, czyli konfiguracji dla gunnera mech ops. Jeżeli już miałbym kulki nosić, to załadowanie 200 do plastikowego boxa będzie skutkowało powstaniem człowieka-grzechotki :D No i trzeba kombinować... Link to post Share on other sites
Majkel86 Posted May 11, 2009 Report Share Posted May 11, 2009 Jeżeli już miałbym kulki nosić, to załadowanie 200 do plastikowego boxa będzie skutkowało powstaniem człowieka-grzechotki :D No i trzeba kombinować... Jest wiele sposobów aby przerobić boxy nie dość, że na real capy to jeszcze niegrzechocące ;) Zerknij do działu milsim ;] Link to post Share on other sites
michalll Posted May 11, 2009 Report Share Posted May 11, 2009 Przeglądałem ten topic o magach, ale dopiero jak będę miał boxa w rękach będę mógł coś konkretnego w tym kierunku zdziałać. A sam temat jest wielce inspirujący :) Link to post Share on other sites
scuro Posted May 12, 2009 Report Share Posted May 12, 2009 Chciałbym do mojego pasa lc2(5,5 cm szerokości) doczepić comfort pada. Czy taki podkład będzie pasował? A może są specjalne podkłady dedykowane do pasów LC? Link to post Share on other sites
Jaeger Posted May 12, 2009 Report Share Posted May 12, 2009 Biorąc pod uwagę że zazwyczaj pady są montowane na opaski rzepowe to praktycznie każdy montowany w taki sposob bedzie pasował. Rożnica miedzy zwyklym dutybeltem a lc2 w szerokosci to tylko 5mm. Link to post Share on other sites
Wukasz Posted May 12, 2009 Report Share Posted May 12, 2009 Szukaj comfortpad o przeszyciach taśmy, przez które przewleka się owe opaski, zbliżonych do standardu MOLLE. Dzięki temu będziesz mógł stabilizować na pasie sprzęt i w standardzie Alice i i MOLLE. (montując i na pasie i na comfortpad równocześnie - teoretycznie opaski stabilizujące comfortpad są wówczas zbędne) Link to post Share on other sites
FRAGER Posted May 13, 2009 Report Share Posted May 13, 2009 TADAM! Czy to czasem nie jest torba na 100nb 7.62x51mm do MK48 a nie torba na 200nb 5.56x45mm? Link to post Share on other sites
Pasti Posted May 17, 2009 Report Share Posted May 17, 2009 http://www.miwo-military.com/-produkty/pid,593/Bluza-UP-M-05 Ktokolwiek widział ktokolwiek wie: co to za kamuflaż i czy WP tego używa? Przepraszam jeśli z tematem nie trafiłem :) . Link to post Share on other sites
Yahalom Posted May 17, 2009 Report Share Posted May 17, 2009 (edited) Kamuflaż Fińskie armii Bluza UP (ubiór polowy) wykonana jest z oryginalnej tkaniny typu rip-stop używanej przez armię fińską, drukowana leśną wersją kamuflażu M-05. Tkanina o wysokich właściwościach wytrzymałościowych, lekka i przewiewna, bardzo szybko schnie po zamoczeniu. Bluza powstała w oparciu o doświadczenia własne żołnierzy wynikłe ze służby poza granicami kraju oraz wskazówki powstałe na bazie eksploatacji dotychczasowych wzorów umundurowania polowego. Bluza zapinana jest z przodu zamkiem błyskawicznym przykrytym patką zapinaną na taśmy veltro. Zamiast stosowanego w polskich mundurach polowych kołnierza zastosowano stójkę, która posiada możliwość szczelnego zapinania wokół szyi. Rozwiązanie takie pozwala ochronić szyje przed wpływem złych warunków atmosferycznych. Na plecach bluzy umieszczono zaszewki które pozwalają na pełny i swobodny ruch ramion. Bluza posiada pięć kieszeni. Dwie zewnętrzne, mieszkowe kieszenie na piersiach, zamykane klapą zapinaną taśmą veltro. Jedną płaską kieszeń na piersi zamykaną zamkiem błyskawicznym. Dwie kieszenie mieszkowe na ramionach zamykane klapą zapinaną taśmą veltro. Wszystkie kieszenie zamykane klapą posiadają konstrukcje, która uszczelnia kieszeń po zamknięciu dodatkowo kieszenie umieszczone są pod kątem. Rozwiązanie to ułatwia dostęp do wnętrza kieszeni bez kłopotliwych ewolucji nadgarstkiem. Edited May 17, 2009 by Arafat (KSK) Link to post Share on other sites
Wolf.Tns Posted May 17, 2009 Report Share Posted May 17, 2009 (edited) Masz napisane nawet w opisie, że to kamuflaż fiński. Edit. Arafat ubiegł... Edited May 17, 2009 by Volt-220 Link to post Share on other sites
Pasti Posted May 17, 2009 Report Share Posted May 17, 2009 Aha, moje niedopatrzenie, sorry :? ... Link to post Share on other sites
Grosio Posted May 18, 2009 Report Share Posted May 18, 2009 Witam ! Dzisiaj zamierzam zamówić kamuflaż typu marpat: http://asgshop.pl/sklep/produkt.php?id=3045 ( z tego sklepu) Chciałbym się jednak poradzić, jaką dokupić do niego kamizelkę i jakie dobrać oporządzenie. Myślałem raczej nad taką kamizelką : http://www.specshop.pl/product_info.php?cP...roducts_id=3505 Będzie pasować ? I czy, w ogole dobrze robie, że kupuje marpat, bo my strzelamy się w lesie iglastym choć mamy właśnie sporo traw. Link to post Share on other sites
Wolf.Tns Posted May 18, 2009 Report Share Posted May 18, 2009 O Marpacie, jako kamuflażu i wszelakich dodatkach do niego w postaci oporządzenia w wielu kolorach etc. było. Znalezienie ich nie powinno być trudne, a pewnie tak odpowiedzi się znajdą. W iglastym lesie Marpat sprawuje się dobrze, czy kamizelka będzie pasować - rzecz względna, zależy co masz na myśli mówiąc "pasować". Link to post Share on other sites
Rumun Posted May 18, 2009 Report Share Posted May 18, 2009 A co chcesz w niej/na niej nosić? Jest to na tyle istotne pytanie, że może się okazać, że tak na prawdę to nie potrzebujesz kamizelki... Tym bardziej takiej kamizelki. Link to post Share on other sites
Grosio Posted May 18, 2009 Report Share Posted May 18, 2009 (edited) Oczywiście kamizelka jak kamizelka - zawsze troche więcej lansu doda :) Na pewno jedna ładownica( za miesiąc dwa dojdzie jeden mid-cap), jakiegoś poucha. Póki co nie planuje zakupu camelbacka, więc dobrze by było gdyby się znalazło miejsce na małą butelkę wody. Ogólnie do tej kamizelki dokupiłbym ok. 4 rzeczy ze szpeju, jednak nie planuje jej zakupu od razu. Myślałem żeby kupić ją w połowie wakacji, ale wolałem spytać się zawczasu, bo wg. lepiej mieć to w głowie jakoś poukładane :) Ogólnie dopiero zaczynam przygodę z airsoft'em ale już planuje zakupy po kolei. Na dniach ( dzisiaj albo jutro ) zamawiam marpat od helikona, a potem bede myślał o kamizelce, stąd moje pytanie. EDIT: Dodam, że w w bluzie marpatu są tylko 4 kieszenie, właściwie to tylko te dwie użyteczne. Edited May 18, 2009 by Grosio Link to post Share on other sites
michalll Posted May 18, 2009 Report Share Posted May 18, 2009 To może poczekaj z zakupem kamizelki, aż Ci będzie rzeczywiście do czegoś potrzebna? Doświadczenie wskazuje, że zakupy "żeby była" kończą się zwykle tym, że jak się pojawiają rzeczywiste potrzeby sprzęt trzeba zmieniać... Link to post Share on other sites
Grosio Posted May 18, 2009 Report Share Posted May 18, 2009 Troche może mnie nie zrozumieliście... Ja chciałem skonfigurować cały ubiór wczesniej (ulozyć sobie cały plan w głowie) a kupić dopiero potem :) Narazie zmieniam umundurowanie na marpat i chcialem pomyśleć co by można było kupić w przyszłości pod niego. Link to post Share on other sites
michalll Posted May 18, 2009 Report Share Posted May 18, 2009 Jeżeli chcesz mieć to co się rzeczywiście "nosi" do marpata, poczytaj sobie tutaj: http://www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?t=64051 Jeżeli nie, cokolwiek, byle wygodne... Link to post Share on other sites
Radzio Posted May 18, 2009 Report Share Posted May 18, 2009 Kup kontraktowego marpata, będzie taniej niż helikon. Tylko znów odbiegamy od głównego przeznaczenia tego tematu. Link to post Share on other sites
Grosio Posted May 19, 2009 Report Share Posted May 19, 2009 Heh...Już zamówiłem helikona, bo wole mieć nowiutkiego helikona niż kontrakta bez jakiejś kieszeni :/ A kontrakty w dobrym stanie po 300 zł chodzą :/ BTW. Opłaca się brac kamizelkę w coyocie ? + to wygląd - to kamuflowanie. Taka kamizelka pewnie też by się szybko brudziła. Link to post Share on other sites
Jaeger Posted May 19, 2009 Report Share Posted May 19, 2009 A czemu minus kamuflowanie? Na jakiej podstawie tak sądzisz? Link to post Share on other sites
Recommended Posts