cavtan Posted April 9, 2009 Report Share Posted April 9, 2009 Zuepłnym kuriozum dla mnie jest projektowanie kamizelki z wewnętrzym(!) nosidłem (oddzdielnym!) na wkład sztywny. No chciałbym zobaczyć kolesia, który w to oberwie z kałacha. Mógłbyś rozwinąć tą myśl? Quote Link to post Share on other sites
Borol Posted April 9, 2009 Report Share Posted April 9, 2009 Jeśli mogę się podzielić opinią o OLV to nawet z paroma warstwami taktycznych płyt karimatowych, wypełnieniem wszystkich ładownic i kieszeni magazynkami,okularami,radiem i bateriami(nie liczac batonow i energizera ,haha) to i tak jest stosunkowo dobrą kamizelką do mało wymagających akcji. Może i jest w niej trudno jechac w samochodzie(robimy żółwia:D),schylic sie,czy podbiec ale ma duzo przydatnych kieszeni,nie mówiąc o dobrej(jak dla mnie) wentylacji. Dla porównania postanowiłem ponosić też trochę ibę,lbv,fsbe i chest rigga i trochę cirasa. Wynik? Noszenie OLV to rodzaj sado-maso. Jako ze nie jest to na siatce w upał człowiek ma jezioro pod kamizelką. Wszystko sie majta. Naramienniki przeszkadzją.Usiaść nie można jak sie ma cos z tyłu:). Oprócz tego wspiera więzi miedzykolezenskie(ej,wyjmijcie mi X z kieszeni na plecach) i budzi podziw ("jak mozesz w tym biegac"). No i swietnie udowania samozaparcie w upały:) BTW: Sprzedaję cholerstwo i kupuje modułowego chesta z MIWO. Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted April 9, 2009 Report Share Posted April 9, 2009 Mógłbyś rozwinąć tą myśl? Znaczy konkretnie co? Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted April 9, 2009 Report Share Posted April 9, 2009 Cavtan jak sądzę nie widział po prostu "plate carriera" do DMV-98. Królikowi chodziło o konstrukcję która była postawieniem na głowie konfiguracji plate carrier + kamizelka. Otóż noszak płyt stalowych w tym cudzie wkładany był POD kamizelkę przeciwodłamkową, czyli miękka balistyka była na wierzchu a stalowa płyta pod spodem. Kevlar nie zapewniał ani dodatkowej ochrony, ani nie pomagał zmniejszyć ugięcia dynamicznego. Quote Link to post Share on other sites
shellshock Posted April 10, 2009 Report Share Posted April 10, 2009 (edited) O [***]!?! nie jestem ekspertem w takich kwestiach ale nawet na chłopski rozum pierwsza powinna być twarda balistyka, a potem dopiero miękka. Catch jeżeli źle myśle to prosze o skorygowanie, ale w odwrotnej kolejności to taki np. pocisk od AK, bez większego problemu przebije miękką balistyke, a jeżeli nawet nie przebije stalowej płyty, to i tak żołnierz odniesie obrażenia wynikajace z samej energii uderzenia, lub odłamków płyty. Tak ? [Czy kultury naprawdę trzeba uczyć banami?] Edited April 10, 2009 by Foka Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted April 10, 2009 Report Share Posted April 10, 2009 No patrz, ekspertem nie jesteś i łapiesz oczywiste rzeczy. A eksperci z wojska nie łapią. :) Quote Link to post Share on other sites
cavtan Posted April 10, 2009 Report Share Posted April 10, 2009 A to tego patentu faktycznie nie znałem. No cóż, polska myśl techniczna. ;-) Dzięki za wyjaśnienie. Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted April 10, 2009 Report Share Posted April 10, 2009 http://www.witu.mil.pl/www/biuletyn/zeszyt...050094p/109.pdf Polecam uważną lekturę. Są tam fotki i tego "plate carriera" od DMV i lepszych cudów. Quote Link to post Share on other sites
Borol Posted April 19, 2009 Report Share Posted April 19, 2009 Mam pytanie. W me ręce dostał się buty pustynne ,jednak za cholere nie mogę znaleźć ich opisu w necie. Nie znam nazwy. Piaskowy kolor,na podeszwie napis "tex", u góry trochę (chyba) poliestru w pustynnej panterze,a na tym kółeczko z otworami do wentylacji. Ktoś da mi dane tego? Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted April 19, 2009 Report Share Posted April 19, 2009 http://photos03.allegroimg.pl/photos/orygi...72/63/596726385 takie? Demar Quote Link to post Share on other sites
Borol Posted April 19, 2009 Report Share Posted April 19, 2009 (edited) Jeśli mnie oczy nie mylą to taki sam wzór.Oczka na sznurówki i tak dalej. Tylko że górna część cholewki pokryta materiałem w pustynną panterę i z wywietrznikami. W necie szukam,szukam,i nie znajduję. Edited April 19, 2009 by Borol Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted April 19, 2009 Report Share Posted April 19, 2009 Trzewiki pustynne z Armexu. Syf nieziemski. Hier http://www.armex.net.pl/ Quote Link to post Share on other sites
Borol Posted April 19, 2009 Report Share Posted April 19, 2009 (edited) Własnie widziałem te Armexy i moje inaczej wyglądaja.Może nowsza,lepsza seria? Może ktoś też je ma albo użytkował? Dodam tylko ,że kupiłem nowe za sto zeta i badz co badz jestem zadowolony.Lekkie,wygodnie w nich,noga mniej sie poci. Edited April 19, 2009 by Borol Quote Link to post Share on other sites
Azur Posted April 20, 2009 Report Share Posted April 20, 2009 Używam od jakiegoś czasu. Podejrzewam, że za rok będzie po nich, aczkolwiek są lekkie i nieziemsko wygodne. Jak na razie nie mam z nimi żadnych problemów. Quote Link to post Share on other sites
Azur Posted May 3, 2009 Report Share Posted May 3, 2009 Nie mogę już edytować. Ostatnie 2 dni (piątek,sobota) były testem dla tych butów. Patrol z nocowaniem w lesie, więc plecaki ciężkie, zrobione około 30 kilometrów. Już idąc w stronę miejsca obozowania zaczęły obcierać. Następnie zaczęły się odparzenia. Poza tym temperatura w środku... Zero komfortu czy wygody. Droga powrotna to była katorga, na prawą stopę musiałem założyć opatrunek, żeby nie kuleć. Buty jako buty odradzam stanowczo. Jeśli ktoś chce "buty do wymiany kompozytu" (czyli 2-3 godzinnej) mogą być. Tak czy siak, wymieniam je jak najszybciej na coś lepszego. Dla porównania : Koledzy z Magnumami Classic czy Protektorami nie mieli żadnych problemów. Quote Link to post Share on other sites
Borol Posted May 3, 2009 Report Share Posted May 3, 2009 Również na poczatku mialem takie problemy,wystarczylo nie sznurowac ostatniej szlufki by problemy znikly. Byłem na zlocie militarnym w Pasymiu jako obstawa.3 dni spedzilem w tych butach nieprzerwanie zdejmujac tylko na 4 godz snu. Dużo obtarć pierwszego dnia,potem juz przestalem reagowac na bol ,no i odkrylem zeby nie sznurowac calosci,:) Bądź co bądź buty te nie sa az tak zle. Quote Link to post Share on other sites
Azur Posted May 3, 2009 Report Share Posted May 3, 2009 Spróbuję tak jak mówisz + 2 pary skarpetek. Quote Link to post Share on other sites
Borol Posted May 4, 2009 Report Share Posted May 4, 2009 Te buty sa tak uszyte ze przy kostce jest za duzo wolnego miejsca i gdy wiązemy ciasno gore to tam ten nadmiar sie ociera.Jak sie nie zawiaze gory to bedzie lekko chodzilo do gory i do dolu i nie ocieralo.Taka moja rozkmina. Quote Link to post Share on other sites
Sledzikmaster Posted December 12, 2009 Report Share Posted December 12, 2009 A możecie mi powiedzieć gdzie można kupić (czy w ogóle jest to możliwe) taką kamizelkę ? (Mam na myśli nową): http://www.allegro.pl/item835485826_kamize...ma_rarytas.html Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted December 12, 2009 Report Share Posted December 12, 2009 Nigdzie :( Quote Link to post Share on other sites
puncerny Posted February 10, 2010 Report Share Posted February 10, 2010 Mam pustynny alpinusa bylem z nim w afganie i trzyma sie juz 3 rok, zielony Paso jest kiepski zwlaszcza klamry zamki paski. Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted February 11, 2010 Report Share Posted February 11, 2010 pustynny alpinusa Na pewno Alpinusa a nie innej firmy? Quote Link to post Share on other sites
ORKAN_Hubert Posted February 28, 2010 Author Report Share Posted February 28, 2010 A możecie mi powiedzieć gdzie można kupić (czy w ogóle jest to możliwe) taką kamizelkę ? (Mam na myśli nową): http://www.allegro.pl/item835485826_kamize...ma_rarytas.html W Nomie? Quote Link to post Share on other sites
guzio29 Posted April 14, 2011 Report Share Posted April 14, 2011 Odgrzeję tego kotleta w pełnym rozkładzie. Zakupiłem ostatnio peweks nówkę HLV II (tak przynajmniej mi się wydaje). Ale na w pliku z kamizelkami z witu na fotce ma ona "klapy" na ramiona przypinane do kamizelki na rzepy, a ja mam na zatrzaski + do tego dochodzi brak jakich kolwiek metek czy nawet śladu po nich. Jednak wizualnie 9nawet materiał) odpowiada Lubawie. WTF z tą kamizelką ? Ktoś się spotkał kiedyś z kopiami HLV? Quote Link to post Share on other sites
krzysiek1594 Posted June 7, 2011 Report Share Posted June 7, 2011 A jak wygląda sprawa z pasoszelkami? Polacy używają dowolnych z miwo? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts