Rogaś Posted November 17, 2015 Report Share Posted November 17, 2015 Masz problem bo Cię poprawiłem? Nie musiałbym gdybyś napisał od razu poprawnie. Quote Link to post Share on other sites
karol_alasz Posted November 17, 2015 Report Share Posted November 17, 2015 Eeeeeech.... Peace. Quote Link to post Share on other sites
Nox Posted November 23, 2015 Report Share Posted November 23, 2015 Hej. Mosfet zamontowany, okablowanie wsadzone, komora wraz z dyszą zamontowana, zmieniona sprężyna na SP120 (teoretycznie o tej samej mocy, co stock), jeszcze bez wewnętrznych upgrejdów, wszystko ładnie chodzi, już teraz sam zasięg znacząco się poprawił (wcześniej zasięg był niemalże identyczny z moją inną repliką, teraz jest znacząco lepszy, także skalę porównawczą mam :D). Teraz przyszedł czas na części wewnętrzne gb i aktualnie zamawiam części. Wszystko byłoby pięknie, ale teraz, kiedy już wiem, że SHSy 100:300 mają szerokie zęby, otworzył mi się szerszy wybór tłoków. :D Podsumowując: Głowica cyl: + sorbo http://gunfire.pl/product-pol-1152199538-Glowica-cylindra-Ver-2-MODIFY.html Głowica tłoka (no właśnie. Poliwęglan, czy aluminium? Aluminium może ograniczyć żywotność gb przy 150tce?) http://gunfire.pl/product-pol-1152201193-Doszczelniona-lozyskowana-glowica-tloka.html czy http://gunfire.pl/product-pol-1152195468-Doszczelniona-lozyskowana-glowica-tloka.html Tłok: http://gunfire.pl/product-pol-1152199541-Tlok-Quantum-z-zebami-pokrytymi-tytanem.html Nie wiem, czy to pokrycie tytanem to chwyt marketingowy, ale nie jest dużo droższy, niż ultimate, czy inny model modify (http://gunfire.pl/product-pol-1152201208-Poliweglanowy-tlok-o-7-stalowych-zebach.html) To byłoby na tyle z moich wątpliwości. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted November 23, 2015 Report Share Posted November 23, 2015 Bierz alu. Przy sorbo nic się nie stanie i jak bedzie dobra kompresja. Tłok można tez dodatkowo odchudzić przez nawiercanie. Lżejszy, kilka fps gratis a masa uderzająca ciut mniejsza. Quote Link to post Share on other sites
Nox Posted February 11, 2016 Report Share Posted February 11, 2016 (edited) No to raport po skończonych upgrejdach. Wsadzony tłok quantum ze stalowymi zębami modify, wszystko wypodkładkowane, ustawione AOE, sorbo, wymieniony też już silnik na guarderowego itu. Brzmi pięknie, strzela równie pięknie, na m110, jak i na m150. Tak, jak się spodziewałem, pomimo zapasu wytrzymałości korzystam głównie z m120- m130 guardera, która chronuje na około 490fps. W zupełności wystarcza. Jednak po wystrzeleniu już około 7000-8000 kulek, rozebrałem gb, żeby sprawdzić stan części. Wszystko, poza ostatnim (czyli tym pierwszym od strony głowicy) zębem tłoka jest okej. Nie jest on naderwany, ale najzwyczajniej spiłowany przez ostatni ząb zębatki, na około połowie swojej wysokości, pod stałym kątem (zrobił się z niego taki ostry szpikulec). Wygląda tak, jakby za około 3000 kulek miał się "skończyć". Choć ząb zebatki wchodzi w listwę na tyle głęboko, że nawet gdyby się skończył, mógłby go łapać. Ale sam fakt zeszlifowania zęba jest niepokojący. AoE wygląda bardzo poprawnie, chociaż nie wiem, jak ono mogłoby wpływać na ostatni ząb. Edited February 11, 2016 by Nox Quote Link to post Share on other sites
Hesh Posted February 13, 2016 Report Share Posted February 13, 2016 Porzuciłem ostatni pomysł i chciałbym od zera poskładać bebechy pod m140-m150. Zostawiam tylko komorę i dyszę od ca, lufę madbulla i stockowy silnik. Batka tuningy 11,1V 50C 2200mha. Pomożecie? Quote Link to post Share on other sites
Rogal94 Posted March 8, 2016 Report Share Posted March 8, 2016 Od dłuższego czasu mam wydmuszkę prosiaka i stwierdziłem że w końcu trzeba sprawić by to działało. Wybrałem części na których chciałbym to złożyć, ale nie do końca znam się na tuningu, tylko kilka razy grzebałem w g v2 i v3. Więc prosiłbym o podanie lepszych zamienników w podobnej cenie. Nowy szkielet od ak Lufa madbulla 499mm Sprężyna guardera m140 Tłok shs 14 metalowych zębów Zębatki core 100:300 Bore up od guardera m16 Gumka czarna od systemy albo zielona od g&g Kostka stykowa z sklepu elektronicznego, a mosfecik sam zrobię. Komorę CA posiadam. Prowadnicę i popychacz mam stokowy. Wydaje mi się że nie opłaca się wymieniać. Ale przyda mi się wasza opinia . Łożyska też mam na stanie. Jedynie nie wiem jaki silnik wziąć. Moglibyście polecić coś do 200zł? Myślałem też o sorbopad, co o tym myślicie? Wydaje mi się że to są już wszystkie części i o niczym nie zapomniałem. Quote Link to post Share on other sites
nikon Posted March 9, 2016 Report Share Posted March 9, 2016 Pytanie, czy jak podłącze równolegle silnik repliki z silnikiem magazynka by podkręcał przy naciśnięciu spustu nie spali się nic? Quote Link to post Share on other sites
a5d4f1 Posted March 9, 2016 Report Share Posted March 9, 2016 (edited) Pytanie, czy jak podłącze równolegle silnik repliki z silnikiem magazynka by podkręcał przy naciśnięciu spustu nie spali się nic? http:// Tutaj masz krótki opis co i jak. Sam tak używałem dłuuugi czas i wszystko było ok :) Edited March 9, 2016 by a5d4f1 Quote Link to post Share on other sites
nikon Posted March 9, 2016 Report Share Posted March 9, 2016 Tak wiem jak to zrobić, dzięki. Mam to zrobione w małym Magu ale tamten był oryginalnie zasilany 9v, a duży jest na 3v stąd moje pytanie czy wytrzyma silnik te 12v. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted March 9, 2016 Report Share Posted March 9, 2016 Może nie wytrzymać. Nie lepiej dać IL 7805 przed zasilenie maga i spać spokojnie? Quote Link to post Share on other sites
a5d4f1 Posted March 9, 2016 Report Share Posted March 9, 2016 U mnie 2 duże latały na 11.1V i 0 problemów a same pozytywy. Początkowo też 3V. Raczej nie ma o co się martwić ;) Quote Link to post Share on other sites
nikon Posted March 9, 2016 Report Share Posted March 9, 2016 Seger to stabilizator pradowy? Quote Link to post Share on other sites
seger Posted March 9, 2016 Report Share Posted March 9, 2016 Nie, tylko stabilizator napięcia. Quote Link to post Share on other sites
Rogal94 Posted March 9, 2016 Report Share Posted March 9, 2016 Co do silnika to wezmę Infinite Torque Up guardera jak jedna osoba wyżej. Widziałem nawet dostępne za 160, więc wydaje się to najlepsza opcja. Quote Link to post Share on other sites
arthem Posted April 29, 2016 Report Share Posted April 29, 2016 A czy ktoś wstawiał SP160 guardera? GB znosi takiego springa? Quote Link to post Share on other sites
Zachar Posted April 29, 2016 Report Share Posted April 29, 2016 Od 2 lat mam w PKM m165 elementa. Co prawda to nie Guarder, ale daje konkretne fps-y, więc można założyć że to jest jednak mocna sprężyna. Na początku było 570-580, ale po tylu latach trochę się już ubiła i obecnie daje stabilne 560 fps. Jakbym miał tam preckę 550 mm, to by było więcej. IMHO można ją określić że to odpowiednik mniej więcej SP160 Guardera. Ten gearbox jest wytrzymały, ale źle dobrane cześci mogą nieźle nabroić. Moim zdaniem większość wytrzymałości gearboxa zależy od amortyzatora na głowicy cylindra, więc niezależnie co tam upchasz wymień amortyzator na sorbo lub coś podobnego. Standardowe zderzaki we wszystkich głowicach ze sklepów to ścierwo niewarte uwagi, a gumy na zestawach bore-up to dopiero jest dramat. Quote Link to post Share on other sites
Rogal94 Posted May 20, 2016 Report Share Posted May 20, 2016 Zeszlifowałem to łożysko o jakieś 0.1-0.05mm i dodałem dodatkowe 0.05mm podkładki i już nie słychać zębatek. Sam silnik i cylinder. Coś pięknego. :) Tylko bałem się że spierdolę łożysko, bo jutro o 5 rano jadę. :D Nie ten temat, pomyliłem się z tematem w 2 klasie. Proszę o usunięcie postu. Quote Link to post Share on other sites
arthem Posted June 10, 2016 Report Share Posted June 10, 2016 Panowie, zagwozdka. M249, boreup guardera, tłok SHS alu ze stalowymi zębami, sprężyna SP160 Guarder, lipo 11,1V. Głowice Guarder, SHS (plastik), + 2 głowice alu (nie pamiętam dokładnie teraz jakie, jedna bodajże Ultimate'a), wszystko siada po około 100 strzałach - plastiki rozpadają się w drobny mak, alu się "ugniata" tak, że tłok wchodzi na tyle głęboko, że zębatki już nie są wstanie go złapać. Początkowo układ bez sorbopadu, aktualnie z sorbopadem 70 pod wyciszane głowice - scenariusz ten sam. Co uczynić? Głowica tytanowa Deep Fire? Jakieś pomysły? Quote Link to post Share on other sites
Dustok Posted June 10, 2016 Report Share Posted June 10, 2016 (edited) Hmm, niezależnie o czym pomyślę to nie wydaje się, aby powodowało to aż takie spustoszenie... Być może składa się na to parę czynników: -absolutny brak szczelności spowodowany kiepskimi uszczelkami, które przy mocy jaką dostarcza twoja sprężyna nie nadążają się uszczelniać, ale to mało prawdopodobne. -przy braku szczelności głowice plastikowe z grzybkiem nie wytrzymaly spotkania z m160 na auto 11.1 -aluminiowe główki (jeśli są płaskie) po spotkaniu z "wyciszoną" głowicą guardera zderzają się tylko na brzegach, czego konsekwencją jest wzajemna dewastacja obu głowic -sorbo nic nie pomaga bo w związku z poprzednim punktem działa jedynie na brzegach Próbowałeś płaskiej głowicy cylindra? Jeśli nie, to sprawdź jak to się zachowa na zestawie płaskich głowic + najmocniejszym sorbo zamontowanym NA ZDERZAKU, nie bez niego. No i przede wszystkim upewnij się, że masz tam 100% szczelność... W zasadzie to cała ta sprawa jest jakaś dziwna i to co napisałem może nadal niewiele pomóc. Nigdy nie próbowałem tak silnego zestawu w swojej minimi, więc nie mam z tym doświadczenia. Być może przy dużym rofie i mocy tytan będzie jedynym wyjściem. Stopy aluminium mają nie najlepszą udarność i niską wytrzymałość zmęczeniową. Edited June 10, 2016 by Dustok Quote Link to post Share on other sites
Hesh Posted June 10, 2016 Report Share Posted June 10, 2016 Jaką polecacie dobrą konfigurację lufy z gumką do komory airsoft pro? Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted June 11, 2016 Report Share Posted June 11, 2016 Panowie, zagwozdka. M249, boreup guardera, tłok SHS alu ze stalowymi zębami, sprężyna SP160 Guarder, lipo 11,1V. Głowice Guarder, SHS (plastik), + 2 głowice alu (nie pamiętam dokładnie teraz jakie, jedna bodajże Ultimate'a), wszystko siada po około 100 strzałach - plastiki rozpadają się w drobny mak, alu się "ugniata" tak, że tłok wchodzi na tyle głęboko, że zębatki już nie są wstanie go złapać. Początkowo układ bez sorbopadu, aktualnie z sorbopadem 70 pod wyciszane głowice - scenariusz ten sam. Co uczynić? Głowica tytanowa Deep Fire? Jakieś pomysły? Pełne sorbo 6mm 70d (a nie z ogromną dziurą w środku na grzybek) + płaska aluminiowa głowica tłoka. Quote Link to post Share on other sites
arthem Posted June 11, 2016 Report Share Posted June 11, 2016 Pełne sorbo 6mm 70d (a nie z ogromną dziurą w środku na grzybek) + płaska aluminiowa głowica tłoka. Ale czy: 1. Płaska głowica tłoka może pracować z pełnym sorbo i głowicą cylindra wyciszoną z zestawu Guardera? 2. Czy jeśli kupię płaską głowicę tłoka tytanową (Deep Fire), która nie jest przystosowana do Boreup'a, to czy poprzez zastosowanie Boreupowego oringa zgra się to poprawnie? Quote Link to post Share on other sites
Dustok Posted June 11, 2016 Report Share Posted June 11, 2016 (edited) 2. Czy jeśli kupię płaską głowicę tłoka tytanową (Deep Fire), która nie jest przystosowana do Boreup'a, to czy poprzez zastosowanie Boreupowego oringa zgra się to poprawnie? nie. O-ring będzie się zawijał, nie uszczelni się bo głowica się na nim nie wycentruje. W dodatku porządnie obetrze ci cylinder. Jeśli nie znajdziesz na rynku żadnego zestawu płaskich głowic BU które by tu pasowały, to mogę ci z kumplem dorobić porządnie wzmocniony zestaw przystosowany do BU z odpowiednich materiałów. Pisz jak już ci się skończą inne wyjścia. Edited June 11, 2016 by Dustok Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted June 11, 2016 Report Share Posted June 11, 2016 Ale czy: 1. Płaska głowica tłoka może pracować z pełnym sorbo i głowicą cylindra wyciszoną z zestawu Guardera? Tak. Głowica Guardera nie ma lejka i pod tą śmieszną cienką gumką jest całkowicie płaska. A przynajmniej moja tak wygląda :icon_wink: 2. Czy jeśli kupię płaską głowicę tłoka tytanową (Deep Fire), która nie jest przystosowana do Boreup'a, to czy poprzez zastosowanie Boreupowego oringa zgra się to poprawnie? Nie wiem, nie próbowałem takich kombinacji. Zresztą nie widzę sensu, skoro płaskie głowice BU robi np. właśnie DF. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts