Foka Posted July 18, 2007 Report Share Posted July 18, 2007 Prawdziwa ważyłaby ze dwa razy tyle... co najmniej... Po 2-3 kg na każdy z wkładów miękkich, po 2-3 na każdą płytę SAPI i już pusta kamizelka waży min. 8kg. A dolicz 2-3 kg wody, kiedyś liczyliśmy, nie pamiętam, powiedzmy 5-6 kg amunicji 5,56 mm, 2-4 magi do zapasu, granaty, radio, nóż... Będzie pod 20 kg.Przypadkiem trafiłem na moje stare dane. Pełny mag M16 waży 490 g, więc powiedzmy 8 magów (to taki "iracki standard", choć są tacy co i biorą 12-14) daje 3,92 kg amunicji do broni głównej (dla 14 magów byłoby 6,86 kg). Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted July 18, 2007 Report Share Posted July 18, 2007 Przypadkiem trafiłem na moje stare dane. Pełny mag M16 waży 490 g, więc powiedzmy 8 magów (to taki "iracki standard", choć są tacy co i biorą 12-14) daje 3,92 kg amunicji do broni głównej (dla 14 magów byłoby 6,86 kg). Na lightfighterze dominuje wersja, że 6 to standard, 8 to przezorność a 12-14 to przesada. Oczywiście w odniesieniu do operujących z pojazdów. Reszta ammo w grab bagu czy jak oni to tam zwą. Przy czym wpychają tam i 20... Quote Link to post Share on other sites
La Chupacabra Posted July 19, 2007 Author Report Share Posted July 19, 2007 Temat zaczyna roic sie od off-topicow. Moze by to jakis moderator inny niz Foka uporzadkowal ? Wracajac do CIRASa. Dzisiaj otrzymalem swojego (dzieki uprzejmosci Capriego - uklon w Twoja strone - jestes wielki :P ) Moje pierwsze wrazenia sa nastepujace: -karton pelen niepotrzebnych tektur :) - kolor OD bardzo ladny jak dla mnie -kamizelka jest mala (mimio ze to L), mialem wczesniej SPEARa G&P (rozm. M) i byl ciut wiekszy chodzi mi szczegolnie o wkladnanie przez glowe. Jak wkladalem kamizelke to prawie uszy sobie urwalem. - dalej co do wielkosci, wyjeta z pudelka, byla za krotka (jeszcze nie regulowalem), ale mam tylko 180 cm wzrostu, - w klacie tez troche przymala, zakladalem na gole cialo i ledwo co sie objalem cummerbundem czy jakos tam (mam 106 w klatce) a co bedzie jak zaloze mundur ? -systemu QR nie ruszam, bo jeszcze nie zloze :P Podsumowujac, bedzie trzeba tego CIRASa dobrze wyregulowac i dopasowac. Quote Link to post Share on other sites
brok Posted July 19, 2007 Report Share Posted July 19, 2007 (edited) Zrozumienie o co chodzi w budowie i regulacji tej kamizelki zajęło mi 10 minut. Natomiast odpowiednie jej wyregulowanie kolejne 15. Jestem dość duży (185 cm wzrostu, 118 w klacie i powyżej 100 w pasie.), a jednak po pierwsej próbie regulacji kamizelka była o wiele za duża. Za drugim razem pasowała idealnie. Dowodzi to tego że regulacja ma ogromny zakres. Sama regulacja jest dość intuicyjna. Wystarczy trochę inteligencji i logiki by pojąć o co w tym chodzi. Dodam, że nigdy poprzednio nie miałem z nią stycznosci. EDIT: Według mnie QR działa całkiem nieźle. Nie miałem na sobie Eaglowskiego CIRASa więc nie wiem jak tam jest z działaniem tego systemu. Podczepiłem kilka ładownic, odczepiłem rzep od uchwytu QR i poprostu wyciągnąłem linke i kamizelka rozpadła się zanim dotknęła ziemi. Myślę, że od poprawnego działania QR zależy poprawne złożenie kamizelki. Podsumowując kamizelka jest według mnie świetna. Z tyłu trochę się marszczy, ale sądze że po wypełnieniu jej wnętrza replikami wkładów miękkich powinno byc dobrze. Edited July 19, 2007 by Widowm4k3r Quote Link to post Share on other sites
tofik___ Posted July 21, 2007 Report Share Posted July 21, 2007 Panowie jak to z tym jest, na zdjęciach w Capri widać że palsy jak i reszta kamizelki mają ten sam oddcień coyote brown, natomiast na fotkach które były pokazane w tym temacie wyraźnie widać że palsy są jaśniejsze od reszty ? Quote Link to post Share on other sites
Small_Hunter Posted July 21, 2007 Report Share Posted July 21, 2007 (edited) Wszystko zależy od oświetlenia. Przy zdjęciach z flashem kontrast wzrasta. Edited July 21, 2007 by Small_Hunter Quote Link to post Share on other sites
tofik___ Posted July 21, 2007 Report Share Posted July 21, 2007 Rozumiem, mam nadzieję że nie będzie takiej kichy jak w oporządzeniu Guardera... Quote Link to post Share on other sites
Small_Hunter Posted July 21, 2007 Report Share Posted July 21, 2007 Generalnie, jako były posiadacz guardera moge powiedzieć że G&P wygląda o wiele lepiej (nie różowieje przy każdej okazji). Swoją drogą nawet kontrakty w niektórym świetle potrafią w róż wpadać... Quote Link to post Share on other sites
tofik___ Posted July 23, 2007 Report Share Posted July 23, 2007 Witam. Dzisiaj dotarł i mój CIRAS w coyote brown. Nie będę o nim pisał bo to co najważniejsze zostało powiedziane w tym temacie, odwołam się tylko do narzekania na działanie QR, u mnie działa w porządku, może jeszcze nie tak idealnie ale myślę że jak kamizelke się wyrobi (bo na razie jest strasznie sztywna) oraz gdy będę miał większe obciążenie to powinno być już całkowicie idealnie. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
sieta Posted July 23, 2007 Report Share Posted July 23, 2007 Panowie. Czy mi się w oczach mieni, czy te dwa produkty różnią się liczbą modułów? http://www.asg.com.pl/product_info.php?cPa...products_id=961 http://www.specshop.pl/product_info.php?products_id=2538 Quote Link to post Share on other sites
La Chupacabra Posted July 23, 2007 Author Report Share Posted July 23, 2007 Z tego co wypisuja w zawartosci to roznia sie iloscia ladownic... Quote Link to post Share on other sites
brok Posted July 23, 2007 Report Share Posted July 23, 2007 Dobre pytanie. Może wypowie się ktoś kto posiada taki zestaw. Ja natomiast zauważyłem na zdjęciach coś takiego. W zaznaczonym miejscu brakuje jednej pojedyńczej ładownicy. Obok zaznaczonego miejsca leżą dwie pojedyńcze ładownice. Na tym zdjęciu pojawia się pojedyncza ładownica, natomiast obok tym razem leży ładownica podwójna. Na tym zdjęciu jest tak samo jak na zdjęciu pierwszym. Quote Link to post Share on other sites
tofik___ Posted July 23, 2007 Report Share Posted July 23, 2007 Kilka luźnych fotek robionych telefonem. Quote Link to post Share on other sites
grzywa Posted July 23, 2007 Report Share Posted July 23, 2007 Dobre pytanie. Może wypowie się ktoś kto posiada taki zestaw. Ja w zestawie od Capri dostałem dokładnie to, co widać na pierwszym zdjęciu. Quote Link to post Share on other sites
Stolar Posted July 23, 2007 Report Share Posted July 23, 2007 Odwalcie się od moich różowych ścian. Przynajmniej ładnie komponują się z palsami guardera. Żeście się przyczepili do tych różowych palsów. W Paracletowym Plate Carierze też mają lekko różowawy odcień. Z resztą jak już chyba kiedyś pisałem palsy są po to żeby montować na nich kieszenie a nie wkładać za nie łyżkę i 1 ładownice na hi-capa. Cirasa G&P w rękach nie miałem i przyznam że an fotach wygląda bardzo fajnie ale jeśli jakość wykonania w stosunku do Guardera jest taki sam jak w FSBE obu producentów to taśmy mogą być nawet niebieskie a i tak wezmę Guardera. Quote Link to post Share on other sites
tofik___ Posted July 24, 2007 Report Share Posted July 24, 2007 Hm, chyba jeszcze nikt tego tutaj nie napisał, otóż jakość wykonania CIRASA została najwyraźniej poprawiona w stosunku do poprzednich wyrobów firmy G&P. Teraz jakość szwów (czyli najważniejsze rzeczy bo materiał taki sam jak w Guarderze- Cordura 1000), oraz ogólna jakość wykonania w niczym nie ustępuję produktom Gurdera (porównywałem z HSG Guardera w CB), za to ten nieszczęsny Coyote Brown jest o niebo lepszy w G&P. W niektórych kwestiach zaryzykowałbym że G&P przewyższa Guardera, przede wszystkim, to co udało mi się zaobserwować to G&P stosuje grubsze szwy na palsach, ale palsy są za to bardziej miękkie niż palsy Guardera( te są bardzo sztywne). Również kwestia, może mało istotna, ale podchodząca pod kulturę pracy to mnóstwo wystających nitek w produktach Guardera. Pół godziny siedziałem z zapalniczką przy HSG. W Cirasie było tylko parę nitek i to raczej w trudniej dostępnych miejscach. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
sieta Posted July 24, 2007 Report Share Posted July 24, 2007 Czyli w Capri sprzedają ten zestaw w konfiguracji: 1x potrójna ładownica 2x pojedyńcza ładownica (w opisie napisane jest że jest jedna) a, w Specshopie: 1x potrójna 1x podwójna 1x pojedyńcza ciekawe skąd ten rozjazd... Quote Link to post Share on other sites
brok Posted July 24, 2007 Report Share Posted July 24, 2007 Na stronie G&P też są dwa rodzaje zestawów do wyboru. W jednym są podobno jakieś ładownice do M14, a w drugim do M16. I tam też zestawy na dwóch zdjęciach są różne. http://www.gp-web.com/en/products.php?cid=...&bid=GP_VES Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted July 29, 2007 Report Share Posted July 29, 2007 http://www.specshop.pl/product_info.php?pr...ad78fba049a8838 Cena dość ciekawa, G&P kosztuje prawie tyle, bez ładownic. Quote Link to post Share on other sites
Majkel86 Posted July 29, 2007 Report Share Posted July 29, 2007 (edited) Tutaj jest to samo: http://ranger-shop.pl/product-pol-11526325...OMBAT-OLIV.html Mają je także w różnych kamuflażach na ranger shop. Ciekawe jak z jakością i wytrzymałością tego produktu. Ma to już ktoś bądź miał? Na ranger shopie są już dość długo dlatego pytam :wink: Edited July 29, 2007 by Majkel86 Quote Link to post Share on other sites
Gecko Posted July 29, 2007 Report Share Posted July 29, 2007 Widziałem takie kamizelki na eBay'u, były tańsze (nawet ze sprowadzeniem). Quote Link to post Share on other sites
scizophrenikz Posted July 29, 2007 Report Share Posted July 29, 2007 Wygląda raczej kiepsko... Za takie pieniądze... daj pan spokój to już na ebayu chińskie CIRASy można dorwać o znacznie lepszej jakości od tych a cenowo 3x taniej... Quote Link to post Share on other sites
kali Posted July 31, 2007 Report Share Posted July 31, 2007 "Kamizelka modułowa, której konstrukcja oparta została na systemie taśm montażowych Molle wykonana została z Cordury Dupont o mocnym gęstym splocie włókien nylonowych." Coś mi się wierzyć nie chce, że to jest z Cordury... Może ktoś potwierdzić tą informację? Quote Link to post Share on other sites
Bombel86 Posted July 31, 2007 Report Share Posted July 31, 2007 Na Rangershopie pisze że jest zrobiona z poliestru. Quote Link to post Share on other sites
kthulhu Posted July 31, 2007 Report Share Posted July 31, 2007 to musze was zasmucic - z tego co pamietam, MFH nie robi nic z Cordury Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts