mjr_mors Posted November 19, 2008 Report Share Posted November 19, 2008 Majorowie raczej nie chodzą na patrole ze zwykłymi gruntami więc nic dziwnego że na zdjęciach są w samych MCCUU. Jasne, niemniej jednak jakieś oporządzenie polowe im przysługuje.... Chyba, raczej na pewno.... Pytanie tylko jakie? W końcu starszy oficer to nie tylko wojskowa "biurwa".... ;) Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted November 19, 2008 Report Share Posted November 19, 2008 Taaa, karabin wyborowy - SWD Dragunov i twarz Bogusia L. Quote Link to post Share on other sites
spet Posted November 19, 2008 Report Share Posted November 19, 2008 W naszym woju oficer może dostac kałacha jak go sobie zdobędzie :wink: na wrogu lub zabitym podwładnym..... i ma ten śmieszny pistolecik do pokazywania snajperowi że "Popatrz, ta ja oficer! Shoot me now!!" Hah, a to Ci się dowcipniś znalazł. Ubaw po pachy. No nie ma co ! :wink: Teraz ja znowu pojawiam się ze swoim pytaniem :P. Krótka piłka - czy jak chcę wzorować się na USMC (ale luźne wzorowanie, nie reko) to przyczepi się ktoś, jak będę miał MICH ? Nie chodzi mi o FR, bo to wiem, że na luzie. Tylko chodzi mi o zwykłego szweja. Może głupie pytanie, jednak zależy mi trochę na nim ;) Quote Link to post Share on other sites
Procent Posted November 19, 2008 Report Share Posted November 19, 2008 Przyczepi, albo Fritz albo LWH. Quote Link to post Share on other sites
spet Posted November 19, 2008 Report Share Posted November 19, 2008 Ok, czyli pozostaje FR, tak ? Quote Link to post Share on other sites
mjr_mors Posted November 19, 2008 Report Share Posted November 19, 2008 Hah, a to Ci się dowcipniś znalazł. Ubaw po pachy. No nie ma co ! :wink: hmmm, to taki dowcip przez łzy. Sam jestem oficerem rezerwy SZ RP i ciągle zadaję sobie to pytanie: Dlaczego oficer MUSI tak bardzo odznaczać się w polu w wyposażeniu od zwykłego żołnierza? Powiniem mieć taki sam sort jak zwykły żołnierz a jedyne co go odzancza to stopien, i to zakamuflowany ale jak mówią "tam gdzie zaczyna się wojsko kończy sie logika" :) Quote Link to post Share on other sites
spet Posted November 19, 2008 Report Share Posted November 19, 2008 Gadałem z gościem (major), który był w Iraku. Jakoś specjalnie się nie wyróżniał (poza stopniami ), a i broni nie musiał szukać u wroga. A na akcje jeździł. Niejednokrotnie. Więc dlatego uważam żart za co najmniej żałosny. Quote Link to post Share on other sites
mjr_mors Posted November 19, 2008 Report Share Posted November 19, 2008 Zakończmy to przerzucanie postów nie na temat o który pytałem. Zart jak żart, są lepsze i gorsze... jak trafisz do naszej armii i jak może zostaniesz oficerem to... hmmm już chyba będzie armia zawodowa. Na obecne misje jeżdżą zawodowcy. A realia kraju sa jakie są (oficer nie ma innej broni jak krótka). I żadne opowieści nie zastąpią tego co sam przeżyłem tu i tam w polskim mundurze... Mój dziadek tez nie lubił opowiadać o wojnie.... Najwięcej opowiadaja ci co dużo usłyszeli a nie przeżyli. Niestety... ponawiam więc pytanie oficer piechoty morskiej, żaden SF, tylko zwykły piechur - jakie różnice w wyposażeniu? A może po prostu ich nie ma... Procent - orientujesz się? Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Sokół Posted November 19, 2008 Report Share Posted November 19, 2008 Najprościej to jak sam zobaczysz i ocenisz (militaryphotos.net). Ale jak logika podpowiada jankeski oficer wyróżnia się w minimalnym stopniu. Quote Link to post Share on other sites
spet Posted November 19, 2008 Report Share Posted November 19, 2008 http://pl.youtube.com/watch?v=GlzdZqSVbJ4 1:35 masz generała. Może to US Army, ale pod tym względem nie powinna się różnić zbytnio od USMC. Koleś odziany dość standardowo (poza 4 lansiarskimi gwiazdkami :P) Pozdro ! Quote Link to post Share on other sites
Wolf.Tns Posted November 19, 2008 Report Share Posted November 19, 2008 Ej Panowie wałkujemy ten temat MICHów od pewnego czasu. A ja jestem na 90% pewien, że widziałem zdjęcie Gruntów w MICHach, nie Panów z MSOB etc. tylko tradycyjnych Gruniaków. Poszukam tego zdjęcia, bo nie chcę uszkiwac. Ale pewni jesteście, że nadal MICHów się nie widuje ? Mi też się tak zawsze zdawało i tego się trzymałem. Quote Link to post Share on other sites
madjong Posted November 20, 2008 Report Share Posted November 20, 2008 Są takie jednostki jak Reconnaissance Plutoons czy coś w tym stylu - podlegają MEU i może o to Ci chodzi Quote Link to post Share on other sites
Procent Posted November 20, 2008 Report Share Posted November 20, 2008 Są takie jednostki jak Reconnaissance Plutoons czy coś w tym stylu - podlegają MEU i może o to Ci chodzi No, tyle, że MEU tworzone jest z różnych jednostek i nie jest tworem stałym strukturalnie, dlatego to są chłopaki albo z FR albo z Marine Recon. Czyli to co zwykle. Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted November 21, 2008 Report Share Posted November 21, 2008 Mogli to być też panowie z jednostek ANGLICO. Quote Link to post Share on other sites
Zielarz Posted November 21, 2008 Report Share Posted November 21, 2008 Ja już się pogubiłem w tych jednostkach korpusu... Quote Link to post Share on other sites
hada Posted December 4, 2008 Report Share Posted December 4, 2008 (edited) Ej Panowie wałkujemy ten temat MICHów od pewnego czasu. A ja jestem na 90% pewien, że widziałem zdjęcie Gruntów w MICHach, nie Panów z MSOB etc. tylko tradycyjnych Gruniaków. Może to był jakiś MSOB wśród gruntów. Na zdjęciach z Iraq często widać między gruntami jakiś specjali. Po prostu jakaś przyległa misja lub coś podobnego. MICH-ów jako standard u szwejów używa US Army. Marines mają LWH aktualnie. Edited December 4, 2008 by hada Quote Link to post Share on other sites
K.A.B Posted December 5, 2008 Report Share Posted December 5, 2008 (...)MICH-ów jako standard u szwejów używa US Army. ACH, Hadziu ;) Quote Link to post Share on other sites
hada Posted December 5, 2008 Report Share Posted December 5, 2008 No ACH, się pierdyknąłem :-F Quote Link to post Share on other sites
Hoplita Posted December 5, 2008 Report Share Posted December 5, 2008 No ACH, się pierdyknąłem :-F A to nie to samo? Z wyjątkiem nazwy rzecz jasna. Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted December 6, 2008 Report Share Posted December 6, 2008 MICH był zaakceptowany przez Departament Transportu USA do użytku jako hełm motocyklowy. ACH już nie. Nie wiem dlaczego. Quote Link to post Share on other sites
scuro Posted December 20, 2008 Report Share Posted December 20, 2008 W którym roku wszedł coyote? Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted December 20, 2008 Report Share Posted December 20, 2008 Zgodnie z tym co piszą tutaj to w 1949. Quote Link to post Share on other sites
madjong Posted December 22, 2008 Report Share Posted December 22, 2008 :-P :-P :-P :-P :lol: :lol: :lol: :lol: klasyk Quote Link to post Share on other sites
scuro Posted December 25, 2008 Report Share Posted December 25, 2008 Ale to towarzystwo złośliwe :wink: W którym roku USMC dostał oporządzenie w coyote brown? Quote Link to post Share on other sites
Piasek89 Posted December 25, 2008 Report Share Posted December 25, 2008 Tak od razu dostać to raczej nie dostali :):P Chodzi Ci chyba raczej o IBA w coyote, bo jeśli tak to znalazłem na necie że wprowadzona w 2003r. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts