Qlavy Posted December 28, 2010 Report Share Posted December 28, 2010 Oj tam, oj tam... człowiek próbuje wzniecić narodowe ruszenie i przekonać naszych świętych producentów... a ty tak się upieracie... trudno skończymy już OT = ) I na tym ten wątek poboczny zakończymy. Proszę się trzymać tematu, a wypowiedzi o planach MP pozostawić MP. Quote Link to post Share on other sites
zryty Posted December 30, 2010 Report Share Posted December 30, 2010 Aukcja z KP-12 bardzo mnie ucieszyła, szczególnie, że dorwałem ostatni egzemplarz. Do następnych aukcji proponuje wpisać w nazwę "MIWO"-sam często szukam Waszych produktów wpisując tę fraze w szukajke allegro. Quote Link to post Share on other sites
Minion Posted January 3, 2011 Report Share Posted January 3, 2011 Jaeger, bo też w Afganistanie termoaktywki taki chrzest bojowy przechodzą. Wierz mi, tu jest tak suche powietrze, że i nawet człowiek specjalnie potu nie odczuwa, nawet gdy jest bardzo ciepło. Zresztą był na letniej czy zimowej zmianie, bo to znaczna różnica? Jestem obecnie w "Afganie", i moje termoaktywki, które w kraju musowo na każdy poligon czy dobówkę zakładałem, teraz spokojnie w szafce leżą, i zakładam je zamiennie z normalnymi, monowskimi rzeczami, i dyskomfortu nie odczuwam. Człowiek może się i poci, bo śmierdzi, szczególnie jak w pralni proszku do prania nie dają, i te ciuchy nie mają zapachu, więc i szybko przejmują ludzki, lecz nie odczuwa tego. Odpowiadam na jeszcze nie zadane pytanie- jeżdżę na bojówce, do niedawna w mojej bazie 20 godzin na dobę chodziło się w kamizelce, jak się człowiek ruszał poza camp czy "bichatę". Tu nawet termoaktywki od Helikona się sprawdzają, a o ile tańsze?:> Co do termoaktywek więc, bardziej przydają się w kraju. Na Afganistan w ciepłe dni normalna bielizna, a w zimne, to "robinchoody" monowskie są najlepsze. Poza tym, Miwo Praszka i termoaktywki? Za 150zł, przy takich partiach które będą wypuszczać? To już lepszy jest bruebeck- firma nibypolska, sprawdzona (szczególnie w ekstremalne polskie jesienie i wiosny, gdzie człowiek biegając w deszczu jednocześnie poci się jak szczur), i do tego koszulka to wydatek 90zł. mam zestaw koszulka z krótkim rękawem+ z długim rękawem+ kalesony. Od +30 do -10 daje radę, a przy ekstremalnym wysiłku to i nawet kalesony dadzą radę do -20. Więc z całym szacunkiem, to wywarzanie już otwartych drzwi, i do tego kosztowne. Kupią chyba jacyś zapaleńcy, przeciętny żołnierz zostanie przy Helikonie, lub Bruebecku. Mam wyroby Praszki, szanuję ją, bo się mi jeszcze nie rozwaliły, lecz nie przesadzajmy. Quote Link to post Share on other sites
Jaeger Posted January 3, 2011 Report Share Posted January 3, 2011 Czyli zasadniczo się zgadzamy. Quote Link to post Share on other sites
goryl017 Posted January 3, 2011 Report Share Posted January 3, 2011 Witam! Zgodnie z obietnicą pozwalam sobie zamieścić zdjęcia jednej z nowych propozycji, jakie wkrótce będą w ofercie MP. Jest to prototyp małego plecaka wielofunkcyjnego. Na zdjęciach z konfiguracji medycznej. W trakcie testów Widoczek środka. http://img43.imageshack.us/img43/2189/95775794.jpg Przypominam tylko, że są to zdjęcia prototypu. Pozdrawiam! Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted January 3, 2011 Report Share Posted January 3, 2011 Widoczny na zdjęciu plecak jest wykonany z cordury? Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted January 8, 2011 Report Share Posted January 8, 2011 Dwa pytania o ładownicę do P90: - ma szerokość na 1 czy 2 kolumny PALS? - czy system nośny zaczyna się u samej góry pleców ładownicy, czy gdzieś niżej? Quote Link to post Share on other sites
goryl017 Posted January 8, 2011 Report Share Posted January 8, 2011 (edited) Witam! Prototyp na zdjęciu jest wykonany z poliestru. Ładownica na 1 magazynek do P-90 ma jedną taśmę pionową czyli szerokość na 1 pals. Ładownica na dwa magi ma dwie taśmy pionowe czyli szerokość na dwa palsy. Palsy zaczynają się równo z górną krawędzią kieszeni. Pozdrawiam! Edited January 8, 2011 by goryl017 Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted January 8, 2011 Report Share Posted January 8, 2011 Prototyp na zdjęciu jest wykonany z poliestru. Detal, jak zamówię, to i tak w cordurze :blush: Dzięki za informację. Quote Link to post Share on other sites
guzio29 Posted January 20, 2011 Report Share Posted January 20, 2011 Mam pytanie do bardziej ogarniętych w temacie. Od jakiegoś czasu starałem się przenieść ze sprzętu US na nasz rodzimy. Teraz mam pytanie odnośnie właśnie tego sprzętu. Co radzili byście kupić. Praszkę czy Lubliniec ? Pytam bo słyszałem ogólnie sporo dobrego o Miwo, ale o Praszce sporo na temat szybkiej utraty kolorystyki w wyniku kontaktu z wodą (znacznie szybciej niźli sprzęt z Lublińca), ale za to na korzyść Praszki przemawia różnica cenowa. Czy to prawda odnośnie Praszki (że niestety za niższą cenę mamy odpowiednio gorszy wyrób) - MOWA O OKRESIE OD 2009 DO TERAZ. Pytam, bo oglądając zdjęcia z kilku stron wcześniej (porównanie poliestru i "cud_rury") mam pewne wątpliwości, a nie chciał bym, aby moje starania o przeniesieni się na nasz sprzęt skończył się podkuleniem ogona i do domu na sprzęt US. Ale z innej strony, pchać sporo kasy więcej w Lubliniec, bo jest "lubliniec", gdzie taniej mogę mieć też dobry sprzęt uważam za głupotę. Po prostu chciał bym wiedzieć, czy faktycznie jest jak jest i lepiej kupić drożej, ale pewnie. Czy to jakiś okres "po imprezowy" i zdecydowanie, było mineło lub jakiś jednostkowy zonk produkcyjny (fakt, to zdanie kilku osób :icon_eek2: ). Z góry dzięki za pomoc Pozdrawiam, guzio Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted January 21, 2011 Report Share Posted January 21, 2011 Obie firmy prezentują zasadniczo ten sam poziom. Wpadki kolorystyczne dotyczyły jednego z materiałów - nylonu polskiej produkcji. Po prostu należy brać dobrą Cordurę a nie wynalazki. Quote Link to post Share on other sites
Jaeger Posted January 21, 2011 Report Share Posted January 21, 2011 Poza tym Praszka jest tańsza i ma poliamidowe taśmy w standarcie a nie za dopłata jak lubliniec. Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted January 21, 2011 Report Share Posted January 21, 2011 Obsługa klienta jest lepsza. Niż w firmach konkrecyjnych... Wiecie których. :> Quote Link to post Share on other sites
qazfakir Posted January 21, 2011 Report Share Posted January 21, 2011 W MiWo Praszka kupowałem dwukrotnie. Za każdym razem byłem zadowolony z zamówienia. - Towar otrzymałem bardzo szybko (około tygodnia, przy czym przypuszczam, że nie mają na magazynie asortymentu z cordury CCE) - Jakość szycia bardzo dobra. (tu jednak nie jestem specjalistą) - Dobry kontakt z obsługą klienta. - Bezproblemowo wykonano drobne modyfikacje W przyszłości na pewno będą kolejne zamówienia. Quote Link to post Share on other sites
Soul reaper Posted January 21, 2011 Report Share Posted January 21, 2011 Też mam kilka rzeczy z praszki i jestem zadowolony. Szycie na dobrym poziomie, nic nie wystaje, nic się nie pruje, a cena nie zwala z nóg :) . Nie mam do lublińca porównania, ale na przez pół roku kolory są takie same jak początku, część sprzętu ostatnio prałem (ręcznie, starając się delikatnie) i kolor jest taki sam jak przed praniem. Strzelanek w deszczu też kilka zaliczyłem i nie zauważyłem, żeby coś się z materiałem stało (sprzęt mam w cordurze oliv). Jedyna uwaga - cordura w oliv jest obecnie dość jasna (w porównaniu z odcieniem z końca 2009), mi to osobiście nie przeszkadza. Quote Link to post Share on other sites
guzio29 Posted January 21, 2011 Report Share Posted January 21, 2011 Właśnie, a jak z kolorystyką ? Czy te jaskrawości (drastyczne) dotyczyły konkretnego przypadku, czy ogólnie odcienie są jaskrawsze ? Pytam, bo 90% spotkania (prawie za każdym razem ten sam rejon) odbywają się w gęstym, ciemnym lesie, co dyktuje u nas potrzebę używania ciemnego umundurowania i osprzętu (przykład - pustynną panterkę u kolegi widać z 200 metrów jak gdzieś przez polanę myka. Dlatego wolał bym normalną (ciemną) tonację plam. I od razu pytanie dodatkowe - czy przy ładownicach na 3 magi do AK (tych gdzie magi są obok siebie na sztorc - nie CQB) łatwo się nimi operuje w ładownicy, czy siedzą ciasno i trzeba je tam wkładać przy pomocy młotka jak to się ma przy ładownicach A.C.M.owskich :D ? Quote Link to post Share on other sites
adrian0403 Posted January 21, 2011 Report Share Posted January 21, 2011 Mam ładownice na 3 magi made in Bombel ale powinno wyglądać podobnie. Wchodzą luźno środkowy magazynek ma lekką tendencje do zaczepiania się o przegrodę ale wystarczy go lekko przekręcić i wychodzi nie jest to uciążliwe Quote Link to post Share on other sites
Soul reaper Posted January 23, 2011 Report Share Posted January 23, 2011 (edited) @guzio29, o wz 93 pytasz? Jeśli tak to są fotki cordury na poprzedniej stronie, tu też są. Z obecnego odcienia cordury oliv jest PC Orlik na stronie miwo (mundur w wz 93 pod spodem, więc można jest porównanie). Pustynne kamuflaże to w ogóle w lesie widać z 200 m :) w końcu nie do tego są stworzone ;). @adrian0403, na fotkach podobnie wyglądają ładownice podwójne na magi do m4 acm i flyee. Do acm wchodzi tak z półtora maga ;). Tak więc to, że są podobne może nie wystarczyć :). Edited January 23, 2011 by Soul reaper Quote Link to post Share on other sites
goryl017 Posted January 27, 2011 Report Share Posted January 27, 2011 (edited) Witam! Mam pochwalić MP, że już wkrótce będą dostępne ładownice do G-36, takie jak ta na poniższym zdjęciu. Wymiary dobrane tak, aby te nieszczęsne magi o nic nie zahaczały. W planach jest cala "rodzina" ładownic do G-36. Pozdrawiam! Edited January 27, 2011 by goryl017 Quote Link to post Share on other sites
Ghandi2 Posted January 28, 2011 Report Share Posted January 28, 2011 Bardzo ciesząca wiadomość, bo już istniejące, podwójne, praszkowickie ładownice do G36 są wyjątkowo udane jeśli chodzi o wygodę wyciągania magazynków. "Nowa rodzina" zapewne niestety nie planuje "trojaczków" (na trzy spięte magi)? Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted January 28, 2011 Report Share Posted January 28, 2011 A jaki jest sens noszenia trzech spiętych magazynków do G36? Ani to wygodne, ani użyteczne... Quote Link to post Share on other sites
Then Posted January 28, 2011 Report Share Posted January 28, 2011 Ponadto gdyby to miało siedzieć w jednej ładownicy, to szkoda by mi było użytkownika czegoś takiego ;] Quote Link to post Share on other sites
pietrasss Posted January 30, 2011 Report Share Posted January 30, 2011 Kiedy można sie spodziewać Cordury we Flecktarnie ? Quote Link to post Share on other sites
drozdek96 Posted January 30, 2011 Report Share Posted January 30, 2011 Kiedy można sie spodziewać Cordury we Flecktarnie ? ja też czekam ;/ do mojego rychło nadchodzącego teamu kamo letnio-jesienne to będzie flecktarn, a wiosenne DPM Quote Link to post Share on other sites
goryl017 Posted January 31, 2011 Report Share Posted January 31, 2011 Witam! Co do Cordury we Flaku, to zamówienie poszło. Myślę, że niebawem. (tydzień dwa). Pozdrawiam! Ps. Ghandi2 niestety. Ale jeśli jesteś poważnie zainteresowany to składaj zamówienie wraz ze specyfikacja takowej ładownicy. Myślę, że MP je wykona. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts